Frankrike – Bourgogne

Vin Noé

De senaste åren har vi med nyfikenhet följt en spirande scen av yngre vinmakare i Bourgogne med omnejd. Ofta kommer de från andra områden eller världsdelar och har skaffat sig gedigen erfarenhet genom träget arbete på goda adresser. Slående talang, delad vänskap och inte så lite karisma är också något dessa nomader tycks ha gemensamt.

Jonathan Purcell flyttade från Kalifornien till Bourgogne för tolv år sedan. En kortare sejour på vinskolan i Beaune avlöstes med arbete hos namn som Pacalet och Croix, Montille och Matrot. 2017 startade Jon och hans vänner ett litet kollektivt vineri i Auxey-Duresses. Idag driver de alla någonting på egen hand, och 2021 fick Jonathan möjlighet att ta över en gård i Saint-Aubin.

De första åren handlade enbart om ’négoce’ – främst gamay från Beaujolais, sedan lite aligoté och efterhand även pinot noir. 2020 kunde han börja arbeta med tre fina lägen i Saint-Aubin och Puligny. De hade tidigare brukats av Jean-Jacques Morel, som nu gick i pension, och skötts med ekologiska metoder de senaste 25 åren – radikalt minimalistiska och starkt inspirerade av Masanobu Fukuoka.

För att stimulera sina rankor att ge lite mer utdelning har Jonathan börjat plöja några vändor om året, dels nere i dalgången (La Combe au Sud 1er cru) där jorden är relativt tung och lerig, men också på kalkstenshöjderna i Puligny (Le Trezin). Då har han hyrt in en kompis med häst för att göra jobbet. Det brantaste läget (La Chatenière 1er cru) får han själv plöja med vinsch. De här tre parcellerna omfattar tillsammans inte mer än 0,8 hektar.

I källaren jäser de röda vinerna med hela klasar och stjälkar i tank eller ekståndare – relativt långa macerationer med regelbunden nedtryckning av skalhatten. Efter pressning mognar alla röda i använda bourgognefat. De vita vinerna ges knappt ens en kort sedimentering innan de dras om till fat för att ha rikligt med jästfällning kvar att utvecklas på under den långsamma uppväxten. Inte sedan 2017 har Jonathan använt något tillsatt svavel.

När vi först besökte gården blev vi förtjusta i hur skickligt Jonathan spikat stilen i sina négoce-viner av gamay och pinot. Och det krävs knappast någon stjärnkikare för att se en lysande framtid kring de vita från Saint-Aubin och Puligny.

Viner

Alibi 2023
Namn:Alibi 2023
Vinbonde:Vin Noé
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Lieu-dit Les Louères, Bouzeron (Bourgogne Aligoté AOP)
Färg:Vitt
Druvsort:Aligoté, från 60-åriga stockar (inköpt frukt)
Jord:Högt västerläge på toppen av sluttningen (350 möh). Jordmån av brun lera blandad med små kalkstenar, på berggrund av kalksten (Bathonien)
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Vertikalpress
Uppväxt:Skördat vid optimal mognad. Fottrampning och därefter pressning. Spontan jäsning och arton månaders lagring på jästfällningen i använda fat. Ingen klarning eller filtrering. En gnutta koldioxid lämnades kvar i vinet innan buteljering för extra fräschör.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Alibi #5 2022
Namn:Alibi #5 2022
Vinbonde:Vin Noé
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Lieu-dit Les Louères, Bouzeron (Bourgogne Aligoté AOP)
Färg:Vitt
Druvsort:Aligoté, från 60-åriga stockar (inköpt frukt)
Jord:Högt västerläge på toppen av sluttningen (350 möh). Jordmån av brun lera blandad med små kalkstenar, på berggrund av kalksten (Bathonien)
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Vertikalpress
Uppväxt:Skördat vid optimal mognad. Fottrampning och därefter pressning. Spontan jäsning och arton månaders lagring på jästfällningen i använda fat. Ingen klarning eller filtrering. En gnutta koldioxid lämnades kvar i vinet innan buteljering för extra fräschör.

"This particular parcel is called "Les Louères", which roughly translates to "worthy", "grand esteel". I guess you could say it's a parcel that has always been admired for its quality of wine. The soils are indeed a brownish, loose clay, littered with small limestone rocks, like dog's teeth. It's very similar to the soils found in Saint-Aubin and Puligny on the hillsides. Les Louères is in fact nearly at the top of the hill in Bouzeron, at about 350 meters I'd say, one of the highest vineyards around, is directly west facing. The vines are about 60 years old.”
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
'Pattaya' Bourgogne Chardonnay 2023
Namn:'Pattaya' Bourgogne Chardonnay 2023
Vinbonde:Vin Noé
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Mâconnais (Bourgogne AOP)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay
Jord:Kalksten och kalkrik lera
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Vertikalpress
Uppväxt:Fottrampning och därefter pressning i en cykel om tolv timmar. Lätt klarning genom sedimentering ('debourbage' ). Spontan jäsning och fjorton månaders lagring på jästfällningen i använda 500-liters fat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
'Pattaya' Bourgogne Chardonnay 2022
Namn:'Pattaya' Bourgogne Chardonnay 2022
Vinbonde:Vin Noé
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Mâconnais (Bourgogne AOP)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay
Jord:Kalksten och kalkrik lera
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Vertikalpress
Uppväxt:Fottrampning och därefter pressning i en cykel om tolv timmar. Lätt klarning genom sedimentering ('debourbage' ). Spontan jäsning och fjorton månaders lagring på jästfällningen i använda 500-liters fat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
'Shadows' Saint-Aubin 1er cru La Combe 2023
Namn:'Shadows' Saint-Aubin 1er cru La Combe 2023
Vinbonde:Vin Noé
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:'La Combe' Saint-Aubin 1er cru AOP
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, egen domän (0,4 ha)
Jord:Svag östsluttning i botten av dalgången ner mot Chassagne. Jordmån av relativt tung kalklera.
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Vertikalpress
Uppväxt:Fottrampning och därefter pressning i en cykel om tolv timmar. Lätt klarning genom sedimentering ('debourbage' ). Spontan jäsning och fjorton månaders lagring på jästfällningen i använda fat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
'Shadows' Saint-Aubin 1er cru La Combe 2022
Namn:'Shadows' Saint-Aubin 1er cru La Combe 2022
Vinbonde:Vin Noé
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:'La Combe' Saint-Aubin 1er cru AOP
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, egen domän (0,4 ha)
Jord:Svag östsluttning i botten av dalgången ner mot Chassagne. Jordmån av relativt tung kalklera.
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Vertikalpress
Uppväxt:Fottrampning och därefter pressning i en cykel om tolv timmar. Lätt klarning genom sedimentering ('debourbage' ). Spontan jäsning och fjorton månaders lagring på jästfällningen i använda fat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
'Shadows' Saint-Aubin 1er cru La Combe 2021
Namn:'Shadows' Saint-Aubin 1er cru La Combe 2021
Vinbonde:Vin Noé
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:'La Combe' Saint-Aubin 1er cru AOP
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, egen domän (0,4 ha)
Jord:Svag östsluttning i botten av dalgången ner mot Chassagne. Jordmån av relativt tung kalklera.
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Vertikalpress
Uppväxt:Fottrampning och därefter pressning i en cykel om tolv timmar. Lätt klarning genom sedimentering ('debourbage' ). Spontan jäsning och fjorton månaders lagring på jästfällningen i använda fat. Ingen klarning eller filtrering.

"The 2021 domaine whites are all foot crushed and directly pressed in my small vertical press over a period of at least 12 hours. Minimal debourbage, barrel fermented and aged for 14 months. I really like the whites this year. I think they will age well although they are fun to drink now as well. All of them went oily during aging and I waited for the oil to settle before I racked and bottled them."
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:11,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
'Shadows' Saint-Aubin 1er cru La Combe 2020
Namn:'Shadows' Saint-Aubin 1er cru La Combe 2020
Vinbonde:Vin Noé
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:'La Combe' Saint-Aubin 1er cru AOP
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, egen domän (0,4 ha)
Jord:Svag östsluttning i botten av dalgången ner mot Chassagne. Jordmån av relativt tung kalklera.
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Vertikalpress
Uppväxt:Fottrampning och därefter pressning i en cykel om tolv timmar. Lätt klarning genom sedimentering ('debourbage' ). Spontan jäsning och fjorton månaders lagring på jästfällningen i använda fat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
'La Sauvage' Saint-Aubin 1er cru La Chatenière 2022
Namn:'La Sauvage' Saint-Aubin 1er cru La Chatenière 2022
Vinbonde:Vin Noé
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:'La Chatenière', Saint-Aubin 1er cru AOP
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, egen domän (0,2 ha)
Jord:Brant sydvästläge ovanför bydelen Gamay med mager jordmån av kalksten.
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Vertikalpress
Uppväxt:Fottrampning och därefter pressning i en cykel om tolv timmar. Lätt klarning genom sedimentering ('debourbage' ). Spontan jäsning och fjorton månaders lagring på jästfällningen i använda fat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
'La Sauvage' Saint-Aubin 1er cru La Chatenière 2021
Namn:'La Sauvage' Saint-Aubin 1er cru La Chatenière 2021
Vinbonde:Vin Noé
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:'La Chatenière', Saint-Aubin 1er cru AOP
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, egen domän (0,2 ha)
Jord:Brant sydvästläge ovanför bydelen Gamay med mager jordmån av kalksten.
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Vertikalpress
Uppväxt:Fottrampning och därefter pressning i en cykel om tolv timmar. Lätt klarning genom sedimentering ('debourbage' ). Spontan jäsning och fjorton månaders lagring på jästfällningen i använda fat. Ingen klarning eller filtrering.

"The 2021 domaine whites are all foot crushed and directly pressed in my small vertical press over a period of at least 12 hours. Minimal debourbage, barrel fermented and aged for 14 months. I really like the whites this year. I think they will age well although they are fun to drink now as well. All of them went oily during aging and I waited for the oil to settle before I racked and bottled them."
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
'Superposition' Puligny-Montrachet Le Trezin 2022
Namn:'Superposition' Puligny-Montrachet Le Trezin 2022
Vinbonde:Vin Noé
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Lieu-dit 'Le Trezin', Puligny-Montrachet AOP
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, egen domän (0,2 ha)
Jord:Högt sydöstläge i relativt brant sluttning nedanför skogskanten, med jordmån av kalksten.
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Vertikalpress
Uppväxt:Fottrampning och därefter pressning i en cykel om tolv timmar. Lätt klarning genom sedimentering ('debourbage' ). Spontan jäsning och fjorton månaders lagring på jästfällningen i använda fat. Ingen klarning eller filtrering.

"The 2021 domaine whites are all foot crushed and directly pressed in my small vertical press over a period of at least 12 hours. Minimal debourbage, barrel fermented and aged for 14 months. I really like the whites this year. I think they will age well although they are fun to drink now as well. All of them went oily during aging and I waited for the oil to settle before I racked and bottled them."
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Totem 2022
Namn:Totem 2022
Vinbonde:Vin Noé
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Meursault (Vin de France)
Färg:Orange
Druvsort:Chenin blanc
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Vertikalpress
Uppväxt:Spontan jäsning med skalmaceration. Lagring på jästfällningen i använda fat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
'Amour Vache' Beaujolais 2022
Namn:'Amour Vache' Beaujolais 2022
Vinbonde:Vin Noé
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Terres Dorées, södra Beaujolais (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay, inköpt frukt
Jord:Sandiga och kalkrika jordar (Pierres Dorées)
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Vertikalpress
Uppväxt:Handskörd. Spontan jäsning av hela druvklasar i öppen ekståndare, med tio dygns maceration under naturligt bildad koldioxid ('semi-carbonique'). Efter pressning jäste vinet ut och vilade tio månader på jästfällningen i lika delar använda fat och tank. Ingen klarning eller filtrering.

"Beaujolais - One of the last vineyards harvested. 2,5 week semi carbonic maceration, wine is aged half in barrel and half in tank. The fermentation of this wine lasted well into the following spring. It shows really well in this vintage, lots of complexity coming from the Gamay here, but with great drinkability."
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:11,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Nas sans Julie 2020
Namn:Nas sans Julie 2020
Vinbonde:Vin Noé
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Juliénas, Beaujolais (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay, inköpt frukt
Jord:Vittrad rosa granit
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Vertikalpress
Uppväxt:Spontan jäsning av hela druvklasar i öppen tank, med tio dygns maceration. Lagring på jästfällningen i använda fat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
ISAAC 2021
Namn:ISAAC 2021
Vinbonde:Vin Noé
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Mercurey och Saint-Amour (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay och pinot noir, lika delar
Jord:Två lägen i Mercurey, det ena högre med en ovanlig blandning av kalksten och granit, det andra nere i dalen med lerjord. Ett läge i Saint-Amour på vittrad granit.
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Vertikalpress
Uppväxt:Spontan jäsning av hela druvklasar i öppen tank med maceration om åtta dygn (pinot noir) samt arton dygn (gamay). Efter pressning drogs vinerna om till använda små fat och tank för att jäsa ut och vila ett år på hela jästfällningen. De båda druvsorterna blandades först vid omdragningen i slutet av lagringen. Buteljerat utan klarning eller filtrering.

"ISAAC - A wine for my son, I made a 50/50 blend of the Bourgogne and the Beaujolais at racking. It's a small cuvée mostly intended for personal consumption. I found that the Beaujolais and the Bourgogne were very complimentary. Seeing as I love both, why not put them together ! I will continue to make an ISAAC blend until the vineyard I just planted comes into production, at which point the new vineyard will become this cuvée. I planted about 60% Pinot Noir, 20% Trousseau, 10% Pinot Gris, and 10% in total of Chardonnay, Savagnin, Aligoté and Gamay. I am excited to see what it gives."
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:11,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
'Gueule d’Amour' Bourgogne rouge 2023
Namn:'Gueule d’Amour' Bourgogne rouge 2023
Vinbonde:Vin Noé
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Mercurey, Côte Chalonnaise (Bourgogne AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Två lägen, det ena högre med en ovanlig blandning av kalksten, lera och granit, det andra nere i dalen med grund röd lerjord på kalksten
Jord:Pinot noir, från rankor med 30-35 års ålder
Odling: Ekologisk utan cert.
Press:Vertikalpress
Uppväxt:Spontan jäsning av hela druvklasar i öppen 35 hl tank med fjorton dygns maceration under naturligt bildad koldioxid (semi-carbonique). Efter pressning drogs vinet om till använda små fat (5-15 år gamla) för att jäsa ut och vila ett år på hela jästfällningen. Buteljerat utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
'Gueule d’Amour' Bourgogne rouge 2022
Namn:'Gueule d’Amour' Bourgogne rouge 2022
Vinbonde:Vin Noé
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Mercurey, Côte Chalonnaise (Bourgogne AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Två lägen, det ena högre med en ovanlig blandning av kalksten, lera och granit, det andra nere i dalen med grund röd lerjord på kalksten
Jord:Pinot noir, från rankor med 30-35 års ålder
Odling: Ekologisk utan cert.
Press:Vertikalpress
Uppväxt:Spontan jäsning av hela druvklasar i öppen 35 hl tank med fjorton dygns maceration under naturligt bildad koldioxid (semi-carbonique). Efter pressning drogs vinet om till använda små fat (5-15 år gamla) för att jäsa ut och vila ett år på hela jästfällningen. Buteljerat utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
'Côte de Night' Côte de Nuits-Villages 2023
Namn:'Côte de Night' Côte de Nuits-Villages 2023
Vinbonde:Vin Noé
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Lieu-dit La Montagne, Corgoloin (Côte de Nuits-Villages AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir, från 60-åriga stockar
Jord:Relativt sandig och kalkfattig brun jord på berggrund av hård kalksten (Bathonien)
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Vertikalpress
Uppväxt:Spontan jäsning av hela druvklasar i öppen tank, med fyra veckors maceration. Ett års lagring på hela jästfällningen i använda fat. Buteljerat utan klarning eller filtrering.

"Côte de Nuits Villages - first year for this cuvée, and it is one of my favorite wines. 60 year old vines in Corgoloin, in the La Montagne lieu dit. Relatively sandy soils here that gives a more floral and elegant style pinot, definitely hinting at the Côte de Nuits typicity. Nearly 1 month cuvaison."
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
'Rêve Américain' Pommard 2023
Namn:'Rêve Américain' Pommard 2023
Vinbonde:Vin Noé
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Lieu-dit Mareau, Pommard (Pommard AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir
Jord:Brant och svalt nordostläge ovanför byn (på ca 300 meters höjd) vid ingången till dalen Vallée de L'Avant Dheune.
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Vertikalpress
Uppväxt:Spontan jäsning av hela druvklasar i öppen tank, med tio dygns maceration. Lagring på jästfällningen i använda fat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
'Rêve Américain' Pommard 2022
Namn:'Rêve Américain' Pommard 2022
Vinbonde:Vin Noé
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Lieu-dit Mareau, Pommard (Pommard AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir
Jord:Brant och svalt nordostläge ovanför byn (på ca 300 meters höjd) vid ingången till dalen Vallée de L'Avant Dheune.
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Vertikalpress
Uppväxt:Spontan jäsning av hela druvklasar i öppen tank, med tio dygns maceration. Lagring på jästfällningen i använda fat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Veneto

Österrike

Steiermark

Schweiz

Skandinavien

Cider

Spanien

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion