Frankrike – Champagne

Marie & Olivier Horiot

Champagne-regionens rykte som en plats där lyxiga viner blandas fram har handlat om att leverera på det löftet: miljontals likadana flaskor av varumärkta produkter för en massmarknad. Ofta har den målsättningen – själva produktionsmetoden för storhuschampagne – bidragit till att man blandat bort avtrycket av terroir ur själva vinet. Champagnehusen har med tiden förträngt de historiska ideal som grannarna i Bourgogne alltid hållit högt: en besatthet av varje liten del av varje unik växtplats.

Distriktet Aube ligger i den allra sydligaste delen av Champagne. Här är det närmare till Bourgogne än till Champagnes centralorter. Klimatet är aningen varmare och geologer har fastställt att jordarna här har fler likheter med norra Bourgognes blandning av lera och kalksten än med den klassiska Champagne-kritan längre norrut. Aube ligger på stråk av Kimmeridge, som är 150 miljoner år gammal – mer än 50 miljoner år äldre än jordarna i Vallée de la Marne.

Marie och Olivier Horiot gör vin här nere i Les Riceys, en by med 800 hektar planterade. Sedan 1971 har Les Riceys en AOC för roséviner gjorda av pinot noir – den enda i sitt slag i Champagne – och byn är kanske allra mest känd för sina seriösa ljusröda roséer. Horiots föräldrar sålde sina druvor till områdets kooperativ fram till år 2000, då Olivier bestämde sig för att börja göra eget vin. De första fyra åren koncentrerade han sig på stilla viner och på basvinerna till champagnerna som skulle komma med tiden.

Makarna Horiot gör mineraldrivna och matiga roséer som snarast påminner om ljus gevrey-chambertin till utseendet. Dessutom producerar man stilla vitt och rött vin under Coteaux Champenois AOP samt självklart champagne – allt från domänens biodynamiskt vårdade vingårdar. De olika markerna vinifieras och buteljeras mestadels separat för att kunna visa varje växtplats på bästa sätt.

Marie och Olivier odlar inte bara de tre vanligaste champagnesorterna – chardonnay, pinot noir och pinot meunier – utan även mer åsidosatta druvsorter som arbane, petit meslier, pinot blanc och pinot gris. Druvorna blir till ett flertal champagner, vanligen utan dosage, som är rika och fylliga i frukten men alltid har en fräschör som Olivier menar kommer från marken. De tre stilla röda vinerna samt rosén är framställda av pinot noir, medan det stilla vita vinet görs av chardonnay och pinot blanc.

Medan Horiots champagner är extremt karaktärsfulla och mineraliska, så är det fortfarande, enligt Olivier själv, de stilla vinerna som låter marken och ursprunget tala allra tydligast.

horiot.fr

 

Viner

Serge Horiot Blanc de Noirs Extra Brut
Namn:Serge Horiot Blanc de Noirs Extra Brut
Vinbonde:Marie & Olivier Horiot
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Les Riceys, Côte des Bar
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot noir
Jord:Kalkmärgel och kimmeridge-lera
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Aktuell version är baserad på skörden 2014. Basvinet jäste spontant i tank och buteljerades våren 2015 för att sedan vila sex år 'sur lattes' innan flaskorna degorgerades med en dosage om sex gram per liter (Extra Brut).

Druvorna kommer från vinmarker som tillhör Olivier Horiot och en nära vän som även han odlar ekologiskt. Vinet är framställt inom ramen för ett av byns kooperativ som startades av Oliviers far. Därav etiketten Serge Horiot, som är en så kallad RC ("récoltant-cooperateur")
Tillsatser:Biodynamisk jäst och biodynamisk MCR (koncentrerad druvmust) för andra jäsning i flaska (tirage). Minimal tillsats so2 vid assemblage.
Restsötma:6 g/l
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Métisse Brut Nature
Namn:Métisse Brut Nature
Vinbonde:Marie & Olivier Horiot
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Les Riceys, Côte des Bar
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot noir (80%) och pinot blanc (20%)
Jord:Sex olika lägen med jordmån av kalkmärgel och kimmeridge-lera
Odling:Biodynamisk (Biodyvin)
Press:Pneumatisk 2000-liters horisontalpress (Vaslin)
Uppväxt:Aktuell version är baserad på skörden 2019. Långsam spontan jäsning i använda fat. Cuvée med en femtedel "réserve perpetuelle" som påbörjades 2006 och har lagrats i foudre. Degorgerad utan dosage (Brut Nature). Magnum är baserade på skörden 2017 och likaså utan dosage.
Tillsatser:Biodynamisk jäst och biodynamisk MCR (koncentrerad druvmust) för andra jäsning i flaska (tirage). Minimal tillsats so2 vid assemblage.
Alkohol:12 %
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Sève Blanc de Noirs 2016
Namn:Sève Blanc de Noirs 2016
Vinbonde:Marie & Olivier Horiot
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit En Barmont, Les Riceys
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot noir
Jord:Brant sydöstläge med röd lera och kalksten av Kimmeridge-typ.
Odling:Biodynamisk (Biodyvin)
Press:Pneumatisk 2000-liters horisontalpress (Vaslin)
Uppväxt:Långsam spontan jäsning och elva månaders lagring i använda medelstora fat. 62 månader sur lattes. Degorgerad utan dosage (Brut Nature).
Tillsatser:Biodynamisk jäst och biodynamisk MCR (koncentrerad druvmust) för andra jäsning i flaska (tirage). Minimal tillsats so2 vid assemblage.
Alkohol:12 %
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Sève Blanc de Noirs 2013
Namn:Sève Blanc de Noirs 2013
Vinbonde:Marie & Olivier Horiot
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit En Barmont, Les Riceys
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot noir
Jord:Brant sydöstläge med röd lera och kalksten av Kimmeridge-typ.
Odling:Biodynamisk (Biodyvin)
Press:Pneumatisk 2000-liters horisontalpress (Vaslin)
Uppväxt:Långsam spontan jäsning och elva månaders lagring i använda medelstora fat. Buteljerad 14-07-23. 55 månader sur lattes. Degorgerad 19-02-25 utan dosage (Brut Nature). Produktion: 4139 flaskor och 100 magnum.
Tillsatser:Biodynamisk jäst och biodynamisk MCR (koncentrerad druvmust) för andra jäsning i flaska (tirage). Minimal tillsats so2 vid assemblage.
Alkohol:12 %
Volymer:1500ml
Skriv ut informationsblad
Sève Blanc de Noirs 2012
Namn:Sève Blanc de Noirs 2012
Vinbonde:Marie & Olivier Horiot
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit En Barmont, Les Riceys
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot noir
Jord:Brant sydöstläge med röd lera och kalksten av Kimmeridge-typ.
Odling:Biodynamisk (Biodyvin)
Press:Pneumatisk 2000-liters horisontalpress (Vaslin)
Uppväxt:Långsam spontan jäsning och elva månaders lagring i använda medelstora fat. Buteljerad i augusti 2013. 72 månader sur lattes. Magnum degorgerade 19-10-28 utan dosage (Brut Nature)
Tillsatser:Biodynamisk jäst och biodynamisk MCR (koncentrerad druvmust) för andra jäsning i flaska (tirage). Minimal tillsats so2 vid assemblage.
Alkohol:12 %
Volymer:1500ml
Skriv ut informationsblad
Sève Rosé de Saignée 2016
Namn:Sève Rosé de Saignée 2016
Vinbonde:Marie & Olivier Horiot
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit 'En Barmont', Les Riceys
Färg:Mousserande Rosé
Druvsort:Pinot noir
Jord:Brant sydöstläge med röd lera på hård kalksten av Kimmeridge-typ.
Odling:Biodynamisk (Biodyvin)
Press:Pneumatisk 2000-liters horisontalpress (Vaslin)
Uppväxt:Långsam spontanjäsning med fyra dagars maceration "carbonique" (10% fottrampat, resten hela klasar) och nio månaders lagring i använda 500-litersfat. 63 månader sur lattes. Degorgerad utan dosage (Brut Nature).
Tillsatser:Biodynamisk jäst och biodynamisk MCR (koncentrerad druvmust) för andra jäsning i flaska (tirage). Minimal tillsats so2 vid assemblage.
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
5 Sens 2017
Namn:5 Sens 2017
Vinbonde:Marie & Olivier Horiot
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Les Riceys
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Arbane, meunier, pinot noir, pinot blanc och chardonnay. Äldre stockar, planteringar från 1960-tal till 1980-tal.
Jord:Fem olika lägen i Les Riceys med jordmån av Kimmeridge-lera och kalksten
Odling:Biodynamisk (Biodyvin)
Press:Pneumatisk 2000-liters horisontalpress (Vaslin)
Uppväxt:Spontan jäsning och elva månaders lagring i använda bourgognefat från Domaine de l'Arlot. Ett fat av varje druvsort. 61 månader 'sur lattes'. Degorgerad utan dosage (Brut Nature).
Tillsatser:Biodynamisk jäst och biodynamisk MCR (koncentrerad druvmust) för andra jäsning i flaska (tirage). Minimal tillsats so2 vid assemblage.
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Envol 2017
Namn:Envol 2017
Vinbonde:Marie & Olivier Horiot
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Les Riceys
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot noir
Jord:Kalkrik lera (Kimmeridgien)
Odling:Biodynamisk (Biodyvin)
Press:Pneumatisk 2000-liters horisontalpress (Vaslin)
Uppväxt:Spontan jäsning och elva månaders lagring i äggformad betongtank. Degorgerad utan dosage (Brut Nature). Produktion: 2100 flaskor.

"Pinot Noir sans soufre vinifié en Œuf. Non dosé. S’envoler, lâcher prise, s’élancer dans le vide, laisser la terre et le ciel guider le vin, rendre la main et la pensée du vigneron légers comme une plume, faire confiance aux éléments et goûter les bulles de ce Pinot Noir entièrement libre. Argiles / Calcaire.”
Tillsatser:Biodynamisk jäst och biodynamisk MCR (koncentrerad druvmust) för andra jäsning i flaska (tirage). Ingen tillsats av so2.
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Arbane 2016
Namn:Arbane 2016
Vinbonde:Marie & Olivier Horiot
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Les Riceys
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Arbane
Jord:Grå märgel på hård kalksten av Kimmeridge-typ
Odling:Biodynamisk (Biodyvin)
Press:Pneumatisk 2000-liters horisontalpress (Vaslin)
Uppväxt:Skörd 28 september 2016. Spontan jäsning med elva månaders lagring i ett använt 350-litersfat. Buteljerad 17-09-12. 46 månader 'sur lattes'. Degorgerad 21-07-05 utan dosage (Brut Nature). Produktion: 448 flaskor.

"100 % cépage Arbane, issu de la parcelle complantée par les 7 cépages historiques de la Champagne servant à l’élaboration de notre Cuvée Soléra, nous avons isolé un demi-muids de Pure Arbane lors d’une année magnifique afin de témoigner de l’intérêt de ce Cépage Rare et « oublié ». Non Dosé. Marnes / Calcaire."
Tillsatser:Biodynamisk jäst och biodynamisk MCR (koncentrerad druvmust) för andra jäsning i flaska (tirage). Minimal tillsats so2 vid assemblage.
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Arbane 2015
Namn:Arbane 2015
Vinbonde:Marie & Olivier Horiot
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Les Riceys
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Arbane
Jord:Grå märgel på hård kalksten av Kimmeridge-typ
Uppväxt:Spontan jäsning med elva månaders lagring i ett använt 350-litersfat. Buteljerad i september 2016. 58 månader 'sur lattes'. Degorgerad utan dosage (Brut Nature).
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Petit Meslier 2016
Namn:Petit Meslier 2016
Vinbonde:Marie & Olivier Horiot
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Les Riceys
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Petit meslier
Jord:Grå märgel på hård kalksten av Kimmeridge-typ
Odling:Biodynamisk (Biodyvin)
Press:Pneumatisk 2000-liters horisontalpress (Vaslin)
Uppväxt:Skörd 19 september 2016. Spontan jäsning med elva månaders lagring i ett använt 450-litersfat. Buteljerad 17-09-12. 46 månader 'sur lattes'. Degorgerad 21-07-05 utan dosage (Brut Nature). Produktion: 576 flaskor.

"100 % cépage Petit Meslier, issu de la parcelle complantée par les 7 cépages historiques de la Champagne servant à l’élaboration de notre Cuvée Soléra, nous avons isolé un muids de Pur Petit-Meslier lors d’une année magnifique afin de témoigner de l’intérêt de ce Cépage Rare et « oublié » Non Dosé. Marnes / Calcaire."
Tillsatser:Biodynamisk jäst och biodynamisk MCR (koncentrerad druvmust) för andra jäsning i flaska (tirage). Minimal tillsats so2 vid assemblage.
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
éphémère "Unmei" 2015
Namn:éphémère "Unmei" 2015
Vinbonde:Marie & Olivier Horiot
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Les Riceys
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot meunier, pinot gris, petit meslier
Jord:Grå märgel på hård kalksten av Kimmeridge-typ
Odling:Biodynamisk (Biodyvin)
Press:Pneumatisk 2000-liters horisontalpress (Vaslin)
Uppväxt:Alla druvorna skördades 12 september 2015 och pressades tillsammans. Spontan jäsning i ett använt 350-litersfat med ett års lagring på jästfällningen. Buteljerat 16-09-08. Totalt 467 flaskor degorgerade 18-09-08 utan dosage (Brut Nature).
Tillsatser:Biodynamisk jäst och biodynamisk MCR (koncentrerad druvmust) för andra jäsning i flaska (tirage). Minimal tillsats so2 vid assemblage.
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Soléra
Namn:Soléra
Vinbonde:Marie & Olivier Horiot
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Le Sol est Roi, Les Riceys
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Arbane, petit meslier, chardonnay och fyra pinotsorter: blanc, gris, meunier och noir. Ett vingårdsläge där alla sju sorterna samplanterades 2008.
Jord:Grå märgel på hård kalksten av Kimmeridge-typ
Odling:Biodynamisk (Biodyvin)
Press:Pneumatisk 2000-liters horisontalpress (Vaslin)
Uppväxt:Spontan jäsning med ett års lagring på jästfällningen i gamla fat. Vidare lagring i tre nivåer av ekliggare ('foudres') enligt solera-metoden. Aktuell version är baserad på årgångarna 2011-2018 och buteljerad 19-09-15. Degorgerad 21-10-19 utan dosage (Brut Nature). Produktion: 2416 flaskor, 180 magnum och 10 jeroboam.
Tillsatser:Biodynamisk jäst och biodynamisk MCR (koncentrerad druvmust) för andra jäsning i flaska (tirage). Minimal tillsats so2 vid assemblage.
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Coteaux Champenois 'En Valingrain' Riceys Blanc 2019
Namn:Coteaux Champenois 'En Valingrain' Riceys Blanc 2019
Vinbonde:Marie & Olivier Horiot
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit En Valingrain, Les Riceys
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay och pinot blanc, 600 stockar
Jord:Relativt brant söderläge med jordmån av märgel ovanpå av hård kalksten (Kimmeridgien).
Odling:Biodynamisk (Biodyvin)
Press:Pneumatisk 1000-liters horisontalpress (Bucher)
Uppväxt:Direkt pressning av hela klasar. Spontan jäsning och arton månaders lagring på jästfällningen i tre äldre mellanstora fat (350-400 liter). Buteljerat utan klarning eller filtrering.

"Non filtré et non collé, ce Vin Tranquille de Champagne très reputé est un vin de longue garde (de 5 à 15 ans), aussi nous conseillons de le carafer sur la jeunesse".

(Varken filtrerat eller klarnat, är detta berömda stilla vin från Champagne ämnat för lång lagring (5-15 år), dessutom tillråder vi att karaffera det i sin ungdom."
Tillsatser:10-20 mg/l so2 vid assemblage.
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Rosé des Riceys 'En Barmont' 2017
Namn:Rosé des Riceys 'En Barmont' 2017
Vinbonde:Marie & Olivier Horiot
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit En Barmont, Les Riceys
Färg:Rosé
Druvsort:Pinot noir
Jord:Brant sydöstläge med röd lera på hård kalksten av Kimmeridge-typ.
Odling:Biodynamisk (Biodyvin)
Press:Pneumatisk 1000-liters horisontalpress (Bucher)
Uppväxt:Skörd 10 september 2017. Spontan jäsning med sju dagars maceration 'semi-carbonique' (10% fottrampade druvor, resten hela klasar). Tio månaders lagring i använda bourgognefat. Buteljerat 19-07-16 utan föregående klarning eller filtrering. Produktion: 2070 flaskor och 30 magnum.

Rosé de Riceys är en historisk vinstil med kapacitet för längre lagring (5-15 år). Får gärna karafferas i sin ungdom.

"Les notes fruitées (fraise de bois, framboise, groseille) sont soutenues par le Zan (réglisse) typique de cette AOC."
Tillsatser:10-20 mg/l so2
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Rosé des Riceys 'En Valingrain' 2018
Namn:Rosé des Riceys 'En Valingrain' 2018
Vinbonde:Marie & Olivier Horiot
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit En Valingrain, Les Riceys (AOP Rosé des Riceys)
Färg:Rosé
Druvsort:Pinot noir
Jord:Relativt brant söderläge med jordmån av märgel uppblandad med kalkstensgrus av Kimmeridge-typ.
Odling:Biodynamisk (Biodyvin)
Press:Pneumatisk 1000-liters horisontalpress (Bucher)
Uppväxt:Spontan jäsning med sju dagars maceration "semi-carbonique" (en tiondel fottrampade druvor, resten hela klasar). Elva månaders lagring i använda bourgognefat. Buteljerat utan föregående klarning eller filtrering.
Tillsatser:10-20 mg/l so2
Skriv ut informationsblad
Rosé des Riceys 'En Valingrain' 2017
Namn:Rosé des Riceys 'En Valingrain' 2017
Vinbonde:Marie & Olivier Horiot
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit En Valingrain, Les Riceys (AOP Rosé des Riceys)
Färg:Rosé
Druvsort:Pinot noir
Jord:Relativt brant söderläge med jordmån av märgel uppblandad med kalkstensgrus av Kimmeridge-typ.
Odling:Biodynamisk (Biodyvin)
Press:Pneumatisk 1000-liters horisontalpress (Bucher)
Uppväxt:Spontan jäsning med sju dagars maceration "semi-carbonique" (en tiondel fottrampade druvor, resten hela klasar). Elva månaders lagring i använda bourgognefat. Buteljerat utan föregående klarning eller filtrering. Produktion: 1930 flaskor och 30 magnum.

Rosé de Riceys är en historisk vinstil med kapacitet för längre lagring (5-15 år). Får gärna karafferas i sin ungdom.
Tillsatser:10-20 mg/l so2
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Rosé des Riceys 'Esquisse n°2' 2009
Namn:Rosé des Riceys 'Esquisse n°2' 2009
Vinbonde:Marie & Olivier Horiot
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieux-dits Valingrain och Barmont, Les Riceys
Färg:Rosé
Druvsort:Pinot noir
Jord:Valingrain: märgel uppblandad med kalkstensgrus (Kimmeridgien). Barmont: röd lera ovanpå hård kalksten (också Kimmeridgien).
Odling:Biodynamisk (Biodyvin)
Press:Pneumatisk 1000-liters horisontalpress (Bucher)
Uppväxt:Blandning av två fat, ett från varje vinmark. Spontan jäsning med sju dagars maceration semi-carbonique (10% fottrampade druvor, resten hela klasar). Elva månaders lagring i använda bourgognefat.

Rosé de Riceys är en historisk vinstil med kapacitet för längre lagring (5-15 år). Får gärna karafferas i sin ungdom.
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Coteaux Champenois 'En Barmont' Riceys Rouge 2017
Namn:Coteaux Champenois 'En Barmont' Riceys Rouge 2017
Vinbonde:Marie & Olivier Horiot
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit En Barmont, Les Riceys
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir
Jord:Brant sydöstläge med röd lera på hård kalksten av Kimmeridge-typ
Odling:Biodynamisk (Biodyvin)
Press:Pneumatisk 1000-liters horisontalpress (Buecher)
Uppväxt:Skörd 12 september 2017. Spontan jäsning av hela klasar (varav 10% fottrampat) med sjutton dygns maceration "semi-carbonique". Tio månaders lagring i använda bourgognefat. Buteljerat 2019-07-17 utan föregående klarning eller filtrering. Produktion: 3420 flaskor och 30 magnum.
Tillsatser:10-20 mg/l so2
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Veneto

Österrike

Steiermark

Schweiz

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion