Landskapet nere i Côte des Bar ser ganska annorlunda ut än i norra Champagne. Det är mer omväxlande och leende lantligt med höga kullar och djupa dalar, omgivande barrskog och blandat jordbruk. Flera av vinbyarna ligger utmed floden Seine och dess tillflöden Arce och Ource. Även nere i marken ser det ganska så annorlunda ut. Närheten till norra Bourgogne och Chablis gör att Côte des Bar har snarlika jordmåner av kalksten och kalkrik lera, som brukar kallas ”kimmeridgien” och ”portlandien”. Ändå har chardonnay bara en liten andel av planteringarna – här är det sedan gammalt pinot noir som dominerar.
Côte des Bar har under de senaste åren fått en hel del uppmärksamhet tack vare sin spirande rörelse av vinodlare som vågat ta steget att bli självständiga odlarproducenter. Sedan nio år tillbaka driver Benoît Doussot ett kollaborativt projekt – Champagne Clandestin – som går ut på att vinifiera ekologiska druvor från duktiga grannar i området – bland annat från Valérie Frison som även buteljerar gott vin under eget namn. De olika lägena i Buxières-sur-Arce och grannbyar som Ville-sur-Arce, Celles-sur-Ource och Neuville-sur-Seine vinifieras separat i medelstora fat. Sommaren 2023 färdigställdes en ny underjordisk lagringskällare i backen ovanför byn Landreville.
Sedan 2018 gör Clandestin två separata cuvéer av pinot noir. ’Boréal’ kommer från likartade norrlägen med Kimmeridge-jordar, medan ’Austral’ skördas i flera söderlägen. Intressant att prova jämsides, eftersom norrlägen och södersluttningar ger så pass olika uttryck. Chardonnay från ett högt kalkstensläge i Buxières går till cuvéerna ’Les Grandes Lignes’ och ’Les Revers’. Med Clandestin vill Benoît ge samvetsgranna småodlare möjligheter till hållbar kvalitetsproduktion i ett projekt som dessutom handlar om utforska och jämföra fina lägen i Côte des Bar.
Certifierad ekologisk produktion