Familjen Rousset-Martin äger allt som allt fjorton hektar, varav hälften i Château-Chalon – Juraområdets mest mytomspunna terroir. Här skapas de största exemplen av Vin Jaune – det historiska gula vinet som vilar i sex år under en slöja av jäst. 2006 tog François Rousset-Martin över ansvaret för de marker till vilka hans farfars far René Martin lagt grunden.
François far sålde de flesta druvorna till kooperativet och gjorde bara lite vin till familjen. Idag arbetar François med tio hektar och gör ett flertal cuvéer. Han har nyplanterat några marker och säljer resten av druvorna. Markerna sköts med ekologisk praktik och biodynamiska metoder, dock utan formell certifiering. Målet är att utforska olika stilar och jordar i området. Nyfikenhet, smak och intresse driver honom i hans arbete.
Rousset-Martin gör vin i fyra olika källare med olika temperaturförhållanden (ej kontrollerade) och skiftande luftfuktighet. En av dem lämpar sig bättre för de oxidativa vinerna som ligger ’sous voile’, en annan lämpar sig bättre för de viner där Francois toppar upp faten, en tredje för det vin som jäser i ståltank, och ytterligare en fjärde för flasklagring.
Arbetet i källaren är passivt vad gäller manipulation. Vinerna smakas av efter hand, och utifrån det avgörs vilka fat som ska toppas upp och i vilka som syrekontakten ska få spela en större roll. Här får vi möjlighet att prova Château-Chalon – Juras mest berömda ursprung – i områdets alla olika uttryck. Såväl med syrekontakt under flor (”sous voile”) som upptoppat (”ouillé”).
Att visa alla sidor av Château-Chalon är vad som ser ut att bli François livsverk. Genom att toppa upp faten blir han tvungen att klassa ner vinerna till Côtes du Jura, då den sortens vinmakning inte ryms inom AOP Château-Chalon. Men François är bestämd på den punkten: han vill göra vin som uttrycker växtplatsen, och tillsätter ingenting i sina viner.
I sin källare lagrar Rousset-Martin fortfarande stora årgångar från sin farfars tid, ända tillbaks till slutet av andra världskriget. Kontakta oss gärna vid intresse för dessa unika rariteter.
En längre intervju med François Rousset-Martin finns att läsa här.
Certifierad ekologisk produktion