Italien – Umbrien

Collecapretta

Familjen Mattioli bor i en liten by nordväst om staden Spoleto i södra Umbrien. Åtminstone sedan elvahundratalet har kullarna ovanför dalgången odlats med områdets lokala druvsorter – trebbiano spoletino, malvasia, sangiovese, sagrantino och ciliegiolo.

Mattiolis har gjort vin i tre generationer. Familjens vingårdar ligger på ungefär femhundra meters höjd, med jordar som är en blandning av järnrik lera och kalk. I vinmarkerna använder familjen bara kompost från egna djur. Odlingarna sträcker ut sig över åtta hektar, varav drygt fem är för vin. Resten är planterade med gamla olivträd, farro (vete) och korn. Vinerna jäser med druvornas egna jäststammar, mestadels i glaserade cementtankar, utan några som helst tillsatser – inte ens lite svavel. Ett bra år gör man kanske åtta tusen flaskor vin.

Collecaprettas viner hade i stort sett bara sålts lokalt och inte ens buteljerats ända tills vinmakaren Danilo Marcucci, som växt upp i trakten, mötte familjen Mattioli i början av tjugohundratalet. Marcucci hade jobbat med vin över hela världen, när han började längta tillbaka till något enkelt och traditionellt.

– Mot slutet av nittiotalet kände jag att vinet måste tillbaka till landsbygden, säger Marcucci. Jag hade åkt världen runt men bestämde mig för att flytta ut på landet och göra en annan sorts vin.

Marcucci har levt igenom en våg av ökad popularitet för naturligt odlade viner. Medan vi pratar dricker vi ett vin på den lokala druvan trebbiano spoletino – Collecaprettas ”Vigna Vecchia”.

– I början av tvåtusentalet var det väldigt svårt att få folk att dricka det här vinet. De sa att det var smutsigt! ”You are very folkloristic man”, sa de. Men jag trodde på det här. För jag trodde på mina rötter, min tradition och min plats.

– Vi gör tretusen flaskor. Druvan finns bara i det här lilla området, och vinrankorna växer på mellan 500 och 600 meters höjd. Det är väldigt enkelt gjort. Vi skördar ganska sent, i slutet av oktober, druvsorten har så tjockt skinn. Vi pressar druvorna försiktigt och placerar dem i en glasfibertank. I maj året efter buteljerar vi, utan några som helst tillsatser, inte ens svavel. Grejen är att druvorna måste vara perfekta. Annars måste man använda andra hjälpmedel. Och det vill vi inte. Om naturen vill, så gör vi bra vin. Om naturen inte vill… så blir vi ledsna.

Vittorio Mattiolli var först tveksam till att Marcucci skulle sälja familjens vin över hela världen.

– Jag ville att fler skulle upptäcka det här fantastiska vinet, berättar Marcucci. Men Vittorio sa, ”Danilo, mitt vin är för normala människor. Det här är inte för sofistikerade vindrickare. Du är knäpp! Folk vill inte köpa det här vinet. Folk vill ha vin som har fått priser. Wine Spectator-vin.”

– Mattiolis har alltid gjort sina viner på ett naturligt sätt. För dem har det aldrig funnits någon annan väg. Och de första stegen var väldigt svåra för oss alla. Men nu, efter tio år, har folks tankar om vin förändrats. Vi började sälja vin utanför Italien. Tack vare de andra länderna kan vi leva. Vi är inte rika människor, men vi lever bra, vi är i naturen varje dag. Jag är väldigt glad när jag kan servera min familj det här vinet. En ärlig produkt med känsla av terroir (= ursprung). Jag ger dem det bästa.

collecapretta.it

Viner

Vigna Vecchia 2022
Namn:Vigna Vecchia 2022
Vinbonde:Collecapretta
Region:Italien - Umbrien
Ursprung:Terzo la Pieve, Spoleto (IGP Umbria)
Färg:Vitt
Druvsort:Trebbiano spoletino, från 46-åriga stockar uppbundna som 'spaliera' (pergola)
Jord:Sluttningar på 600 meters höjd. Jordmån av kalk- och järnrik lera, med inslag av tufa och travertin (olika sorters kalksten)
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Skörd i mitten av oktober. Direkt pressning. Spontan jäsning i rostfri ståltank utan temperaturkontroll. En omdragning i början av februari. Ingen klarning eller filtrering. Buteljerat i början av juni med månen i nedan. Produktion: 1436 flaskor.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Pigro delle Sorbe 2018
Namn:Pigro delle Sorbe 2018
Vinbonde:Collecapretta
Region:Italien - Umbrien
Ursprung:Terzo la Pieve, Spoleto (IGP Umbria)
Färg:Vitt
Druvsort:Greco
Jord:Sluttningar på 500 meters höjd. Jordmån av kalk- och järnrik lera, med inslag av tufa och travertin (olika sorters kalksten)
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Direkt pressning. Spontan jäsning utan temperaturkontroll i öppna amforor. Lagring i glasfibertank. En omdragning för att separera bort jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering. Buteljering med månen i nedan. Produktion: 4221 flaskor.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Malvasia dello Scarparo 2022
Namn:Malvasia dello Scarparo 2022
Vinbonde:Collecapretta
Region:Italien - Umbrien
Ursprung:Terzo la Pieve, Spoleto (IGP Umbria)
Färg:Orange
Druvsort:Malvasia bianca, från 70-åriga stockar
Jord:Sluttningar på 500 meters höjd. Jordmån av kalk- och järnrik lera, med inslag av tufa och travertin (olika sorters kalksten)
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Sen skörd i mitten av oktober. Spontan jäsning med ett dygns skalmaceration av hela druvklasar, därefter mjuk pressning och fyra månaders lagring i rostfri ståltank. Två omdragningar innan buteljering. Ingen klarning eller filtrering. Buteljering med månen i nedan. Produktion: 981 flaskor.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Terra dei Preti 2022
Namn:Terra dei Preti 2022
Vinbonde:Collecapretta
Region:Italien - Umbrien
Ursprung:Terzo la Pieve, Spoleto (IGP Umbria)
Färg:Orange
Druvsort:Trebbiano spoletino
Jord:Sluttningar på 600 meters höjd. Jordmån av kalk- och järnrik lera, med inslag av tufa och travertin (olika sorters kalksten)
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning med en veckas skalmaceration av hela druvklasar, därefter mjuk pressning och fyra månaders lagring i rostfri ståltank. En omdragning i början av februari innan buteljering i slutet av mars. Ingen klarning eller filtrering. Buteljering med månen i nedan. Produktion: 1307 flaskor.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Il Rossodatavola 2022
Namn:Il Rossodatavola 2022
Vinbonde:Collecapretta
Region:Italien - Umbrien
Ursprung:Terzo la Pieve, Spoleto (IGP Umbria)
Färg:Rött
Druvsort:Sangiovese
Jord:Sluttningar på 500 meters höjd. Jordmån av kalk- och järnrik lera, med inslag av tufa och travertin (olika sorters kalksten)
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar med sex dagars skalmaceration i öppna glaserade betongtankar utan temperaturkontroll. Efter pressning vidare lagring i betongtank. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13,5%
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Le Cese 2021
Namn:Le Cese 2021
Vinbonde:Collecapretta
Region:Italien - Umbrien
Ursprung:Terzo la Pieve, Spoleto (IGP Umbria)
Färg:Rött
Druvsort:Sangiovese
Jord:Sluttningar på 500 meters höjd. Jordmån av kalk- och järnrik lera, med inslag av tufa och travertin (olika sorters kalksten)
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning med åtta dagars skalmaceration i öppna glaserade betongtankar utan temperaturkontroll. Lagring i tankar av betong, glasfiber och rostfritt stål. Ingen klarning eller filtrering. Produktion: 5230 flaskor.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:14%
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Selezione Le Cese 2018
Namn:Selezione Le Cese 2018
Vinbonde:Collecapretta
Region:Italien - Umbrien
Ursprung:Terzo la Pieve, Spoleto (IGP Umbria)
Färg:Rött
Druvsort:Sangiovese, selektion av gårdens bästa druvor
Jord:Sluttningar på 500 meters höjd. Jordmån av kalk- och järnrik lera, med inslag av tufa och travertin (olika sorters kalksten)
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning i öppna glaserade betongtankar med åtta dagars maceration. Två års lagring i cementtank, sedan arton månader i 500-liters fat (sex år gamla). Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Olio Extra Vergine di Oliva 2022
Namn:Olio Extra Vergine di Oliva 2022
Vinbonde:Collecapretta
Region:Italien - Umbrien
Ursprung:Terzo la Pieve, Spoleto (IGP Umbria)
Färg:Olivolja
Druvsort:Oliver av sorten Moraiolo
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Extra virgin olivolja av sorten Frantoio - kallpressad och ofiltrerad för att bevara olivernas fulla karakteristik. All skörd och beskärning utförs för hand. Krossningen och pressningen utförs dag för dag för att inte förlora oliverna fysiologiska egenskaper.
Volymer:3000ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Veneto

Österrike

Steiermark

Schweiz

Valais

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion