Mito Inoue föddes i Kagoshima, i den allra sydligaste delen av Japan. Som ung studerade hon konst och film, men bröt upp från sitt gamla liv i början av 2000-talet för att studera franska vid Sorbonne. Här kom hon i kontakt med vinvärlden, bland annat genom jobb för den berömda vinhandeln Taillevent, och pendlade fram och tillbaka mellan Paris och Japan i takt med att hennes turistvisum gick ut.
I Paris upptäckte hon även naturvinsrörelsen, och en flaska chardonnay från Auvergne-bonden Pierre Beauger fick Mito att ansöka om praktik hos honom. När hon väl fick ett treårigt franskt visum började hon jobba hos en mängd likasinnade vinmakare, som Gilles Azzoni, Michel Augé, Christian Binner, Anne-Marie Lavaysse och Alain Castex, och slog sig 2011 ned i Puy-de-Dôme i Auvergne, där hon hittade några små plättar mark att odla själv.
Idag har hon två lägen på vulkaniska jordar i närheten av sin bostad i Montaigut – ett med gamay och ett terrassläge där hon odlar pinot blanc. Sammanlagt är det inte ens en hektar, och Mito, vars viner redan blivit väldigt omtalade, gör vissa årgångar bara ett enda fat vin. Detta framställs dock helt kompromisslöst, utan några som helst tillsatser, och markerna sprayas bara med avkok från örter som också växer där.
Mellan vinrankorna har Mito en egen grönsaksträdgård. Hon äger ingen traktor eller häst, utan gör allt jobb i vingårdarna för hand. Hon jobbar vid sidan om hos några äppelodlare, samt även en del på Pierre Beaugers egendom.
Innehållet i de få flaskor som kommer från Mitos lilla egendom är ofta fjäderlätt, elegant och aromatiskt.
Certifierad ekologisk produktion