Vännerna Vincent Fargier och Manu Cunin odlar vin omkring Villeneuve-de-Berg i mellersta Ardèche. Här jobbar de med tretton hektar mark som de delvis äger och delvis hyr, nära en grupp andra vinmakare med samma filosofi – däribland Le Mazel, Andréa Calek och Gilles Azzoni. Det här är en vänkrets som delar på verktyg, traktorer och kunskaper om hur man brukar och vårdar jordarna på bästa sätt.
Manu och Vincent träffades redan 1997 medan de arbetade som anställda på andra domäner. De blev snart vänner och pratade genom åren om att driva något tillsammans, men det var först 2009 som möjligheten dök upp när Vincents far, som var vinodlare och hela sitt liv hade sålt druvorna till ett lokalt kooperativ, skulle gå i pension.
Vingården i Mirabel som Vincent tog över efter sin far är starkt präglad av kalksten. Samtidigt hade Manu hittat en annan mark att hyra några kilometer bort, i byn Lussas, som domineras av vulkanisk basalt. Vännerna tyckte att det vore intressant att jämföra hur till exempel grenache skulle uttrycka sig i de här olika markerna. På så vis föddes konceptet ”Deux Terres” (två jordar).
Ett resultat av deras möte heter ”Vin Nu” och är en hyllning till det naturliga vinets fader – forskaren Jules Chauvet. Han brukade kalla tillsatsfria viner just det: naket vin. Det här är två av parets viktigaste buteljeringar, där den röda versionen består mestadels av grenache. Druvorna från de högt belägna basaltjordarna ger syra och parfym, medan frukten från kalkstensjordarna ger struktur och en viss kryddighet. Det vita ”Vin Nu” är å andra sidan en blandning av chardonnay och ugni blanc.
Idag odlar vännerna en hel uppsättning druvsorter: syrah och grenache, carignan och merlot, chardonnay, ugni blanc och viognier , samt även lite cinsault. Les Deux Terres har arbetat ekologiskt ända sedan starten 2009 och använder både alger och örter för att bekämpa ohyra i vingårdarna.
Certifierad ekologisk produktion