Vännerna Vincent Fargier och Manu Cunin odlar vin i Villeneuve-de-Berg i mellersta Ardèche (strax väster om mellersta Rhônedalen). Här jobbar de med tretton hektar mark som de delvis äger och delvis hyr, nära en grupp andra vinmakare med samma filosofi – däribland Le Mazel, Andrea Calek och Gilles Azzoni. Det är en vänkrets som delar på verktyg, traktorer och kunskaper om hur man använder och tar hand om jordarna på bästa sätt.
Manu och Vincent träffades redan 1997, medan de var anställda på andra domäner. De blev snart vänner och pratade genom åren om att driva något tillsammans, men det var först 2009 som möjligheten dök upp när Vincents far, som var vinodlare och alltid hade sålt druvorna till ett lokalt kooperativ, skulle gå i pension.
Vincent fick ta över vinmarken efter sin far. Den hade en jordmån av kalksten och lera. Samtidigt hade Manu hittat en annan mark att hyra några kilometer bort, i byn Lussas, som var dominerad av basalt. Vännerna tyckte att det vore intressant att se hur till exempel grenache skulle uttrycka sig på de här olika markerna. Hela konceptet ”Deux Terres” (två jordar) föddes där och då.
Resultatet av deras möte heter ”Vin Nu” som en hyllning till det naturliga vinets fader, Jules Chauvet. Han brukade kalla tillsatsfria viner just det: naket vin. Det är parets främsta buteljeringar, där det röda består av mest grenache. Druvorna från basaltjordarna på högre höjd ger syra och parfym, medan de från kalk/lerjordarna ger struktur och en viss kryddighet. Det vita ”Vin Nu” är å andra sidan en blandning av chardonnay och ugni blanc.
Idag odlar man för övrigt en hel uppsättning druvsorter: syrah och grenache, carignan och merlot, chardonnay och ugni blanc, viognier och grenache blanc, samt även lite cinsault. Vännerna har arbetat ekologiskt ända sedan starten och använder alger och andra växter för att bekämpa ohyra i vingårdarna.
Certifierad ekologisk produktion