Les Deux Terres

De två vännerna Vincent Fargier och Manu Cunin gör vin på sammanlagt tretton hektar i Villeneuve-de-Berg i mellersta Ardèche.

Här jobbar man med marker som man delvis äger och delvis hyr, nära en samling andra vinmakare med samma filosofi, som till exempel Le Mazel, Andrea Calek och Gilles Azzoni. Det är en grupp som delar på verktyg, traktorer och kunskap om hur man använder och tar hand om jordarna här på bästa sätt.

Manu och Vincent träffades 1997, medan de var anställda på andra egendomar. De blev vänner och pratade genom åren om att driva något tillsammans, men det var först runt 2009 som möjligheten kom när Vincents far, som var vinodlare och alltid hade sålt druvorna till ett kooperativ, skulle gå i pension.

Vincent fick alltså ta över vinmarken efter sin far. Jordmånen här bestod av kalksten och lera. Samtidigt hade Manu hittat en annan mark att hyra några kilometer bort, i Lussas, som till stor del utgjordes av basalt. Vännerna tyckte att det vore intressant att se hur exempelvis grenache skulle uttrycka sig på de här olika markerna. Hela konceptet ”Deux Terres” (två jordar) föddes där och då.

Vinet som manifesterar detta möte har fått namnet ”Vin Nu” som en hyllning till det naturliga vinets fader, Jules Chauvet, som brukade benämna tillsatsfria viner på just det sättet: naket vin. Det är parets främsta buteljering, där det röda alltså består av huvudsakligen grenache. Druvorna från basaltjordarna på högre höjd ger syra och parfym, medan de från kalk/lerjordarna ger struktur och en viss kryddighet. Det vita "Vin Nu" är å andra sidan en blandning av grenache blanc och ugni blanc.

Idag odlar man för övrigt en hel uppsättning druvsorter: syrah, grenache, carignan, viognier, chardonnay, merlot, grenache blanc, ugni blanc och även lite cinsault. Man har arbetat ekologiskt ända sedan starten och använder alger och andra växter för att bekämpa ohyra i vingårdarna.

Viner

Ursprung: Villeneuve-de-Berg, Ardèche
Druvsort: Chardonnay & ugni blanc
Jord: Kalkblandad lera
Uppväxt: Spontan jäsning i tank.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (AB)
Volymer: 750ml
Ursprung: Villeneuve-de-Berg, Ardèche
Druvsort: Chardonnay
Jord: Kalkblandad lera
Uppväxt: Spontan jäsning och lagring i gamla fat.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (AB)
Volymer: 750ml
Ursprung: Villeneuve-de-Berg
Druvsort: Viognier
Jord: Kalkblandad lera
Uppväxt: Spontan jäsning och lagring i gamla fat.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (AB)
Volymer: 750ml
Ursprung: Villeneuve-de-Berg
Druvsort: Grenache & mindre andel merlot
Jord: Kalblandad lera & basalt
Uppväxt: Spontan jäsning i tank
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (AB)
Volymer: 750ml
Ursprung: Villeneuve-de-Berg
Druvsort: Merlot & mindre andel grenache
Jord: Kalkblandad lera
Uppväxt: Spontan jäsning i tank
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (AB)
Volymer: 750ml
Ursprung: Villeneuve-de-Berg
Druvsort: Grenache & syrah
Jord: Kalblandad lera
Uppväxt: Spontan jäsning i tank. Lagring i gamla fat.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (AB)
Volymer: 750ml
Ursprung: Villeneuve-de-Berg
Druvsort: Syrah
Jord: Kalkblandad lera
Uppväxt: Spontan jäsning i tank. Lagring i gamla fat.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (AB)
Volymer: 750ml

Bilder

Fler Bönder: