I början av 2022 förtjusades vi av tre viner från Damien Bastian, och insåg att vi helt enkelt måste hälsa på. Damien gör vin i den norra delen av Savoie, nära Genèvesjön och bara ett stenkast från gränsen till Schweiz. Här huserar han i ett gammalt vineri med flera hundra års historia, Domaine de Marsaz, som tidigare stått oanvänt sedan 1967.
Damien Bastian är född 1979, uppvuxen i närbelägna Annemasse och utbildade sig till agronom – ett yrke som tog honom till centralafrikanska Tchad där han arbetade med hortikultur i flera år. Tillbaka på hemmaplan tog han jobb i restaurangbranschen och lärde känna vinet. Här föddes idén om att kombinera sina intressen kring hållbar odling och levande viner.
Den första anhalten blev hos Dominique Lucas, en av de mest omsusade odlarna i Haute-Savoie. 2017 fick Damien möjlighet att ta över trekvarts hektar planterade med chasselas i Marignan, en halv kilometer från Lac Léman. För att få det hela att gå ihop pendlade han varje dag i flera år upp till Rotalier i södra Jura, där han arbetade i marker och källare hos Ganevat.
En som trodde på Damiens projekt var Jean-Marie Chappuis, en vinbonde i grannbyn Carra på väg att dra sig tillbaka. Inte minst uppskattade han att Damiens farfar varit en av initiativtagarna till AOC Vin de Savoie. 2020 kunde Damien ta över, och så utökades hans domän till nästan fyra hektar. Markerna är planterade med chasselas och altesse, gamay och pinot noir.
Damiens viner förmedlar en slående renhet, en spänst och en energi som man nästan kan ta på. När det gäller källarmetoderna – dels kontakten med jästfällningen i använda fat för de vita vinerna men även det lätta handlaget med de röda – är det inte helt långsökt att associera till forne arbetsgivaren i Rotalier. Hur som helst: “Ça Boit Libre” – det här dricks fritt!
Certifierad ekologisk produktion