Frankrike – Bourgogne

Domaine Alice et Olivier De Moor & Le Vendangeur Masqué

Courgis heter byn där Alice och Olivier De Moor bor och arbetar. Här växte Olivier upp, och här hade hans farföräldrar sin källare. Paret, som båda är utbildade enologer, köpte sina första vinmarker i Chablis 1989 efter att ha lärt känna varandra när de arbetade hos en större producent i appellationen. De började med att plantera tre parceller: Coteau de Rosette, Bel Air och Clardy. Redan från start bestämde de sig för att bruka jorden utan kemikalier, med biodynamiska influenser, och är ekologiskt certifierade sedan 2005.

Den kalkrika marken i området är mättad med fossiler av snäckor, musslor, ostron, sjöborrar och andra avlagringar från havet som täckte hela området för miljontals år sedan. Första årgången från De Moors unga vinrankor blev 1994. Ett par år senare kunde paret få långtidskontrakt på vinmarker i byarna Chitry och Saint-Bris. I Chitry planterades två större parceller vid namn ’Champagne’ och ’Châtillon’ med chardonnay och aligoté. I Saint-Bris växer mestadels sauvignon blanc från 1945, samt aligoté planterade redan 1902!

Alice och Olivier odlar idag sju hektar som de själva sköter om. Från och med 2009 har de också en liten négociantverksamhet vid namn ’Le Vendangeur Masqué’ som köper in druvor till flera cuvéer. Hit går också frukt från egna marker som är under konversion till ekologisk certifiering. Alla viner utom den enklaste aligotén får jäsa i äldre bourgognefat, utan tillsats av vare sig främmande jästkulturer eller so2. Först innan buteljering får vinerna en liten nypa svavel. De uttrycker sig rent och fritt redan som unga, men har också bevisat stor potential till utveckling över tid.

aetodemoor.fr

Viner

Bourgogne Aligoté 2018
Namn:Bourgogne Aligoté 2018
Vinbonde:Domaine Alice et Olivier De Moor & Le Vendangeur Masqué
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Nedre delen av lieu-dit 'Champagne', Chitry-le-Fort (1,3 ha)
Färg:Vitt
Druvsort:Aligoté, planterade 1995
Jord:Nordostläge på cirka 200 meters höjd. Jordmån av brun lera och flinta ovanpå fossilrik märgel och kalkstensgrund (Kimmeridgien).
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska influenser.
Press:Pneumatisk press
Uppväxt:Skörd 10 oktober. Direkt pressning. Långsam spontan jäsning och lagring i tankar av betong och rostfritt stål. Tio månaders lagring på jästfällningen utan omdragningar. Lätt filtrering genom kiselgur. Buteljerat i september 2019.
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 efter jäsning (30 mg/l)
Alkohol:13,7 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Bourgogne Chitry 2018
Namn:Bourgogne Chitry 2018
Vinbonde:Domaine Alice et Olivier De Moor & Le Vendangeur Masqué
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Lieu-dits 'Champagne' och 'Châtillon', Chitry-le-Fort (1 ha)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, planterade 1995-2008
Jord:Två nordostlägen och ett söderläge, på ca 200 meters höjd. Stenig jordmån av brun lera och flinta ovanpå fossilrik märgel och kalkstensgrund (Kimmeridgien).
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska influenser
Press:Pneumatisk press
Uppväxt:Direkt pressning. Långsam spontan jäsning i äldre 228-liters och 500-liters fat, foudres och ståltankar. Full malolaktisk omvandling och tio månaders lagring på jästfällningen innan assemblage. Lätt filtrering genom kiselgur. Buteljerat i september 2019.
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 efter jäsning (30 mg/l)
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Chablis 'Le Vendangeur Masqué' 2018
Namn:Chablis 'Le Vendangeur Masqué' 2018
Vinbonde:Domaine Alice et Olivier De Moor & Le Vendangeur Masqué
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Courgis, två arrenderade marker om 0,6 ha under konversion till Ecocert
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, 20-åriga rankor
Jord:Kalkstensjord (Kimmeridgien)
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Pneumatisk press
Uppväxt:Direkt pressning. 36 timmars sedimentering av musten. Långsam spontan jäsning i äldre bourgognefat, foudres och ståltank. Full malolaktisk omvandling och tio månaders lagring på jästfällningen. Lätt filtrering genom kiselgur. Buteljerat i september 2019.
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 efter jäsning (30 mg/l)
Alkohol:14 %
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Chablis 'L'Humeur du Temps' 2018
Namn:Chablis 'L'Humeur du Temps' 2018
Vinbonde:Domaine Alice et Olivier De Moor & Le Vendangeur Masqué
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Courgis, Chablis (1 ha)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay
Jord:Kalksten på fossilrik lera och kalkstensgrund (Kimmeridgien)
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska influenser
Press:Pneumatisk press
Uppväxt:Direkt pressning. 36 timmars sedimentering av musten. Långsam spontan jäsning i äldre bourgognefat. Full malolaktisk omvandling och elva månaders lagring på jästfällningen.
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 efter jäsning (30 mg/l)
Volymer:330ml
Skriv ut informationsblad
Chablis 'Bel-Air et Clardy' 2018
Namn:Chablis 'Bel-Air et Clardy' 2018
Vinbonde:Domaine Alice et Olivier De Moor & Le Vendangeur Masqué
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Lieu-dits 'Bel-Air' och 'Clardy', Courgis
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, planterade 1989
Jord:Grunt lager av vit kalklera på fossilrik kalkstensgrund (Kimmeridgien)
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska influenser
Press:Pneumatisk press
Uppväxt:Direkt pressning. 36 timmars sedimentering av musten. Långsam spontan jäsning i äldre bourgognefat. Full malolaktisk omvandling och elva månaders lagring på jästfällningen.
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 efter jäsning (30 mg/l)
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Chablis 1er Cru ’Vau de Vey’ 2017
Namn:Chablis 1er Cru ’Vau de Vey’ 2017
Vinbonde:Domaine Alice et Olivier De Moor & Le Vendangeur Masqué
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:1er Cru ’Vau de Vey’. 0,92 hektar
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, 35-åriga stockar
Jord:Kalk & lera med fossila havsdjur (Kimmeridgien)
Odling:Ekologisk (under konvertering från besprutad mark)
Press:Pneumatisk press
Uppväxt:Direkt pressning. 36 timmars sedimentering av musten. Långsam spontan jäsning i äldre bourgognefat. Full malolaktisk omvandling och elva månaders lagring på jästfällningen. Ingen klarning, filtrering eller kylstabilisering.
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 efter jäsning (20 mg/l)
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Chablis 1er Cru ’Mont de Milieu’ 2017
Namn:Chablis 1er Cru ’Mont de Milieu’ 2017
Vinbonde:Domaine Alice et Olivier De Moor & Le Vendangeur Masqué
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:1er Cru ’Mont de Milieu’ (arrenderad vinmark)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, 60-åriga stockar
Jord:Kalk & lera med fossila havsdjur (Kimmeridgien)
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska influenser. Tätt planterade rader, så jorden arbetas med häst.
Press:Pneumatisk press
Uppväxt:Direkt pressning. 36 timmars sedimentering av musten. Långsam spontan jäsning i äldre bourgognefat. Full malolaktisk omvandling och elva månaders lagring på jästfällningen. Ingen klarning, filtrering eller kylstabilisering.
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 efter jäsning (20 mg/l)
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Riesling ’A un Jet de Pierre’ 2017
Namn:Riesling ’A un Jet de Pierre’ 2017
Vinbonde:Domaine Alice et Olivier De Moor & Le Vendangeur Masqué
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Alsace
Färg:Vitt
Druvsort:Riesling. Köpta druvor av en vän till familjen.
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Pneumatisk press
Uppväxt:Direkt pressning. 36 timmars sedimentering av musten. Långsam spontan jäsning i äldre bourgognefat. Full malolaktisk omvandling och elva månaders lagring på jästfällningen. Ingen klarning, filtrering eller kylstabilisering.
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 efter jäsning (20 mg/l)
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Carigalinot 'Le Vendangeur Masqué' 2018
Namn:Carigalinot 'Le Vendangeur Masqué' 2018
Vinbonde:Domaine Alice et Olivier De Moor & Le Vendangeur Masqué
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Ardèche, Alsace och norra Bourgogne
Färg:Rött
Druvsort:Carignan (Le Mazel, 50 %) samt pinot noir (Alsace, 25 %) och aligoté (egen frukt, 25 %)
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Pneumatisk press
Uppväxt:Senskördad aligoté med hela klasar, tre veckors macération carbonique. Spontan jäsning i ståltank och foudre, separat för varje druvsort. Lätt filtrering genom kiselgur. Buteljerat i september 2019.
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 efter jäsning (30 mg/l)
Alkohol:14 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Puglia

Toscana

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Granada

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion