Vi behöver människor som prövar att dra en tankegång till sin spets. Patrick Desplats har gått längre än de flesta i sina val kring hur man gör vin. I sina marker i Layon har han återknytit till ett förhistoriskt förhållningssätt där vinrankorna växer i samspel med buskar och träd i något som påminner om en djungel. Alla viner jäser under jord, utomhus i skydd av en dunge. Patrick lever sitt liv i närheten av vinet och utan att använda vare sig elektricitet eller bensin. Flaskorna tappas upp via gravitation och lagras i en rund hydda av lera, vass och bambu som byggts för hand enligt biodynamiska riktlinjer.
Patricks historia med vin började 2001 med numera legendariska Domaine de Griottes som han startade tillsammans med Sébastien Dervieux, även känd som ”Babass”. Med inspiration från de gamla systrarna Hacquet gjorde de cuvéer som Caroline, Navine och Sauvageonne. 2011 valde vännerna att sära på sig och jobba vidare på var sitt håll. Det var vid den här tiden som Patrick började att ta ut riktningen för en permakultur i en radikal symbios mellan vinrankor, buskar, fruktträd, växter och djur. Inspirerad av ett besök i Georgien bestämde han sig för att göra alla sina viner med maceration i nedgrävda qvevri av terrakotta.
Det har tagit åtskilliga år för vinrankorna att vänja sig vid livet i det vilda, inte minst med den tuffa konkurrensen från de allt större buskagen. Först ganska nyligen tycker Patrick att hans djungel hittat sin balans, och det märks på rankorna som blir allt hälsosammare och druvorna som lyser allt vackrare där de hänger en bra bit upp i träden. Vinerna görs i försvinnande små upplagor och bjuder på bokstavligen unika upplevelser.
Certifierad ekologisk produktion