Frankrike – Beaujolais

Domaine de la Grand’Cour

Domaine de la Grand’Cour är en av de äldsta arbetande egendomarna i Fleurie. Den ligger mitt i en muromgärdad ’clos’ med en historia som går flera hundra år tillbaka i tiden. 1969 förvärvades den av en viss Jean Dutraive, som flyttade hit från grannbyn Charentay en dryg mil söderut. Jean kom senare att bli president för hela föreningen av vinodlare i Beaujolais.

1970-talet var en period när mycket förändrades till det sämre i Beaujolais. Traditionellt jordbruk ersattes av kemikalier, mogna druvor av sockersäckar, spontan jäsning av aromjäster, hederligt hantverk av industriell stordrift. Även Jean Dutraive förleddes att ta till industriella odlingsmetoder för att öka skördarna och göra vingårdsarbetet mindre betungande.

Sonen Jean-Louis började assistera sin far 1977. När han tog över ansvaret för gården 1989 inleddes avvecklingen av de kemiska insatserna. Sedan år 2000 är odlingarna giftfria, men den ekologiska certifieringen blev formellt färdig först 2009. Med tiden har Jean-Louis kommit att bli en viktig förebild för den yngre generationen, och han bistår gärna med råd och dåd där det behövs – allt som oftast med sitt karakteristiskt kluckande skratt!

Idag odlar Dutraive 11,5 hektar varav 1,6 i Brouilly och resten i Fleurie. Vinmarkerna i hembyn är tre ’lieux-dits’: Clos de la Grand’Cour, Chapelle des Bois och Champagne. De här fina lägena finner man i den södra delen av appellationen där jordmånen är lättare och sandigare än i den norra, men typiskt dominerad av vittrad rosa granit. Förutom de egna markerna köper man sedan 2016 in frukt från vänner och grannar som odlar med ekologiska metoder. Dessa cuvéer marknadsförs under etiketten Famille Dutraive – ett rimligt namn eftersom såväl dottern Ophélie som sönerna Justin och Luca är engagerade i arbetet.

Hela friska druvklasar får jäsa av sig själva vid låg temperatur utan några som helst tillsatser. Sedan 2010 praktiserar Dutraive renlärig ’macération carbonique’ av kyld frukt under koldioxid i slutna betongtankar. Metoden ger fin tidig drickbarhet, men enligt Jean-Louis utan att göra avkall på lagringskapaciteten eftersom urlakningstiden på skalen är så pass lång som en månad. Extraktionen är däremot lätt eftersom den i stort sett är helt passiv. Efter pressning mognar vinerna i använda bourgognefat eller foudres i sex till tolv månader.

’Cuvée Champ*gne Vieilles Vignes’ kommer från de äldsta stockarna i lieu-dit ’Champagne’, alltså läget några hundra meter nedanför själva gården och strax utanför ’Le Clos’. Namnet har en historia som går tillbaks åtskilliga sekler i tiden, men som bekant är CIVC (branschorganisationen i Champagne) besatt av namnrättigheter och har drivit ärendet till domstol. Dutraive vann första ronden, men CIVC ger sig inte.

Jean-Louis Dutraive var länge en doldis, men har på senare år blivit en av de mest hyllade vinmakarna i Beaujolais. Hans viner har en fantastisk balans och elegans och utvecklas påtagligt bra med lagring. Vi är väldigt lyckliga att vi under skörden hos Julie Balagny 2013 blev inkvarterade i en iskall byggnad bredvid hans källare och därmed grundlade vår kontakt med honom och hans viner!

domainedelagrandcour.fr

Viner

Fleurie 'Clos de la Grand'Cour' 2022
Namn:Fleurie 'Clos de la Grand'Cour' 2022
Vinbonde:Domaine de la Grand'Cour
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Lieu-dit Clos de la Grand'Cour, Fleurie (Monopole 6,4 ha)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay, från stockar med en genomsnittlig ålder av 45 år
Jord:Platå i östsluttning på 300 meters höjd. Muromgärdad vingård med jordmån av vittrad rosa granit på berggrund av granit.
Odling:Ekologisk (AB)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Efter handskörd kyldes druvorna ner över natten. De hela klasarna fick sedan jäsa spontant i slutna tankar av glasfiber och betong, utan under ett täcke av koldioxid ("macération carbonique") Urlakningen med skalen varade i 30 dagar utan aktiv extraktion. Efter mjuk pressning i pneumatisk press vilade vinet sju månader i lika delar äldre bourgognefat (228 liter) och medelstora ekliggare (15-20 hl foudres) innan assemblage med en minimal tillsats svavel. Buteljeringen gjordes i maj 2023 utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:10 mg/l so2 vid assemblage
Alkohol:14 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Fleurie 'Chapelle des Bois' 2022
Namn:Fleurie 'Chapelle des Bois' 2022
Vinbonde:Domaine de la Grand'Cour
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Lieu-dit Chapelle des Bois, Fleurie (1,8 ha) - Domaine de la Grand 'Cour
Färg:Rött
Druvsort:Gamay, planterade 1950-2000
Jord:Nordostläge med jordmån av vittrad rosa granit på berggrund av granit.
Odling:Ekologisk (AB)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Efter handskörd kyldes druvorna ner över natten. De hela klasarna fick sedan jäsa spontant i slutna tankar av glasfiber och betong, utan under ett täcke av koldioxid ("macération carbonique") Urlakningen med skalen varade i 30 dagar utan aktiv extraktion. Efter mjuk pressning i pneumatisk press fick vinet mogna sju månader i äldre ekliggare ('foudre') innan assemblage med en minimal tillsats svavel. Buteljeringen gjordes i maj 2023 utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:10 mg/l so2 vid assemblage
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Fleurie 'Cuvée Vieilles Vignes - Le Clos' 2022
Namn:Fleurie 'Cuvée Vieilles Vignes - Le Clos' 2022
Vinbonde:Domaine de la Grand'Cour
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Lieu-dit Clos de la Grand'Cour, Fleurie
Färg:Rött
Druvsort:Gamay, från de äldsta stockarna vars ålder är 80-120 år (1,5 ha)
Jord:Platå i östsluttning på 300 meters höjd. Muromgärdad vingård. Jordmån av vittrad rosa granit på berggrund av granit.
Odling:Ekologisk (AB)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Efter handskörd kyldes druvorna ner över natten. De hela klasarna fick sedan jäsa spontant i slutna tankar av glasfiber och betong, utan under ett täcke av koldioxid ("macération carbonique") Urlakningen med skalen varade i 30 dagar utan aktiv extraktion. Efter mjuk pressning i pneumatisk press vilade vinet åtta månader i äldre bourgognefat (228 liter) innan assemblage med en minimal tillsats svavel. Buteljeringen gjordes i juni 2023 utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:10 mg/l so2 vid assemblage
Alkohol:14,5 %
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Fleurie 'Cuvée Vieilles Vignes - Le Clos' 2020
Namn:Fleurie 'Cuvée Vieilles Vignes - Le Clos' 2020
Vinbonde:Domaine de la Grand'Cour
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Lieu-dit Clos de la Grand'Cour, Fleurie
Färg:Rött
Druvsort:Gamay, från de äldsta stockarna vars ålder är 80-120 år (1,5 ha)
Jord:Platå i östsluttning på 300 meters höjd. Muromgärdad vingård. Jordmån av vittrad rosa granit på berggrund av granit.
Odling:Ekologisk (AB)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Efter handskörd kyldes druvorna ner över natten. De hela klasarna fick sedan jäsa spontant i slutna tankar av glasfiber och betong, utan under ett täcke av koldioxid ("macération carbonique") Urlakningen med skalen varade i 30 dagar utan aktiv extraktion. Efter mjuk pressning i pneumatisk press vilade vinet åtta månader i äldre bourgognefat (228 liter) innan assemblage med en minimal tillsats svavel. Buteljeringen gjordes i juni 2021 utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:10 mg/l so2 vid assemblage
Alkohol:14,5 %
Volymer:1500ml
Skriv ut informationsblad
Fleurie 'Cuvée Vieilles Vignes Lieu-dit Champagne' 2022
Namn:Fleurie 'Cuvée Vieilles Vignes Lieu-dit Champagne' 2022
Vinbonde:Domaine de la Grand'Cour
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Lieu-dit 'Champagne', Fleurie (1,5 ha)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay, planterade tidigt 1950-tal och 1980-tal
Jord:Österläge i sluttning på ca 250 meters höjd. Sandig jordmån av vittrad rosa granit.
Odling:Ekologisk (AB)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Efter handskörd kyldes druvorna ner över natten. De hela klasarna fick sedan jäsa spontant i slutna tankar av glasfiber och betong, utan under ett täcke av koldioxid ("macération carbonique") Urlakningen med skalen varade i 30 dagar utan aktiv extraktion. Efter mjuk pressning i pneumatisk press vilade vinet åtta månader i äldre bourgognefat (228 liter) innan assemblage med en minimal tillsats svavel. Buteljeringen gjordes i juni 2023 utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:10 mg/l so2 vid assemblage
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Brouilly 'Cuvée Vieilles Vignes' 2022
Namn:Brouilly 'Cuvée Vieilles Vignes' 2022
Vinbonde:Domaine de la Grand'Cour
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Lieu-dit 'Vuril', Brouilly AOP (1,7 ha)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay, från stockar med en snittålder på 65 år
Jord:Söderläge i sluttning på 230 meters höjd, med jordmån av tyngre lera och kalk
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Efter handskörd kyldes druvorna ner över natten. De hela klasarna fick sedan jäsa spontant i slutna tankar av glasfiber och betong, utan under ett täcke av koldioxid ("macération carbonique") Urlakningen med skalen varade i 30 dagar utan aktiv extraktion. Efter mjuk pressning i pneumatisk press vilade vinet åtta månader i äldre bourgognefat (228 liter) innan assemblage i tank med en minimal tillsats svavel. Buteljeringen gjordes i juni 2023 utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:10 mg/l so2 vid assemblage
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Fleurie 'La Part des Grives' 2018
Namn:Fleurie 'La Part des Grives' 2018
Vinbonde:Domaine de la Grand'Cour
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Fleurie AOP
Färg:Rött
Druvsort:Gamay, sen skörd varav hälften druvor från andra blomningen
Jord:Sandig jordmån av vittrad rosa granit.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Nedkylning av druvorna. Spontan jäsning av hela klasar i slutna tankar av betong. Macération carbonique med 30 dagars skalkontakt. Åtta månaders lagring i 228-liters bourgognefat, mestadels använda. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:10 mg/l so2 vid assemblage
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Veneto

Österrike

Steiermark

Schweiz

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion