Amaury Beaufort är en av de bönder vi har allra längst relation med – och på samma gång en ny producent i Champagne.
Med start 2007 och tio år framöver drev han domänen Les Larmes des Divona i norra Bourgogne. Samtidigt stod han tillsammans med sin stora syskonskara för skiftet till en ny generation i familjens champagnehus i Polisy och Ambonnay – Champagne André Beaufort. Egendomen har odlat biodynamiskt sedan 1971 och var därmed pionjärer i hela regionen.
2018 valde Amaury att lämna familjens domän och gå solo med sin andel vinmark: 0,88 hektar i Polisy. Parcellen gränsar på två sidor till skogsdungar och åt andra hållet till de lägen bröderna odlar för familjens hus. Planteringarna består mestadels av pinot noir på kimmeridge-lera samt en mindre andel chardonnay på portland-kalk. Både vingården och vinet härifrån går under namnet “Le Jardinot”.
I marken jobbar Amaury mestadels för hand samt med en lätt traktor för att inte kompaktera jorden. Under växtperioden undviker han att klippa topparna på rankorna, utan flätar i stället ner dem i lövverken som når två meters höjd. Tanken är att högre lövverk motsvaras av djupare rotsystem med sikte på en mer utpräglad mineralitet.
I källaren handlar det om långsamma spontana jäsningar i använda fat och ordentligt tilltagna lagringstider i medelstora ekliggare (‘foudres’) innan vinerna buteljeras med egen jästkultur och koncentrerad druvmust (MCR) som enda tillsats. Flaskorna vilar relativt kort tid på sin jästfällning innan degorgering, vilket översätter i en stil som är slank och slående ren.
I första vändan är vi inte så lite stolta att kunna presentera Le Jardinot R18, Le Jardinot Rosé R18/19 samt Coteaux Champenois Blanc 2020.
Certifierad ekologisk produktion