Frankrike – Champagne

Amaury Beaufort

Amaury Beaufort är en av de bönder vi har allra längst relation med – och på samma gång en ny producent i Champagne.

Med start 2007 och tio år framöver drev han domänen Les Larmes des Divona i norra Bourgogne. Samtidigt stod han tillsammans med sin stora syskonskara för skiftet till en ny generation i familjens champagnehus i Polisy och Ambonnay – Champagne André Beaufort. Egendomen har odlat biodynamiskt sedan 1971 och var därmed pionjärer i hela regionen.

2018 valde Amaury att lämna familjens domän och gå solo med sin andel vinmark: 0,88 hektar i Polisy. Parcellen gränsar på två sidor till skogsdungar och åt andra hållet till de lägen bröderna odlar för familjens hus. Planteringarna består mestadels av pinot noir på kimmeridge-lera samt en mindre andel chardonnay på portland-kalk. Både vingården och vinet härifrån går under namnet “Le Jardinot”.

I marken jobbar Amaury mestadels för hand samt med en lätt traktor för att inte kompaktera jorden. Under växtperioden undviker han att klippa topparna på rankorna, utan flätar i stället ner dem i lövverken som når två meters höjd. Tanken är att högre lövverk motsvaras av djupare rotsystem med sikte på en mer utpräglad mineralitet.

I källaren handlar det om långsamma spontana jäsningar i använda fat och ordentligt tilltagna lagringstider i medelstora ekliggare (‘foudres’) innan vinerna buteljeras med egen jästkultur och koncentrerad druvmust (MCR) som enda tillsats. Flaskorna vilar relativt kort tid på sin jästfällning innan degorgering, vilket översätter i en stil som är slank och slående ren.

I första vändan är vi inte så lite stolta att kunna presentera Le Jardinot R18, Le Jardinot Rosé R18/19 samt Coteaux Champenois Blanc 2020.

Viner

Le Jardinot R19
Namn:Le Jardinot R19
Vinbonde:Amaury Beaufort
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Polisy, Côte des Bar (0,88 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot noir och chardonnay, från 50-åriga stockar
Jord:Kimmeridgien (pinot noir) och Portlandien (chardonnay)
Odling:Ekologiska och biodynamiska metoder utan cert.
Uppväxt:Direkt pressning av hela klasar. Spontan jäsning i medelstora fat, därefter ett knappt års lagring i foudre. Buteljerat med egen jästkultur samt koncentrerad druvmust (MCR) för andra jäsningen i flaska. Degorgerad i oktober 2022 utan dosage (Brut Nature)
Tillsatser:Minimal tillsats so2 endast vid pressning
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Le Jardinot R18
Namn:Le Jardinot R18
Vinbonde:Amaury Beaufort
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Polisy, Côte des Bar (0,88 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot noir och chardonnay, från 50-åriga stockar
Jord:Kimmeridgien (pinot noir) och Portlandien (chardonnay)
Odling:Ekologiska och biodynamiska metoder utan cert.
Uppväxt:Direkt pressning av hela klasar. Spontan jäsning i medelstora fat, därefter ett knappt års lagring i foudre. Buteljerat med egen jästkultur samt koncentrerad druvmust (MCR) för andra jäsningen i flaska. Degorgerad 21-10-14 utan dosage (Brut Nature)
Tillsatser:Minimal tillsats so2 endast vid pressning
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Le Jardinot Rosé R18/19
Namn:Le Jardinot Rosé R18/19
Vinbonde:Amaury Beaufort
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Polisy, Côte des Bar (0,88 ha)
Färg:Mousserande Rosé
Druvsort:Pinot noir och chardonnay, från 50-åriga stockar
Jord:Kimmeridgien
Odling:Ekologiska och biodynamiska metoder utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning av hela druvklasar med tre dygns maceration innan pressning, därefter ett knappt års lagring i foudre. Buteljerat med egen jästkultur samt koncentrerad druvmust (MCR) för andra jäsningen i flaska. Degorgerat 21-11-25 utan dosage (Brut Nature)
Tillsatser:Minimal tillsats so2 endast vid pressning
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Coteaux Champenois Blanc 2020
Namn:Coteaux Champenois Blanc 2020
Vinbonde:Amaury Beaufort
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Polisy, Côte des Bar (0,88 ha)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, från 50-åriga stockar
Jord:Portlandien (chardonnay)
Odling:Ekologiska och biodynamiska metoder utan cert.
Uppväxt:Direkt pressning av hela klasar. Spontan jäsning i medelstora fat, därefter lagring i foudre. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Veneto

Österrike

Steiermark

Schweiz

Valais

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion