Frankrike – Beaujolais

Guy Breton

Guy Breton – känd under smeknamnet ’P’tit Max’ – tog över familjens domän i Villié-Morgon 1986. Fram tills dess hade hans farfar sålt sina druvor till det lokala kooperativet. Decenniet dessförinnan, alltså 1970-talet, var en period när mycket förändrades till det sämre i Beaujolais. Traditionellt jordbruk ersattes av kemikalier, mogna druvor av sockersäckar, spontan jäsning av aromjäster, hederligt hantverk av industriell stordrift. Lyckligtvis började en genomtänkt motståndsrörelse växa fram under 1980-talet. Till en början bestod den av ett fåtal bönder, varav den kaliforniske vinhandlaren Kermit Lynch dubbade en kvartett till ”The Gang of Four”. De här fyra odlarna – numera legendariska namn – var Marcel Lapierre, Jean Foillard, Jean-Paul Thévenet – och Guy Breton.

Breton brukar fyra hektar vinmark, varav det mesta ligger inom appellationen Morgon. De flesta av rankorna har nått minst övre medelålder och ganska många är rent ut sagt lastgamla. Odlingarna sköts sedan mer än trettio år enligt ekologiska principer – dvs fritt från kemikalier förutom traditionella insatser med svavel och koppar – men utan att Breton någonsin brytt sig om certifiering. I källaren handlar det om att vinifiera hela klasar av mogna druvor, med minimal tillsats av svavel endast direkt efter pressningen. Vinerna får utvecklas i begagnade bourgognefat från DRC, vanligen från ett drygt halvår och upp till knappt ett år innan de buteljeras.

Guy Breton uppskattar själv viner som är lätta och transparenta, och skördar gärna lite åt det tidigare hållet. Därför är hans stil den ljusaste, minst alkoholstarka och minst tanninrika av gruppen hos Kermit Lynch. Samtidigt har vinerna en stark känsla av mineralitet och kan åldras med behag längre än de flesta. För oss är Breton en favorit sedan länge – de vi har druckit med rejäl ålder (exempelvis 89an) hade utvecklats fantastiskt fint.

Viner

'Cuvée Fanchon' Beaujolais-Villages Nouveau 2024
Namn:'Cuvée Fanchon' Beaujolais-Villages Nouveau 2024
Vinbonde:Guy Breton
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Beaujolais-Villages AOP
Färg:Rött
Druvsort:Gamay
Jord:Sluttningar med sandig jordmån av vittrad granit
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Långsam pneumatisk pressning (>4h)
Uppväxt:Skördat för hand sista veckan i september. De hela druvklasarna kyldes ner över natten till 5-6 grader celsius innan jäsningen startade spontant i betongtank under ett täcke av koldioxid ("macération carbonique"). Skalkontakten var kort, bara några dygn. Efter pressning jäste musten ut i tank innan buteljering i slutet av oktober med en varsam filtrering för att skilja bort den grövre jästfällningen.
Tillsatser:10 mg/l so2 vid pressning
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
'Cuvée Marylou' Beaujolais-Villages 2023
Namn:'Cuvée Marylou' Beaujolais-Villages 2023
Vinbonde:Guy Breton
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Lieux-dits 'Saint-Joseph' och 'Grand Cras'. AOP Beaujolais-Villages angränsande Morgon (0,5 ha)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay, från 45-åriga stockar
Jord:Sluttning på 350-400 meters höjd med stenig jordmån av vittrad granit.
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Långsam pneumatisk pressning (>4h)
Uppväxt:Nedkylning av frukten till 5-6 grader celsius. Spontan jäsning i betongtank under ett täcke av koldioxid ("macération carbonique"). 20-25 dagars skalkontakt. Efter pressning kyls vinet ner och får sedimentera i tank, sedan jäser det ut och mognar 6-8 månader på jästfällningen i använda 228-liters bourgognefat. Ingen klarning eller filtrering. Vinet är döpt efter Guy Bretons dotter Marylou.
Tillsatser:10 mg/l so2 vid pressning
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Régnié 2023
Namn:Régnié 2023
Vinbonde:Guy Breton
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Régnié, Beaujolais (mestadels egen frukt, mindre andel inköpta druvor)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay, från lika delar 35-åriga och 100-åriga stockar (1 ha)
Jord:Stenig jordmån av vittrad granit och sand
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Långsam pneumatisk pressning (>4h)
Uppväxt:Nedkylning av frukten till 5-6 grader celcius. Spontan jäsning i betongtank under ett täcke av koldioxid ("macération carbonique"). 20-25 dagars skalkontakt. Efter pressning kyls vinet ner och får sedimentera i tank, sedan jäser det ut och mognar 6-8 månader på jästfällningen i använda 228-liters bourgognefat (secondhand från DRC, 1-10 år gamla). Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:10 mg/l so2 vid pressning
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Chiroubles 'Cuvée Léa' 2021
Namn:Chiroubles 'Cuvée Léa' 2021
Vinbonde:Guy Breton
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Lieu-dit Chavernand, Chiroubles (1,2 ha, inköpt frukt, egenhändigt skördad)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay, från 60-åriga stockar
Jord:Brant parcell på 410-450 meters höjd med sandig granitjord
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Långsam pneumatisk pressning (>4h)
Uppväxt:Nedkylning av frukten till 5-6 grader celcius. Spontan jäsning i betongtank med macération carbonique (under ett täcke av koldioxid) vid låg temperatur. 20-25 dagars skalkontakt. Efter pressning kyls vinet ner och får sedimentera i tank, sedan jäser det ut och mognar sex månader på jästfällningen i använda 228-liters bourgognefat (secondhand från DRC, 1-10 år gamla). Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:10 mg/l so2 vid pressning
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Côte de Brouilly 2019
Namn:Côte de Brouilly 2019
Vinbonde:Guy Breton
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Cercié - Odénas (Côte de Brouilly AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay, från 60-åriga stockar (0,6 ha)
Jord:Parcell på de nedre sluttningarna av Mont Brouilly. Delvis vulkanisk jordmån (Mont Brouilly är en gammal utslocknad vulkan)
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Långsam pneumatisk pressning (>4h)
Uppväxt:Nedkylning av frukten till 5-6 grader celcius. Spontan jäsning i betongtank med macération carbonique (under ett täcke av koldioxid) vid låg temperatur. 20-25 dagars skalkontakt. Efter pressning kyls vinet ner och får sedimentera i tank, sedan jäser det ut och mognar sex månader på jästfällningen i använda 228-liters bourgognefat (secondhand från DRC, 1-10 år gamla). Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:10 mg/l so2 vid pressning
Alkohol:13 %
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Morgon 'Vieilles Vignes' 2022
Namn:Morgon 'Vieilles Vignes' 2022
Vinbonde:Guy Breton
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Lieux-dits Saint-Joseph och Grand Cras, Morgon (1 ha)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay, från 80-åriga stockar
Jord:Vittrad rosa granit och sand
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Långsam pneumatisk pressning
Uppväxt:Nedkylning av frukten till fem-sex graders temperatur. Spontan jäsning i betongtank under ett täcke av koldioxid ("macération carbonique") med 20-25 dagars skalkontakt. Efter pressning kyls vinet ner och får sedimentera i tank, sedan jäser det ut och mognar åtta månader på jästfällningen i använda 228-liters bourgognefat (secondhand från DRC, 1-10 år gamla). Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:10 mg/l so2 vid pressning
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Morgon 'P'tit Max' 2022
Namn:Morgon 'P'tit Max' 2022
Vinbonde:Guy Breton
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Lieu-dit Saint-Josèph, climat 'Les Charmes' (Morgon AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay, från 90-120 år gamla stockar (1 ha)
Jord:Sandig vittrad schist
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Nedkylning av frukten till fem-sex graders temperatur. Spontan jäsning i betongtank under ett täcke av koldioxid ("macération carbonique") med 20-25 dagars skalkontakt. Efter pressning kyls vinet ner och får sedimentera i tank, sedan jäser det ut och mognar elva månader på jästfällningen i använda 228-liters bourgognefat (secondhand från DRC, 1-10 år gamla). Ingen klarning eller filtrering. Buteljerat i augusti 2023
Tillsatser:10 mg/l so2 vid buteljering
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Morgon 'P'tit Max' 2020
Namn:Morgon 'P'tit Max' 2020
Vinbonde:Guy Breton
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Lieu-dit Saint-Josèph, climat 'Les Charmes' (Morgon AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay, från 90-120 år gamla stockar (1 ha)
Jord:Sandig vittrad schist
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Nedkylning av frukten till fem-sex graders temperatur. Spontan jäsning i betongtank under ett täcke av koldioxid ("macération carbonique") med 20-25 dagars skalkontakt. Efter pressning kyls vinet ner och får sedimentera i tank, sedan jäser det ut och mognar elva månader på jästfällningen i använda 228-liters bourgognefat (secondhand från DRC, 1-10 år gamla). Ingen klarning eller filtrering. Buteljerat i augusti 2021.
Tillsatser:10 mg/l so2 vid buteljering
Alkohol:14 %
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Morgon 'P'tit Max' 2019
Namn:Morgon 'P'tit Max' 2019
Vinbonde:Guy Breton
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Lieu-dit Saint-Josèph, climat 'Les Charmes' (Morgon AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay, från 90-120 år gamla stockar (1 ha)
Jord:Sandig vittrad schist
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Nedkylning av frukten till fem-sex graders temperatur. Spontan jäsning i betongtank under ett täcke av koldioxid ("macération carbonique") med 20-25 dagars skalkontakt. Efter pressning kyls vinet ner och får sedimentera i tank, sedan jäser det ut och mognar elva månader på jästfällningen i använda 228-liters bourgognefat (secondhand från DRC, 1-10 år gamla). Ingen klarning eller filtrering. Buteljerat i augusti 2020.
Tillsatser:10 mg/l so2 vid buteljering
Volymer:1500ml
Skriv ut informationsblad
Morgon 'P'tit Max' 2018
Namn:Morgon 'P'tit Max' 2018
Vinbonde:Guy Breton
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Lieu-dit Saint-Josèph, climat 'Les Charmes' (Morgon AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay, från 90-120 år gamla stockar (1 ha)
Jord:Sandig vittrad schist
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Nedkylning av frukten till fem-sex graders temperatur. Spontan jäsning i betongtank under ett täcke av koldioxid ("macération carbonique") med 20-25 dagars skalkontakt. Efter pressning kyls vinet ner och får sedimentera i tank, sedan jäser det ut och mognar elva månader på jästfällningen i använda 228-liters bourgognefat (secondhand från DRC, 1-10 år gamla). Ingen klarning eller filtrering. Buteljerat i augusti 2019.
Tillsatser:10 mg/l so2 vid buteljering
Volymer:1500ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Veneto

Österrike

Steiermark

Schweiz

Valais

Skandinavien

Cider

Spanien

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion