Frankrike – Beaujolais

Guy Breton

Guy Breton – känd under sitt smeknamn ’P’tit Max’ – tog över familjens domän i Villié-Morgon 1986. Fram tills dess hade hans farfar sålt sina druvor till det lokala kooperativet. Decenniet dessförinnan, alltså 1970-talet, var en period när mycket förändrades till det sämre i Beaujolais. Traditionellt jordbruk ersattes av kemikalier, mogna druvor av sockersäckar, spontan jäsning av aromjäster, hederligt hantverk av industriell stordrift. Lyckligtvis började en genomtänkt motståndsrörelse växa fram under 1980-talet. Till en början bestod den av ett fåtal bönder, varav den kaliforniske vinhandlaren Kermit Lynch dubbade en kvartett till ”The Gang of Four”. De här fyra odlarna – numera legendariska namn – var Marcel Lapierre, Jean Foillard, Jean-Paul Thévenet, och Guy Breton.

Breton odlar drygt tre hektar vinmark, varav det mesta ligger inom AOC Morgon. De allra flesta av rankorna har nått minst övre medelålder och ganska många är rent ut sagt lastgamla. Odlingarna sköts sedan mer än trettio år enligt ekologiska principer – dvs fritt från kemikalier förutom traditionella insatser med svavel och koppar – men utan att Breton någonsin brytt sig om certifiering. I källaren handlar det om att vinifiera hela klasar av mogna druvor, med minimal tillsats av svavel endast direkt efter pressningen. Vinerna får utvecklas i begagnade bourgognefat från DRC, vanligen från ett drygt halvår och upp till knappt ett år innan de buteljeras.

Guy Breton uppskattar själv viner som är lätta och transparenta, och skördar gärna lite åt det tidigare hållet. Därför är hans stil den ljusaste, minst alkoholstarka och minst tanninrika i kvartetten ”The Gang of Four”. Samtidigt har hans viner en stark känsla av mineralitet och kan åldras med behag längre än de flesta. För oss är Breton en favorit sedan länge – de vi har druckit med rejäl ålder (exempelvis 89an) hade utvecklats fantastiskt fint.

Viner

Beaujolais-Villages 'Marylou' 2018
Namn:Beaujolais-Villages 'Marylou' 2018
Vinbonde:Guy Breton
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Lieu-dits Saint-Joseph & Grand Cras (Beaujolais-Villages angränsande Morgon)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay, från 45-åriga stockar (0,5 ha)
Jord:Stenig jordmån av vittrad granit
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Långsam pneumatisk pressning (>4h)
Uppväxt:Nedkylning av frukten till sex grader. Spontan jäsning i betongtank med macération carbonique (under ett täcke av koldioxid) vid låg temperatur. 20-25 dagars skalkontakt. Efter pressning får musten sedimentera i tank, sedan jäser den ut och mognar 6-8 månader på jästfällningen i använda 228-liters bourgognefat. Ingen klarning eller filtrering. Vinet är döpt efter Guy Bretons dotter Marylou.
Tillsatser:10 mg/l so2 vid pressning
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Régnié 2018
Namn:Régnié 2018
Vinbonde:Guy Breton
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Régnié, Beaujolais (mestadels egen frukt, mindre andel inköpta druvor)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay, från lika delar 35-åriga och 100-åriga stockar (1 ha)
Jord:Stenig jordmån av vittrad granit och sand
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Långsam pneumatisk pressning (>4h)
Uppväxt:Nedkylning av frukten till sex grader. Spontan jäsning i betongtank med macération carbonique (under ett täcke av koldioxid) vid låg temperatur. 20-25 dagars skalkontakt. Efter pressning får musten sedimentera i tank, sedan jäser den ut och mognar 6-8 månader på jästfällningen i använda 228-liters bourgognefat (secondhand från DRC, 1-10 år gamla). Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:10 mg/l so2 vid pressning.
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Chiroubles 2017
Namn:Chiroubles 2017
Vinbonde:Guy Breton
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Lieu-dit Chavernand, Chiroubles (inköpt frukt, egenhändigt skördad)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay, från 60-åriga stockar (1,2 ha)
Jord:Brant parcell på 410-450 meters höjd med sandig granitjord
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Långsam pneumatisk pressning (>4h)
Uppväxt:Nedkylning av frukten till sex grader. Spontan jäsning i betongtank med macération carbonique (under ett täcke av koldioxid) vid låg temperatur. 20-25 dagars skalkontakt. Efter pressning får musten sedimentera i tank, sedan jäser den ut och mognar sex månader på jästfällningen i använda 228-liters bourgognefat (secondhand från DRC, 1-10 år gamla). Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:10 mg/l so2 vid pressning.
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Morgon 'Vieilles Vignes' 2017
Namn:Morgon 'Vieilles Vignes' 2017
Vinbonde:Guy Breton
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Lieu-dits Saint-Joseph & Grand Cras (Morgon)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay, från 80-åriga stockar (1 ha)
Jord:Vittrad granit och sand.
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Långsam pneumatisk pressning
Uppväxt:Nedkylning av frukten till sex grader. Spontan jäsning i betongtank med macération carbonique (under ett täcke av koldioxid) vid låg temperatur. 20-25 dagars skalkontakt. Efter pressning får musten sedimentera i tank, sedan jäser den ut och mognar åtta månader på jästfällningen i använda 228-liters bourgognefat (secondhand från DRC, 1-10 år gamla). Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:10 mg/l so2 vid pressning.
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Morgon 'P'tit Max' 2017
Namn:Morgon 'P'tit Max' 2017
Vinbonde:Guy Breton
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Lieu-dit 'Les Charmes' (Morgon)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay, från 90-120 år gamla stockar (1 ha)
Jord:Sandig vittrad schist.
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Långsam pneumatisk pressning (>4h)
Uppväxt:Nedkylning av frukten till sex grader. Spontan jäsning i betongtank med macération carbonique (under ett täcke av koldioxid) vid låg temperatur. 20-25 dagars skalkontakt. Efter pressning får musten sedimentera i tank, sedan jäser den ut och mognar elva månader på jästfällningen i använda 228-liters bourgognefat (secondhand från DRC, 1-10 år gamla). Ingen klarning eller filtrering. Buteljerades i augusti 2018.
Tillsatser:10 mg/l so2 vid pressning.
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Puglia

Toscana

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Granada

Penedès


Certifierad ekologisk produktion