Frankrike – Beaujolais

Guy Breton

Guy Breton – känd under sitt smeknamn ’P’tit Max’ – tog över familjens domän i Villié-Morgon 1986. Fram tills dess hade hans farfar sålt sina druvor till det lokala kooperativet. Decenniet dessförinnan, alltså 1970-talet, var en period när mycket förändrades till det sämre i Beaujolais. Traditionellt jordbruk ersattes av kemikalier, mogna druvor av sockersäckar, spontan jäsning av aromjäster, hederligt hantverk av industriell stordrift. Lyckligtvis började en genomtänkt motståndsrörelse växa fram under 1980-talet. Till en början bestod den av endast fyra bönder, som Kermit Lynch dubbade till ”The Gang of Four”. De här fyra odlarna – numera legendariska namn – var Marcel Lapierre.. Jean Foillard.. Jean-Paul Thévenet.. och Guy Breton.

Breton odlar drygt tre hektar vinmark, varav det mesta ligger inom AOC Morgon. De allra flesta av rankorna har nått minst övre medelålder och ganska många är rent ut sagt lastgamla. Odlingarna sköts sedan mer än trettio år enligt ekologiska principer – dvs fritt från kemikalier förutom traditionella insatser med svavel och koppar – men utan att Breton någonsin brytt sig om certifiering. I källaren handlar det om att vinifiera hela klasar av mogna druvor med inga eller minimala tillsatser av svavel. Vinerna får utvecklas i äldre bourgognefat, vanligen från ett drygt halvår och upp till ett år innan de buteljeras.

Guy Breton uppskattar själv viner som är lätta och transparenta. Därför är hans stil den ljusaste, minst alkoholstarka och minst tanninrika i kvartetten ”The Gang of Four”. Samtidigt har hans viner en stark känsla av mineralitet och kan åldras med behag längre än de flesta. För oss är Breton en favorit sedan länge – de vi har druckit med rejäl ålder (exempelvis 89an) hade utvecklats fantastiskt fint.

Viner

Morgon 'Vieilles Vignes' 2017
Namn:Morgon 'Vieilles Vignes' 2017
Vinbonde:Guy Breton
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Lieu-dits Saint-Joseph & Grand Cras (Morgon)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay
Jord:Vittrad granit & sand. 0,8 ha med 80-åriga stockar.
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Korgpress
Uppväxt:Spontan jäsning med macération carbonique vid låg temperatur. 15-21 dagars skalkontakt. 6-8 månaders lagring på jästfällningen i äldre bourgognefat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:10 mg/l so2 vid pressning.
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Morgon 'P'tit Max' 2017
Namn:Morgon 'P'tit Max' 2017
Vinbonde:Guy Breton
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Lieu-dit 'Les Charmes' (Morgon)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay
Jord:Sandig vittrad schist. 1 ha med 90-120 år gamla stockar.
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Korgpress
Uppväxt:Spontan jäsning med macération carbonique vid låg temperatur. 15-21 dagars skalkontakt. Tolv månaders lagring på jästfällningen i äldre bourgognefat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:10 mg/l so2 vid pressning.
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Chiroubles 2017
Namn:Chiroubles 2017
Vinbonde:Guy Breton
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Inköpta druvor från Chiroubles
Färg:Rött
Druvsort:Gamay
Jord:Sandig granitjord. 1 ha med 60-åriga stockar.
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Korgpress
Uppväxt:Spontan jäsning med macération carbonique vid låg temperatur. 15-21 dagars skalkontakt. 6-8 månaders lagring på jästfällningen i äldre bourgognefat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:10 mg/l so2 vid pressning.
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Beaujolais-Villages 'Marylou' 2018
Namn:Beaujolais-Villages 'Marylou' 2018
Vinbonde:Guy Breton
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Lieu-dits Saint-Joseph & Grand Cras (Beaujolais-Villages angränsande Morgon)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay
Jord:Stenig jordmån av vittrad granit. 0,5 ha med 45-åriga stockar.
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Korgpress
Uppväxt:Spontan jäsning med macération carbonique vid låg temperatur. 15-21 dagars skalkontakt. 6-8 månaders lagring på jästfällningen i äldre bourgognefat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:10 mg/l so2 vid pressning.
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Régnié 2018
Namn:Régnié 2018
Vinbonde:Guy Breton
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Régnié, Beaujolais (1 ha)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay, från lika delar 35-åriga och 100-åriga stockar
Jord:Stenig jordmån av vittrad granit och sand
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning med macération carbonique vid låg temperatur. 15-21 dagars skalkontakt. 6-8 månaders lagring på jästfällningen i äldre bourgognefat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:10 mg/l so2 vid pressning.
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Fler Bönder:

Frankrike

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Puglia

Toscana

Trentino

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Granada

Penedès


Certifierad ekologisk produktion