Domaine de Chassorney & Frédéric Cossard

Frédéric Cossard började från noll i världens mest prestigefyllda vinregion. Om man inte föds in en familj av etablerade vinbönder, eller får stöd av utomstående finansiärer, är det besvärligt att ha råd med vinmark i Bourgogne. Men Cossard ärvde en kärlek till vin av sin farfar, som på sin tid odlade lite druvor för husbehov.

Kärleken till vinet mattades inte av ens när Cossards pappa uppmanade honom att börja jobba i faderns egen bransch - mjölkindustrin. Som ingenjör fick Frédéric resa runt en hel del i Bourgogne och Beaujolais och såg alltid till att prova mycket vin.

Cossards erfarenheter av att göra rå och opastöriserad ost fick honom att tidigt tro på möjligheterna att använda samma filosofi kring vin, och han märkte hur han ofta uppskattade den sortens naturligt framställda vin mer än de konventionella viner som var och fortfarande är vanligast i området.

Det var en utmaning att hitta en bank som ville låna ut pengar när Cossard i slutet av 1995 fick höra om möjligheten att hyra några vingårdar, men efter långa förhandlingar gick projektet igenom. Cossard hyrde några hektar i Saint-Romain och Auxey-Duresses och kunde starta sin Domaine de Chassorney 1996. Verksamheten började snart blomstra.

Idag odlar Cossard mer än tio hektar i ett flertal byar i Bourgogne, och buteljerar även vin gjort av druvor inköpta från andra likasinnade odlares marker. Vinerna från Frédérics egna odlingar säljs under namnet Domaine de Chassorney, och de på köpt frukt går helt enkelt under namnet Frédéric Cossard.

Utgångspunkten för Frédéric och hans fru Laures verksamhet är byn Saint-Romain där de för några år sedan byggde ut sin källare - genom att spränga sig rakt in i ett berg.

Cossard har odlat ekologiskt från början och valt att jobba väldigt avskalat i källaren. Ofta tillsätts inte ens svavel, något som fortfarande idag är väldigt ovanligt i vin från så dyra vinmarker som de i Bourgogne.

Cossard har, med sin överväldigande personlighet, sin närhet till både skratt och ett extra glas, samt sin hårda arbetsinsatser, blivit ett ansikte utåt för det här sättet att jobba i vinmarker och källare i Bourgogne.

Idag arbetar han med delvis biodynamiska metoder i både vingårdar och källare, men Frédéric föredrar att kalla sin metod ”homeopatisk”. Han använder preparat av örter i vingårdarna och buteljerar vinerna efter månens cykler.

Vinerna från olika lägen i Saint-Romain, Volnay, Nuits-Saint-Georges, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet och nu även Grand Cru Bonnes Mares, har blivit klassiker på vinbarerna i Paris.

Genom åren har Frédéric Cossard skapat en hel samling cuvéer som inte bara visar upp de oändliga nyanserna av de legendariska platsernas terroir, utan också en klassisk stil av tillsatsfritt vin som är rent, stringent och alltid har fokus på frukten och parfymen. Vinerna berättar ofta om sitt exakta ursprung redan i tidig ålder.

Bilder

Fler Bönder: