Frédéric Cossard började från noll i världens mest prestigefyllda vinregion. Om man inte föds in en familj av etablerade vinbönder, ärver en vingård eller får stöd av utomstående finansiärer, är det minst sagt besvärligt att ha råd med vinmark i Bourgogne. Men Cossard ärvde en kärlek till vin av sin farfar, som på sin tid odlade lite druvor för husbehov.
Kärleken till vinet mattades inte ens av när Cossards pappa uppmanade honom att börja jobba i faderns egen bransch – mjölkindustrin. Som ingenjör fick Fred resa runt en hel del i Bourgogne och Beaujolais, och såg alltid till att prova mycket vin. Cossards erfarenheter av att göra rå och opastöriserad ost fick honom tidigt att tro på möjligheten att använda samma filosofi kring vin, och han märkte hur han ofta uppskattade den sortens naturligt framställda vin mer än de konventionella viner som var och fortfarande är vanligast i området.
Det var förstås en utmaning att hitta en bank som ville låna ut pengar när Cossard i slutet av 1995 blev erbjuden möjligheten att hyra ett par vingårdar, men efter långa förhandlingar gick projektet ändå igenom. Cossard började med att hyra några hektar i Saint-Romain och Auxey-Duresses och kunde 1996 starta sin Domaine de Chassorney. Verksamheten började snart blomstra.
Idag odlar Fred Cossard mer än tio hektar i flera byar i Bourgogne, och buteljerar dessutom vin gjort av druvor från andra likasinnade odlares marker – på senare tid även från Jura där han fått hjälp av kompisen Jean-François Ganevat att hitta druvor. Vinerna från Frédérics egna odlingar säljs under etiketten Domaine de Chassorney, och de på köpt frukt går helt enkelt under namnet Frédéric Cossard.
Utgångspunkten för Frédérics och hans hustru Laures verksamhet är en konverterad farm utanför byn Saint-Romain, där de för några år sedan byggde ut sin källare – genom att spränga sig rakt in i berget bakom byggnaden. Längst in anlades ett plan med georgiska qvevri, och ett försvarligt antal betongägg har anskaffats. Cossard har arbetat ekologiskt från början och valt att jobba väldigt avskalat i källaren.
Fred Cossard har, med sin överväldigande personlighet, sin närhet till både skratt och ett extra glas samt sina hårda arbetsinsatser, blivit ett ansikte utåt för det här sättet att jobba i vinmarker och källare i Bourgogne. Idag arbetar han med delvis biodynamiska metoder i både vingårdar och källare, men Frédéric föredrar att kalla sin metod ”homeopatisk”. Han använder preparat av örter i vingårdarna och buteljerar vinerna efter månens cykler.
Vinerna från olika lägen i Saint-Romain och Volnay, Nuits-Saint-Georges och Vosne-Romanée, Puligny-Montrachet och Chassagne-Montrachet har med tiden blivit favoriter på vinbarerna i Paris. Genom åren har Fred Cossard skapat en rad cuvéer som inte bara visar upp nyanser av de berömda platsernas terroir, utan också en klassisk stil av tillsatsfritt vin som är rent, stringent och alltid har fokus på frukt och parfym. Vinerna berättar gärna om sitt ursprung redan i tidig ålder.
En intressant intervju finns att läsa här.
Certifierad ekologisk produktion