Domaine de Chassorney & Frédéric Cossard

Frèdèric Cossard började från noll i världens mest prestigefyllda vinregion. Om man inte föds in en familj av vinbönder, eller får hjälp från utomstående finansiärer, är det svårt att hitta vinmark i Bourgogne.

Men Cossard ärvde en kärlek till vin av sin farfar, som faktiskt på sin tid odlade lite druvor för hemmabehov.

Kärleken mattades inte av ens när Cossards far uppmanade honom att börja jobba i faderns egen bransch - mjölkindustrin. Som ingenjör reste Frèdèric runt mycket i Bourgogne och Beaujolais och såg alltid till att prova mycket vin.

Cossards erfarenhet kring att göra rå, opastöriserad ost fick honom att tidigt tro på möjligheterna att använda samma filosofi kring vin, och han märkte hur han ofta uppskattade den sortens naturligt framställt vin mer än de konventionella viner som var och fortfarande är vanligast i området.

Det var alltså en stor utmaning att hitta en bank som ville låna ut pengar när Cossard i slutet av 1995 fick höra om möjligheten att hyra några vingårdar, men efter långa förhandlingar gick projektet igenom. Cossard hyrde några hektar i Saint Romain och Auxey Duresses och kunde starta Domain de Chassorney 1996. Verksamheten började snart blomstra.

Idag odlar han över 10 hektar i flera byar i Bourgogne och buteljerar även vin på druvor köpta från andra likasinnade odlares marker. Vinerna från Frèdèrics egna odlingar säljs under namnet Domain de Chassorney, och de med köpt frukt går helt enkelt under namnet Frèdèric Cossard.

Utgångspunkten för Frèdèric och hans fru Laures verksamhet är Saint Romain, där de för några år sedan byggde ut sin källare - detta genom att spränga sig rakt in i ett berg.

Cossard har odlat ekologiskt från början och valt att jobba väldigt avskalat i källaren. Ofta tillsätts inte ens svavel, något som fortfarande idag är väldigt ovanligt i vin från så dyra vinmarker som de i Bourgogne.

Cossard har, med sin överväldigande personlighet, sin närhet till både skratt och ett extra glas, samt sitt hårda jobb, blivit ett ansikte utåt för det här sättet att jobba i vinmarker och källare i Bourgogne.

Idag jobbar man även med många biodynamiska metoder både i vingårdar och källare. Frèdèric föredrar att kalla sin metod ”homeopatisk”. Man använder homeopatiska preparat i vingårdarna och buteljerar vinerna efter månens cykler.

Vinerna från lägen i Saint-Romain, Volnay, Nuits-st Georges, Puligny-Montrachet, Chassange-Montrachet, Bonnes Mares, och nu även Bonnes Mares Grand Cru, har blivit klassiker på vinbarerna i Paris.

Under åren har Frèdèric Cossards verksamhet växt till en stor samling cuvéer, som inte bara visar upp de oändliga nyanserna av platsernas legendariska terroir, utan också en klassisk stil av tillsatsfritt vin som är rent, stringent och alltid har fokus på frukten och parfymen. Vinerna talar ofta om sitt exakta ursprung redan i tidig ålder.

Bilder

Fler Bönder: