Frankrike – Roussillon

Clos du Rouge Gorge

När Cyril Fhal flyttade till Latour-de-France, en gammal by fem mil från spanska gränsen i Roussillon i södra Frankrike, kunde han i princip välja vilka platser han ville att odla vin på. Det här var 2002 och vinmarker fanns tillgängliga överallt.

Idag är läget annorlunda. Området är inne i ett spännande uppsving, och mycket händer bland en liten grupp odlare som Cyril är del av. Alla jobbar med ekologisk och biodynamisk odling och med att göra så naturliga viner som möjligt.

– Det är en väldigt fin atmosfär här i byn. De senaste tio åren har vi sett fler än tio nya odlare som jobbar ekologiskt, det finns en bra solidaritet, ett bra utbyte. Hela landsbygden är under förändring här, livet är på väg tillbaka, folk jobbar med odling, med sina trädgårdar, med att föda upp får och starta restauranger.

Den legendariska vinbutiken Chambers Street Wines i New York har kallat Cyril för ”one of the finest producers of natural/biodynamic wines in France” och hans viner för ”elegant, balanced and full of character, perhaps the finest from the new generation of winemakers in the Languedoc-Roussillon.”

Trots det varma klimatet gör Cyril Fhal eleganta viner med fantastisk struktur och känsla. Hans 7,5 hektar vinmarker är planterade med gamla stockar (50-110 år) av grenache noir, carignan och cinsault, macabeu och carignan blanc. Fördelningen är cirka 6 hektar rött och 1,5 hektar vitt. Rankorna växer dels i den kalkrika jorden från Corbières, dels i vittrad gnejs och schist från Pyrenéerna i söder. Klimatet präglas av hård vind och stark sol. Vingårdarna ligger i norrlägen ungefär 250 meter över havet, vilket ger viss svalka åt rankorna och hjälper de resulterande vinerna att få sin fantastiska fräschör.

Cyril kom till södra Frankrike från Loire, där han jobbat för bland andra Mark Angeli. I släkten finns vinmakare och en morbror som drog igång en av de första organisationerna i Frankrike för biodynamisk odling, något som han inspirerats av. Cyril reste runt och letade efter nya utmaningar, och efter några månader i Ribera del Duero hamnade han i Calce, hos Gérard Gauby, och upptäckte vilken potential det fanns i Roussillon.

Cyril buteljerar som IGP Côtes Catalanes och har valt bort AOC-klassificering, som kräver minst 30% syrah och/eller mourvedre. Han anser att dessa druvor, som inte härstammar från regionen, ger för tunga viner. Fhal tycker att appellationsbestämmelserna i Côtes du Roussillon-Villages, tillsammans med kemikalier i vingårdarna och källaren, har skapat viner ”utan tradition eller uttryck av jorden”. I sina egna marker har han genom biodynamisk odling återskapat ett rikt liv av växter och insekter, och vinerna blir bara bättre för varje år. Uttagen är låga, mellan tio och tjugo hektoliter per hektar – totalt blir det ungefär 15 000 flaskor om året.

Cyril Fhal gör ett vitt vin av macabeu från 80-åriga stockar, plus lite carignan blanc. De gamla rankorna växer i norr- och österlägen med jordmån av gnejs. Cyril tycker själv att det vita är allra bäst på att fånga upp mineraliteten i marken.

Rouge ’Jeunes Vignes’ är ett vin gjort av grenache noir från yngre stockar (25+). Hans röda vin från dessa unga stockar ger ett transparent och energiskt uttryck av lättare rödfruktig grenache.

Rouge ’Vielles Vignes’ med 80% carignan och 20% grenache är det mer strukturerade och komplexa vinet, med mörkare toner i frukten. Cyril kallar det själv för ”burgundiskt”.

Cyrils ’L’Ubac’ (occitanska för skuggsidan av berget – alltså den sidan som vänder sig norrut) är framställd av cinsault och grenache noir från en brant norrsluttning som kräver extremt hårt handarbete. En stor terroir som väntar på att få komma fram i vinerna.

Viner

Blanc 2019
Namn:Blanc 2019
Vinbonde:Clos du Rouge Gorge
Region:Frankrike - Roussillon
Ursprung:Latour-de-France (IGP Côtes Catalanes)
Färg:Vitt
Druvsort:Macabeu från 80-åriga stockar (85%) samt carignan blanc (15%)
Jord:Norr- och österlägen med jordmån av vittrad gnejs.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Direkt pressning. Spontan jäsning i använt 500-litersfat (Stockinger) samt äldre 225-liters barriques, med nio månader på jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 innan buteljering. Totalt <10 mg/l so2.
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
L'Ubac Blanc 2017
Namn:L'Ubac Blanc 2017
Vinbonde:Clos du Rouge Gorge
Region:Frankrike - Roussillon
Ursprung:Latour-de-France (IGP Côtes Catalanes)
Färg:Vitt
Druvsort:Grenache gris, från 65-70 år gamla stockar
Jord:Brant norrläge (L'Ubac är occitan för bergets nordsida) med jordmån av vittrad gnejs och biotit (mörk glimmerskiffer).
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Direkt pressning. Spontan jäsning i använda 500-litersfat (Stockinger) med 20 månaders lagring på jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 innan buteljering (10 mg/l)
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Pas de la Fount 2016
Namn:Pas de la Fount 2016
Vinbonde:Clos du Rouge Gorge
Region:Frankrike - Roussillon
Ursprung:Latour-de-France (IGP Côtes Catalanes)
Färg:Orange
Druvsort:Muscat blanc à petits grains
Jord:Vittrad schist och gnejs med sandig struktur.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning med skalmaceration. Ingen klarning eller filtrerering.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 innan buteljering. Totalt <10 mg/l so2
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Cuvée du Patron 2019
Namn:Cuvée du Patron 2019
Vinbonde:Clos du Rouge Gorge
Region:Frankrike - Roussillon
Ursprung:Lieu-dit 'Mont-Redon', Latour-de-France (IGP Côtes Catalanes)
Färg:Rött
Druvsort:Grenache och carignan
Jord:Vittrad schist och gnejs med sandig struktur.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar med fottrampning i ekståndare. Nio månaders lagring i använda fat. Ingen klarning eller filtrering. En blandning av tankar och fat som inte riktigt passade in i cuvéerna Jeunes Vignes och Vieilles Vignes.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 innan buteljering. Totalt <10 mg/l so2
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Jeunes Vignes 2020
Namn:Jeunes Vignes 2020
Vinbonde:Clos du Rouge Gorge
Region:Frankrike - Roussillon
Ursprung:Lieu-dit 'Mont-Redon', Latour-de-France (IGP Côtes Catalanes)
Färg:Rött
Druvsort:Grenache noir från drygt 30-åriga stockar (2 ha)
Jord:Vittrad schist och gnejs med sandig struktur
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar i öppen ekståndare (foudre). Lätt fottrampning i början, därefter helt passiv extraktion ("infusion"). Tio månaders lagring i 500-liters fat. Buteljerat i maj utan klarning eller filtrering. Produktion: 5000 flaskor.

JV 2020 selon Cyril Fhal : "année marquée par une pluviométrie exceptionnelle au printemps et un été puissant. Les vins sont à la fois mûr et frais. On sent des vignes qui n’ont pas souffert, le fruit est mûr sans être cuit, les vignes avaient les racines au frais et on a cet équilibre fruit/végétal intéressant. Des notes de ronce (mûre/ végétal) apparaissaient sur certains fûts."
Tillsatser:Minimal tillsats so2 innan buteljering. Totalt <10 mg/l.
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Jeunes Vignes 2019
Namn:Jeunes Vignes 2019
Vinbonde:Clos du Rouge Gorge
Region:Frankrike - Roussillon
Ursprung:Lieu-dit 'Mont-Redon', Latour-de-France (IGP Côtes Catalanes)
Färg:Rött
Druvsort:Grenache noir från 30-åriga stockar (2 ha)
Jord:Vittrad schist och gnejs med sandig struktur.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar i öppen ekståndare (foudre) med tio dagars maceration. Lätt fottrampning i början, därefter helt passiv extraktion ("infusion"). Tio månaders lagring i använda 500-liters fat. Buteljerat i maj utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 innan buteljering. Totalt <10 mg/l.
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Vieilles Vignes 2019
Namn:Vieilles Vignes 2019
Vinbonde:Clos du Rouge Gorge
Region:Frankrike - Roussillon
Ursprung:Latour-de-France (IGP Côtes Catalanes)
Färg:Rött
Druvsort:Carignan från 90-åriga stockar (ca 85%) samplanterade med grenache noir, macabeu, grenache blanc, mourvèdre samt flera okända sorter (ca 15 %)
Jord:Främst norrlägen med sandig jordmån på vittrad gnejs.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar i öppen ekståndare (foudre) med tio dagars maceration. Lätt fottrampning i början, därefter helt passiv extraktion ("infusion"). Tio månaders lagring i använda 500-liters fat. Buteljerat i maj utan klarning eller filtrering.

VV 2019 selon Cyril Fhal: "année marquée par un début d’été brulant, Quelques grappes ont brulées, mais les vieilles vignes on plutôt bien résisté avec leur implantation profonde. Le fruit est mûr, le vin généreux mais toujours finement équilibré par cette touche de fraicheur en finale."
Tillsatser:Minimal tillsats so2 innan buteljering. Totalt <10 mg/l so2
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Vieilles Vignes 2018
Namn:Vieilles Vignes 2018
Vinbonde:Clos du Rouge Gorge
Region:Frankrike - Roussillon
Ursprung:Latour-de-France (IGP Côtes Catalanes)
Färg:Rött
Druvsort:Carignan från 90-åriga stockar (ca 85%) samplanterade med grenache noir, macabeu, grenache blanc, mourvèdre samt flera okända sorter (ca 15 %)
Jord:Främst norrlägen med sandig jordmån på vittrad gnejs.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar i öppen ekståndare (foudre) med tio dagars maceration. Lätt fottrampning i början, därefter helt passiv extraktion ("infusion"). 21 månaders lagring i använda 500-litersfat. Buteljerat utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 innan buteljering. Totalt <10 mg/l so2
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Col du Loup 2020
Namn:Col du Loup 2020
Vinbonde:Clos du Rouge Gorge
Region:Frankrike - Roussillon
Ursprung:Lieu-dit Col du Loup, Latour-de-France (IGP Côtes Catalanes)
Färg:Rött
Druvsort:Grenache noir, planterade 2014
Jord:Ett vingårdsläge med jord av vittrad phyllit (bladvis skiktad metamorf bergart med likheter till skiffer och schist)
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar i öppen ekståndare (foudre) med tio dagars maceration. Lätt fottrampning i början, därefter helt passiv extraktion ("infusion"). Ett års lagring i använda 500-litersfat. Buteljerat utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 innan buteljering. Totalt <10 mg/l so2
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
L'Ubac 2019
Namn:L'Ubac 2019
Vinbonde:Clos du Rouge Gorge
Region:Frankrike - Roussillon
Ursprung:Latour-de-France (IGP Côtes Catalanes)
Färg:Rött
Druvsort:Carignan planterade 1905 samt cinsault och grenache planterade 1960 (1 ha)
Jord:Brant norrläge (L'Ubac är occitan för bergets nordsida) med jordmån av vittrad gnejs och biotit (mörk glimmerskiffer).
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar i ekståndare (foudre) med tio dagars maceration. Inledande fottrampning, sedan helt passiv extraktion ("infusion"). 20 månaders lagring i ett använt österrikiskt 1000-litersfat. Ingen klarning eller filtrering.

L'Ubac 2019 selon Cyril Fhal: "millésime très chaud mais l’exposition Nord a permis une maturité équilibrée, très joli vin".
hl/ha:10 hl/ha
Tillsatser:Minimal tillsats so2 innan buteljering. Totalt <10 mg/l so2
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Toscana

Veneto

Österrike

Steiermark

Skandinavien

Cider

Kombucha

Spanien

Andalucia

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion