Clos du Rouge Gorge

När Cyril Fhal flyttade till Latour de France, en by nära spanska gränsen i Languedoc-Roussillon i södra Frankrike, kunde han i princip välja vilka platser han ville att odla vin på. Det här var 2002 och vinmarker fanns tillgängliga överallt.

Idag är läget annorlunda. Området är inne i ett spännande uppsving, och mycket händer bland en liten grupp odlare som Cyril är del av. Alla jobbar med ekologisk och biodynamisk odling och med att göra så naturliga viner som möjligt.

- Det är en väldigt fin atmosfär här i byn. De senaste tio åren har vi sett fler än tio nya odlare som jobbar ekologiskt, det finns en bra solidaritet, ett bra utbyte. Hela landsbygden är under förändring här, livet är på väg tillbaka, folk jobbar med odling, med sina trädgårdar, med att föda upp får och starta restauranger.

Den legendariska vinbutiken Chambers Street Wines i New York kallade just Cyril för ”one of the finest producers of natural/biodynamic wines in France” och hans viner för ”elegant, balanced and full of character, perhaps the finest from the new generation of winemakers in the Languedoc-Roussillon.”

Trots det varma klimatet gör Cyril Fhal eleganta viner med en fantastisk struktur och känsla. Hans fem hektar vinmarker består mest av gamla stockar (50-106 år) och är odlade med grenache, carignan, macabeu, carignan blanc och cinsault. Rankorna växer i en blandning av den kalkrika jorden från Corbières, samt gneiss och schist från Pyrenéerna i söder. Klimatet präglas av hård vind och varm sol. Vingårdarna ligger i norrlägen ungefär 250 meter över havet, vilket ger viss svalka åt rankorna och hjälper de resulterande vinerna med att få sin fantastiska fräschör.

Cyril kom till södra Frankrike från Loire, där han jobbat för bland andra Mark Angeli. I släkten finns vinmakare och en morbror som drog igång en av de första organisationerna i Frankrike för biodynamisk odling som han inspirerats av. Cyril reste runt och letade efter nya utmaningar, och efter några månader i Ribera del Duero hamnade han i Calce, hos Gérard Gauby, och upptäckte vilken potential det fanns i Roussillon.

Cyril har valt bort områdets AOC-märkning, som kräver minst 30% syrah eller mourvedre. Han anser att dessa druvor, som inte härstammar från regionen, ger för tunga viner. Fhal tycker att AOC-märkningen i detta område, tillsammans med kemikalier i vingårdarna och källaren, har skapat viner ”utan tradition eller uttryck av jorden”. I sina egna marker har han via biodynamisk odling återskapat ett rikt liv av växter och insekter, och vinerna blir bara bättre år efter år. Uttagen är i regel låga, mellan 10 och 20 hektoliter per hektar.

Cyril berättar att det under den aktuella årgången, 2013, var svalt under skörden och vinifieringen, vilket gav vinerna såväl fräschör som precision. Skörden var väldigt liten, vilket gav en högre koncentration än vanligt.

- Det kan ha varit de finaste druvor vi någonsin skördat, säger Cyril. Vinerna är fulla av frukt men absolut inte tunga och klumpiga. Fin balans mellan frukt, syra och sötma.

VINERNA

Fahl gör ett vitt vin på Macabéo från åttio år gamla stockar och lite vit carignan. Detta tycker han själv är bäst på att fånga upp mineraliteten i vingårdarna. Vi säljer just nu 2013, en årgång där Cyril hittar lite mer frukt än i tidiga årgångar, något han förklarar med en sen mognad och låg avkastning.

”Rouge Jeune Vignes” är ett vin helt på grenache från lite yngre stockar (25+). Hans röda vin från dessa unga stockar ger ett lättare uttryck, transparent grenache full av energi.

”Rouge Vielle Vignes 2012” har 80% carignan och 20% grenache är det mer strukturerade och komplexa vinet. 2012 som precis kommit hem kallar Cyril själv för ”burgundiskt”.

Vi säljer även Cyrils Ubac, gjord på cinsault, carignan och grenache från en vingård i en brant norrsluttning som kräver extremt hårt manuellt arbete att ta hand om. En stor terroir som väntar på att komma fram i vinerna.

Viner

Ursprung: Latour de France
Druvsort: 85% macabéo från 80 år gamla stockar & 15% carignan blanc
Jord: Gnejs
Uppväxt: Spontan jäsning i äldre 500-litersfat med nio månader på jästfällningen.
Odling: Ekologisk (ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Latour de France
Druvsort: Grenache gris
Jord: Gnejs
Odling: Ekologisk (ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Latour de France
Druvsort: Muscat
Volymer: 750ml
Ursprung: Latour de France
Druvsort: Grenache, från 25-åriga stockar
Jord: Gnejs
Uppväxt: Spontan jäsning i tank med nio månaders lagring i äldre 500-litersfat.
Odling: Ekologisk (ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Latour de France
Druvsort: Carignan
Jord: Gnejs
Uppväxt: Spontan jäsning i tank och lagring äldre 500-litersfat och foudres om 25 hl.
Odling: Ekologisk (ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Latour de France
Druvsort: Cinsault & grenache noir
Jord: Gnejs. Vinmarken ovanför hans gamla vinstockar Carignan.
Uppväxt: Spontan jäsning i tank och lagring i äldre 500-litersfat.
hl/ha: < 20hl
Odling: Ekologisk (ecocert)
Volymer: 750ml

Bilder

Fler Bönder: