Frankrike – Roussillon

Clos du Rouge Gorge

När Cyril Fhal flyttade till Latour-de-France, en by nära spanska gränsen i Roussillon i södra Frankrike, kunde han i princip välja vilka platser han ville att odla vin på. Det här var 2002 och vinmarker fanns tillgängliga överallt.

Idag är läget annorlunda. Området är inne i ett spännande uppsving, och mycket händer bland en liten grupp odlare som Cyril är del av. Alla jobbar med ekologisk och biodynamisk odling och med att göra så naturliga viner som möjligt.

– Det är en väldigt fin atmosfär här i byn. De senaste tio åren har vi sett fler än tio nya odlare som jobbar ekologiskt, det finns en bra solidaritet, ett bra utbyte. Hela landsbygden är under förändring här, livet är på väg tillbaka, folk jobbar med odling, med sina trädgårdar, med att föda upp får och starta restauranger.

Den legendariska vinbutiken Chambers Street Wines i New York har kallat Cyril för ”one of the finest producers of natural/biodynamic wines in France” och hans viner för ”elegant, balanced and full of character, perhaps the finest from the new generation of winemakers in the Languedoc-Roussillon.”

Trots det varma klimatet gör Cyril Fhal eleganta viner med fantastisk struktur och känsla. Hans fem hektar vinmarker har gamla stockar (50-110 år) och är planterade med grenache, carignan, cinsault, macabeu och carignan blanc. Rankorna växer i den kalkrika jorden från Corbières, samt gnejs och schist från Pyrenéerna i söder. Klimatet präglas av hård vind och stark sol. Vingårdarna ligger i norrlägen ungefär 250 meter över havet, vilket ger viss svalka åt rankorna och hjälper de resulterande vinerna att få sin fantastiska fräschör.

Cyril kom till södra Frankrike från Loire, där han jobbat för bland andra Mark Angeli. I släkten finns vinmakare och en morbror som drog igång en av de första organisationerna i Frankrike för biodynamisk odling, något som han inspirerats av. Cyril reste runt och letade efter nya utmaningar, och efter några månader i Ribera del Duero hamnade han i Calce, hos Gérard Gauby, och upptäckte vilken potential det fanns i Roussillon.

Cyril har valt bort områdets AOC-märkning, som kräver minst 30% syrah eller mourvedre. Han anser att dessa druvor, som inte härstammar från regionen, ger för tunga viner. Fhal tycker att AOC-märkningen i detta område, tillsammans med kemikalier i vingårdarna och källaren, har skapat viner ”utan tradition eller uttryck av jorden”. I sina egna marker har han via biodynamisk odling återskapat ett rikt liv av växter och insekter, och vinerna blir bara bättre år efter år. Uttagen är i regel låga, mellan 10 och 20 hektoliter per hektar.

Cyril berättar att årgång 2013 var sval under skörden och vinifieringen, vilket gav vinerna såväl fräschör som precision. Skörden var väldigt liten, vilket gav en högre koncentration än vanligt.

– Det kan ha varit de finaste druvor vi någonsin skördat, säger Cyril. Vinerna är fulla av frukt men absolut inte tunga och klumpiga. Fin balans mellan frukt, syra och sötma.

VINERNA

Cyril Fhal gör ett vitt vin av macabeu från 80-åriga stockar, plus lite carignan blanc. Han tycker själv att det vita är allra är bäst på att fånga upp mineraliteten i marken.

Rouge Jeune Vignes är ett vin helt av grenache noir från lite yngre stockar (25+). Hans röda vin från dessa unga stockar ger ett transparent och energiskt uttryck av lättare grenache.

Rouge Vielles Vignes med 80% carignan och 20% grenache är det mer strukturerade och komplexa vinet. Cyril kallar det själv för ”burgundiskt”.

Cyrils ’L’Ubac’ (occitanska för skuggsidan av berget – alltså den sidan som vänder sig norrut) är framställd av cinsault och grenache noir från en brant norrsluttning som kräver extremt hårt handarbete. En stor terroir som väntar på att få komma fram i vinerna.

Viner

Blanc 2018
Namn:Blanc 2018
Vinbonde:Clos du Rouge Gorge
Region:Frankrike - Roussillon
Ursprung:Latour-de-France, Roussillon
Färg:Vitt
Druvsort:Macabeu från 70+åriga stockar (85%) samt carignan blanc (15%)
Jord:Norr- och österlägen med jordmån av gnejs
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning i äldre 500-litersfat med nio månader på jästfällningen.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 innan buteljering (20 mg/l)
Skriv ut informationsblad
Blanc 2017
Namn:Blanc 2017
Vinbonde:Clos du Rouge Gorge
Region:Frankrike - Roussillon
Ursprung:Latour-de-France, Roussillon
Färg:Vitt
Druvsort:Macabeu från 70+åriga stockar (85%) samt carignan blanc (15%)
Jord:Norr- och österlägen med jordmån av gnejs
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning i äldre 500-litersfat med nio månader på jästfällningen.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 innan buteljering (20 mg/l)
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
L'Ubac Blanc 2016
Namn:L'Ubac Blanc 2016
Vinbonde:Clos du Rouge Gorge
Region:Frankrike - Roussillon
Ursprung:Latour-de-France, Roussillon
Färg:Vitt
Druvsort:Grenache gris
Jord:Gnejs
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Tillsatser:Minimal tillsats so2 innan buteljering (20 mg/l)
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Pas de la Fount 2016
Namn:Pas de la Fount 2016
Vinbonde:Clos du Rouge Gorge
Region:Frankrike - Roussillon
Ursprung:Latour-de-France, Roussillon
Färg:Orange
Druvsort:Muscat
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Cuvée du Patron 2018
Namn:Cuvée du Patron 2018
Vinbonde:Clos du Rouge Gorge
Region:Frankrike - Roussillon
Ursprung:Lieu-dit 'Mont-Redon', Latour-de-France, Roussillon
Färg:Rött
Druvsort:Grenache och carignan
Jord:Gnejs
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar med fottrampning i träkar. Nio månaders lagring i ståltank. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 innan buteljering (20 mg/l)
Skriv ut informationsblad
Jeunes Vignes 2018
Namn:Jeunes Vignes 2018
Vinbonde:Clos du Rouge Gorge
Region:Frankrike - Roussillon
Ursprung:Lieu-dit 'Mont-Redon', Latour-de-France, Roussillon
Färg:Rött
Druvsort:Grenache noir från 25-åriga stockar
Jord:Gnejs
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar med fottrampning i träkar. Nio månaders lagring i ståltank. Ingen klarning eller filtrering. Andra buteljeringen.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 innan buteljering (20 mg/l)
Skriv ut informationsblad
Jeunes Vignes 2017
Namn:Jeunes Vignes 2017
Vinbonde:Clos du Rouge Gorge
Region:Frankrike - Roussillon
Ursprung:Lieu-dit 'Mont-Redon', Latour-de-France, Roussillon
Färg:Rött
Druvsort:Grenache noir från 25-åriga stockar
Jord:Gnejs
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar med fottrampning i träkar. Nio månaders lagring i ståltank. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 innan buteljering (20 mg/l)
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Vieilles Vignes 2017
Namn:Vieilles Vignes 2017
Vinbonde:Clos du Rouge Gorge
Region:Frankrike - Roussillon
Ursprung:Latour-de-France, Roussillon
Färg:Rött
Druvsort:Carignan (80%) och grenache noir (20%) från 70-100 år gamla stockar
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar och stjälkar i tank med tio dagars maceration, sedan fottrampning. Varsam extraktion utan varken pigéage eller överspolningar. Ett års lagring i använda 500-litersfat, äldre barriques och 25 hl foudres. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 innan buteljering (20 mg/l)
Skriv ut informationsblad
Vieilles Vignes 2016
Namn:Vieilles Vignes 2016
Vinbonde:Clos du Rouge Gorge
Region:Frankrike - Roussillon
Ursprung:Latour-de-France, Roussillon
Färg:Rött
Druvsort:Carignan (80%) och grenache noir (20%) från 70-100 år gamla stockar
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar och stjälkar i tank med tio dagars maceration, sedan fottrampning. Varsam extraktion utan varken pigéage eller överspolningar. Ett års lagring i använda 500-litersfat, äldre barriques och 25 hl foudres. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 innan buteljering (20 mg/l)
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Vieilles Vignes 2015
Namn:Vieilles Vignes 2015
Vinbonde:Clos du Rouge Gorge
Region:Frankrike - Roussillon
Ursprung:Latour-de-France, Roussillon
Färg:Rött
Druvsort:Carignan (80%) och grenache noir (20%) från 70-100 år gamla stockar
Jord:Gnejs
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar och stjälkar i tank med tio dagars maceration, sedan fottrampning. Varsam extraktion utan varken pigéage eller överspolningar. Ett års lagring i använda 500-litersfat, äldre barriques och 25 hl foudres. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 innan buteljering (20 mg/l)
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
L'Ubac 2017
Namn:L'Ubac 2017
Vinbonde:Clos du Rouge Gorge
Region:Frankrike - Roussillon
Ursprung:Latour-de-France, Roussillon
Färg:Rött
Druvsort:Cinsault samplanterade med små andelar grenache noir och carignan, 40-105-åriga stockar
Jord:Brant norrläge med jordmån av gnejs. Vinmarken ovanför hans gamla stockar carignan.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar och stjälkar i tank med tio dagars maceration, sedan fottrampning. Lätt extraktion utan vare sig pigéage eller överspolningar. Varsam pressning. 20 månaders lagring i använda österrikiska 500-litersfat. Ingen klarning eller filtrering.
hl/ha:15 hl/ha
Tillsatser:Minimal tillsats so2 innan buteljering (20 mg/l)
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
L'Ubac 2015
Namn:L'Ubac 2015
Vinbonde:Clos du Rouge Gorge
Region:Frankrike - Roussillon
Ursprung:Latour-de-France, Roussillon
Färg:Rött
Druvsort:Cinsault samplanterade med små andelar grenache noir och carignan, 40-105-åriga stockar
Jord:Brant norrläge med jordmån av gnejs. Vinmarken ovanför hans gamla stockar carignan.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar och stjälkar i tank med tio dagars maceration, sedan fottrampning. Lätt extraktion utan vare sig pigéage eller överspolningar. Varsam pressning. 18 månaders lagring i använda österrikiska 500-litersfat. Ingen klarning eller filtrering.
hl/ha:< 20hl
Tillsatser:Minimal tillsats so2 innan buteljering (20 mg/l)
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Puglia

Toscana

Trentino

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Granada

Penedès


Certifierad ekologisk produktion