I utkanten av byn Valvignères, mitt i Ardèche, bor syskonen Gérald och Jocelyne Oustric. Egendomen Le Mazel skapades redan 1919 som ett blandat jordbruk av deras farfar och utvidgades efterhand. Gérald kom med i sin fars verksamhet 1982. Fram till slutet av 1990-talet hade i stort sett alla druvor sålts till kooperativet i byn – där fadern var en av grundarna – men från 1997 satsade man på att börja göra eget vin av högre kvalitet. Inspirationen kom från föregångare som Jacques Néauport och Marcel Lapierre i Beaujolais. Sedan drygt ett par decennier odlar syskonen ekologiskt, certifierat sedan 2002. Hela egendomen Le Mazel består i dag av 25 hektar, varav 20 hektar är planterade med vinrankor. Femton hektar används till de egna vinerna, resten av druvorna säljs. Med tiden har de hjälpt flera yngre vinmakare i trakten – bland andra Andrea Calek, Sylvain Bock och Anders Frederik Steen – genom att hyra ut/avyttra mark och sälja frukt till dem i början av deras karriärer.
Le Mazel odlar en handfull sorter som är typiska för området: syrah, grenache noir, carignan och den lokala korsningen portan för de röda vinerna – grenache blanc, viognier och chardonnay för de vita. Rankorna växer i relativt branta sluttningar med en jordmån mestadels präglad av kalkrik lera. Alla druvor handskördas i små plastkorgar och får jäsa spontant: gröna sorter med direkt pressning – blå sorter med hela klasar och ’macération carbonique’. Alla viner växer upp i tank och all omdragning sker med hjälp av gravitation, alltså utan pumpning. Le Mazels viner är fruktdrivna med stor fräschör och inte sällan ett naturligt kviller. Hela deras produktion görs kompromisslöst utan tillsatser av främmande ämnen, såväl i vinifiering som vid flaskning.
Certifierad ekologisk produktion