Frankrike – Ardèche

Le Mazel

I utkanten av byn Valvignères, mitt i Ardèche, bor syskonen Gérald och Jocelyne Oustric. Egendomen Le Mazel skapades redan 1919 som ett blandat jordbruk av deras farfar och utvidgades efterhand. Gérald kom med i sin fars verksamhet 1982. Fram till slutet av 1990-talet hade i stort sett alla druvor sålts till kooperativet i byn – där fadern var en av grundarna – men från 1997 satsade man på att börja göra eget vin av högre kvalitet. Inspirationen kom från föregångare som Jacques Néauport och Marcel Lapierre i Beaujolais. Sedan drygt ett par decennier odlar syskonen ekologiskt, certifierat sedan 2002. Hela egendomen Le Mazel består i dag av 25 hektar, varav 20 hektar planterade med vinrankor. 15 hektar används till de egna vinerna, resten av druvorna säljs. Med tiden har de hjälpt flera yngre vinmakare i trakten – bland andra Andrea Calek, Sylvain Bock och Anders Frederik Steen – genom att hyra ut/avyttra mark och sälja frukt till dem i början av deras karriärer.

Le Mazel odlar en handfull sorter som är typiska för området: syrah, grenache noir, carignan och den lokala korsningen portan för de röda vinerna – grenache blanc, viognier och chardonnay för de vita. Rankorna växer i relativt branta sluttningar med en jordmån mestadels präglad av kalkrik lera. Alla druvor handskördas i små plastkorgar och får jäsa spontant: gröna sorter med direkt pressning – blå sorter med hela klasar och ’macération carbonique’. Alla viner växer upp i tank och all omdragning sker med hjälp av gravitation, alltså utan pumpning. Le Mazels viner är fruktdrivna med stor fräschör och inte sällan ett naturligt kviller. Hela deras produktion görs kompromisslöst utan tillsatser av främmande ämnen, såväl i vinifiering som vid flaskning.

Viner

Charbonnières 2016
Namn:Charbonnières 2016
Vinbonde:Le Mazel
Region:Frankrike - Ardèche
Ursprung:Valvignères, Ardèche (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, planterade 1987 och 1989.
Jord:Österläge med kalksten och kalkblandad lera
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Direkt pressning. Spontan jäsning i ståltank vid låg temperatur med full malolaktisk omvandling, sedan åtta månaders lagring i tank. Ingen klarning eller filtrering. 6000 flaskor.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:14%
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Charbonnières 2015
Namn:Charbonnières 2015
Vinbonde:Le Mazel
Region:Frankrike - Ardèche
Ursprung:Valvignères, Ardèche (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, planterade 1987 och 1989.
Jord:Österläge med kalksten och kalkblandad lera
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Direkt pressning. Spontan jäsning i ståltank vid låg temperatur med full malolaktisk omvandling, sedan åtta månaders lagring i tank. Ingen klarning eller filtrering. Viss oxidativ utveckling.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Charbonnières 2000
Namn:Charbonnières 2000
Vinbonde:Le Mazel
Region:Frankrike - Ardèche
Ursprung:Valvignères, Ardèche (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, planterade 1987 och 1989.
Jord:Österläge med kalksten och kalkblandad lera
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Direkt pressning. Spontan jäsning i ståltank vid låg temperatur, sedan 18 månaders lagring i gamla bourgognefat. Mognadsutveckling i flaska.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Raoul 2015
Namn:Raoul 2015
Vinbonde:Le Mazel
Region:Frankrike - Ardèche
Ursprung:Valvignères, Ardèche (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Carignan, från 50-åriga stockar
Jord:Söderläge med kalksten & kalkblandad lera
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Vertikalpress
Uppväxt:Spontan jäsning 'macération carbonique' med 30 dagars skalkontakt i betongtank. Därefter pressning, utjäsning i tank och 14 månaders lagring i äldre bourgognefat (använda till minst tre viner).
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Raoul 2014
Namn:Raoul 2014
Vinbonde:Le Mazel
Region:Frankrike - Ardèche
Ursprung:Valvignères, Ardèche (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Carignan, från 50-åriga stockar
Jord:Söderläge med kalksten & kalkblandad lera
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Vertikalpress
Uppväxt:Spontan jäsning 'macération carbonique' med 30 dagars skalkontakt i betongtank. Därefter pressning, utjäsning i tank och 14 månaders lagring i äldre bourgognefat (använda till minst tre viner).
hl/ha:30
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:1500ml
Skriv ut informationsblad
Raoul 2013
Namn:Raoul 2013
Vinbonde:Le Mazel
Region:Frankrike - Ardèche
Ursprung:Valvignères, Ardèche (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Carignan, från 50-åriga stockar
Jord:Söderläge med kalksten och kalkblandad lera
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Vertikalpress
Uppväxt:Spontan jäsning 'macération carbonique' med 30 dagars skalkontakt i betongtank. Därefter pressning, utjäsning i tank och 14 månaders lagring i äldre bourgognefat (använda till minst tre viner).
hl/ha:30
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
C'est Im-Portant 2014
Namn:C'est Im-Portant 2014
Vinbonde:Le Mazel
Region:Frankrike - Ardèche
Ursprung:Valvignères, Ardèche (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Portan
Jord:Kalksten och kalkblandad lera
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Vertikalpress
Uppväxt:Spontan jäsning i tank.
hl/ha:30
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Larmande 2006
Namn:Larmande 2006
Vinbonde:Le Mazel
Region:Frankrike - Ardèche
Ursprung:Valvignères, Ardèche (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Syrah
Jord:Sydöstläge med kalksten & kalkblandad lera
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Vertikalpress
Uppväxt:Spontan jäsning 'macération carbonique' med två veckors skalkontakt i betongtank. Därefter pressning och långsam utjäsning i tank, samt ett halvårs lagring i äldre bourgognefat (minst tre år gamla).
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Puglia

Toscana

Trentino

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Granada

Penedès


Certifierad ekologisk produktion