I utkanten av byn Valvignères bor syskonen Gérald och Jocelyne Oustric. Egendomen Le Mazel skapades 1919 av syskonens farfar som ett blandat jordbruk och utvidgades med tiden. Gérald kom med i sin far Paulous verksamhet 1982. Fram till slutet av 1990-talet hade i stort sett alla druvor sålts till kooperativet i byn – där fadern var en av grundarna – men från 1997 satsade man på att börja göra eget vin av högre kvalitet. Inspirationen kom från föregångare som Jacques Néauport och Marcel Lapierre i Beaujolais. Sedan tjugofem år odlar syskonen ekologiskt, med certifiering sedan 2002. Domaine Le Mazel består i dag av 25 hektar, varav nitton är planterade med vinrankor. Det mesta används till de egna vinerna, och en mindre andel säljs till goda vänner. Med tiden har de hjälpt flera yngre vinmakare i trakten – bland andra Andréa Calek, Sylvain Bock och Anders Frederik Steen – genom att hyra ut eller avyttra mark och sälja frukt till dem i början av deras karriärer.
Le Mazel odlar en handfull druvsorter som är typiska för området: syrah, grenache, cinsault och carignan för de röda vinerna – grenache blanc, viognier, sauvignon och chardonnay för de vita. Rankorna växer i relativt branta sydöstlägen med jordar av sandig kalkrik blå märgel. Alla druvor handskördas i små kassetter och får jäsa spontant – gröna sorter med direkt pressning, och de blå sorterna med hela klasar och ’macération carbonique’. Gårdens viner växer alla upp i tank (antingen betong eller rostfritt med temperaturkontroll) och all omdragning sker med hjälp av gravitation, alltså utan pumpning. Le Mazels viner är fruktdrivna med stor fräschör och inte sällan ett naturligt pirr. Hela gårdens produktion görs kompromisslöst utan tillsatser av främmande ämnen, såväl i vinifiering som vid flaskning.
Certifierad ekologisk produktion