Italien – Lazio

Le Coste

Le Coste di Gradoli startades 2005 av italienaren Gianmarco Antonuzi och fransyskan Clémentine Bouveron. Gianmarco är från Rom, där han tidigare jobbade som advokat. Han trivdes dock inte riktigt med sitt yrke, varför karriären blev kort – inte ens ett år. Istället flydde han till Paris och påbörjade en mer lustdriven bana inom mat- och vinjournalistik.

Det valet var på många sätt passande för Gianmarco, men innerst inne har han nog alltid varit typen som hellre skapar något än skriver om det, så han drog vidare till Alsace för att lära sig mer om vinodling och vintillverkning hos Bruno Schueller.

Clémentine – som ursprungligen kommer från Lyon – studerade samtidigt vitikultur och oenologi i Alsace, och det var där de kom att träffas 2001. Från första stund kände sig Clémentine obekväm med mycket av det hon fick lära sig i skolan om vin – infallsvinkeln var ofta alltför teknisk och fokuserad på kemikalier. Hon ville något annat.

Gianmarco skaffade sig erfarenhet hos Didier Barral, Dard & Ribo, Jean-Paul Thévenet och slutligen hos Philippe Pacalet i Bourgogne, innan han återvände till Alsace och sökte upp Clémentine. Han hade hittat en övergiven egendom om tre hektar i Gradoli, en by i norra Lazio ungefär fyra mil från Medelhavet. Domänen var belägen på 600 meters höjd med en slående vacker utsikt över Lago di Bolsena.

Gianmarco ville att Clémentine skulle hjälpa honom med nyplanteringar i Gradoli. Hon hade aldrig haft något sådant uppdrag förut, men sa ja. De båda förälskade sig i området, vinmarkerna, arbetet, och såklart även i varandra.

Vinmarkerna de odlar består idag av fjorton hektar fördelade över 22 parceller. Tio parceller är planterade med unga rankor från 2005 och 2009 (totalt tio hektar), och de resterande är gamla stockar med en ålder på 40-60 år (fyra hektar) som paret mestadels inte äger själva utan arrenderar.

Jordarna brukas enligt ekologiska principer med biodynamiska inslag. Markerna plöjs inte, utan gräs och örter får växa fritt. I stora drag låter man vinrankorna vara, om de inte visar att de behöver något. Paret producerar också sin egen kompost helt utan animaliska beståndsdelar. Från och med årgång 2017 är alla viner ekologiskt certifierade.

Jordmånen i området är generellt vulkanisk, men det är ett mischmasch av olika jordtyper med delvis andra inslag. Störst påverkan på terroiren har antagligen Lago di Bolsena – beroende av de olika parcellernas läge och höjd i förhållande till sjön kan temperaturerna skilja enormt.

Här odlas en mångfald druvsorter – däribland greghetto och aleatico, ciliegiolo och canaiolo, colorino och vaiano för de röda vinerna. Samt procanico och ansonico, moscato och malvasia, verdello och vermentino, greco och petino, roscetto och romanesco för de vita.

Alla lägen och sorter vinifieras och lagras separat i en 400-årig källare inne i byn, där det bland annat finns glasfibertankar och fat av ek, valnöt och körsbär. Vinerna har föga överraskande en smått fransk prägel och är ofta klunkvänliga utan att på något sätt vara banala.

Gianmarco och Clémentine lever sin terroir och ser aldrig jobbet som färdigt. Här finns alltid något nytt att upptäcka och lära.

Viner

Litrozzo Bianco 2019
Namn:Litrozzo Bianco 2019
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Gradoli, Lazio
Färg:Vitt
Druvsort:Mestadels procanico och malvasia, med lite montefiascone, roscetto, verdello, petino & romanesco (unga rankor)
Jord:Vulkanisk jord
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Spontan jäsning med kort skalkontakt i glasfibertank. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:11 %
Volymer:1000ml
Skriv ut informationsblad
Bianchetto 2019
Namn:Bianchetto 2019
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Gradoli, Lazio
Färg:Orange
Druvsort:Främst procanico och malvasia di candia, samt moscato och andra lokala sorter.
Jord:Brant österläge på 470 meters höjd, med vulkanisk jordmån
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Spontan jäsning i glasfibertank med femton dagars skalmaceration. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:11,5 %
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Bianco 2018
Namn:Bianco 2018
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Gradoli, Lazio
Färg:Orange
Druvsort:Främst procanico och malvasia di candia, samt moscato och andra lokala sorter.
Jord:Vulkanisk jord
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Spontan jäsning i gamla fat av olika storlekar, med en veckas maceration. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Bianco 2017
Namn:Bianco 2017
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Gradoli, Lazio
Färg:Orange
Druvsort:Hälften procanico, resten mestadels malvasia samt en mindre andel moscato. 50-åriga stockar.
Jord:Vulkanisk jord
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Spontan jäsning i gamla fat av olika storlekar, med fjorton dagars maceration. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Bianco 'R' 2016
Namn:Bianco 'R' 2016
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Gradoli
Färg:Orange
Druvsort:Procanico
Jord:Vulkanisk jord
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning med tre veckors skalmaceration (avstjälkade druvor). Två års lagring i gamla kastanjefat (R= Riserva). Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Le Coste Bianco 2016
Namn:Le Coste Bianco 2016
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Lieu dit 'Le Coste', Gradoli
Färg:Vitt
Druvsort:Procanico (60%), malvasia di candia, malvasia toscana och vermentino, samt en mindre andel av äldre lokala sorter. 14-åriga stockar planterade med 10 000 rankor per hektar.
Jord:Brant österläge på 470 meters höjd, med vulkanisk jordmån.
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder utan cert.
Uppväxt:Skördat med 30% botrytis. Långsam direkt pressning. Spontan jäsning och ett års lagring i 500-liters ekfat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Le Coste Bianco 2012
Namn:Le Coste Bianco 2012
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Lieu-dit 'Le Coste', Gradoli
Färg:Vitt
Druvsort:Procanico och malvasia samt en mindre andel lokala sorter. 10-åriga stockar planterade med 10 000 rankor per hektar.
Jord:Brant österläge på 470 meters höjd, med vulkanisk jordmån
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder utan cert.
Uppväxt:Långsam direkt pressning. Spontan jäsning och ett års lagring i 500-liters ekfat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Le Coste Bianco 2011
Namn:Le Coste Bianco 2011
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Lieu-dit 'Le Coste', Gradoli
Färg:Vitt
Druvsort:Procanico och malvasia samt liten andel lokala sorter. 9-åriga stockar planterade med 10 000 rankor per hektar.
Jord:Brant österläge på 470 meters höjd, med vulkanisk jordmån.
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder utan cert.
Uppväxt:Långsam direkt pressning. Spontan jäsning och ett års lagring i 500-liters ekfat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Le Vigne Più Vecchie 2012
Namn:Le Vigne Più Vecchie 2012
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Gradoli
Färg:Vitt
Druvsort:Procanico
Jord:Vulkanisk jord
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder utan cert.
Uppväxt:Långsam direkt pressning. Spontan jäsning och lagring i använda 500-liters ekfat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Le Vigne Più Vecchie 2010
Namn:Le Vigne Più Vecchie 2010
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Gradoli
Färg:Vitt
Druvsort:Procanico
Jord:Vulkanisk jord
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning och lagring i använda 500-liters ekfat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Litrozzo Rosato 2019
Namn:Litrozzo Rosato 2019
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Gradoli, Lazio
Färg:Rosé
Druvsort:Aleatico, greghetto rosso (antagligen en mutation av sangiovese), merlot och procanico
Jord:Sluttning på 500 meters höjd med vulkanisk jordmån
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Några timmars skalkontakt innan pressning. Spontan jäsning och lagring i tank. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:11,5 %
Volymer:1000ml
Skriv ut informationsblad
Rosato 2018
Namn:Rosato 2018
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Gradoli, Lazio
Färg:Rosé
Druvsort:Aleatico, från 50-åriga stockar
Jord:Sluttning på 500 meters höjd med vulkanisk jordmån
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Några timmars skalkontakt innan pressning. Spontan jäsning och ett års lagring i tank. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Litrozzo Rosso 2019
Namn:Litrozzo Rosso 2019
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Gradoli, Lazio
Färg:Rött
Druvsort:Greghetto rosso (antagligen en mutation av sangiovese), ciliegiolo och merlot
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Avstjälkade druvor. Spontan jäsning med några dagars maceration och vidare lagring i tank. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:1000ml
Skriv ut informationsblad
Le Primeur 2019
Namn:Le Primeur 2019
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Vigneto Le Spiagiette, Gradoli
Färg:Rött
Druvsort:Aleatico
Jord:Vulkanisk jordmån
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Spontan jäsning med två veckors maceration carbonique. Pressning och en månads vidare jäsning innan omdragning. Buteljerat i mars 2019 utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Rosso di Gaetano 2019
Namn:Rosso di Gaetano 2019
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Gradoli, Lazio
Färg:Rött
Druvsort:Drygt hälften greghetto rosso (som antas vara en mutation av sangiovese), resten syrah och merlot
Jord:Vulkanisk jord
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Spontan jäsning i tank med tre veckors maceration. Efter pressning fick vinet utvecklas under sex månader i tank. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Rosso de Gaetano 2016
Namn:Rosso de Gaetano 2016
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Gradoli, Lazio
Färg:Rött
Druvsort:Greghetto rosso (antagligen en mutation av sangiovese, 60%), samt syrah & merlot (40%)
Jord:Vulkanisk jord
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning med tre veckors maceration. Efter pressning fick vinet utvecklas under sex månader i tank. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Rosso 2018
Namn:Rosso 2018
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Gradoli, Lazio
Färg:Rött
Druvsort:Greghetto rosso (antagligen en mutation av sangiovese) samt små mängder ciliegiolo, colorino, canaiolo och vaiano. 40-åriga stockar.
Jord:Vulkanisk jord
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Avstjälkade druvor. Spontan jäsning och lagring i använda 500-liters ekfat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Rosso 2017
Namn:Rosso 2017
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Gradoli, Lazio
Färg:Rött
Druvsort:Greghetto rosso (antagligen en mutation av sangiovese) samt små mängder ciliegiolo, colorino, canaiolo och vaiano. 40-åriga stockar.
Jord:Vulkanisk jord
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Avstjälkade druvor. Spontan jäsning och lagring i använda 500-liters ekfat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Rosso 2016
Namn:Rosso 2016
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Gradoli, Lazio
Färg:Rött
Druvsort:Greghetto rosso (antagligen en mutation av sangiovese) samt små mängder ciliegiolo, colorino, canaiolo och vaiano. 40-åriga stockar.
Jord:Vulkanisk jord
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder utan cert.
Uppväxt:Avstjälkade druvor. Spontan jäsning och lagring i använda 500-liters ekfat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Lot 20 2016
Namn:Lot 20 2016
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Gradoli
Färg:Rött
Druvsort:Greghetto rosso (antagligen en mutation av sangiovese)
Jord:Vulkanisk jord
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning med tre veckors maceration. Två års lagring i äldre fat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Lot 20 2015
Namn:Lot 20 2015
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Gradoli
Färg:Rött
Druvsort:Greghetto rosso (antagligen en mutation av sangiovese)
Jord:Vulkanisk jord
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning med tre veckors maceration. Två års lagring i äldre fat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Ninì 2016
Namn:Ninì 2016
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Gradoli
Färg:Rött
Druvsort:Syrah
Jord:Vulkanisk jord
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning med 14 dagars macération carbonique. Lagring i äldre 500-liters fat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:1500ml
Skriv ut informationsblad
Lulù 2016
Namn:Lulù 2016
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Gradoli
Färg:Rött
Druvsort:Syrah
Jord:Vulkanisk jord
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning med tre veckors maceration. Lagring i äldre 500-liters fat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:1500ml
Skriv ut informationsblad
Le Coste Rosso 2014
Namn:Le Coste Rosso 2014
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Gradoli
Färg:Rött
Druvsort:Greghetto rosso (antagligen en mutation av sangiovese) samt andra lokala sorter. 8-åriga rankor. Ingen klarning eller filtrering.
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder utan cert.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Alea Jacta Est 2011
Namn:Alea Jacta Est 2011
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Gradoli
Färg:Rött
Druvsort:Aleatico
Jord:Vulkanisk
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder utan cert.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
'PNT' 2014
Namn:'PNT' 2014
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Gradoli
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir (sticklingar från Alsace)
Jord:Vulkanisk jord
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning och lagring i äldre fat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Puglia

Toscana

Österrike

Steiermark

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Granada

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion