Le Coste

Le Coste di Gradoli startades 2005 av italienaren Gian Marco Antonuzi och fransyskan Clémentine Bouveron. Gian Marco är från Rom, där han tidigare jobbat som advokat. Han trivdes dock inte riktigt med sitt yrke, varför karriären blev kort - inte ens ett år! Istället flydde han till Paris och påbörjade en mer lustdriven bana inom mat- och vinjournalistik.

Det här valet var på många sätt rätt för Gian Marco, men innerst inne har han nog alltid varit typen som hellre skapar något än skriver om det, så han drog vidare till Alsace för att lära sig mer om vinodling och vintillverkning hos Bruno Schueller.

Clémentine - som ursprungligen är från Lyon - studerade samtidigt vitikultur och oenologi i Alsace, och det var där de kom att träffas 2001. Från första stund var Clémentine väldigt okomfortabel med det som hon fick lära sig i skolan om vin; det kändes alltför tekniskt och fokuserat på kemikalier. Hon ville något annat.

Gian Marco skaffade sig arbetserfarenhet hos Didier Barral, Dard & Ribo, Jean-Paul Thévenet och slutligen hos Philippe Pacalet i Bourgogne innan han återvände till Alsace och sökte upp Clémentine. Han hade hittat en övergiven egendom om tre hektar i Gradoli, cirka 40 km från Medelhavet i Lazio, med en slående vacker utsikt över Lago di Bolsena.

Gian Marco ville att Clémentine skulle hjälpa honom med nyplanteringar i Gradoli. Hon hade aldrig gjort det förut, men sa ja. De båda förälskade sig i området, vinmarkerna, arbetet och såklart även i varandra!

Vinmarkerna de brukar består idag av av 14 hektar fördelade över 22 parceller på ungefär 600 meters höjd över havet. Tio parceller är planterade med unga rankor från 2005 och 2009 (totalt 10 ha), och de resterande är gamla stockar med en ålder på 40-60 år (4 ha) som man mestadels inte äger själva utan arrenderar.

Jordarna brukas enligt ekologiska principer med biodynamiska inslag. Markerna plöjs inte, utan gräs och örter får växa fritt. I princip låter man vinrankorna vara, om de inte visar att de behöver något. Paret producerar också gårdens egenhändiga kompost som är helt utan animaliska beståndsdelar.

Jordmånen i området är generellt vulkanisk, men det är ett virrvarr av olika jordtyper med delvis andra inslag. Lago di Bolsena påverkar kanske terroiren mest av allt - beroende på de olika parcellernas läge och höjd i förhållande till sjön kan temperaturerna skilja enormt.

Man odlar en mångfald druvsorter, däribland greghetto, aleatico, ciliegiolo, canaiolo, colorino och vaiano för de röda vinerna. Samt procanico, moscato, malvasia, ansonico, verdello, greco, roscetto, vermentino, petino and romanesco för de vita.

Alla lägen och sorter vinifieras och lagras separat i en 400-årig källare inne i byn, där det bland annat finns glasfibertankar och fat av ek, valnöt & körsbär. Vinerna har föga överraskande en smått fransk prägel och är ofta klunkvänliga utan att på något sätt vara enkla.

Gian Marco & Clémentine lever mitt i sin terroir och ser aldrig jobbet som färdigt. Här finns alltid något nytt att upptäcka och lära.

Viner

Ursprung: Gradoli, Lazio
Druvsort: 50% procanico, resten malvasia & moscato
Jord: Vulkanisk jord
Uppväxt: Spontan jäsning i glasfibertank med 15 dagars skalmaceration.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk
Volymer: 750ml
Ursprung: Gradoli, Lazio
Druvsort: 50% procanico, resten malvasia & moscato
Jord: Vulkanisk jord
Uppväxt: Spontan jäsning i gamla fat av olika storlekar, med 14 dagars maceration.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk
Volymer: 750ml
Ursprung: Gradoli
Druvsort: Procanico & malvasia
Jord: Vulkanisk jord
Uppväxt: Spontan jäsning med tre veckors skalmaceration.
Två års lagring i gamla kastanjefat.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk
Volymer: 750ml
Ursprung: Lieu-dit 'Le Coste', Gradoli
Druvsort: Procanico & malvasia plus liten del lokala sorter, 9-åriga rankor
Jord: Vulkanisk jord
Uppväxt: Direkt pressning. Spontan jäsning och lagring i 500-liters ekfat.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk
Volymer: 750ml
Ursprung: Lieu-dit 'Le Coste', Gradoli
Druvsort: Procanico & malvasia samt mindre andel lokala sorter, 10-åriga rankor
Jord: Vulkanisk jord
Uppväxt: Direkt pressning. Spontan jäsning och lagring i 500-liters ekfat.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk
Volymer: 750ml
Ursprung: Lieu dit 'Le Coste', Gradoli
Druvsort: Procanico, malvasia di candia, malvasia toscana, vermentino, samt mindre mängder av äldre lokala sorter. 14-åriga rankor.
Jord: Vulkanisk jord
Uppväxt: Spontan jäsning och lagring i 500-liters ekfat
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Volymer: 750ml
Ursprung: Gradoli
Druvsort: Procanico
Jord: Vulkanisk jord
Uppväxt: Spontan jäsning och lagring i 500-liters ekfat
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Volymer: 750ml
Ursprung: Gradoli, Lazio
Druvsort: Greghetto rosso samt ciliegiolo, colorino & vaiano. 40-åriga stockar.
Jord: Vulkanisk jord
Uppväxt: Avstjälkade druvor. Spontan jäsning och lagring i 500-liters ekfat.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk
Volymer: 750ml
Ursprung: Gradoli
Druvsort: Greghetto Rosso
Jord: Vulkanisk jord
Uppväxt: Spontan jäsning med tre veckors maceration. Två års lagring i äldre fat.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk
Volymer: 750ml
Ursprung: Gradoli
Druvsort: Syrah
Jord: Vulkanisk jord
Uppväxt: Spontan jäsning med 14 dagars macération carbonique. Lagring i äldre 500-liters fat.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk
Volymer: 1500ml
Ursprung: Gradoli
Druvsort: Syrah
Jord: Vulkanisk jord
Uppväxt: Spontan jäsning med tre veckors maceration.
Lagring i äldre 500-liters fat.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk
Volymer: 1500ml
Ursprung: Gradoli
Druvsort: Greghetto Rosso samt andra lokala sorter. 8-åriga rankor.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk
Volymer: 750ml
Ursprung: Gradoli
Druvsort: Aleatico
Jord: Vulkanisk
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk
Volymer: 750ml
Ursprung: Gradoli
Druvsort: Pinot noir (sticklingar från Alsace)
Jord: Vulkanisk jord
Uppväxt: Spontan jäsning och lagring i äldre fat.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk
Volymer: 750ml
Ursprung: Gradoli
Druvsort: 60% sangiovese, 40% syrah & merlot
Jord: Vulkanisk jord
Uppväxt: Spontan jäsning och sex månaders lagring i tank.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk
Volymer: 750ml

Bilder

Fler Bönder: