Italien – Lazio

Le Coste

Le Coste di Gradoli startades 2005 av italienaren Gianmarco Antonuzzi och fransyskan Clémentine Bouveron. Gianmarco är från Rom, där han tidigare jobbade som advokat. Han trivdes dock inte riktigt med sitt yrke, varför karriären blev kort – inte ens ett år. Istället flydde han till Paris och påbörjade en mer lustdriven bana inom mat- och vinjournalistik.

Det valet var på många sätt passande för Gianmarco, men innerst inne har han nog alltid varit typen som hellre skapar något än skriver om det, så han drog vidare till Alsace för att lära sig mer om vinodling och vintillverkning hos Bruno Schueller.

Clémentine – som ursprungligen kommer från Lyon – studerade samtidigt vitikultur och oenologi i Alsace, och det var där de kom att träffas 2001. Från första stund kände sig Clémentine obekväm med mycket av det hon fick lära sig i skolan om vin – infallsvinkeln var ofta alltför teknisk och fokuserad på kemikalier. Hon ville något annat.

Gianmarco skaffade sig erfarenhet hos Didier Barral, Dard & Ribo, Jean-Paul Thévenet och slutligen hos Philippe Pacalet i Bourgogne, innan han återvände till Alsace och sökte upp Clémentine. Han hade hittat en övergiven egendom om tre hektar i Gradoli, en by i norra Lazio ungefär fyra mil från Medelhavet. Domänen var belägen på 600 meters höjd med en slående vacker utsikt över Lago di Bolsena.

Gianmarco ville att Clémentine skulle hjälpa honom med nyplanteringar i Gradoli. Hon hade aldrig haft något sådant uppdrag förut, men sa ja. De båda förälskade sig i området, vinmarkerna, arbetet – och såklart även i varandra.

Vinmarkerna de odlar består idag av fjorton hektar fördelade över tjugotvå parceller. Tio parceller är planterade med unga rankor från 2005 och 2009 (totalt tio hektar), och de resterande fyra hektaren – som paret mestadels inte äger själva utan arrenderar – är besatta med gamla stockar där åldern varierar mellan 40-60 år.

Jordarna brukas enligt ekologiska principer med biodynamiska inslag. Markerna plöjs inte, utan gräs och örter får växa fritt. I stora drag låter man vinrankorna vara, om de inte visar att de behöver något. Paret producerar också sin egen kompost helt utan animaliska beståndsdelar. Från och med årgång 2017 är alla viner ekologiskt certifierade.

Jordmånen i området är generellt vulkanisk, men det är ett mischmasch av olika jordtyper med delvis andra inslag. Störst påverkan på terroiren har antagligen Lago di Bolsena – beroende av de olika parcellernas läge och höjd i förhållande till sjön kan temperaturerna skilja enormt.

Här odlas en mångfald druvsorter – däribland greghetto och aleatico, ciliegiolo och canaiolo, colorino och vaiano för de röda vinerna. Samt procanico och ansonico, moscato och malvasia, verdello och vermentino, greco och petino, roscetto och romanesco för de vita.

Alla lägen och sorter vinifieras och lagras separat i en 400-årig källare inne i byn, där det bland annat finns glasfibertankar och fat av ek, valnöt och körsbär. Vinerna har föga överraskande en smått fransk prägel och är ofta klunkvänliga utan att på något sätt vara banala.

Gianmarco och Clémentine lever sin terroir och ser aldrig jobbet som färdigt. Här finns alltid något nytt att upptäcka och lära.

Viner

Litrozzo Bianco 2021
Namn:Litrozzo Bianco 2021
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Montefiascone, Lazio
Färg:Vitt
Druvsort:Procanico, malvasia, roscetto, verdello, petino och romanesco (inköpt frukt från yngre rankor med drygt 10 års ålder)
Jord:Vulkanisk jord
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Spontan jäsning med några dygns skalkontakt i glasfibertank. Ingen klarning eller filtrering.

"LITROZZO BIANCO 2021: is obtained from organic grapes followed now for more than 10 years, harvested and purchased in the Montefiascone area, mostly procanico varieties, with the addition of malvasia, roscetto, verdello, petino and romanesco. These, once destemmed, are placed in vats and then pressed after a maceration of a few days. Thanks to the splendid vintage this Litrozzo has a good structure, with a ripe fruit and a nice freshness in the drinkability, crunchy and with its typical rusticity at the end."
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:11 %
Volymer:1000ml
Skriv ut informationsblad
Bianchetto 2021
Namn:Bianchetto 2021
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Montefiascone och Pitigliano, Lazio
Färg:Orange
Druvsort:Främst procanico, med malvasia di candia, moscato, vermentino och små andelar av andra lokala sorter
Jord:Brant österläge på 470 meters höjd, med vulkanisk jordmån
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Spontan jäsning i glasfibertank med två veckors skalmaceration. Fem månaders lagring på jästfällningen i en större ekståndare. Ingen klarning eller filtrering.

"BIANCHETTO 2021: is perhaps one of the best versions ever, like the other years made up of organic grapes mainly purchased in the area of Montefiascone and Pitigliano, mostly procanico, with little malvasia di candia, moscato, vermentino and small percentages of other local vines. It underwent a 2-weeks maceration in contact with the skins and after pressing it spent 5 further months in the vat for aging. It is a very balanced vintage, of great freshness and tension, with a clear and fragrant aroma on the finish."

Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Bianco 2020
Namn:Bianco 2020
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Vigna Grande, Gradoli
Färg:Orange
Druvsort:Främst procanico, samt en knapp tredjedel malvasia di candia och malvasia di toscana, roscetto, pedino, romanesco och ansonica.
Jord:Vulkanisk jord
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Spontan jäsning med drygt två veckors maceration i öppna ståndare av fransk ek. Efter pressning jäste vinet klart och vilade ett år på jästfällningen i ekliggare ("botti") om 10 och 20 hl. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, och sedan vilade vinet ett halvår i flaska innan försäljning.

"BIANCO 2020 fully reflects the vintage: it made a shorter maceration, precisely to best express a more graceful aromatic part, resulting ready at once and easy to drink, while still maintaining a good freshness and a good structure. It was accomplished from the new vineyard of “Vigna Grande” and still partly from the old vineyards, with a prevalence of procanico grapes completed for about 30% by malvasia di candia and toscana, vermentino, roscetto, pedino, romanesco and ansonica. After de-stemming, the grapes fermented and macerated for about 10 days in French oak truncated cone vats; after pressing, the wine ends fermenting and ages for about a year in 10/20 hl oak barrels, and then rests for further 6 months in bottle before being marketed."
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Bianco de Coccio 2020
Namn:Bianco de Coccio 2020
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Gradoli, Lazio
Färg:Orange
Druvsort:Främst procanico, med små andelar av andra lokala sorter
Jord:Vulkanisk jord
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Spontan jäsning med två veckors skalmaceration i obehandlade amforor av terrakotta om 500 liter. Efter pressning ett års vidare jäsning och lagring på jästfällning i samma slags amforor om 500 liter. Ingen klarning eller filtrering.

"BIANCO DE COCCIO 2020 is a wine produced entirely in terracotta amphorae, above ground, not treated inside. The grapes, mostly procanico, with other traditional varieties in small percentage, are destemmed entirely and macerate on their skins for two weeks. After pressing, the wine finishes fermenting and ages for about a year in 500-liter amphorae, then rests for a few months in bottle before being sold. The amphora experimentation, although it doesn’t belong to our tradition, arises from the curiosity to see how our vines and our territory express themselves through terracotta and its micro-oxygenation, obviously
remaining an almost neutral container in terms of taste. This experimentation started already in 2015, and having achieved good results with the 2019 vintage, we decided to repeat the experiment always trying to highlight the crunchy fruity note of the grape, with the dark and mineral earthiness that distinguishes the land of Gradoli."
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Bianco 'R' 2019
Namn:Bianco 'R' 2019
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Vigneto La Chiesa, Gradoli
Färg:Orange
Druvsort:Procanico (beskurna som fristående buske - "ad alberello")
Jord:Vulkanisk jord
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning i öppen ekståndare av fransk ek, med tre veckors skalmaceration. Efter pressning vilade vinet 20 månader i använda 500-liters fat av fransk ek innan buteljering utan klarning eller filtrering. (R = Riserva).

"BIANCO R 2019 obtained by 100% procanico grapes from the alberello/gobelet pruned vineyard “La Chiesa”, picked at full maturity. After being de-stemmed they ferment in contact with their skins in open French oak vats for about 3 weeks. After pressing, the wine is decanted into 5 hl French oak barrels where it stays for about 20 months. After being bottled, it rests for further 6 months before market release. In this case also, in the 2019 vintage the wine expresses itself authoritative and structured, resulting at the moment still a little closed and denoting a significant ageing potential."
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Le Coste Bianco 2018
Namn:Le Coste Bianco 2018
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Le Coste, Gradoli
Färg:Vitt
Druvsort:Procanico (60%), malvasia di candia, malvasia toscana och vermentino, samt en mindre andel av äldre lokala sorter. 14-åriga stockar planterade med 10 000 rankor per hektar.
Jord:Brant österläge på 470 meters höjd, med vulkanisk jordmån.
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder utan cert.
Uppväxt:Skördat med 30% botrytis samt avstjälkat. Spontan jäsning med kort maceration innan pressning. Två års lagring i medelstora ekliggare om 10-15 hl. Buteljerat utan klarning eller filtrering.

"LE COSTE white 2018 is obtained from grapes grown in Le Coste Cru two adjacent parcels, facing east-south east, trained as a gobelet/alberello with a stake, with a prevalence of procanico grapes, planted together with vermentino and other local varieties. The grapes harvested at optimal maturity and with a good percentage of noble rot (botrytis), are then de-stemmed and placed in wooden vats. After a short maceration, they are pressed and placed in a conical French oak vat where they ferment on their lees for about a month. As soon as the fermentation is over, the wine is decanted into 10/15 hl barrels, where it stays for about 2 years. After bottling, it rests for further 18 months in bottle before being marketed."
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Le Vigne Più Vecchie 2012
Namn:Le Vigne Più Vecchie 2012
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Gradoli
Färg:Vitt
Druvsort:Procanico, från mer än 50 år gamla stockar
Jord:Vulkanisk jord
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder utan cert.
Uppväxt:Långsam direkt pressning. Spontan jäsning och två års lagring i använda 500-liters ekfat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Due M 2019
Namn:Due M 2019
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Le Coste och Vigna Grande, Gradoli
Färg:Orange
Druvsort:Moscato bianco och moscato giallo, från lokalt massalt urval
Jord:Vulkanisk jord
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning med olika macerationstider för de olika lägena. Le Coste jäser i sluten tank med maceration carbonique, och Vigna Grande i öppen ekståndare. Efter blandning vilar vinet tjugo månader i äldre fat om 500 liter. Ingen klarning eller filtrering.

"DUE M 2019 is a pure moscato, coming from a massal selection of the ancient local variety, characterized by a small cluster, early ripening, harvested and vinified together with the most common yellow Muscat, both coming from a plot of “Le Coste” and from “Vigna Grande”. The grapes are harvested ripe, golden, and vinified partly with a carbonic maceration, whole bunch, and partly with a classic maceration on their skins, after de-stemming. From this derives the name "DUE M": two muscat and two macerations. After fermentation, the wine ages 20 months in 5 hl French oak barrels and 6 months in bottle. The 2019 vintage is a sunny and structured, but also fresh and balanced, in which the aromaticity of the muscat was able to express itself to the fullest."
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:14 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Paino 2015
Namn:Paino 2015
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:La Chiesa, Gradoli
Färg:Orange
Druvsort:Procanico, från stockar med 20-50 års ålder
Jord:Vulkanisk jord
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder utan cert.
Uppväxt:Manuell avstjälkning. Spontan jäsning i amfora, med en dryg månads maceration. Ett års lagring i amfora samt ytterligare två års lagring i använda 500-liters ekfat. Ingen klarning eller filtrering.

PAINO 2015 is the result of a powerful and sunny vintage, obtained with the procanico variety harvested at full maturity from selected plants, trained as a gobelet/alberello on the "La Chiesa" parcel. The grapes are destemmed and placed in terracotta amphorae, where they macerate for more than a month, until the sugars are exhausted. After pressing, the wine obtained is put back into the amphora for an ageing of about one year, it is then moved into 5 hl barrels for a further refinement of 2 years. It, finally, rests in bottle for further 3 years before being sold."
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Litrozzo Rosato 2021
Namn:Litrozzo Rosato 2021
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Montefiascone, Lazio
Färg:Rosé
Druvsort:Aleatico, sangiovese, merlot och lite procanico
Jord:Sluttning på 500 meters höjd med vulkanisk jordmån
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Några timmars skalkontakt innan pressning. Några druvor av procanico fick sedan macerera i musten. Spontan jäsning och lagring i tank. Ingen klarning eller filtrering.

"LITROZZO ROSATO 2021: has a rather deep color, the result of a short maceration of aleatico, with the addition of a phlebothomy of sangiovese and merlot and a maceration of procanico. These also all organic grapes purchased in the Bomarzo and Montefiascone area. The nose is characterized by a strong fruit, a fragrant aroma and a lot of freshness, it is a wine that quenches thirst at all times."
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12 %
Volymer:1000ml
Skriv ut informationsblad
Rosato 2020
Namn:Rosato 2020
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Gradoli
Färg:Rosé
Druvsort:Aleatico, från 50-åriga stockar
Jord:Sluttning på 500 meters höjd med vulkanisk jordmån
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Några timmars skalkontakt innan pressning. Spontan jäsning i tank. Därefter jäste vinet färdigt och vilade tio månader på jästfällningen i ekliggare (botti) av olika storlekar. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, sedan fick vinet mogna på flaska i sex månader innan försäljning.

"ROSATO 2020 is a full-fledged rosé, obtained from a direct pressing of aleatico grapes, without any maceration. After de-stemming, the grapes were directly pressed and placed in the vat to ferment. After just three weeks of fermentation, it was decanted into barrels of various capacities, to mature about 10 months on its own fine lees. After bottling, it refines another 6 months before being sold."
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Litrozzo Rosso 2021
Namn:Litrozzo Rosso 2021
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Gradoli, Lazio
Färg:Rött
Druvsort:Sangiovese, merlot och ciliegiolo
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Avstjälkade druvor. Spontan jäsning med några dagars maceration och vidare lagring i tank. Ingen klarning eller filtrering.

"LITROZZO ROSSO 2021: is obtained from a short maceration of Sangiovese, Merlot and Ciliegiolo, always in organic management. New releases of Le Coste, Spring 2022: wines followed and harvested between Bomarzo and Montefiascone. The result is a wine with an excellent structure that allows it to be combined with everything, but also with lots of fruit, the right tannins and a good mouth taste."
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:1000ml
Skriv ut informationsblad
Le Primeur 2021
Namn:Le Primeur 2021
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Vigneto Le Spiagiette, Gradoli
Färg:Rött
Druvsort:Aleatico
Jord:Vulkanisk jordmån
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Spontan jäsning med två veckors maceration carbonique. Pressning och en månads vidare jäsning innan omdragning. Buteljerat i mars 2022 utan klarning eller filtrering.

"PRIMEUR 2021: is always produced with 100% aleatico in carbonic maceration. With this vintage we return to a more "austere" and structured version, always with an intense and fragrant aromatic expression that recalls the typical aromatic notes of the grape, but with a more decisive and taut mouth than in previous vintages."
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Rosso di Gaetano 2021
Namn:Rosso di Gaetano 2021
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Bomarzo och Pitigliano, Lazio
Färg:Rött
Druvsort:Hälften sangiovese, resten syrah och merlot (inköpt frukt)
Jord:Vulkanisk jord
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Full avstjälkning. Spontan jäsning i tank med tre veckors maceration. Efter pressning fick vinet utvecklas sex månader i ståltank. Ingen klarning eller filtrering.

"ROSSO DI GAETANO 2021: is obtained with organic grapes partly purchased in Bomarzo and Pitigliano, 50% Sangiovese, 50% between Sirah and Merlot. After destemming, the grapes undergo a maceration of about 3 weeks with the skins, the wine then is refined for 6 further months in steel vats. Thanks to the vintage, in this case also the wine has an excellent structure and freshness, a clear and distinct fruit, which evolves with good intensity at the end."
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Rosso 2020
Namn:Rosso 2020
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Gradoli, Lazio
Färg:Rött
Druvsort:Sangiovese (greghetto rosso) samt små mängder samplantering av ciliegiolo, canaiolo och vaiano. 40-åriga stockar.
Jord:Vulkanisk jord
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Avstjälkade druvor. Spontan jäsning i tank med tre veckors maceration genom överspolningar och nedtryckning av skalhatten. Ett års lagring i använda liggare av ek och kastanje (10-20 hl). Ingen klarning eller filtrering.

"ROSSO 2020 is obtained with about 95% Sangiovese grapes, and 5% of Ciliegiolo, Cannaiolo and Vaiano, planted together as per tradition. After destemming, all the grapes ferment in contact with their skins for about three weeks, with some crushing or pumping over. At the end of fermentation, after pressing, the wine matures in 10/20 hl chestnut and oak barrels for about 1 year, and then finishes refining for further 6 months in bottle before being marketed."
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Ninì 2020
Namn:Ninì 2020
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Gradoli
Färg:Rött
Druvsort:Syrah
Jord:Sluttningar på 470 meters höjd med vulkanisk jordmån
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar under ett täcke av koldioxid (maceration carbonique) med tre veckors urlakning. Efter pressning vilade vinet ett år i använda små franska ekfat (225 liter). Ingen klarning eller filtrering.

"NINÌ 2020 is a pure syrah, vinified with a carbonic maceration of 3 weeks. After pressing, it finished fermenting in 225-liter French oak barrels, where it aged for a year. The choice of making wine and planting some syrah comes from our experiences in France and above all from the fact that we like it and that it seems to express itself very well on our volcanic territory. In 2020, given the good quantities, we decided, as in 2016, to make two different syrahs and vinified in a different way, with the labels of Ninì and Lulù, expressions of two different characters."
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:14 %
Volymer:330ml
Skriv ut informationsblad
Lulù 2019
Namn:Lulù 2019
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Gradoli
Färg:Rött
Druvsort:Syrah
Jord:Sluttningar på 470 meters höjd med vulkanisk jordmån
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar i öppen ekståndare, med ett par veckors maceration semi-carbonique. Därefter krossades druvorna och fick macerera ytterligare tre veckor med sina skal. Efter pressning vilade vinet 20 månader i använda medelstora fat av fransk ek (500 liter). Ingen klarning eller filtrering.

"LULÙ 2019 compared to Ninì 2020, wants to express itself with a more "serious", austere character, with a more decisive extraction. Always obtained with 100% syrah grapes, vinified whole in a French oak truncated cone vat. After a couple of weeks, they are crushed inside the vat itself and left to ferment on their skins for another three weeks. After pressing, the wine rests for 20 months in 5 hl French oak barrels, then 6 further months in bottle before being marketed."
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:14 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Rosso de Coccio 2020
Namn:Rosso de Coccio 2020
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Manciano, Lazio
Färg:Rött
Druvsort:Sangiovese, merlot och barbera
Jord:Sluttningar på 470 meters höjd med vulkanisk jordmån
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Avstjälkade druvor. Spontan jäsning i amforor om 500 liter, med tre veckors maceration. Efter pressning vilade vinet ett år i amforor om 500 liter. Ingen klarning eller filtrering.

"ROSSO DE COCCIO 2020, obtained with Sangiovese, Ciliegiolo, Merlot and Barbera grapes, harvested between the territory of Pitigliano and Manciano. After de-stemming they fermented in amphora for about three weeks. At the end of the alcoholic fermentation, the wine was left to refine in a 500-liter amphora for about a year. As for white wine, the choice to experiment with the amphora was moved by the curiosity to try such an important container full of history, trying to enhance the fruity component that our soils already fully characterize."
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Rosso de Coccio 2019
Namn:Rosso de Coccio 2019
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Manciano, Lazio
Färg:Rött
Druvsort:Sangiovese, merlot och barbera
Jord:Sluttningar på 470 meters höjd med vulkanisk jordmån
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Avstjälkade druvor. Spontan jäsning i öppen ekståndare och 500-liters amfora med tre veckors maceration. Efter pressning vilade vinet ett år i amforor om 500 liter. Ingen klarning eller filtrering.

"ROSSO DE COCCIO ottenuto con uve sangiovese, merlot e barbera, prese in parte nel territorio di Manciano. dopo diraspatura hanno fermentato in tino aperto e anfora per circa tre settimane. conclusa la fermentazione alcoolica, il vino è stato messo ad affinare in anfora da 500 litri per circa un anno. come per il bianco, la scelta di sperimentare l’anfora è stata mossa dalla curiosità di provare un contenitore cosi importante e carico di storia, cercando di esaltare la componente fruttata che i nostri suoli già caratterizzano a pieno."
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Carbò 2019
Namn:Carbò 2019
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Il Poggio delle Coste, Gradoli
Färg:Rött
Druvsort:Sangiovese
Jord:Sluttningar på 470 meters höjd med vulkanisk jordmån
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning av hela druvklasar i ekståndare under ett lager av koldioxid ("macerazione carbonica"). Efter fyra veckors urlakning pressades druvorna, sedan fick vinet jäsa färdigt och vila två år i använda medelstora franska ekfat (500 liter). Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering.

"CARBÒ 2019, this wine is not produced every year, only when the sangiovese is in perfect health and ripening conditions. Carbonic maceration, certainly inherited from our French experiences, is a technique used above all to obtain fragrant, fruity and easy to drink wines, but not predictable and ordinary ones as many might think. In fact, technique and goal are very important, but even more important is the grapes quality and consistency. To make Carbò as we intend it, we generally use the grapes of the gobelet/alberello vines which, for a matter of yield, do not make up the “Poggio” of red Le Coste. The Carbò grapes are harvested when ripe, delicately placed whole in a conical French oak vat and saturated with CO2. After about four weeks of carbonic maceration, the grapes are
crushed in the vat and the partially fermented must finishes fermenting. It then ages for about two years in 5 hl French oak barrels. It rests in bottle for further 6 months before being marketed."
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Pinotto 2020
Namn:Pinotto 2020
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Quercennali, Gradoli
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir och syrah, massalt urval
Jord:Sluttningar på 470 meters höjd med vulkanisk jordmån
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar med en månads macération carbonique. Ett års vila i använda medelstora ekfat (500 liter). Ingen klarning eller filtrering.

"PINOTTO 2020 is a wine produced with the young vineyards of pinot noir and syrah, grown in the Quercennali vineyard, still too raw to help produce PNT. They are planted on two different plots at 470 meters, result of two massal selections, one derived from the PNT vineyard, the other directly from Burgundy. The grapes harvested with a beautiful maturity, were vinified whole with a carbonic maceration of about one month. After pressing, the wine finishes fermenting in 5 hl oak barrels, where it refines for a total of one year, then in bottle for about six further months."
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Rosso R 2017
Namn:Rosso R 2017
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Vigneto La Chiesa, Gradoli
Färg:Rött
Druvsort:Sangiovese och greghetto rosso (antagligen en mutation av sangiovese) från gamla stockar
Jord:Sluttningar på 470 meters höjd med vulkanisk jordmån
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder utan cert.
Uppväxt:Avstjälkade druvor. Spontan jäsning i ekståndare med cirka en månads skalmaceration och dagliga nedtryckningar eller överspolningar av skalhatten. Efter pressning vilade vinet två år i 500-liters ekfat (andra användningen) samt 10 hl botti. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, därefter följde ytterligare två års lagring i flaska.

"ROSSO R 2017 is produced with sangiovese grapes, coming from a selection of "La Chiesa", gobelet/alberello vineyard, together with greghetto by some old vineyards. Harvested at a perfect phenolic maturity, the grapes are de-stemmed 100% and placed in a conical wooden vat to ferment in contact with their skins for about a month, with daily punching down or pumping over. After being pressed, the wine is left to refine in 10 or 5 hl barrels for about 2 years. After being bottled, in order to blend the full structure and complexity that characterize it, it rests for at least another 3/4 years before being sold."
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Rosso R 2016
Namn:Rosso R 2016
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Vigneto La Chiesa, Gradoli
Färg:Rött
Druvsort:Sangiovese och greghetto rosso (antagligen en mutation av sangiovese) från gamla stockar
Jord:Sluttningar på 470 meters höjd med vulkanisk jordmån
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder utan cert.
Uppväxt:Avstjälkade druvor. Spontan jäsning i ekståndare med cirka en månads skalmaceration och dagliga nedtryckningar eller överspolningar av skalhatten. Efter pressning vilade vinet två år i 500-liters ekfat (andra användningen) samt 10 hl botti. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, därefter följde ytterligare två års lagring i flaska.

"ROSSO R, è prodotto con le uve sangiovese, provenienti da una selezione del vigneto ad alberello de “La Chiesa”, insieme al greghetto di alcune vecchie vigne. Colta a perfetta maturità fenolica, l’uva viene diraspata 100% e messa a fermentare a contatto con le bucce per circa un mese, con follature o rimontaggi giornalieri. Dopo essere stato torchiato, il vino viene messo ad affinare in botti da 10 o 5 hl, secondo annata e disponibilità, per circa 2 anni. Dopo essere imbottigliato sosta almeno altri due anni prima di essere venduto. 2016 è un’annata di grande eleganza e complessità, che si rispecchia a pieno in questo sangiovese, espressione diretta del nostro terroir vulcanico."
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Gambrinus 2017
Namn:Gambrinus 2017
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Le Coste, Gradoli
Färg:Rött
Druvsort:Aleatico
Jord:Sluttningar på 470 meters höjd med vulkanisk jordmån
Uppväxt:GAMBRINUS 2017, is a pure aleatico, coming from “Le Coste” gobelet/alberello vines. After 7 years from its first release, 2010, in a vintage completely opposite to the previous one, without forcing it in search of something unique, circumstances arose for a unique wine to be produced, with unique and different characteristics from those that generally occur with Alea Jacta Est. That is why we decided to release the wine by this name. Gambrinus 2010 was characterized by being born spontaneously in a strange year where, frankly, not reaching the desired maturity, we harvested the aleatico out of desperation at the end of September, putting then the whole grapes in a vat, letting the wine make itself. In 2017, however, the strong heat and drought created stress in the vineyards and in this case also the maturity was slow to arrive and in order not to be mistaken, not having much clarity on how to proceed, we put the whole grapes in a vat waiting to understand which vinification was more suitable. After three months of carbonic maceration, we pressed it and then put it in 500-liter barrels to finish the fermentation and refine for three years. After this time, the wine has reached its harmony and we have found in the latter a common thread with the previous one: when man is left to watch nature he is able to transform things in a truly exceptional way."
Alkohol:14 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Lot 20 2016
Namn:Lot 20 2016
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Gradoli
Färg:Rött
Druvsort:Greghetto rosso (antagligen en mutation av sangiovese)
Jord:Sluttningar på 470 meters höjd med vulkanisk jordmån
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning med tre veckors maceration. Två års lagring i äldre fat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Le Coste Rosso 2016
Namn:Le Coste Rosso 2016
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Poggio Le Coste, Gradoli
Färg:Rött
Druvsort:Sangiovese. Tioåriga rankor
Jord:Sluttningar på 500 meters höjd med vulkanisk jordmån
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder utan cert.
Uppväxt:Delvis avstjälkad frukt, delvis hela klasar. Spontan jäsning med två veckors maceration "semi-carbonique". Därefter mosades druvorna och fick laka ur ett par veckor till. Efter pressning vilade vinet 20 månader i medelstora fat av fransk ek (500 liter, nya eller använda en gång). Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, varefter vinet fick mogna på flaska i tre år innan försäljning.

"LE COSTE red 2016, is obtained by 100% sangiovese coming from “Poggio” gobelet/alberello vines, at “Le Coste”, harvested at full maturity. The grapes are only partially de-stemmed and placed in vats with a whole part. After about 2 weeks of semi-carbonic, with some crushing, the grapes continue to ferment with a further long maceration on their skins. After pressing the grapes, the wine is placed in 5 hl French oak barrels, first or second passage, for about 20 months. It rests a further 3 years in bottle before its release."
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
'PNT' 2017
Namn:'PNT' 2017
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Piancabella, Gradoli
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir (sticklingar från Alsace)
Jord:Brant sydöstorienterad amfiteater på 480 meters höjd ovanför Lago di Bolsena, med vulkanisk jordmån
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar i öppen ekståndare, med tio dygns maceration semi-carbonique innan druvorna krossades och fick laka ur ytterligare tre veckor med skalen. Ett års vila i använda medelstora fat (500 liter). Ingen klarning eller filtrering.

"PNT 2017, is a massale selection of pinot noir from Alsace, which we planted on Piancabella parcel, at an altitude of 480 meters: a very steep south-east facing amphitheater overlooking the lake. It is our first Guyot-trained vineyard, with a density of over 7000 plants per hectare. The grapes harvested in late August at full maturity, were put whole in a French oak truncated cone vat. After about 10 days the grapes are crushed and allowed to ferment in contact with their skins for about three weeks. The wine obtained is decanted into 5 hl barrels where it matures for about 1 year, to then refines at least 3 further years in bottle before being marketed."
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Alea Jacta Est 2011
Namn:Alea Jacta Est 2011
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Gradoli
Färg:Rött
Druvsort:Aleatico
Jord:Vulkanisk
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder utan cert.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Toscana

Veneto

Österrike

Steiermark

Skandinavien

Cider

Kombucha

Spanien

Andalucia

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion