Italien – Lazio

Le Coste

Le Coste di Gradoli startades 2005 av italienaren Gianmarco Antonuzi och fransyskan Clémentine Bouveron. Gianmarco är från Rom, där han tidigare jobbat som advokat. Han trivdes dock inte riktigt med sitt yrke, varför karriären blev kort – inte ens ett år! Istället flydde han till Paris och påbörjade en mer lustdriven bana inom mat- och vinjournalistik.

Det här valet var på många sätt rätt för Gianmarco, men innerst inne har han nog alltid varit typen som hellre skapar något än skriver om det, så han drog vidare till Alsace för att lära sig mer om vinodling och vintillverkning hos Bruno Schueller.

Clémentine – som ursprungligen är från Lyon – studerade samtidigt vitikultur och oenologi i Alsace, och det var där de kom att träffas 2001. Från första stund var Clémentine obekväm med vad hon fick lära sig i skolan om vin – det kändes alltför tekniskt och fokuserat på kemikalier. Hon ville något annat.

Gianmarco skaffade sig arbetserfarenhet hos Didier Barral, Dard & Ribo, Jean-Paul Thévenet och slutligen hos Philippe Pacalet i Bourgogne, innan han återvände till Alsace och sökte upp Clémentine. Han hade hittat en övergiven egendom om tre hektar i Gradoli, cirka 40 km från Medelhavet i Lazio, med en slående vacker utsikt över Lago di Bolsena.

Gianmarco ville att Clémentine skulle hjälpa honom med nyplanteringar i Gradoli. Hon hade aldrig gjort något sådant arbete förut, men sa ja. De båda förälskade sig i området, vinmarkerna, arbetet och såklart även i varandra!

Vinmarkerna de odlar består idag av fjorton hektar fördelade över 22 parceller på cirka 600 meters höjd över havet. Tio parceller är planterade med unga rankor från 2005 och 2009 (totalt 10 ha), och de resterande är gamla stockar med en ålder på 40-60 år (4 ha) som man mestadels inte äger själva utan arrenderar.

Jordarna brukas enligt ekologiska principer med biodynamiska inslag. Markerna plöjs inte, utan gräs och örter får växa fritt. I princip låter man vinrankorna vara, om de inte visar att de behöver något. Paret producerar också gårdens egenhändiga kompost som är helt utan animaliska beståndsdelar.

Jordmånen i området är generellt vulkanisk, men det är ett virrvarr av olika jordtyper med delvis andra inslag. Störst påverkan på terroiren har antagligen Lago di Bolsena – beroende av de olika parcellernas läge och höjd i förhållande till sjön kan temperaturerna skilja enormt.

Här odlas en mångfald druvsorter – däribland greghetto, aleatico, ciliegiolo, canaiolo, colorino och vaiano för de röda vinerna. Samt procanico, moscato, malvasia, ansonico, verdello, greco, roscetto, vermentino, petino and romanesco för de vita.

Alla lägen och sorter vinifieras och lagras separat i en 400-årig källare inne i byn, där det bland annat finns glasfibertankar och fat av ek, valnöt & körsbär. Vinerna har föga överraskande en smått fransk prägel och är ofta klunkvänliga utan att på något sätt vara enkla.

Gianmarco och Clémentine lever sin terroir och ser aldrig jobbet som färdigt. Här finns alltid något nytt att upptäcka och lära.

Viner

Bianchetto 2017
Namn:Bianchetto 2017
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Gradoli, Lazio
Färg:Orange
Druvsort:50% procanico, resten malvasia & moscato
Jord:Vulkanisk jord
Odling:Ekologisk
Uppväxt:Spontan jäsning i glasfibertank med 15 dagars skalmaceration.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Bianco 2017
Namn:Bianco 2017
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Gradoli, Lazio
Färg:Orange
Druvsort:50% procanico, resten malvasia & moscato
Jord:Vulkanisk jord
Odling:Ekologisk
Uppväxt:Spontan jäsning i gamla fat av olika storlekar, med 14 dagars maceration.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Bianco 'R' 2016
Namn:Bianco 'R' 2016
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Gradoli
Färg:Orange
Druvsort:Procanico & malvasia
Jord:Vulkanisk jord
Odling:Ekologisk
Uppväxt:Spontan jäsning med tre veckors skalmaceration.
Två års lagring i gamla kastanjefat.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Le Coste Bianco 2016
Namn:Le Coste Bianco 2016
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Lieu dit 'Le Coste', Gradoli
Färg:Vitt
Druvsort:Procanico, malvasia di candia, malvasia toscana, vermentino, samt mindre mängder av äldre lokala sorter. 14-åriga rankor.
Jord:Vulkanisk jord
Uppväxt:Spontan jäsning och lagring i 500-liters ekfat
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Le Coste Bianco 2012
Namn:Le Coste Bianco 2012
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Lieu-dit 'Le Coste', Gradoli
Färg:Vitt
Druvsort:Procanico & malvasia samt mindre andel lokala sorter, 10-åriga rankor
Jord:Vulkanisk jord
Odling:Ekologisk
Uppväxt:Direkt pressning. Spontan jäsning och lagring i 500-liters ekfat.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Le Coste Bianco 2011
Namn:Le Coste Bianco 2011
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Lieu-dit 'Le Coste', Gradoli
Färg:Vitt
Druvsort:Procanico & malvasia plus liten del lokala sorter, 9-åriga rankor
Jord:Vulkanisk jord
Odling:Ekologisk
Uppväxt:Direkt pressning. Spontan jäsning och lagring i 500-liters ekfat.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Le Vigne Più Vecchie 2012
Namn:Le Vigne Più Vecchie 2012
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Gradoli
Färg:Vitt
Druvsort:Procanico
Jord:Vulkanisk jord
Odling:Ekologisk
Uppväxt:Spontan jäsning och lagring i 500-liters ekfat
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Rosso 2017
Namn:Rosso 2017
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Gradoli, Lazio
Färg:Rött
Druvsort:Greghetto rosso samt ciliegiolo, colorino & vaiano. 40-åriga stockar.
Jord:Vulkanisk jord
Odling:Ekologisk
Uppväxt:Avstjälkade druvor. Spontan jäsning och lagring i 500-liters ekfat.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Lot 20 2015
Namn:Lot 20 2015
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Gradoli
Färg:Rött
Druvsort:Greghetto Rosso
Jord:Vulkanisk jord
Odling:Ekologisk
Uppväxt:Spontan jäsning med tre veckors maceration. Två års lagring i äldre fat.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Ninì 2016
Namn:Ninì 2016
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Gradoli
Färg:Rött
Druvsort:Syrah
Jord:Vulkanisk jord
Odling:Ekologisk
Uppväxt:Spontan jäsning med 14 dagars macération carbonique. Lagring i äldre 500-liters fat.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:1500ml
Skriv ut informationsblad
Lulù 2016
Namn:Lulù 2016
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Gradoli
Färg:Rött
Druvsort:Syrah
Jord:Vulkanisk jord
Odling:Ekologisk
Uppväxt:Spontan jäsning med tre veckors maceration.
Lagring i äldre 500-liters fat.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:1500ml
Skriv ut informationsblad
Le Coste Rosso 2014
Namn:Le Coste Rosso 2014
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Gradoli
Färg:Rött
Druvsort:Greghetto Rosso samt andra lokala sorter. 8-åriga rankor.
Odling:Ekologisk
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Alea Jacta Est 2011
Namn:Alea Jacta Est 2011
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Gradoli
Färg:Rött
Druvsort:Aleatico
Jord:Vulkanisk
Odling:Ekologisk
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
'PNT' 2014
Namn:'PNT' 2014
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Gradoli
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir (sticklingar från Alsace)
Jord:Vulkanisk jord
Odling:Ekologisk
Uppväxt:Spontan jäsning och lagring i äldre fat.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Rosso de Gaetano 2016
Namn:Rosso de Gaetano 2016
Vinbonde:Le Coste
Region:Italien - Lazio
Ursprung:Gradoli
Färg:Rött
Druvsort:60% sangiovese, 40% syrah & merlot
Jord:Vulkanisk jord
Odling:Ekologisk
Uppväxt:Spontan jäsning och sex månaders lagring i tank.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Puglia

Toscana

Trentino

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Granada

Penedès


Certifierad ekologisk produktion