Frankrike – Beaujolais

Michel Guignier

Väster om Fleurie och Chiroubles ligger byn Vauxrenard. För att komma upp hit tvingas man passera genom ett bergspass. I en vacker dal vid foten av Centralmassivet hittar man Michel Guigniers farm.

Guignier är fjärde generationens vinbonde och odlar gamay på sju hektar i byarna Moulin-à-Vent, Fleurie och Vauxrenard (klassificerad som Beaujolais-Villages). Markerna ligger i regel högre än vad som är vanligt i området, på uppåt 500 meters höjd.

Michel har arbetat biodynamiskt sedan 2001. På hans gård är höns, hästar och kaniner en lika självklar del som vinrankorna. Både korna och Michels häst Bistère, som hjälper honom att plöja, vandrar fritt genom vinmarkerna och bidrar till den biologiska mångfalden på sitt naturliga sätt.

Idag är Guignier certifierad för både ekologisk och biodynamisk odling. Han ser sig själv mer som en bonde än en vinmakare och planerar i framtiden att plantera mer spannmål, för att baka sitt eget bröd, samt börja jobba med fler djur och utöka sin grönsaksträdgård.

Guignier började jobba aktivt med faderns gård runt 1976. På den tiden sålde familjen alla druvorna till ett lokalt kooperativ. När Guignier kom tillbaka från sin militärtjänstgöring 1978 experimenterade han med att vinifiera och buteljera lite av gårdens vin själv och sålde det vid sidan av.

När Michel senare gick vidare med göra sitt eget vin fullt ut började han också ifrågasätta de kemikalier och tillsatser som användes i stor utsträckning på den här tiden. Förändringen skedde gradvis, men genom att träffa andra odlare som jobbade utan tillsatser – bland andra Christian Ducroux – fick Guignier till slut självförtroende nog att börja jobba först ekologiskt och sedan biodynamiskt. Han slutade med tillsatser i källaren, och till slut, 2006, även med tillsatt svavel, till och med vid buteljeringen av vinerna.

Trots att Guignier odlar relativt få hektar så gör han en ganska lång rad viner, för att visa upp varje vingårds unika kvaliteter. Han menar att graniten i jorden häromkring uppför sig olika för varje del, ibland mer kompakt och ibland mer porös, vilket ger tydligt annorlunda uttryck i druvorna.

De flesta av vinerna, även hans mer lättsamma primeur-buteljeringar, växer upp i äldre fat. De har genomgående en fantastisk parfym, en saftig lätthet och väldigt läskande tanniner. De utvecklas också extremt bra med några års lagring.

vignebioguignier.com

Viner

Beaujolais-Villages 'La Bonne Pioche' 2016
Namn:Beaujolais-Villages 'La Bonne Pioche' 2016
Vinbonde:Michel Guignier
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Vauxrenard
Färg:Rött
Druvsort:Gamay
Jord:Vittrad granit och sand
Odling:Biodynamisk (Demeter)
Uppväxt:Spontan jäsning i tank och lagring i äldre fat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Passe-Temps 2015
Namn:Passe-Temps 2015
Vinbonde:Michel Guignier
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Vauxrenard
Färg:Rött
Druvsort:Gamay
Jord:Vittrad granit
Odling:Biodynamisk (Demeter)
Uppväxt:Spontan jäsning i tank och lagring i äldre fat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Fleurie 'Au bon grès' 2014
Namn:Fleurie 'Au bon grès' 2014
Vinbonde:Michel Guignier
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Fleurie
Färg:Rött
Druvsort:Gamay
Jord:Vittrad rosa granit
Odling:Biodynamisk (Demeter)
Uppväxt:Spontan jäsning i tank och lagring i äldre fat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Moulin-à-Vent ‘La Petite Oseille’ 2016
Namn:Moulin-à-Vent ‘La Petite Oseille’ 2016
Vinbonde:Michel Guignier
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Lieu-dit La Petite Oseille, Moulin-à-Vent
Färg:Rött
Druvsort:Gamay
Jord:Vittrad granit med hög halt av mangan
Odling:Biodynamisk (Demeter)
Press:Korgpress
Uppväxt:Spontan jäsning i tank och lagring i äldre fat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Moncailleux 2014
Namn:Moncailleux 2014
Vinbonde:Michel Guignier
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Moulin-à-Vent
Färg:Rött
Druvsort:Gamay, från mer än 50 år gamla stockar.
Jord:Vittrad granit med hög halt av mangan
Odling:Biodynamisk (Demeter)
Press:Manuell korgpress
Uppväxt:Spontan jäsning och lagring i äldre fat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Moncailleux 2013
Namn:Moncailleux 2013
Vinbonde:Michel Guignier
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Moulin-à-Vent
Färg:Rött
Druvsort:Gamay, från mer än 50 år gamla stockar.
Jord:Vittrad granit med hög halt av mangan
Odling:Biodynamisk (Demeter)
Press:Manuell korgpress
Uppväxt:Spontan jäsning i tank och lagring i äldre fat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Moncailleux 2011
Namn:Moncailleux 2011
Vinbonde:Michel Guignier
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Moulin-à-Vent
Färg:Rött
Druvsort:Gamay, från mer än 50 år gamla stockar.
Jord:Vittrad granit med hög halt av mangan
Odling:Biodynamisk (Demeter)
Press:Manuell korgpress
Uppväxt:Spontan jäsning i tank och lagring i äldre fat. Ingen klarning eller filtrering.
hl/ha:25
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Puglia

Toscana

Trentino

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Granada

Penedès


Certifierad ekologisk produktion