Frankrike – Bourgogne

Château de Béru

I östra delen av distriktet Chablis ligger den lilla byn Béru på en rund kulle med relativt branta sluttningar i alla väderstreck. Här huserar familjen med samma namn, i den magnifika slottsbyggnad som släkten varit ägare av i mer än 400 år. Innan vinlusens härjningar mot slutet av 1800-talet stod vinet för de huvudsakliga inkomsterna, men när alla vinstockar till slut måste rotas upp fick de flesta av markerna ligga för fäfot i åtskilliga decennier.

Slottet sov törnrosasömn till 1987, då Comte Eric de Béru beslutade sig för att satsa helhjärtat på omplantering av domänens vinmarker. Jordbruket togs dock om hand av en arrenderator, och frukten såldes vidare till det lokala kooperativet. 2004 tog dottern Athénaïs över ansvaret för driften och satte strax igång med ett omfattande ekologiskt kvalitetsarbete, som efterhand utvecklats till biodynamiskt. Idag drivs egendomen av Athénaïs de Béru och hennes mor Laurence.

Domänens marker ligger alla relativt högt på och runtomkring Béru-kullen. Jordarna är magra och starkt präglade av kalksten med mängder av marina fossil från den geologiska epoken när hela området var havsbotten. Planteringarna omfattar femton hektar, varav deras muromgärdade monopolvingård Clos Béru står för fem. De högsta lägena – Montserre och Côte aux Prétres – når upp till omkring 300 meters höjd, och varje hektar är besatt med ungefärligen 6500 rankor. 

Vinerna jäser spontant i tankar eller använda fat, går igenom sin malolaktiska omvandling och vilar ett till två år på sin jästfällning innan de buteljeras utan klarning eller filtrering, med låga doser svavel. Vi har nyligen följt de aktuella vinerna från 2018 över flera dygn och är väldigt förtjusta över hur de smakar. Egenskaper som ligger nära till hands att yra om är renhet, fruktkoncentration, syrabalans och mineralitet. Helt enkelt chablis när den är som bäst!

chateaudeberu.com

Viner

Chablis 'Terroirs de Béru' 2018
Namn:Chablis 'Terroirs de Béru' 2018
Vinbonde:Château de Béru
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Béru (Chablis AOP)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, från 35- till 40-åriga stockar
Jord:Lera och kalksten med marina fossiler (Kimmeridgien)
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Handskörd i kassetter om 10 kg. Direkt mjukpressning av hela klasar. Spontan jäsning med maloktisk omvandling och 12-18 månaders lagring på jästfällningen i ståltank. Ingen klarning eller filtrering.
hl/ha:35-45
Tillsatser:20 mg/l so2 vid buteljering
Alkohol:14,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Chablis 'Montserre' 2018
Namn:Chablis 'Montserre' 2018
Vinbonde:Château de Béru
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Lieu-dit Montserre, Béru (Chablis AOP)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, från 35- till 40-åriga stockar
Jord:Det högsta läget på Béru-kullen, med mager jordmån av kalksten och lera med marina fossiler (Kimmeridgien)
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Handskörd i kassetter om 10 kg. Direkt mjukpressning av hela klasar. Spontan jäsning med maloktisk omvandling och två års lagring på jästfällningen i använda fat. Ingen klarning eller filtrering.
hl/ha:35-45
Tillsatser:20 mg/l so2 vid buteljering
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Chablis 'Côte aux Prêtres' 2018
Namn:Chablis 'Côte aux Prêtres' 2018
Vinbonde:Château de Béru
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Lieu-dit Côte aux Prêtres, Béru (Chablis AOP)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, från 35- till 40-åriga stockar
Jord:Högt belägen mark på toppen av Béru-kullen med mager jordmån av kalksten och lera med marina fossiler (Kimmeridgien)
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Handskörd i kassetter om 10 kg. Direkt mjukpressning av hela klasar. Spontan jäsning med maloktisk omvandling och arton månaders lagring på jästfällningen i använda fat och ståltank. Ingen klarning eller filtrering.
hl/ha:35-45
Tillsatser:20 mg/l so2 vid buteljering
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Chablis 'Clos Béru' 2018
Namn:Chablis 'Clos Béru' 2018
Vinbonde:Château de Béru
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Clos Béru Monopole (AOP Chablis)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, från 30-åriga stockar
Jord:Brant sydvästläge med mager stenig jordmån av kalk, lera och märgel med marina fossiler (Kimmeridgien)
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Handskörd i kassetter om 10 kg. Direkt mjukpressning av hela klasar. Spontan jäsning med maloktisk omvandling och två års lagring på jästfällningen i använda fat. Ingen klarning eller filtrering.
hl/ha:35-45
Tillsatser:20 mg/l so2 vid buteljering
Alkohol:13,5 %
Skriv ut informationsblad
Bourgogne Épineuil 2018
Namn:Bourgogne Épineuil 2018
Vinbonde:Château de Béru
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Épineuil, Yonne (Bourgogne Épineuil AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir (inköpt frukt)
Jord:Kimmeridge och portlandien
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Press:Pneumatisk
Uppväxt:Handskörd i små kassetter. Spontan jäsning med 80% hela klasar och resten avstjälkade druvor. Femton dagars maceration innan varsam pressning. Ett års lagring i använda bourgognefat. Buteljerat utan föregående klarning eller filtrering.
hl/ha:35-45
Tillsatser:10 mg/l so2 innan buteljering
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Toscana

Veneto

Österrike

Steiermark

Skandinavien

Cider

Kombucha

Spanien

Andalucia

Granada

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion