Frankrike – Bourgogne

Château de Béru

I östra delen av distriktet Chablis ligger den lilla byn Béru på en rund kulle med relativt branta sluttningar i alla väderstreck. Här huserar familjen med samma namn, i den magnifika borggård som släkten varit ägare av i mer än 400 år. Innan vinlusens härjningar mot slutet av 1800-talet stod vinet för de huvudsakliga inkomsterna, men när alla vinstockar till slut måste rotas upp fick de flesta av markerna ligga för fäfot i åtskilliga decennier.

Slottet sov törnrosasömn till 1987, då Comte Eric de Béru beslutade sig för att satsa helhjärtat på omplantering av domänens vinmarker. Jordbruket togs dock om hand av en arrenderator, och frukten såldes vidare till det lokala kooperativet. 2004 tog dottern Athénaïs över ansvaret för driften och satte strax igång med ett omfattande ekologiskt kvalitetsarbete, som snart utvecklades till biodynamiskt. Idag drivs egendomen av Athénaïs de Béru och hennes mor Laurence.

Domänens marker ligger alla relativt högt på Béru-kullen och omgivande höjder. Jordarna är magra och starkt präglade av kalksten med mängder av marina fossil från den geologiska epoken när hela området var havsbotten. Planteringarna omfattar femton hektar, varav deras monopolvingård Clos Béru står för tre. Muren runt den backen anlades av munkarna på 1100-talet. De högsta lägena – Montserre och Côte aux Prétres – närmar sig 400 meters höjd, och varje hektar är planterad med ungefär 6500 vinrankor. 

Vinerna jäser spontant i tankar och använda fat av skiftande storlek, går igenom sin malolaktiska omvandling och vilar två vintrar på sin jästfällning innan de buteljeras utan klarning eller filtrering, med minimala doser svavel eller helt utan när det ser ut att fungera. Egenskaper som ligger nära till hands att yra om är renhet och fruktkoncentration, syrabalans och mineralitet. Helt enkelt chablis när den är som bäst!

chateaudeberu.com

Viner

Love Joy 2020
Namn:Love Joy 2020
Vinbonde:Château de Béru
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Lieu-dit Montserre, Béru (Vin de France)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Chardonnay, från unga rankor i Montserre
Jord:Domänens (och Chablis-appellationens) högsta läge, på toppen av en stor kulle på 400 meters höjd. Jordmån av vit kalksten och fossilrik lera i skiktade skivformationer som ger effektiv dränering av regnvatten (Kimmeridgien)
Odling:Ekologisk (Ecocert) och biodynamisk (Demeter)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:"Pétillant naturel" (méthode ancestrale). Handskörd i kassetter om 10 kg. Direkt mjukpressning av hela klasar. Spontan jäsning i tank, därefter nedkylning av musten för sedimentering, buteljering och vidare utjäsning i flaska. Arton månaders lagring 'sur lattes'. Ingen degorgering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Restsötma:Ingen restsötma
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Chablis 'Terroirs de Béru' 2021
Namn:Chablis 'Terroirs de Béru' 2021
Vinbonde:Château de Béru
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Béru (Chablis AOP)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, från stockar planterade i slutet av 1980-talet med massalt och klonalt urval
Jord:Flertalet parceller på 300-400 meters höjd belägna på och omkring Béru-kullen. Jordmån av lera och kalksten med marina fossiler (Kimmeridgien)
Odling:Ekologisk (Ecocert) och biodynamisk (Demeter)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Handskörd i kassetter om 10 kg. Direkt mjukpressning av hela klasar. Spontan jäsning med malolaktisk omvandling och sexton månaders lagring på jästfällningen i ekliggare (2/3) samt tank (1/3). Buteljerat utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:10 mg/l so2 innan buteljering
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Chablis 'Montserre' 2020
Namn:Chablis 'Montserre' 2020
Vinbonde:Château de Béru
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Lieu-dit Montserre, gränslande kommunerna Béru, Chichée och Fleys (byn tackade nej till att vara med i klassificeringen 1938, så samtliga lägen är Chablis AOP)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, från stockar planterade i slutet av 1980-talet med massalt och klonalt urval (3 ha)
Jord:Domänens (och appellationens) högsta läge, på toppen av en stor kulle på 400 meters höjd. Jordmån av vit kalksten och fossilrik lera i skiktade skivformationer som ger effektiv dränering av regnvatten (Kimmeridgien)
Odling:Ekologisk (Ecocert) och biodynamisk (Demeter)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Handskörd i kassetter om 10 kg. Direkt mjukpressning av hela klasar. Spontan jäsning med malolaktisk omvandling och två års lagring på jästfällningen i använda medelstora fat. Buteljerat utan klarning, filtrering eller tillsatser - "Sans Soufre Ajouté".
hl/ha:35-45
Tillsatser:10 mg/l so2 innan buteljering
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Chablis 'Côte aux Prêtres' 2020
Namn:Chablis 'Côte aux Prêtres' 2020
Vinbonde:Château de Béru
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Lieu-dit Côte aux Prêtres, Béru (byn tackade nej till att vara med i klassificeringen 1938, så samtliga lägen är Chablis AOP)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, från stockar planterade i slutet av 1980-talet med massalt och klonalt urval (1,9 ha).
Jord:Högt beläget, vindsvept västerläge på den stora höjdsträckningen sydost om Béru (minst 300 m.ö.h). Namnet kommer från en gammal pilgrimsled som passerade i närheten och ledde till klostret i Vézelay. Den magra jordmånen består av vittrad kalksten rik på mineraler och marina fossiler (Kimmeridgien)
Odling:Ekologisk (Ecocert) och biodynamisk (Demeter)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Handskörd i kassetter om 10 kg. Direkt mjukpressning av hela klasar. Spontan jäsning med malolaktisk omvandling och arton månaders lagring på jästfällningen i använda medelstora fat. Buteljerat utan klarning, filtrering eller tillsatser - "Sans Soufre Ajouté".
hl/ha:35-45
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Chablis 'Orangerie' 2020
Namn:Chablis 'Orangerie' 2020
Vinbonde:Château de Béru
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Béru (byn tackade nej till att vara med i klassificeringen 1938, så samtliga lägen är Chablis AOP)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, från stockar planterade i slutet av 1980-talet med massalt och klonalt urval (0,5 ha)
Jord:Muromgärdad vingård i plant söderläge på drygt 300 meters höjd, i anslutning till slottsmuren. Jordmån av rikare lera ovanpå kalkstensgrund med marina fossiler (Kimmeridgien)
Odling:Ekologisk (Ecocert) och biodynamisk (Demeter)
Uppväxt:Handskörd i kassetter om 12 kg. Direkt mjukpressning av hela klasar. Spontan jäsning med malolaktisk omvandling och tolv månaders lagring på jästfällningen i använda medelstora fat. Därefter assemblage och sex månader i tank. Buteljerat utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:10 mg/l so2 innan buteljering
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Sauvignon de Saint-Bris 2019
Namn:Sauvignon de Saint-Bris 2019
Vinbonde:Château de Béru
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Saint-Bris (Saint-Bris AOP)
Färg:Vitt
Druvsort:Sauvignon gris från vännen Nicolas Lemain i Saint-Bris
Jord:Sluttningar på 210-250 meters höjd med kalkrika lerjordar av Kimmeridge-typ, rika på marina fossil (Exogyra Virgula).
Odling:Ekologisk under omställning
Press:Sluten pneumatisk press
Uppväxt:Skörd i små kassetter om 12 kg. Knappt två dygns maceration innan de hela druvklasarna pressades långsamt. Efter 'débourbage' (klarning genom naturlig sedimentering) fick musten jäsa spontant i använda bourgognefat (2-6 år gamla). Vinet vilade på sin jästfällning i ett år, med en omdragning för att skilja bort den grövre fällningen, innan det buteljerades efter en varsam filtrering.

Ett kryddigt och matorienterat vin med rund fullmogen frukt, avmätt syra och märkbar tanninstruktur tack vare skalkontakten.
Tillsatser:10 mg/l so2 innan buteljering
Alkohol:14,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Rosé de Maceration 2020
Namn:Rosé de Maceration 2020
Vinbonde:Château de Béru
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Joigny, Bourgogne Côte Saint-Jacques (Bourgogne Rosé AOP)
Färg:Orange
Druvsort:Pinot gris (inköpt frukt)
Jord:Sydöstlägen på 130-210 meters höjd med krithaltig kalkjord från övre Turonien-perioden
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Manuell korgpress
Uppväxt:Fullt avstjälkade druvor. Spontan jäsning med skalmaceration i ståltank. Efter pressning vilade vinet ett år i använda fat (2-6 år gamla). Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:10 mg/l so2 innan buteljering
Alkohol:13 %
Skriv ut informationsblad
Bourgogne Côte d'Auxerre 2019
Namn:Bourgogne Côte d'Auxerre 2019
Vinbonde:Château de Béru
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Saint-Bris (Bourgogne-Côte d'Auxerre AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir, från vännen Nicolas Lemain
Jord:Sluttningar på 210-250 meters höjd med kalkrika lerjordar av Kimmeridge-typ
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Uppväxt:Handskörd i små kassetter. De hela druvklasarna jäste spontant i öppna ekståndare. Macerationen varade femton dygn med endast en försiktig bearbetning av skalmassan (överspolning och nedtryckning av skalhatten). Efter pressning vilade vinet ett år i använda små bourgognefat. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering.
Tillsatser:10 mg/l so2 innan buteljering
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Bourgogne Épineuil 2019
Namn:Bourgogne Épineuil 2019
Vinbonde:Château de Béru
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Épineuil, Yonne (Bourgogne Épineuil AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir (inköpt frukt)
Jord:Kimmeridgien och portlandien
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Pneumatisk
Uppväxt:Handskörd i små kassetter. Spontan jäsning med 80% hela klasar och resten avstjälkade druvor. Femton dagars maceration innan varsam pressning. Ett års lagring i använda bourgognefat. Buteljerat utan föregående klarning eller filtrering.
Tillsatser:10 mg/l so2 innan buteljering
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Veneto

Österrike

Steiermark

Schweiz

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion