Frankrike – Bourgogne

Château de Béru

I östra delen av distriktet Chablis ligger den lilla byn Béru på en rund kulle med relativt branta sluttningar i alla väderstreck. Här huserar familjen med samma namn, i den magnifika slottsbyggnad som släkten varit ägare av i mer än 500 år. Innan vinlusens härjningar mot slutet av 1800-talet stod vinet för de huvudsakliga inkomsterna, men när alla vinstockar till slut måste rotas upp fick de flesta av markerna ligga för fäfot i åtskilliga decennier.

Slottet sov törnrosasömn till 1987, då Comte Eric de Béru beslutade sig för att satsa helhjärtat på omplantering av domänens vinmarker. Jordbruket togs dock om hand av en arrenderator, och frukten såldes vidare till det lokala kooperativet. 2004 tog dottern Athénaïs över ansvaret för driften och satte strax igång med ett omfattande ekologiskt kvalitetsarbete, som efterhand utvecklats till biodynamiskt. Idag drivs egendomen av Athénaïs de Béru och hennes mor Laurence.

Domänens marker ligger alla relativt högt på Béru-kullen och omgivande höjder. Jordarna är magra och starkt präglade av kalksten med mängder av marina fossil från den geologiska epoken när hela området var havsbotten. Planteringarna omfattar femton hektar, varav deras monopolvingård Clos Béru står för tre. Muren runt den backen anlades av munkarna på 1100-talet. De högsta lägena – Montserre och Côte aux Prétres – når upp till mellan 300 och 400 meters höjd, och varje hektar är besatt med ungefärligen 6500 rankor. 

Vinerna jäser spontant i tankar eller använda fat, går igenom sin malolaktiska omvandling och vilar upp till två år på sin jästfällning innan de buteljeras utan klarning eller filtrering, med låga doser svavel. Vi har nyligen följt de aktuella vinerna från 2018 över flera dygn och är väldigt förtjusta över hur de smakar. Egenskaper som ligger nära till hands att börja yra om är fruktkoncentration, fokus, syrabalans och mineralitet. Helt enkelt chablis när den är som bäst!

chateaudeberu.com

Viner

Chablis 'Terroirs de Béru' 2018
Namn:Chablis 'Terroirs de Béru' 2018
Vinbonde:Château de Béru
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Béru (Chablis AOP)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, från stockar planterade i slutet av 1980-talet med massalt och klonalt urval
Jord:Flertalet parceller på 300-400 meters höjd belägna på och omkring Béru-kullen. Jordmån av lera och kalksten med marina fossiler (Kimmeridgien)
Odling:Ekologisk (Ecocert) och biodynamisk (Demeter)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Handskörd i kassetter om 10 kg. Direkt mjukpressning av hela klasar. Spontan jäsning med maloktisk omvandling och 12-18 månaders lagring på jästfällningen i använda 228-litersfat och ståltank. Buteljerat utan klarning eller filtrering.
hl/ha:35-45
Tillsatser:20 mg/l so2 vid buteljering
Alkohol:14,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Chablis 'Montserre' 2018
Namn:Chablis 'Montserre' 2018
Vinbonde:Château de Béru
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Lieu-dit Montserre, gränslande kommunerna Béru, Chichée och Fleys (byn tackade nej till att vara med i klassificeringen 1938, så samtliga lägen är Chablis AOP)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, från stockar planterade i slutet av 1980-talet med massalt och klonalt urval (3 ha)
Jord:Domänens (och appellationens) högsta läge, på toppen av en stor kulle på 400 meters höjd. Jordmån av vit kalksten och fossilrik lera i skiktade skivformationer som ger effektiv dränering av regnvatten (Kimmeridgien)
Odling:Ekologisk (Ecocert) och biodynamisk (Demeter)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Handskörd i kassetter om 10 kg. Direkt mjukpressning av hela klasar. Spontan jäsning med maloktisk omvandling och två års lagring på jästfällningen i använda medelstora fat. Buteljerat utan klarning eller filtrering.
hl/ha:35-45
Tillsatser:20 mg/l so2 vid buteljering
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Chablis 'Côte aux Prêtres' 2018
Namn:Chablis 'Côte aux Prêtres' 2018
Vinbonde:Château de Béru
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Lieu-dit Côte aux Prêtres, Béru (byn tackade nej till att vara med i klassificeringen 1938, så samtliga lägen är Chablis AOP)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, från stockar planterade i slutet av 1980-talet med massalt och klonalt urval (1,9 ha).
Jord:Högt beläget, vindsvept västerläge på den stora höjdsträckningen sydost om Béru (minst 300 m.ö.h). Namnet kommer från en gammal pilgrimsled som passerade i närheten och ledde till klostret i Vézelay. Den magra jordmånen består av vittrad kalksten rik på mineraler och marina fossiler (Kimmeridgien)
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Handskörd i kassetter om 10 kg. Direkt mjukpressning av hela klasar. Spontan jäsning med maloktisk omvandling och arton månaders lagring på jästfällningen i använda medelstora fat. Buteljerat utan klarning eller filtrering.
hl/ha:35-45
Tillsatser:20 mg/l so2 vid buteljering
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Chablis 'Orangerie' 2018
Namn:Chablis 'Orangerie' 2018
Vinbonde:Château de Béru
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Béru (byn tackade nej till att vara med i klassificeringen 1938, så samtliga lägen är Chablis AOP)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, från stockar planterade i slutet av 1980-talet med massalt och klonalt urval (0,5 ha)
Jord:Muromgärdad vingård i rakt söderläge på drygt 300 meters höjd, i anslutning till slottsmuren. Jordmån av rikare lera ovanpå kalkstensgrund med marina fossiler (Kimmeridgien)
Odling:Ekologisk (Ecocert) och biodynamisk (Demeter)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Handskörd 3 september 2018 i kassetter om 12 kg. Direkt mjukpressning av hela klasar. Spontan jäsning med maloktisk omvandling och tolv månaders lagring på jästfällningen i använda medelstora fat. Därefter assemblage och sex månader i tank. Buteljerat utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:20 mg/l so2 vid buteljering, totalt ca 30 mg/l
Alkohol:13,5 %
Volymer:1500ml
Skriv ut informationsblad
Chablis 'Clos Béru' 2018
Namn:Chablis 'Clos Béru' 2018
Vinbonde:Château de Béru
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Clos Béru Monopole (byn tackade nej till att vara med i klassificeringen 1938, så samtliga lägen är Chablis AOP)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, från stockar planterade i slutet av 1980-talet med massalt och klonalt urval (3 ha)
Jord:Brant söder-sydvästläge på drygt 300 meters höjd. Mager stenig jordmån av kalk, lera och märgel med marina fossiler ovanpå kalkstensgrund (Kimmeridgien)
Odling:Ekologisk (Ecocert) och biodynamisk (Demeter)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Handskörd i kassetter om 10 kg. Direkt mjukpressning av hela klasar. Spontan jäsning med maloktisk omvandling och två års lagring på jästfällningen i använda medelstora fat. Buteljerat utan klarning eller filtrering.
hl/ha:35-45
Tillsatser:20 mg/l so2 vid buteljering
Alkohol:13,5 %
Skriv ut informationsblad
Bourgogne Épineuil 2018
Namn:Bourgogne Épineuil 2018
Vinbonde:Château de Béru
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Épineuil, Yonne (Bourgogne Épineuil AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir (inköpt frukt)
Jord:Kimmeridge och portlandien
Odling:Ekologisk (Ecocert) och biodynamisk (Demeter)
Press:Pneumatisk
Uppväxt:Handskörd i små kassetter. Spontan jäsning med 80% hela klasar och resten avstjälkade druvor. Femton dagars maceration innan varsam pressning. Ett års lagring i använda bourgognefat. Buteljerat utan föregående klarning eller filtrering.
hl/ha:35-45
Tillsatser:10 mg/l so2 innan buteljering
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Toscana

Veneto

Österrike

Steiermark

Skandinavien

Cider

Kombucha

Spanien

Andalucia

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion