La Coulée d’Ambrosia har under tretton års tid gjort viner i djupa fruktiga stilar, ofta med oxidation och stor mineralitet. Det var 2005 som Jean-François Chéné tog över två hektar chenin blanc, strax över en hektar cabernet franc samt en knapp hektar grolleau från sin far och startade La Coulée d’Ambrosia. Vinmarkerna är belägna i Beaulieu-sur-Layon i södra Anjou och rankorna växer i områdets typiska jordar av vittrad schist och lera. Arbetet i markerna följde från början biodynamiska principer med särskild respekt för naturens kretslopp.
I källaren arbetade Jean-François vanligen med syrekontakt ’sous voile’ för de vita vinerna, i en klassisk Jura-stil, fast med chenin. Medan ett vin som ’Panier de Fruits’ fick en kortare uppväxt i glasfibertank, så låg dess motsvarighet ’L’O2 Vigne’ i gamla fat i bortåt tre år och delvis under flor – tiden varierade från årgång till årgång. Längs med vägen från ranka till flaska har ingenting någonsin tillsatts och inget heller tagits bort.
Idag har Chéné slutat göra vin och flyttat vidare med sin familj till Auvergne. Den sista årgången blev 2018, varav vi kan presentera ett par viner under hösten 2023.
Certifierad ekologisk produktion