I byn Pfaffenheim, strax söder om Colmar i centrala Alsace, har Jean-François Ginglinger sin gård. Här odlar han drygt sex hektar prima vinmark som inkluderar två grand cru-lägen – Steinert och Zinnkoepfle. Jordmånen runt byn domineras av oolitisk kalksten med rikliga mängder marina fossil.
Familjen Ginglinger har sysslat med vinodling i trakten ett bra tag – närmare bestämt sedan 1610. Man sköter sina vinmarker med biodynamiska metoder sedan 1997, fick sin ekocertifiering 1999 och den biodynamiska certifieringen 2001. Planteringarna omfattar de flesta traditionella Alsace-sorter som sylvaner, riesling och muscat, pinot gris och gewurztraminer, auxerrois, pinot blanc och pinot noir.
2015 började Jean-François använda sig av häst till att plöja vingårdarna och hålla marken mjuk och syresatt, för att uppmuntra biologisk aktivitet i jorden och locka vinrankorna att söka sig längre ner mot den kalkrika berggrunden.
I källaren utgår han från vad varje läge och druvsort behöver – det händer till exempel att vissa vita viner ges några veckors skalkontakt. Till vinifieringen använder han klassiska större Alsace-foudres och tankar. Den mogna frukten får vanligen jäsa ut helt, och med sina levande syror uttrycker vinerna en slankare sida av områdets annars rika stil.
Då Jean-François inte vill göra sina viner exakt som appellationsmyndigheterna i området tycker att man ska, så ansöker han inte heller om att skriva ut grand cru-statusen på etiketten.
Certifierad ekologisk produktion