Vini Rabasco

Vini Rabasco är beläget i Abruzzo, närmare bestämt ganska nära staden Pescara i ett område mellan Appenninerna och Adriatiska havet som går under namnet Colline Pescaresi. Den lokala växtplatsen ger goda förutsättningar för de två inhemska druvorna i Abruzzo: montepulciano d'abruzzo för rött och rosé samt trebbiano d'abruzzo för vitt.

Familjen Iole odlar totalt nio hektar på tre olika platser i området. San Desiderio är vinmark om 2,5 hektar som vetter mot havet. La Salita (samma storlek) är en tvärbrant sluttning i norrläge som understryker syra, medan Cancelli är en vingård om fyra hektar på en rund kulle med alla ljusexponeringar. Jordmånerna består huvudsakligen av lera med en mindre del silt.

Klimatet i Abruzzo påverkas av söderns hetta, men vinmarkernas lägen drar nytta av en sval och konstant eftermiddagsvind som reglerar värmetopparna och främjar en långsammare druvmognad. Rankorna är beskurna på två olika sätt: traditionell tendone (pergola) i La Salita och Cancelli, samt guyot i San Desiderio.

Viner

Ursprung: Colline Pescaresi, Abruzzo (La Salita)
Druvsort: Trebbiano
Uppväxt: Spontan jäsning i ståltank med ett dygns skalmaceration.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk
Volymer: 750ml
Ursprung: Colline Pescaresi, Abruzzo (La Salita)
Druvsort: Trebbiano
Uppväxt: Spontan jäsning och lagring i 54-liters damejeanne. Fem dagars maceration med de mest mogna druvorna. Regelbunden pigéage.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk
Volymer: 750ml
Ursprung: Colline Pescaresi, Abruzzo
Druvsort: Montepulciano
Uppväxt: Direkt pressning. Spontan jäsning och lagring i 54-liters damejeanne.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk
Volymer: 750ml
Ursprung: Colline Pescaresi, Abruzzo (Cancelli)
Druvsort: Montepulciano
Uppväxt: Spontan jäsning i ståltank med sex dagars skalmaceration.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk
Volymer: 750ml
Ursprung: Colline Pescaresi, Abruzzo (Cancelli)
Druvsort: Montepulciano
Uppväxt: Spontan jäsning i ståltank med sex dagars skalmaceration.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk
Volymer: 750ml
Ursprung: Colline Pescaresi, Abruzzo (San Desiderio)
Druvsort: Montepulciano
Uppväxt: Spontan jäsning och lagring i 54-liters damejeanne. Tio dagars skalmaceration med regelbunden pigéage.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk
Volymer: 750ml

Bilder

Fler Bönder: