Vini Rabasco håller hus i Abruzzo, inte långt från staden Pescara, i ett område mellan Appenninerna och Adriatiska havet som samsas under namnet Colline Pescaresi. Området ger goda förutsättningar för de två lokalt förankrade druvorna i Abruzzo: montepulciano d’abruzzo för rött och rosé, samt trebbiano d’abruzzo för vitt.
Iole Rabasco och hennes familj odlar nio hektar på fyra olika platser i trakten. San Desiderio är en vinmark om två och en halv hektar som vetter ut mot havet. La Salita – ungefär samma storlek – är ett nordostläge i tvärbrant sluttning som understryker syran, medan Cancelli är en vingård om fyra hektar på en rund kulle med exponering åt alla håll. Höjden över havet är omkring 450 meter och jordarna består främst av kalkrik lera med fossila inslag.
Klimatet i Abruzzo präglas åtminstone delvis av söderns hetta, men landskapet svalkas samtidigt av en konstant eftermiddagsvind mellan berg och hav som tar udden av värmetopparna och främjar en långsammare druvmognad. Vinrankorna är beskurna på två olika sätt: traditionell tendone (pergola) i La Salita och Cancelli, samt guyot i San Desiderio.
Alla viner jäser spontant med vingårdens jästkulturer – Cancelli i ståltank och La Salita och Damigiana i öppna ekståndare. Druvorna pressas i traditionell korgpress. Damigiana får, som namnet antyder, ett halvårs lagring i 54-liters damejeanner av glas, med ett par omdragningar enligt månens faser för att skilja bort jästfällningen. Inga som helst tillsatser används i något av stegen på vägen till flaska.
Certifierad ekologisk produktion