Italien – Abruzzo

Vini Rabasco

Vini Rabasco håller hus i regionen Abruzzo, inte långt från staden Pescara i ett område mellan Appenninerna och Adriatiska havet som samsas under namnet Colline Pescaresi. Området ger goda förutsättningar för de två lokalt förankrade druvorna i Abruzzo: montepulciano d’abruzzo för rött och rosé, samt trebbiano d’abruzzo för vitt.

Iole Rabasco och hennes familj odlar nio hektar på fyra olika platser i trakten. San Desiderio är vinmark om två och en halv hektar som vetter ut mot havet. La Salita – ungefär samma storlek – är ett nordostläge i tvärbrant sluttning som understryker syran, medan Cancelli är en vingård om fyra hektar på en rund kulle med exponering åt alla håll. Höjden över havet är cirka 450 meter och jordarna består huvudsakligen av kalkrik lera med fossila inslag.

Klimatet i Abruzzo präglas åtminstone delvis av söderns hetta, men landskapet svalkas också av en konstant eftermiddagsvind mellan berg och hav som tar udden av värmetopparna och främjar en långsammare druvmognad. Vinrankorna är beskurna på två olika sätt: traditionell tendone (pergola) i La Salita och Cancelli, samt guyot i San Desiderio.

Alla viner jäser spontant med vingårdens jästkulturer – Cancelli i ståltank och La Salita och Damigiana i öppna ekståndare. Druvorna pressas i traditionell korgpress. Damigiana får, som namnet antyder, ett halvårs lagring i 54-liters damejeanner av glas, med några omdragningar enligt månens faser för att skilja bort jästfällningen. Inga som helst tillsatser används i något av stegen på vägen till flaska.

Viner

Bianco Vivace 2018
Namn:Bianco Vivace 2018
Vinbonde:Vini Rabasco
Region:Italien - Abruzzo
Ursprung:Vigna La Conchetta, Loreto Aprutino (Colline Pescaresi IGP) 0,4 ha
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Trebbiano
Jord:Jordmån av kalkrik lera med alluviala sediment (silt) och fossila lämningar
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Press:Korgpress
Uppväxt:Vino Frizzante. Spontan jäsning i glasfibertank. Lagring i glasfibertank med ett par omdragningar enligt månens faser. Buteljering och utjäsning i flaska.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
La Salita 2018
Namn:La Salita 2018
Vinbonde:Vini Rabasco
Region:Italien - Abruzzo
Ursprung:Vigna La Salita, Pianella (Colline Pescaresi IGP) 2,2 ha
Druvsort:Trebbiano
Jord:Nordostläge i brant sluttning. Jordmån av kalkrik lera med alluviala sediment (silt) och fossila lämningar.
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Press:Korgpress
Uppväxt:Spontan jäsning i öppna ekståndare (tini) utan temperaturkontroll med ett dygns skalmaceration. Lagring i glasfibertank med ett par omdragningar enligt månens faser. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
La Salita 2017
Namn:La Salita 2017
Vinbonde:Vini Rabasco
Region:Italien - Abruzzo
Ursprung:Vigna La Salita, Pianella (Colline Pescaresi IGP) 2,2 ha
Färg:Vitt
Druvsort:Trebbiano
Jord:Nordostläge i brant sluttning. Jordmån av kalkrik lera med alluviala sediment (silt) och fossila lämningar.
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Press:Korgpress
Uppväxt:Spontan jäsning i öppna ekståndare (tini) utan temperaturkontroll med ett dygns skalmaceration. Lagring i glasfibertank med ett par omdragningar enligt månens faser. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
La Salita 2016
Namn:La Salita 2016
Vinbonde:Vini Rabasco
Region:Italien - Abruzzo
Ursprung:Vigna La Salita, Pianella (Colline Pescaresi IGP) 2,2 ha
Färg:Vitt
Druvsort:Trebbiano
Jord:Nordostläge i brant sluttning. Jordmån av kalkrik lera med alluviala sediment (silt) och fossila lämningar.
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Press:Korgpress
Uppväxt:Spontan jäsning i öppna ekståndare (tini) utan temperaturkontroll med ett dygns skalmaceration. Lagring i glasfibertank med ett par omdragningar enligt månens faser. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Bianco Damigiana 2017
Namn:Bianco Damigiana 2017
Vinbonde:Vini Rabasco
Region:Italien - Abruzzo
Ursprung:Vigna La Salita, Pianella (Colline Pescaresi IGP) 2,2 ha
Färg:Orange
Druvsort:Trebbiano
Jord:Kalkrik lera med alluviala sediment (silt) och fossila lämningar
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Press:Korgpress
Uppväxt:Spontan jäsning öppna ekståndare (tini). Fem dagars maceration av de mest mogna druvorna och regelbunden pigéage. Lagring i 54-liters damejeanne med ett par omdragningar enligt månens faser. Ingen klarning eller filtrering. Buteljerat i mars 2018 med avsedd malolaktisk jäsning i flaskan.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Rosato Damigiana 2017
Namn:Rosato Damigiana 2017
Vinbonde:Vini Rabasco
Region:Italien - Abruzzo
Ursprung:Vigna San Desiderio, Pianella (Colline Pescaresi IGP) 2,4 ha
Färg:Rosé
Druvsort:Montepulciano
Jord:Söderläge. Kalkrik lera med alluviala sediment (silt) och fossila lämningar
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Press:Korgpress
Uppväxt:Direkt pressning. Spontan jäsning i öppna ekståndare (tini) och några månaders lagring i 54-liters damejeanne. Ingen klarning eller filtrering. Buteljering i början av mars med avsedd malolaktisk jäsning i flaskan.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:14 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Rosso Cancelli 2019
Namn:Rosso Cancelli 2019
Vinbonde:Vini Rabasco
Region:Italien - Abruzzo
Ursprung:Vigna Cancelli, Pianella (Colline Pescaresi IGP) 4 ha
Färg:Rött
Druvsort:Montepulciano, från 40-åriga rankor uppbundna som tendone (pergola)
Jord:Sydvästläge. Kalkrik lera med alluviala sediment (silt) och fossila lämningar
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Press:Korgpress
Uppväxt:Tidig skörd. Spontan jäsning i ståltank med 4-6 dagars skalmaceration. Sex månaders lagring och ett par omdragningar med ledning av månens faser. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Rosso Cancelli 2018
Namn:Rosso Cancelli 2018
Vinbonde:Vini Rabasco
Region:Italien - Abruzzo
Ursprung:Vigna Cancelli, Pianella (Colline Pescaresi IGP) 4 ha
Färg:Rött
Druvsort:Montepulciano, från 40-åriga rankor uppbundna som tendone (pergola)
Jord:Sydvästläge. Kalkrik lera med alluviala sediment (silt) och fossila lämningar
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Press:Korgpress
Uppväxt:Tidig skörd. Spontan jäsning i ståltank med 4-6 dagars skalmaceration. Sex månaders lagring och ett par omdragningar med ledning av månens faser. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Rosso Cancelli 2017
Namn:Rosso Cancelli 2017
Vinbonde:Vini Rabasco
Region:Italien - Abruzzo
Ursprung:Vigna Cancelli, Pianella (Colline Pescaresi IGP) 4 ha
Färg:Rött
Druvsort:Montepulciano, från 40-åriga rankor uppbundna som tendone (pergole)
Jord:Sydvästläge om 4 ha. Kalkrik lera med alluviala sediment (silt) och fossila lämningar
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Press:Korgpress
Uppväxt:Tidig skörd. Spontan jäsning i ståltank med 4-6 dagars skalmaceration. Sex månaders lagring och ett par omdragningar med ledning av månens faser. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Rosso Cancelli 2016
Namn:Rosso Cancelli 2016
Vinbonde:Vini Rabasco
Region:Italien - Abruzzo
Ursprung:Vigna Cancelli, Pianella (Colline Pescaresi IGP) 4 ha
Färg:Rött
Druvsort:Montepulciano, från 40-åriga rankor uppbundna som tendone (pergole)
Jord:Sydvästläge om 4 ha. Kalkrik lera med alluviala sediment (silt) och fossila lämningar
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Press:Korgpress
Uppväxt:Tidig skörd. Spontan jäsning i ståltank med 4-6 dagars skalmaceration. Sex månaders lagring och ett par omdragningar med ledning av månens faser. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Rosso Damigiana 2017
Namn:Rosso Damigiana 2017
Vinbonde:Vini Rabasco
Region:Italien - Abruzzo
Ursprung:Vigna San Desiderio, Loreto Aprutino (Colline Pescaresi IGP) 2,4 ha
Färg:Rött
Druvsort:Montepulciano
Jord:Söderläge. Kalkrik lera med alluviala sediment (silt) och fossila lämningar
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Press:Korgpress
Uppväxt:Spontan jäsning i öppna ekståndare (tini) utan temperaturkontroll. Tio dagars skalmaceration med regelbunden pigéage. Sex månaders lagring i 54-liters damejeanne, med ett par omdragningar i enlighet med månens faser. Ingen klarning eller filtrering. Buteljering i början av mars med avsedd malolaktisk jäsning i flaskan.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:14 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Puglia

Toscana

Österrike

Steiermark

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Granada

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion