Ursprungligen från södra Frankrike och verksam i hotellbranschen flyttade Jordi Renard till Schweiz 2011 och bosatte sig i staden Vevey. Med tiden utvecklade han en passion för levande viner utan tillsatser och bestämde sig 2020 för att börja göra sitt eget vin.
Druvorna kommer från flera parceller utmed söderlägena i Valais, sammanlagt drygt fyra hektar. De är planterade med en mångfald intressanta druvsorter: petite arvine och chasselas, savagnin och chardonnay, sylvaner och gewurztraminer, pinot noir, gamay och gamaret.
De flesta av rankorna sattes i jorden för över fyrtio år sedan och växer som fristående buskar i branta gräsbevuxna sluttningar. Markerna brukas sedan tidigare utan syntetiska produkter och alla arbetsinsatser som utförs i vingårdarna och i källaren följer månens faser.
All frukt skördas för hand och sorteras noga innan den når källaren. De flesta av druvorna passerar sedan genom en handdriven avstjälkningsmaskin innan jäsningarna startar spontant.
Ett par gröna sorter får emellanåt macerera i hela klasar innan de pressas med en handdriven hydraulisk vertikalpress. De blå druvsorterna lakar ur i knappt två veckor innan pressning, med lätta tryck på skalhatten och några överspolningar. Efter ett års vila i tank buteljeras vinerna med hjälp av gravitation, utan klarning eller filtrering, och helt utan tillsatser. Alla moment, till och med etiketteringen, görs helt för hand.
Maison Vulpin har sitt namn tack vare räven i Jordis efternamn. Hans viner präglas av kalkstensjordar och snudd på medelhavsklimat när solen ligger på, kombinerat med en uppfriskande alpin svalka tack vare höjderna på 550-800 meter. Sedan några år brukar han dessutom en vingård om tre hektar i ett enda stycke i backarna ovanför Villeneuve i Vaud, dit han också nyligen flyttat sin källare. Ett fantastiskt läge (se bilderna) med fina möjligheter inför framtiden!
Certifierad ekologisk produktion