Namn: | 'Amour Vache' Beaujolais 2022 |
---|---|
Vinbonde: | Vin Noé |
Region: | Frankrike - Bourgogne |
Ursprung: | Terres Dorées, södra Beaujolais (Vin de France) |
Färg: | Rött |
Druvsort: | Gamay, inköpt frukt |
Jord: | Sandiga och kalkrika jordar (Pierres Dorées) |
Odling: | Ekologisk utan cert. |
Press: | Vertikalpress |
Uppväxt: | Handskörd. Spontan jäsning av hela druvklasar i öppen ekståndare, med tio dygns maceration under naturligt bildad koldioxid ('semi-carbonique'). Efter pressning jäste vinet ut och vilade tio månader på jästfällningen i lika delar använda fat och tank. Ingen klarning eller filtrering. "Beaujolais - One of the last vineyards harvested. 2,5 week semi carbonic maceration, wine is aged half in barrel and half in tank. The fermentation of this wine lasted well into the following spring. It shows really well in this vintage, lots of complexity coming from the Gamay here, but with great drinkability." |
Tillsatser: | Inga tillsatser |
Alkohol: | 11,5 % |
Volymer: | 750ml |
De senaste åren har vi med nyfikenhet följt en spirande scen av yngre vinmakare i Bourgogne med omnejd. Ofta kommer de från andra områden eller världsdelar och har skaffat sig gedigen erfarenhet genom träget arbete på goda adresser. Slående talang, delad vänskap och inte så lite karisma är också något dessa nomader tycks ha gemensamt.
Jonathan Purcell flyttade från Kalifornien till Bourgogne för tolv år sedan. En kortare sejour på vinskolan i Beaune avlöstes med arbete hos namn som Pacalet och Croix, Montille och Matrot. 2017 startade Jon och hans vänner ett litet kollektivt vineri i Auxey-Duresses. Idag driver de alla någonting på egen hand, och 2021 fick Jonathan möjlighet att ta över en gård i Saint-Aubin.
De första åren handlade enbart om ’négoce’ – främst gamay från Beaujolais, sedan lite aligoté och efterhand även pinot noir. 2020 kunde han börja arbeta med tre fina lägen i Saint-Aubin och Puligny. De hade tidigare brukats av Jean-Jacques Morel, som nu gick i pension, och skötts med ekologiska metoder de senaste 25 åren – radikalt minimalistiska och starkt inspirerade av Masanobu Fukuoka.
För att stimulera sina rankor att ge lite mer utdelning har Jonathan börjat plöja några vändor om året, dels nere i dalgången (La Combe au Sud 1er cru) där jorden är relativt tung och lerig, men också på kalkstenshöjderna i Puligny (Le Trezin). Då har han hyrt in en kompis med häst för att göra jobbet. Det brantaste läget (La Chatenière 1er cru) får han själv plöja med vinsch. De här tre parcellerna omfattar tillsammans inte mer än 0,8 hektar.
I källaren jäser de röda vinerna med hela klasar och stjälkar i tank eller ekståndare – relativt långa macerationer med regelbunden nedtryckning av skalhatten. Efter pressning mognar alla röda i använda bourgognefat. De vita vinerna ges knappt ens en kort sedimentering innan de dras om till fat för att ha rikligt med jästfällning kvar att utvecklas på under den långsamma uppväxten. Inte sedan 2017 har Jonathan använt något tillsatt svavel.
När vi först besökte gården blev vi förtjusta i hur skickligt Jonathan spikat stilen i sina négoce-viner av gamay och pinot. Och det krävs knappast någon stjärnkikare för att se en lysande framtid kring de vita från Saint-Aubin och Puligny.