Belgaren Frank Cornelissen har en bakgrund som vinhandlare i Bryssel. Efter sitt första besök på vulkanen Etnas nordsluttningar år 2000 bestämde han sig för att flytta dit på heltid och odla vin. Frank hade funderat grundligt över bästa tänkbara oförstörda plats på planeten Jorden att göra storslagna viner, och valet föll slutligen på Etna.
Etna är ett relativt svalt område vars klimat skiljer sig en hel del från resten av Sicilien. Geologiskt sett handlar det om vulkanisk basalt, lava och sand. De norra dalgångarna på Etna är framförallt kända för sina gamla odlingar av nerello mascalese. Druvsorten ger eleganta och intensiva röda viner med ljusare färg och tanniner som är strukturerade åt nebbiolo-hållet. Vid sidan av de röda produceras det mindre mängder vitt, i Cornelissens fall runt 7000 flaskor av hans totalt cirka 100 000.
Munjebel Bianco består till hälften av den lokala druvsorten carricante, så vinet skulle formellt sett kunna kvalificera sig som Etna Bianco. Frank är dock kritiskt inställd till en del andra vita från appellationen och vill vara helt säker på att hans vin är en värdig representant, så än så länge nöjer han sig med IGT Terre Siciliane. Resten av druvorna är grecanico dorato. Alla stockar är beskurna som fristående buske (’ad alberello’) vilket innebär att arbetet och givetvis även skörden görs för hand.
Frank berättar att hans vita viner inte längre hör hemma i kategorin ’orangevin’ eftersom han vill att de ska ge uttryck för platsen snarare än för den särskilda stilen av vinmakning. Tekniken att macerera med druvornas skal används dock fortfarande, men bara innan jäsningen börjar. Dels bidrar skalkontakten med tätare smaker till vinet, dels ger det en längre samvaro med jästen som finns på druvornas skal. Detta är nödvändigt för att vinet ska jäsa ut helt torrt, menar Frank.
De gröna druvorna avstjälkas och krossas och får sedan ha kontakt med musten i upp till fyra dygn vid 10-12 graders temperatur innan jäsningen långsamt börjar komma igång. Efter pressningen flyttas musten över till glasfibertank där den jäser klart vid 16 graders temperatur. När den malolaktiska omvandlingen är färdig förs vinet vidare till den kallaste delen av källaren för att lugna ned sig och påbörja sin utvecklingsprocess. De vita brukar buteljeras i februari-mars och lagras i en extra sval del av källaren vid 10-12 grader. Frank tycker själv att de nya metoderna ger mer finess än tidigare, men säger att han förstår om hans beslut kanske inte applåderas av alla.
För några år sedan introducerade Frank en lättare filtrering för att göra sina viner mer stabila – inte minst i känsligare årgångar som 2015. Filtrens finhetsgrad är 3-5 mikron för de röda och 1-3 mikron för det vita. Vinerna kommer ändå fälla ut en del sediment med tiden, säger han. Han har även ändrat sin principiella inställning till användningen av svavel vilket innebär att de flesta av hans viner numera tillsätts en minimal dos innan buteljering.
Susucaru Rosso var tidigare känt som Contadino. Vinet är gjort av av mestadels blå druvor från olika vinmarker på nordsidan av Etna, och kan ses som ett slags introduktion till hela området. Mixen domineras av nerello mascalese med mindre andelar nerello cappuccio, minella nera, alicante bouschet och minella bianca. Vinet går i en lättare stil som lokalbefolkningen på Etna traditionellt framställt från sina egna marker och druckit själva. Här vill Frank inte minst få till ett attraktivt förhållande mellan kvalitet och pris.
Munjebel Rosso Classico kommer också från flera olika lägen och ger en balanserad bild av hela området. Jämfört med Susucaru Rosso är det ett mer robust och tanninstrukturerat vin – Frank beskriver det själv som mer ”aristokratiskt”. Det vill säga: framställt av utvalda druvor, från utvalda ursprung, och enbart nerello mascalese. En traditionell Etna-bonde skulle knappast ha gjort vinet på det viset, eftersom man vanligen blandat allt som fanns i vingården. En annan aspekt av Etna, alltså.
I framtiden hamnar vingårdsvinerna i fokus på Etna, menar Frank – ungefär som i Barolo. På Sicilien är ”contrada” en administrativ underdelning till kommun. Contrada-vinerna beskriver han som särskilt ämnade för vinfantasten, och nämner även att en officiell vingårdskarta är på väg att produceras. De här vinerna är ofta mer fängslande genom sitt tydliga uttryck för den specifika växtplatsen. Contrada-vinerna får också längre tid på sig att mogna i tank. Medan Sucucaru Rosso och Munjebel Rosso ’Classico’ buteljeras ett år efter skörd, så väntar Frank med att buteljera alla sina vingårdsviner ända till i februari-mars våren därpå – precis som i Bourgogne. Den årstiden har vinerna en god fräschör i frukten och är kompakta och knutna så att de klarar buteljeringen bra. Tack vare den nya lagerbyggnaden får contrada-vinerna arton månader på flaska att hitta formen innan de skickas ut på marknaden.
Feudi di Mezzo (FM) ligger norr om byn Passopisciaro och är en mer vidsträckt contrada än de flesta. Därför har Frank valt att vinifiera den lägre delen – vars höjd är ungefär 580 meter – separat. Rankorna här är relativt sett yngre, strax över 40 år gamla. Kombinationen av djupare jordar och god luftgenomströmning ger bra mognad i frukten. Det här är ofta det mest florala och fruktiga av contrada-vinerna.
Porcaria (PA) kommer från cru Porcaria i den övre delen av Feudi di Mezzo, på 640 meters höjd. Stockarna är traditionellt beskurna som alberello (fristående buskar) och är mer än 60 år gamla. Läget kan bjuda på utmaningar att få frukten helt mogen, men när allting klaffar blir vinerna kompletta med kraft och elegans.
Campo Re (CR) kommer från contrada Campo Re strax öster om staden Randazzo, i den västraste delen av DOP-zonen på Etnas nordsluttningar. Den här vingården är belägen på 730 meters höjd och har en djup/tung jordmån där druvorna mognar sent. Stockarna är delvis oympade och mer än 70 år gamla. Vinerna får gott djup och en kraftfull tanninstruktur åt barolo-hållet.
Monte Colla (MC) kommer från en vinmark på på 760 meters höjd i contrada Monte Colla, belägen i kommunen Castiglione di Sicilia utanför DOP-zonen. Det här är en brant och terrasserad vingård med solbelyst södersluttning mittemot Etna. Stockarna planterades 1946 i en jordmån av sandig lera och granit. Vinerna härifrån blir vanligen rika och kraftfulla, eller som Frank säger: “Det här är min Hermitage!”
Chiusa Spagnolo (CS) härstammar från läget med samma namn på 620 meters höjd i contrada Zottorinoto, nordväst om byn Solicchiata. De oympade stockarna planterades under decenniet efter 1925 och är idag minst 80 år gamla. Det här läget har starka inslag av lava och ger vanligen djupare, mer tanninrika viner.
Vigne Alte (VA) är en cuvée av de allra högst belägna, terrasserade vingårdarna: Tartaraci på 1000 meters höjd i byn Bronte, samt Monte Dolce och Pettinociarelle i Solicchiata på 900 meter. De gamla rankorna växer på egen rotstock och vinerna härifrån ger uttryck för svalvuxen elegans. Från och med 2020 betecknas CS och VA, tillsammans med Magma, som ”Grand Cru”, och övriga lägen som ”Premier Cru”.
Magma är vad Cornelissen kallar sitt ”Grand Vin” och kommer från contrada Barbabecchi söder om byn Solicchiata. Den här vinmarken ligger på ungefär 900 meters höjd, ovanför DOP-zonen, och vänder sig mot nordost så att den kan dra fördel av den tidiga morgonsolen. Rankorna växer på egen rotstock och är mer än 100 år gamla. Vinet produceras bara de bästa åren, då det får en underbar fruktmognad och lyxigt silkeslen textur. Övriga årgångar görs istället ”mini-magman” Barbabecchi (BB).
Certifierad ekologisk produktion