Italien – Sicilien

Frank Cornelissen

Belgaren Frank Cornelissen har en bakgrund som vinhandlare i Bryssel. Efter sitt första besök på vulkanen Etnas nordsluttningar år 2000 bestämde han sig för att flytta dit på heltid och odla vin. Valet föll slutligen på Etna efter att Frank hade funderat grundligt över bästa tänkbara oförstörda plats på planeten Jorden att göra storslagna viner.

Etna är ett relativt svalt område, vars klimat skiljer sig en hel del från resten av Sicilien. Geologiskt sett handlar det om vulkanisk basalt, lava och sand. De norra dalgångarna på Etna är framförallt kända för sina gamla odlingar av nerello mascalese. Druvsorten ger eleganta och intensiva röda viner med ljusare färg och tanniner som är strukturerade åt nebbiolo-hållet. Vid sidan av de röda produceras det mindre mängder vitt, i Franks fall runt 7000 flaskor av hans totalt cirka 100 000.

Munjebel Bianco består till 60% av carricante, så vinet skulle formellt sett kunna kvalificera sig som Etna Bianco. Frank är dock kritiskt inställd till en del andra vita från appellationen och vill vara helt säker på att hans vin är en värdig representant, så än så länge nöjer han sig med IGT Terre Siciliane. Resten av druvorna, alltså 40%, är grecanico dorato. Alla stockar är beskurna som fristående buske (ad alberello) vilket innebär att arbetet och givetvis även skörden görs för hand.

Frank säger att hans vita viner inte längre hör hemma i kategorin ’orangevin’ eftersom han vill att de ska ge uttryck för platsen snarare än för den särskilda stilen av vinmakning. Tekniken att macerera med druvornas skal används dock fortfarande, men bara innan jäsningen börjar. Dels bidrar skalkontakten med tätare smaker till vinet, dels ger det en längre samvaro med jästen som finns på druvornas skal. Detta är nödvändigt för att vinet ska jäsa ut helt torrt, menar Frank.

De gröna druvorna avstjälkas och krossas och får sedan ha kontakt med musten i upp till fyra dygn vid 10-12 graders temperatur innan jäsningen långsamt börjar komma igång. Efter pressningen flyttas musten över till glasfibertank där den jäser klart vid 16 graders temperatur. När den malolaktiska omvandlingen är färdig förs vinet vidare till den kallaste delen av källaren för att lugna ned sig och påbörja sin utvecklingsprocess. De vita brukar buteljeras i februari-mars och lagras i en extra sval del av källaren vid 10-12 grader. Frank tycker själv att de nya metoderna ger mer finess än tidigare, men säger att han förstår om hans beslut kanske inte applåderas av alla.

För några år sedan introducerade Frank en lättare filtrering för att göra sina viner mer stabila – inte minst i känsligare årgångar som 2015. Filtrens finhetsgrad är 3-5 mikron för de röda och 1-3 mikron för det vita. Vinerna kommer ändå fälla ut en del sediment med tiden, säger han. Han har även ändrat sin principiella inställning till användningen av svavel vilket innebär att hans två enklare röda viner nu tillsätts en minimal dos innan buteljering.

Med den senaste årgången 2017 har Contadino bytt namn till Susucaru Rosso. Vinet är gjort av på en blandning av mestadels blå druvor från olika vinmarker på nordsidan av Etna, och kan ses som ett slags introduktion till hela området. Mixen domineras av nerello mascalese med mindre andelar nerello cappuccio, minella nera, alicante bouschet och minella bianca. Vinet går i en lättare stil, som lokalbefolkningen på Etna traditionellt framställt från sina egna marker och druckit själva. Här vill Frank inte minst erbjuda ett attraktivt förhållande mellan kvalitet och pris.

Munjebel Rosso Classico kommer också från flera olika lägen och ger en balanserad bild av hela området. Jämfört med Susucaru Rosso är det ett mer robust och tanninstrukturerat vin – Frank beskriver det själv som mer ”aristokratiskt”. Det vill säga: framställt av utvalda druvor, från utvalda ursprung, och enbart nerello mascalese. En traditionell Etna-bonde skulle knappast ha gjort vinet på det viset, eftersom man vanligen blandat allt som fanns i vingården. En annan aspekt av Etna, alltså.

I framtiden hamnar vingårdsvinerna i fokus på Etna, menar Frank – ungefär som i Barolo. På Sicilien är ”contrada” en administrativ underdelning till kommun. Contrada-vinerna beskriver han som särskilt ämnade för vinfantasten, och nämner även att en vingårdskarta är på väg att produceras av Alessandro Masnaghettis förlag Enogea. De här vinerna är inte nödvändigtvis bättre men ofta mer fängslande genom sitt tydliga uttryck för den specifika växtplatsen.

Contrada-vinerna får längre tid på sig att mogna i tank. Medan Sucucaru Rosso och Munjebel Rosso Classico buteljeras ett år efter skörd, så väntar Frank med att buteljera alla sina vingårdsviner ända till i februari-mars våren därpå – precis som i Bourgogne. Den årstiden har vinerna en god fräschör i frukten och är kompakta och knutna så att de klarar buteljeringen bra. Med nybyggt lagerhus är tanken att vingårdsvinerna ska få ett helt år på flaska att hitta sitt fokus innan de skickas ut på marknaden.

Vigne Alte (VA) är en cuvée av de allra högst belägna, terrasserade vingårdarna: Tartaraci på 1000 meters höjd i byn Bronte, samt Monte Dolce och Pettinociarelle i Solicchiata på 900 meter. De gamla rankorna växer på egen rotstock och vinerna härifrån ger uttryck för svalvuxen elegans.

Chiusa Spagnola (CS) härstammar från läget med samma namn i contrada Zottorinoto i byn Solicchiata, på 620 meters höjd. De oympade stockarna planterades under decenniet efter 1925 och är idag minst 80 år gamla. Det här läget ger vanligen djupare, mer tanninrika viner.

Campo Re (CR) kommer från trakten av byn Randazzo på nordvästra sidan av Etna, i contrada Campo Re. Den här vingården är belägen på 730 meters höjd, och har en djup/tung jordmån där druvorna mognar sent. Stockarna är delvis oympade och mer än 70 år gamla. Vinerna får gott djup och en kraftfull tanninstruktur åt barolo-hållet.

Monte Colla (MC) kommer från en vinmark i contrada Monte Colla, på 760 meters höjd. Det här är en brant och terrasserad vingård med solbelyst söderläge mittemot Etna. Stockarna planterades 1946 i en jordmån av sandig lera. Vinerna härifrån blir vanligen rika och kraftfulla.

Porcaria (PA) kommer från cru Porcaria i den övre delen av contrada Feudi di Mezzo, 640 m.ö.h. Stockarna är traditionellt beskurna som alberello (fristående buskar) och är mer än 60 år gamla. Läget kan bjuda på utmaningar att få frukten helt mogen, men när allting klaffar blir vinerna kompletta med kraft och elegans.

Feudi di Mezzo (FM) är en mer vidsträckt contrada än de flesta. Därför har Frank valt att vinifiera den lägre delen – vars höjd är ungefär 580 meter – separat. Rankorna här är relativt sett yngre, strax över 40 år gamla. Kombinationen av djupare jordar och god luftgenomströmning ger bra mognad i frukten. Det här är vanligen det mest florala och lättsamt fruktiga av contrada-vinerna.

Magma är vad Cornelissen kallar sitt ”Grand Vin” och kommer från contrada Barbabecchi i byn Solicchiata. Den här vinmarken ligger på ungefär 900 meters höjd och vänder sig mot nordost, så att den kan dra fördel av den tidiga morgonsolen. Rankorna växer på egen rotstock och är mer än 100 år gamla. Vinet produceras bara i de bästa årgångarna, då det får en underbar fruktmognad och lyxigt silkeslen textur.

En längre intervju med Frank från hösten 2013 finns att läsa här.

frankcornelissen.it

Viner

Munjebel Bianco 'Classico' 2018
Namn:Munjebel Bianco 'Classico' 2018
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna: Calderara, Borriglione, Crasà, Picciolo (Terre Siciliane IGP)
Färg:Vitt
Druvsort:Grecanico dorato och carricante (lika delar) från 40+ år gamla stockar.
Jord:620-750 möh. Vulkanisk jordmån.
Odling:Ekologisk (BIO-U.S.)
Uppväxt:Fyra dygns inledande skalmaceration. Spontan jäsning i neutrala tankar av glasfiber. Ingen klarning, men lätt filtrering innan buteljering.
Tillsatser:5-30 mg/l, antingen tillsatt eller inte.
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Munjebel Bianco 'Classico' 2017
Namn:Munjebel Bianco 'Classico' 2017
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna: Calderara, Borriglione, Crasà, Picciolo (Terre Siciliane IGP)
Färg:Vitt
Druvsort:Grecanico dorato & carricante (50/50) från 40+ år gamla stockar.
Jord:620-750 möh. Vulkanisk jordmån.
Odling:Ekologisk (BIO-U.S.)
Uppväxt:Fyra dygns inledande skalmaceration. Spontan jäsning i neutrala tankar av glasfiber. Ingen klarning, men lätt filtrering innan buteljering.
Tillsatser:5-30 mg/l, antingen tillsatt eller inte.
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Susucaru Rosato 2020
Namn:Susucaru Rosato 2020
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna: Picciolo, Pietramarina, Calderara Soprana, Crasà, Muganazze (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rosé
Druvsort:Nerello mascalese, malvasia, moscadella, catarratto
Jord:Vulkanisk jordmån
Odling:Ekologisk (Ecocert IT-BIO-014)
Uppväxt:Avstjälkning och lätt krossning av druvorna. Jäsning med 'pied-de-cuve' (spontan förjäsning) och tio dagars skalkontakt i neutrala tankar av glasfiber (25-70 hl). Ingen klarning, men lätt filtrering innan buteljering.
Tillsatser:5-30 mg/l, antingen tillsatt eller inte.
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Susucaro Rosso 2019
Namn:Susucaro Rosso 2019
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese, nerello cappuccio, minella nera, alicante bouschet, minella bianca.
Jord:Vulkanisk jordmån med basalt, lava och sand
Odling:Ekologisk (Ecocert IT-BIO-014)
Uppväxt:Avstjälkning och lätt krossning av druvorna. Jäsning med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och 60 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 25-70 hl. Ingen klarning, lätt filtrering. Buteljerad i maj 2020.
Tillsatser:15 mg/l so2 tillsatt
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Munjebel Rosso 'Classico' 2019
Namn:Munjebel Rosso 'Classico' 2019
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna: Chiusa Spagnola, Rampante, Monte Colla, Feudo di Mezzo, Piano Daini & Crasà (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese
Jord:Vulkanisk jordmån med basalt, lava och sand
Odling:Ekologisk, ej certifierat
Uppväxt:Avstjälkning och krossning av druvorna. Jäsning med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och 60 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 15-25 hl. Ingen klarning, lätt filtrering.
Tillsatser:5-30 mg/l, antingen tillsatt eller inte.
Alkohol:14 %
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Munjebel Rosso 'Classico' 2018
Namn:Munjebel Rosso 'Classico' 2018
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna: Chiusa Spagnola, Rampante, Monte Colla, Feudo di Mezzo, Piano Daini & Crasà (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese
Jord:Vulkanisk jordmån med basalt, lava och sand
Odling:Ekologisk, ej certifierat
Uppväxt:Avstjälkning och krossning av druvorna. Jäsning med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och 60 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 15-25 hl. Ingen klarning, lätt filtrering.
Tillsatser:5-30 mg/l, antingen tillsatt eller inte.
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Munjebel Rosso VA 2017
Namn:Munjebel Rosso VA 2017
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna, Vigne Alte: Pettinociarelle, Monte Dolce and Tartaraci (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese, minst 90-åriga oympade stockar
Jord:Högst belägna vingårdarna (870-1000 möh) i norr- och västerläge. Vulkanisk jordmån med basalt, lava och sand.
Odling:Ekologisk, ej cert.
Uppväxt:Avstjälkning och krossning av druvorna. Jäsning med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och 60 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 15-25 hl. Arton månaders lagring i tank innan buteljering utan klarning, med en lätt filtrering. Sedan ytterligare arton månaders vila innan flaskorna når marknaden.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:15 %
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Munjebel Rosso VA 2016
Namn:Munjebel Rosso VA 2016
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna, Vigne Alte: Pettinociarelle, Monte Dolce and Tartaraci (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese, minst 90-åriga oympade stockar
Jord:Högst belägna vingårdarna (870-1000 möh) i norr- och västerläge. Vulkanisk jordmån med basalt, lava och sand.
Odling:Ekologisk, ej cert.
Uppväxt:Avstjälkning och krossning av druvorna. Jäsning med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och 60 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 15-25 hl. Arton månaders lagring i tank innan buteljering utan klarning, med en lätt filtrering. Sedan ytterligare arton månaders vila innan flaskorna når marknaden.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Munjebel Rosso CS 2017
Namn:Munjebel Rosso CS 2017
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna, Contrada Zottorinoto: Chiusa Spagnolo (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese. Minst 80-åriga rankor planterade på egen rotstock 1925-1937
Jord:Nordsluttning, 620 möh. Vulkanisk jordmån med basalt, lava och sand.
Odling:Ekologisk (Ecocert IT-BIO-014)
Uppväxt:Avstjälkning och krossning av druvorna. Jäsning med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och 60 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 15-25 hl. Arton månaders lagring i tank innan buteljering utan klarning, med en lätt filtrering. Sedan ytterligare arton månaders vila innan flaskorna når marknaden.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:15 %
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Munjebel Rosso CS 2016
Namn:Munjebel Rosso CS 2016
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna, Contrada Zottorinoto: Chiusa Spagnolo (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese. Minst 80-åriga rankor planterade på egen rotstock 1925-1937
Jord:Nordsluttning, 620 möh. Vulkanisk jordmån med basalt, lava och sand.
Odling:Ekologisk, ej cert.
Uppväxt:Avstjälkning och krossning av druvorna. Jäsning med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och 60 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 15-25 hl. Arton månaders lagring i tank innan buteljering utan klarning, med en lätt filtrering. Sedan ytterligare arton månaders vila innan flaskorna når marknaden.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Munjebel Rosso CR 2017
Namn:Munjebel Rosso CR 2017
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna, Contrada Campo Re (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese. 70-åriga rankor, delvis på egen rotstock.
Jord:Nordsluttning, 735 möh. Vulkanisk jordmån med basalt, lava och sand.
Odling:Ekologisk, ej cert.
Uppväxt:Avstjälkning och krossning av druvorna. Jäsning med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och 60 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 15-25 hl. Arton månaders lagring i tank innan buteljering utan klarning, med en lätt filtrering. Sedan ytterligare arton månaders vila innan flaskorna når marknaden.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:15 %
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Munjebel Rosso CR 2016
Namn:Munjebel Rosso CR 2016
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna, Contrada Campo Re (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese. 70-åriga rankor, delvis på egen rotstock.
Jord:Nordsluttning, 735 möh. Vulkanisk jordmån med basalt, lava och sand.
Odling:Ekologisk, ej cert.
Uppväxt:Avstjälkning och krossning av druvorna. Jäsning med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och 60 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 15-25 hl. Arton månaders lagring i tank innan buteljering utan klarning, med en lätt filtrering. Sedan ytterligare arton månaders vila innan flaskorna når marknaden.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Munjebel Rosso FM 2017
Namn:Munjebel Rosso FM 2017
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna, Passopisciaro: Contrada Feudo di Mezzo - sottana (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese. 40-åriga rankor.
Jord:Nordsluttning, 580 möh. Vulkanisk jordmån med basalt, lava och sand.
Odling:Ekologisk, ej cert.
Uppväxt:Avstjälkning och krossning av druvorna. Jäsning med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och 60 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 15-25 hl. Arton månaders lagring i tank innan buteljering utan klarning, med en lätt filtrering. Sedan ytterligare arton månaders vila innan flaskorna når marknaden.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:15 %
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Munjebel Rosso FM 2016
Namn:Munjebel Rosso FM 2016
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna, Passopisciaro: Contrada Feudo di Mezzo - sottana (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese. 40-åriga rankor.
Jord:Nordsluttning, 580 möh. Vulkanisk jordmån med basalt, lava och sand.
Odling:Ekologisk, ej cert.
Uppväxt:Avstjälkning och krossning av druvorna. Jäsning med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och 60 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 15-25 hl. Arton månaders lagring i tank innan buteljering utan klarning, med en lätt filtrering. Sedan ytterligare arton månaders vila innan flaskorna når marknaden.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Munjebel Rosso MC 2017
Namn:Munjebel Rosso MC 2017
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna, Contrada Monte Colla (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese, planterade 1946.
Jord:Söderläge, 760 möh. Vulkanisk jordmån med sandig lera.
Odling:Ekologisk, ej cert.
Uppväxt:Avstjälkning och krossning av druvorna. Jäsning med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och 60 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 15-25 hl. Arton månaders lagring i tank innan buteljering utan klarning, med en lätt filtrering. Sedan ytterligare arton månaders vila innan flaskorna når marknaden.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:15 %
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Munjebel Rosso MC 2016
Namn:Munjebel Rosso MC 2016
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna, Contrada Monte Colla (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese, planterade 1946.
Jord:Söderläge, 760 möh. Vulkanisk jordmån med sandig lera.
Odling:Ekologisk, ej cert.
Uppväxt:Avstjälkning och krossning av druvorna. Jäsning med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och 60 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 15-25 hl. Arton månaders lagring i tank innan buteljering utan klarning, med en lätt filtrering. Sedan ytterligare arton månaders vila innan flaskorna når marknaden.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Munjebel Rosso PA 2017
Namn:Munjebel Rosso PA 2017
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna, Contrada Feudo di Mezzo: cru Porcaria (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese, minst 60-åriga stockar
Jord:Nordsluttning, 640 möh. Vulkanisk jordmån med basalt, lava och sand.
Odling:Ekologisk (Ecocert IT-BIO-014)
Uppväxt:Avstjälkning och krossning av druvorna. Jäsning med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och 60 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 15-25 hl. Arton månaders lagring i tank innan buteljering utan klarning, med en lätt filtrering. Sedan ytterligare arton månaders vila innan flaskorna når marknaden.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:15 %
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Munjebel Rosso PA 2016
Namn:Munjebel Rosso PA 2016
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna, Contrada Feudo di Mezzo: cru Porcaria (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese, minst 60-åriga stockar
Jord:Nordsluttning, 640 möh. Vulkanisk jordmån med basalt, lava och sand.
Odling:Ekologisk, ej cert.
Uppväxt:Avstjälkning och krossning av druvorna. Jäsning med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och 60 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 15-25 hl. Arton månaders lagring i tank innan buteljering utan klarning, med en lätt filtrering. Sedan ytterligare arton månaders vila innan flaskorna når marknaden.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Magma Rosso 2017
Namn:Magma Rosso 2017
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna, Contrada Barbabecchi, Solicchiata (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese
Jord:Nordostsluttning, 870-910 möh. Vulkanisk jordmån med basalt, lava och sand.
Odling:Ekologisk (Ecocert IT-BIO-014)
Uppväxt:Avstjälkning och krossning av druvorna. Jäsning med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och 60 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 15-25 hl. Arton månaders lagring i tank innan buteljering utan klarning, med en lätt filtrering. Sedan ytterligare arton månaders vila innan flaskorna når marknaden.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:15 %
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Magma Rosso 2016
Namn:Magma Rosso 2016
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna, Contrada Barbabecchi, Solicchiata (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese
Jord:Nordostsluttning, 870-910 möh. Vulkanisk jordmån med basalt, lava och sand.
Odling:Ekologisk (BIO-U.S.)
Uppväxt:Avstjälkning och krossning av druvorna. Jäsning med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och 60 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 15-25 hl. Arton månaders lagring i tank innan buteljering utan klarning, med en lätt filtrering. Sedan ytterligare arton månaders vila innan flaskorna når marknaden.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Toscana

Veneto

Österrike

Steiermark

Skandinavien

Cider

Kombucha

Spanien

Andalucia

Granada

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion