Italien – Sicilien

Frank Cornelissen

Belgaren Frank Cornelissen har en bakgrund som vinhandlare i Bryssel. Efter sitt första besök på vulkanen Etnas nordsluttningar år 2000 bestämde han sig för att flytta dit på heltid och odla vin. Valet föll slutligen på Etna efter att Frank hade funderat grundligt över bästa tänkbara oförstörda plats på planeten Jorden att göra storslagna viner.

Etna är ett relativt svalt område, vars klimat skiljer sig en hel del från resten av Sicilien. Geologiskt sett handlar det om vulkanisk basalt, lava och sand. De norra dalgångarna på Etna är framförallt kända för sina gamla odlingar av nerello mascalese. Druvsorten ger eleganta och intensiva röda viner med ljusare färg och tanniner som är strukturerade åt nebbiolo-hållet. Vid sidan av de röda produceras det mindre mängder vitt, i Franks fall runt 7000 flaskor av hans totalt cirka 100 000.

Munjebel Bianco består till 60% av carricante, så vinet skulle formellt sett kunna kvalificera sig som Etna Bianco. Frank är dock kritiskt inställd till en del andra vita från appellationen och vill vara helt säker på att hans vin är en värdig representant, så än så länge nöjer han sig med IGT Terre Siciliane. Resten av druvorna, alltså 40%, är grecanico dorato. Alla stockar är beskurna som fristående buske (ad alberello) vilket innebär att arbetet och givetvis även skörden görs för hand.

Frank säger att hans vita viner inte längre hör hemma i kategorin ’orangevin’ eftersom han vill att de ska ge uttryck för platsen snarare än för den särskilda stilen av vinmakning. Tekniken att macerera med druvornas skal används dock fortfarande, men bara innan jäsningen börjar. Dels bidrar skalkontakten med tätare smaker till vinet, dels ger det en längre samvaro med jästen som finns på druvornas skal. Detta är nödvändigt för att vinet ska jäsa ut helt torrt, menar Frank.

De gröna druvorna avstjälkas och krossas och får sedan ha kontakt med musten i upp till fyra dygn vid 10-12 graders temperatur innan jäsningen långsamt börjar komma igång. Efter pressningen flyttas musten över till glasfibertank där den jäser klart vid 16 graders temperatur. När den malolaktiska omvandlingen är färdig förs vinet vidare till den kallaste delen av källaren för att lugna ned sig och påbörja sin utvecklingsprocess. De vita brukar buteljeras i februari-mars och lagras i en extra sval del av källaren vid 10-12 grader. Frank tycker själv att de nya metoderna ger mer finess än tidigare, men säger att han förstår om hans beslut kanske inte applåderas av alla.

För några år sedan introducerade Frank en lättare filtrering för att göra sina viner mer stabila – inte minst i känsligare årgångar som 2015. Filtrens finhetsgrad är 3-5 mikron för de röda och 1-3 mikron för det vita. Vinerna kommer ändå fälla ut en del sediment med tiden, säger han. Han har även ändrat sin principiella inställning till användningen av svavel vilket innebär att hans två enklare röda viner nu tillsätts en minimal dos innan buteljering.

Med den senaste årgången 2017 har Contadino bytt namn till Susucaru Rosso. Vinet är gjort av på en blandning av mestadels blå druvor från olika vinmarker på nordsidan av Etna, och kan ses som ett slags introduktion till hela området. Mixen domineras av nerello mascalese med mindre andelar nerello cappuccio, minella nera, alicante bouschet och minella bianca. Vinet går i en lättare stil, som lokalbefolkningen på Etna traditionellt framställt från sina egna marker och druckit själva. Här vill Frank inte minst erbjuda ett attraktivt förhållande mellan kvalitet och pris.

Munjebel Rosso Classico kommer också från flera olika lägen och ger en balanserad bild av hela området. Jämfört med Susucaru Rosso är det ett mer robust och tanninstrukturerat vin – Frank beskriver det själv som mer ”aristokratiskt”. Det vill säga: framställt av utvalda druvor, från utvalda ursprung, och enbart nerello mascalese. En traditionell Etna-bonde skulle knappast ha gjort vinet på det viset, eftersom man vanligen blandat allt som fanns i vingården. En annan aspekt av Etna, alltså.

I framtiden hamnar vingårdsvinerna i fokus på Etna, menar Frank – ungefär som i Barolo. På Sicilien är ”contrada” en administrativ underdelning till kommun. Contrada-vinerna beskriver han som särskilt ämnade för vinfantasten, och nämner även att en vingårdskarta är på väg att produceras av Alessandro Masnaghettis förlag Enogea. De här vinerna är inte nödvändigtvis bättre men ofta mer fängslande genom sitt tydliga uttryck för den specifika växtplatsen.Contrada-vinerna får längre tid på sig att mogna i tank. Medan Sucucaru Rosso och Munjebel Rosso Classico buteljeras ett år efter skörd, så väntar Frank med att buteljera alla sina vingårdsviner ända till i februari-mars våren därpå – precis som i Bourgogne. Den årstiden har vinerna en god fräschör i frukten och är kompakta och knutna så att de klarar buteljeringen bra. Med nybyggt lagerhus är tanken att vingårdsvinerna ska få ett helt år på flaska att hitta sitt fokus innan de skickas ut på marknaden.

Puntalazzo (PU) är det senaste tillskottet bland lägesvinerna och dessutom det enda vinet som inte kommer från norra Etna. Puntalazzo ligger i kommunen Mascali, som gett namn åt den dominerande druvsorten nerello mascalese. Det är ett rakt österläge på 600 meters höjd, omgivet av skog och med utsikt över Medelhavet nedanför. Rankorna är relativt unga och det är bara de övre terrasserna som används till det röda vinet, om druvorna är mogna nog – resten går till Susucaru Rosato. Av alla Franks contrada-viner det lättaste och mest eteriska.

Calderara Sottana (CD) kommer från contradan med samma namn, nordväst om Passopisciaro, vid gränsen mellan Randazzo och Castiglione di Sicilia. Marken ligger på drygt 600 meters höjd och har en utpräglat stenig jordmån med värmehållande egenskaper. Rankorna är minst 40 år gamla och ger vanligen ett vin som drar åt det finlemmade och eleganta hållet.

Feudi di Mezzo (FM) ligger norr om byn Passopisciaro och är en mer vidsträckt contrada än de flesta. Därför har Frank valt att vinifiera den lägre delen – vars höjd är ungefär 580 meter – separat. Rankorna här är relativt sett yngre, strax över 40 år gamla. Kombinationen av djupare jordar och god luftgenomströmning ger bra mognad i frukten. Det här är ofta det mest florala och fruktiga av contrada-vinerna.

Porcaria (PA) kommer från cru Porcaria i den övre delen av Feudi di Mezzo, på 640 meters höjd. Stockarna är traditionellt beskurna som alberello (fristående buskar) och är mer än 60 år gamla. Läget kan bjuda på utmaningar att få frukten helt mogen, men när allting klaffar blir vinerna kompletta med kraft och elegans.

Chiusa Spagnolo (CS) härstammar från läget med samma namn på 620 meters höjd i contrada Zottorinoto,  nordväst om byn Solicchiata. De oympade stockarna planterades under decenniet efter 1925 och är idag minst 80 år gamla. Det här läget har starka inslag av lava och ger vanligen djupare, mer tanninrika viner.

Campo Re (CR) kommer från contrada Campo Re strax öster om staden Randazzo, i den västraste delen av DOP-zonen på Etnas nordsluttningar. Den här vingården är belägen på 730 meters höjd och har en djup/tung jordmån där druvorna mognar sent. Stockarna är delvis oympade och mer än 70 år gamla. Vinerna får gott djup och en kraftfull tanninstruktur åt barolo-hållet.

Monte Colla (MC) kommer från en vinmark på på 760 meters höjd i contrada Monte Colla, belägen i kommunen Castiglione di Sicilia utanför DOP-zonen. Det här är en brant och terrasserad vingård med solbelyst södersluttning mittemot Etna. Stockarna planterades 1946 i en jordmån av sandig lera och granit. Vinerna härifrån blir vanligen rika och kraftfulla, eller som Frank säger: “Det här är min Hermitage!”

Vigne Alte (VA) är en cuvée av de allra högst belägna, terrasserade vingårdarna: Tartaraci på 1000 meters höjd i byn Bronte, samt Monte Dolce och Pettinociarelle i Solicchiata på 900 meter. De gamla rankorna växer på egen rotstock och vinerna härifrån ger uttryck för svalvuxen elegans.

Magma är vad Cornelissen kallar sitt ”Grand Vin” och kommer från contrada Barbabecchi söder om byn Solicchiata. Den här vinmarken ligger på ungefär 900 meters höjd, ovanför DOP-zonen, och vänder sig mot nordost så att den kan dra fördel av den tidiga morgonsolen. Rankorna växer på egen rotstock och är mer än 100 år gamla. Vinet produceras bara de bästa åren, då det får en underbar fruktmognad och lyxigt silkeslen textur. Övriga årgångar görs istället ”mini-magman” Barbabecchi (BB).

frankcornelissen.it

Viner

Munjebel Bianco 2019
Namn:Munjebel Bianco 2019
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna: Calderara, Borriglione, Crasà, Picciolo (Terre Siciliane IGP)
Färg:Vitt
Druvsort:Grecanico dorato och carricante (lika delar) från 40+ år gamla stockar.
Jord:620-750 möh. Vulkanisk jordmån.
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Fyra dygns inledande skalkontakt (pre-maceration). Spontan jäsning i neutrala tankar av glasfiber. Ingen klarning, men lätt filtrering innan buteljering.
Tillsatser:5-30 mg/l so2, antingen tillsatt eller inte.
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Munjebel Bianco 2018
Namn:Munjebel Bianco 2018
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna: Calderara, Borriglione, Crasà, Picciolo (Terre Siciliane IGP)
Färg:Vitt
Druvsort:Grecanico dorato och carricante (lika delar) från 40+ år gamla stockar.
Jord:620-750 möh. Vulkanisk jordmån.
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Fyra dygns inledande skalkontakt (pre-maceration). Spontan jäsning i neutrala tankar av glasfiber. Ingen klarning, men lätt filtrering innan buteljering.
Tillsatser:5-30 mg/l so2, antingen tillsatt eller inte.
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Munjebel Bianco 2017
Namn:Munjebel Bianco 2017
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna: Calderara, Borriglione, Crasà, Picciolo (Terre Siciliane IGP)
Färg:Vitt
Druvsort:Grecanico dorato & carricante (50/50) från 40+ år gamla stockar.
Jord:620-750 möh. Vulkanisk jordmån.
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Fyra dygns inledande skalmaceration. Spontan jäsning i neutrala tankar av glasfiber. Ingen klarning, men lätt filtrering innan buteljering.
Tillsatser:5-30 mg/l so2, antingen tillsatt eller inte.
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Susucaru Rosato 2020
Namn:Susucaru Rosato 2020
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna: Picciolo, Pietramarina, Calderara Soprana, Crasà, Muganazze (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rosé
Druvsort:Nerello mascalese, malvasia, moscadella, catarratto
Jord:Vulkanisk jordmån
Odling:Ekologisk (Ecocert IT-BIO-014)
Uppväxt:Avstjälkning och lätt krossning av druvorna. Jäsning med 'pied-de-cuve' (spontan förjäsning) och tio dagars skalkontakt i neutrala tankar av glasfiber (25-70 hl). Ingen klarning, men lätt filtrering innan buteljering.
Tillsatser:5-30 mg/l so2, antingen tillsatt eller inte.
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml, 1500ml, 3000ml
Skriv ut informationsblad
Susucaro Rosso 2019
Namn:Susucaro Rosso 2019
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese, nerello cappuccio, minella nera, alicante bouschet, minella bianca.
Jord:Vulkanisk jordmån med basalt, lava och sand
Odling:Ekologisk (Ecocert IT-BIO-014)
Uppväxt:Avstjälkning och lätt krossning av druvorna. Jäsning med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och 60 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 25-70 hl. Ingen klarning, lätt filtrering. Buteljerad i maj 2020.
Tillsatser:15 mg/l so2 tillsatt
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Munjebel Rosso 'classico' 2019
Namn:Munjebel Rosso 'classico' 2019
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna: Chiusa Spagnola, Rampante, Monte Colla, Feudo di Mezzo, Piano Daini & Crasà (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese
Jord:Vulkanisk jordmån med basalt, lava och sand
Odling:Ekologisk, ej certifierat
Uppväxt:Avstjälkning och krossning av druvorna. Jäsning med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och 60 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 15-25 hl. Ingen klarning, lätt filtrering.
Tillsatser:5-30 mg/l so2, antingen tillsatt eller inte.
Alkohol:14 %
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Munjebel Rosso 'classico' 2018
Namn:Munjebel Rosso 'classico' 2018
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna: Chiusa Spagnola, Rampante, Monte Colla, Feudo di Mezzo, Piano Daini & Crasà (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese
Jord:Vulkanisk jordmån med basalt, lava och sand
Odling:Ekologisk, ej certifierat
Uppväxt:Avstjälkning och krossning av druvorna. Jäsning med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och 60 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 15-25 hl. Ingen klarning, lätt filtrering.
Tillsatser:5-30 mg/l so2, antingen tillsatt eller inte.
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Munjebel Rosso PU 2018
Namn:Munjebel Rosso PU 2018
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Contrada Puntalazzo, Mascali, Etna (1 ha, Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese, från minst 20-åriga rankor
Jord:Österläge 610 m.ö.h. på Etnas östra sluttningar, omgivet av skog och med utsikt mot havet.
Odling:Ekologisk, ej cert.
Uppväxt:Avstjälkning och krossning av druvorna. Jäsning med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och 50 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 15-25 hl. Arton månaders lagring i tank innan buteljering utan klarning, med en lätt filtrering. Sedan ytterligare arton månaders vila innan flaskorna når marknaden.
Tillsatser:5-30 mg/l so2, antingen tillsatt eller inte.
Alkohol:11 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Munjebel Rosso CD 2018
Namn:Munjebel Rosso CD 2018
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Contrada Calderara Sottana, Randazzo (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese, från minst 40-åriga rankor
Jord:Norrläge på 610 meters höjd, med markant stenig jordmån som absorberar och utstrålar värme.
Odling:Ekologisk, ej cert.
Uppväxt:Avstjälkning och krossning av druvorna. Jäsning med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och 60 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 15-25 hl. Arton månaders lagring i tank innan buteljering utan klarning, med en lätt filtrering. Sedan ytterligare arton månaders vila innan flaskorna når marknaden.
Tillsatser:5-30 mg/l so2, antingen tillsatt eller inte.
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Munjebel Rosso FM 2018
Namn:Munjebel Rosso FM 2018
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna, Passopisciaro: Contrada Feudo di Mezzo - sottana (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese. 40-åriga rankor.
Jord:Nordsluttning, 580 möh. Vulkanisk jordmån med basalt, lava och sand.
Odling:Ekologisk (Ecocert IT-BIO-014)
Uppväxt:Avstjälkning och krossning av druvorna. Jäsning med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och 50 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 15-25 hl. Arton månaders lagring i tank innan buteljering utan klarning, med en lätt filtrering. Sedan ytterligare arton månaders vila innan flaskorna når marknaden.
Tillsatser:5-30 mg/l so2, antingen tillsatt eller inte.
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Munjebel Rosso FM 2017
Namn:Munjebel Rosso FM 2017
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna, Passopisciaro: Contrada Feudo di Mezzo - sottana (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese. 40-åriga rankor.
Jord:Nordsluttning, 580 möh. Vulkanisk jordmån med basalt, lava och sand.
Odling:Ekologisk, ej cert.
Uppväxt:Avstjälkning och krossning av druvorna. Jäsning med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och 60 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 15-25 hl. Arton månaders lagring i tank innan buteljering utan klarning, med en lätt filtrering. Sedan ytterligare arton månaders vila innan flaskorna når marknaden.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:15 %
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Munjebel Rosso FM 2016
Namn:Munjebel Rosso FM 2016
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna, Passopisciaro: Contrada Feudo di Mezzo - sottana (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese. 40-åriga rankor.
Jord:Nordsluttning, 580 möh. Vulkanisk jordmån med basalt, lava och sand.
Odling:Ekologisk, ej cert.
Uppväxt:Avstjälkning och krossning av druvorna. Jäsning med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och 60 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 15-25 hl. Arton månaders lagring i tank innan buteljering utan klarning, med en lätt filtrering. Sedan ytterligare arton månaders vila innan flaskorna når marknaden.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Munjebel Rosso PA 2018
Namn:Munjebel Rosso PA 2018
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna, Contrada Feudo di Mezzo: cru Porcaria (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese, minst 60-åriga stockar
Jord:Nordsluttning, 640 möh. Vulkanisk jordmån med basalt, lava och sand.
Odling:Ekologisk (Ecocert IT-BIO-014)
Uppväxt:Avstjälkning och krossning av druvorna. Jäsning med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och 50 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 15-25 hl. Arton månaders lagring i tank innan buteljering utan klarning, med en lätt filtrering. Sedan ytterligare arton månaders vila innan flaskorna når marknaden.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Munjebel Rosso PA 2017
Namn:Munjebel Rosso PA 2017
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna, Contrada Feudo di Mezzo: cru Porcaria (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese, minst 60-åriga stockar
Jord:Nordsluttning, 640 möh. Vulkanisk jordmån med basalt, lava och sand.
Odling:Ekologisk (Ecocert IT-BIO-014)
Uppväxt:Avstjälkning och krossning av druvorna. Jäsning med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och 60 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 15-25 hl. Arton månaders lagring i tank innan buteljering utan klarning, med en lätt filtrering. Sedan ytterligare arton månaders vila innan flaskorna når marknaden.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:15 %
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Munjebel Rosso PA 2016
Namn:Munjebel Rosso PA 2016
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna, Contrada Feudo di Mezzo: cru Porcaria (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese, minst 60-åriga stockar
Jord:Nordsluttning, 640 möh. Vulkanisk jordmån med basalt, lava och sand.
Odling:Ekologisk, ej cert.
Uppväxt:Avstjälkning och krossning av druvorna. Jäsning med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och 60 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 15-25 hl. Arton månaders lagring i tank innan buteljering utan klarning, med en lätt filtrering. Sedan ytterligare arton månaders vila innan flaskorna når marknaden.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Munjebel Rosso CR 2018
Namn:Munjebel Rosso CR 2018
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna, Contrada Campo Re (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese. 70-åriga rankor, delvis på egen rotstock.
Jord:Nordsluttning, 735 möh. Vulkanisk jordmån med basalt, lava och sand.
Odling:Ekologisk, ej cert.
Uppväxt:Avstjälkning och krossning av druvorna. Jäsning med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och 50 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 15-25 hl. Arton månaders lagring i tank innan buteljering utan klarning, med en lätt filtrering. Sedan ytterligare arton månaders vila innan flaskorna når marknaden.
Tillsatser:5-30 mg/l so2, antingen tillsatt eller inte.
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Munjebel Rosso CR 2017
Namn:Munjebel Rosso CR 2017
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna, Contrada Campo Re (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese. 70-åriga rankor, delvis på egen rotstock.
Jord:Nordsluttning, 735 möh. Vulkanisk jordmån med basalt, lava och sand.
Odling:Ekologisk, ej cert.
Uppväxt:Avstjälkning och krossning av druvorna. Jäsning med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och 60 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 15-25 hl. Arton månaders lagring i tank innan buteljering utan klarning, med en lätt filtrering. Sedan ytterligare arton månaders vila innan flaskorna når marknaden.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:15 %
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Munjebel Rosso CR 2016
Namn:Munjebel Rosso CR 2016
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna, Contrada Campo Re (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese. 70-åriga rankor, delvis på egen rotstock.
Jord:Nordsluttning, 735 möh. Vulkanisk jordmån med basalt, lava och sand.
Odling:Ekologisk, ej cert.
Uppväxt:Avstjälkning och krossning av druvorna. Jäsning med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och 60 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 15-25 hl. Arton månaders lagring i tank innan buteljering utan klarning, med en lätt filtrering. Sedan ytterligare arton månaders vila innan flaskorna når marknaden.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Munjebel Rosso CS 2018
Namn:Munjebel Rosso CS 2018
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna, Contrada Zottorinoto: Chiusa Spagnolo (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese. Minst 80-åriga rankor planterade på egen rotstock 1925-1937
Jord:Nordsluttning, 620 möh. Vulkanisk jordmån med basalt, lava och sand.
Odling:Ekologisk (Ecocert IT-BIO-014)
Uppväxt:Avstjälkning och krossning av druvorna. Jäsning med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och 50 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 15-25 hl. Arton månaders lagring i tank innan buteljering utan klarning, med en lätt filtrering. Sedan ytterligare arton månaders vila innan flaskorna når marknaden.
Tillsatser:5-30 mg/l so2, antingen tillsatt eller inte.
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Munjebel Rosso CS 2017
Namn:Munjebel Rosso CS 2017
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna, Contrada Zottorinoto: Chiusa Spagnolo (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese. Minst 80-åriga rankor planterade på egen rotstock 1925-1937
Jord:Nordsluttning, 620 möh. Vulkanisk jordmån med basalt, lava och sand.
Odling:Ekologisk (Ecocert IT-BIO-014)
Uppväxt:Avstjälkning och krossning av druvorna. Jäsning med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och 60 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 15-25 hl. Arton månaders lagring i tank innan buteljering utan klarning, med en lätt filtrering. Sedan ytterligare arton månaders vila innan flaskorna når marknaden.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:15 %
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Munjebel Rosso CS 2016
Namn:Munjebel Rosso CS 2016
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna, Contrada Zottorinoto: Chiusa Spagnolo (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese. Minst 80-åriga rankor planterade på egen rotstock 1925-1937
Jord:Nordsluttning, 620 möh. Vulkanisk jordmån med basalt, lava och sand.
Odling:Ekologisk, ej cert.
Uppväxt:Avstjälkning och krossning av druvorna. Jäsning med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och 60 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 15-25 hl. Arton månaders lagring i tank innan buteljering utan klarning, med en lätt filtrering. Sedan ytterligare arton månaders vila innan flaskorna når marknaden.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Munjebel Rosso MC 2018
Namn:Munjebel Rosso MC 2018
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna, Contrada Monte Colla (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese, planterade 1946.
Jord:Söderläge, 760 möh. Vulkanisk jordmån med sandig lera.
Odling:Ekologisk, ej cert.
Uppväxt:Avstjälkning och krossning av druvorna. Jäsning med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och 50 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 15-25 hl. Arton månaders lagring i tank innan buteljering utan klarning, med en lätt filtrering. Sedan ytterligare arton månaders vila innan flaskorna når marknaden.
Tillsatser:5-30 mg/l so2, antingen tillsatt eller inte.
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Munjebel Rosso MC 2017
Namn:Munjebel Rosso MC 2017
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna, Contrada Monte Colla (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese, planterade 1946.
Jord:Söderläge, 760 möh. Vulkanisk jordmån med sandig lera.
Odling:Ekologisk, ej cert.
Uppväxt:Avstjälkning och krossning av druvorna. Jäsning med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och 60 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 15-25 hl. Arton månaders lagring i tank innan buteljering utan klarning, med en lätt filtrering. Sedan ytterligare arton månaders vila innan flaskorna når marknaden.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:15 %
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Munjebel Rosso MC 2016
Namn:Munjebel Rosso MC 2016
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna, Contrada Monte Colla (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese, planterade 1946.
Jord:Söderläge, 760 möh. Vulkanisk jordmån med sandig lera.
Odling:Ekologisk, ej cert.
Uppväxt:Avstjälkning och krossning av druvorna. Jäsning med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och 60 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 15-25 hl. Arton månaders lagring i tank innan buteljering utan klarning, med en lätt filtrering. Sedan ytterligare arton månaders vila innan flaskorna når marknaden.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Munjebel Rosso VA 2017
Namn:Munjebel Rosso VA 2017
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna, Vigne Alte: Pettinociarelle, Monte Dolce and Tartaraci (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese, minst 90-åriga oympade stockar
Jord:Högst belägna vingårdarna (870-1000 möh) i norr- och västerläge. Vulkanisk jordmån med basalt, lava och sand.
Odling:Ekologisk, ej cert.
Uppväxt:Avstjälkning och krossning av druvorna. Jäsning med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och 60 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 15-25 hl. Arton månaders lagring i tank innan buteljering utan klarning, med en lätt filtrering. Sedan ytterligare arton månaders vila innan flaskorna når marknaden.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:15 %
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Munjebel Rosso VA 2016
Namn:Munjebel Rosso VA 2016
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna, Vigne Alte: Pettinociarelle, Monte Dolce and Tartaraci (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese, minst 90-åriga oympade stockar
Jord:Högst belägna vingårdarna (870-1000 möh) i norr- och västerläge. Vulkanisk jordmån med basalt, lava och sand.
Odling:Ekologisk, ej cert.
Uppväxt:Avstjälkning och krossning av druvorna. Jäsning med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och 60 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 15-25 hl. Arton månaders lagring i tank innan buteljering utan klarning, med en lätt filtrering. Sedan ytterligare arton månaders vila innan flaskorna når marknaden.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Munjebel Rosso P 1 'Perpetuum'
Namn:Munjebel Rosso P 1 'Perpetuum'
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese, från minst 60 år gamla stockar.
Jord:Flera marker på norra Etna, från 600 till 800 meters höjd.
Odling:Ekologisk, ej cert.
Uppväxt:"Réserve perpetuelle" av fyra årgångar: 2015, 2016, 2017 och 2019. De ingående vinerna är contrada Piano dei Daini 2015, Munjebel Rosso 'classico' 2016, contrada Crasà 2017 och Munjebel Rosso 'classico' 2019.

Avstjälkning och lätt krossning av druvorna. Jäsning med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och 60 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 15-25 hl. 18-66 månaders lagring i en tank om 70 hl. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning, med en lätt filtrering. Därefter ytterligare sex månaders vila innan flaskorna når marknaden.

"The first bottlings of our MunJebel® Rosso classico were blends of 2 vintages which I have always liked as it gives a good idea of a larger area instead of a vintage wine. When I stopped blending vintages as of the 2012 vintage to search for more precision, I kind of missed the evolved “old-school” style of the first wines I produced and so I decided in 2016 to produce a similar style wine again, applying the “perpetual” method of great solera wines. The first edition will be a blend of 2015, 2016, 2017 and 2019. We will be bottling 25% of this first edition in 2021 and adding the selected wine of the 2020 vintage to fill up the tank again. Perpetuum is born!"
Tillsatser:5-30 mg/l so2, antingen tillsatt eller inte.
Alkohol:15 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Munjebel Rosso BB 2018
Namn:Munjebel Rosso BB 2018
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna, Contrada Barbabecchi, Solicchiata (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese, från oympade stockar med 100+ års ålder.
Jord:Nordostsluttning, 870-910 möh. Vulkanisk jordmån med basalt, lava och sand.
Odling:Ekologisk (Ecocert IT-BIO-014)
Uppväxt:Avstjälkning och krossning av druvorna. Jäsning med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och 50 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 15-25 hl. Arton månaders lagring i tank innan buteljering utan klarning, med en lätt filtrering. Sedan ytterligare arton månaders vila innan flaskorna når marknaden.
Tillsatser:5-30 mg/l so2, antingen tillsatt eller inte.
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Magma Rosso 2017
Namn:Magma Rosso 2017
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna, Contrada Barbabecchi, Solicchiata (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese, från oympade stockar med 100+ års ålder.
Jord:Nordostsluttning, 870-910 möh. Vulkanisk jordmån med basalt, lava och sand.
Odling:Ekologisk (Ecocert IT-BIO-014)
Uppväxt:Avstjälkning och krossning av druvorna. Jäsning med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och 60 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 15-25 hl. Arton månaders lagring i tank innan buteljering utan klarning, med en lätt filtrering. Sedan ytterligare arton månaders vila innan flaskorna når marknaden.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:15 %
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Magma Rosso 2016
Namn:Magma Rosso 2016
Vinbonde:Frank Cornelissen
Region:Italien - Sicilien
Ursprung:Etna, Contrada Barbabecchi, Solicchiata (Terre Siciliane IGP)
Färg:Rött
Druvsort:Nerello mascalese, från oympade stockar med 100+ års ålder.
Jord:Nordostsluttning, 870-910 möh. Vulkanisk jordmån med basalt, lava och sand.
Odling:Ekologisk (BIO-U.S.)
Uppväxt:Avstjälkning och krossning av druvorna. Jäsning med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och 60 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 15-25 hl. Arton månaders lagring i tank innan buteljering utan klarning, med en lätt filtrering. Sedan ytterligare arton månaders vila innan flaskorna når marknaden.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Toscana

Veneto

Österrike

Steiermark

Skandinavien

Cider

Kombucha

Spanien

Andalucia

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion