Massa Vecchia ligger ett par kilometer ovanför den medeltida staden Massa Marittima i södra Toscana. Gården grundades i mitten av 1980-talet av Fabrizio Niccolaini, som fann vinet mer av intresse än av tradition. Med en bakgrund inom matematik och kemi hade han verkat inom den vetenskapliga världen, men hittade inspiration på landsbygden och fängslades av de biodynamiska idéerna samt Fukuokas jordbruksmetod.
Fabrizio ville gå sin egen väg och sökte balans och harmoni mellan växterna, djuren och människorna, och strävade därför efter ett blandat jordbruk. Det hela började med vingården Querciola som Fabrizios pappa planterat under tidigt 1970-tal med sangiovese och trebbiano. Senare planterades ytterligare två vingårdar: Beruzzo 1 och Beruzzo 2. Vid det här laget hade Fabrizio gift sig och fick hjälp och råd av sin hustru Patrizia Bartolini.
Massa Vecchia omfattar idag sex hektar varav drygt tre och en halv är planterade med vinrankor, halvannan hektar med olivträd, och resten med spannmål. Förutom sangiovese och trebbiano toscano är druvsorterna som odlas alicante bouschet och aleatico, cabernet sauvignon och merlot, malvasia nera, vermentino och malvasia bianca.
Massa Vecchias ekologi går långt bortom formella certifieringar och det mesta av jobbet görs för hand, ibland med hjälp av några oxar för att plöja mellan raderna. Man jobbar i samklang med naturen, respekterar dess cykler och väntar ut de naturliga processerna. Just det långsiktiga låginterventionistiska tänkandet och respekten för jorden/terroiren har blivit ett starkt signum.
Efter att ha jobbat sida vid sida med Fabrizio och Patrizia under många år var Patrizias dotter – Francesca Sfondrini – den drivande kraften bakom gården. Tillsammans med hennes man Stefano och fyra kolleger jobbar de med att utveckla Massa Vecchia vidare. Sedan 2019 är Fabrizio tillbaka som huvudansvarig, och har dessutom ett litet projekt med pinot noir på högre höjder – Aia Vecchia.
Certifierad ekologisk produktion