Italien – Toscana

Massa Vecchia

I utkanten av den medeltida staden Massa Marittima, i södra Toscana, ligger Massa Vecchia. Gården grundades i mitten av 1980-talet av Fabrizio Niccolaini, som fann vinet mer av nyfikenhet än av tradition. Med en bakgrund inom matematik och kemi hade han verkat inom den vetenskapliga världen, men hittade inspiration på landsbygden och fängslades av de biodynamiska idéerna samt Fukuokas jordbruksmetod.

Fabrizio ville gå sin egen väg och sökte balans och harmoni mellan växterna, djuren och människorna, och strävade därför efter ett blandat jordbruk. Det hela började med vingården Querciola som Fabrizios pappa planterat under tidigt 1970-tal med sangiovese och trebbiano. Senare planterades ytterligare två vingårdar: Beruzzo 1 och Beruzzo 2. Vid det här laget hade Fabrizio gift sig och fick hjälp och råd av sin hustru Patrizia Bartolini.

Massa Vecchia omfattar idag 24 hektar varav omkring sex är planterade med vinrankor, ett par hektar med olivträd, och resten med spannmål och skog. Förutom sangiovese och trebbiano är druvsorterna som odlas alicante bouschet och aleatico, merlot, vermentino, malvasia nera och malvasia bianca.

Domänens ekologi går långt bortom formella certifieringar och det mesta av jobbet görs för hand, ibland med hjälp av några oxar för att plöja mellan raderna. Man jobbar i samklang med naturen, respekterar dess cykler och väntar ut de naturliga processerna. Just det långsiktiga låginterventionistiska tänkandet och respekten för jorden har blivit ett starkt signum.

Efter att ha jobbat sida vid sida med Fabrizio och Patrizia under många år var Patrizias dotter – Francesca Sfondrini – den drivande kraften bakom gården. Sedan 2019 är Fabrizio tillbaka som huvudansvarig, och driver dessutom ett litet projekt med pinot noir på högre höjder – Aia Vecchia.

massa-vecchia.com

Viner

Ariento 2021
Namn:Ariento 2021
Vinbonde:Massa Vecchia
Region:Italien - Toscana
Ursprung:Vigna Beruzzo och Querciola, Massa Marittima (Toscana IGT)
Färg:Orange
Druvsort:Vermentino, planterade 1993 (0,6 ha)
Jord:20 km från Tyrrenska havet på 200 meters höjd. Sedimentär jordmån av lerskiffer, kalkrik märgel och marmor i skiktade lager.
Odling:Långtgående ekologiska och biodynamiska metoder, utan certifiering
Uppväxt:Spontan jäsning med tre veckors maceration i öppna koniska ståndare av kastanjeträ (10 hl). De inledande fem dagarna fottrampas skalmassan två gånger dagligen, resten av tiden får skalen en nedtryckning om dagen. Efter pressning vilar vinet arton månader i äldre ekfat av skiftande storlek innan buteljering utan klarning eller filtrering. Minst sex månader på flaska innan skeppning. Produktion: 2500 flaskor.
Tillsatser:Minimal tillsats av sulfiter
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Vita 2019
Namn:Vita 2019
Vinbonde:Massa Vecchia
Region:Italien - Toscana
Ursprung:Vigna Querciola, Massa Marittima (Toscana IGT)
Färg:Orange
Druvsort:Malvasia bianca
Jord:20 km från Tyrrenska havet på cirka 250 meters höjd. Jordmån av lerskiffer, kalkrik märgel och marmor i skiktade lager.
Odling:Långtgående ekologiska och biodynamiska metoder, utan certifiering
Uppväxt:Spontan jäsning med skalmaceration i öppna ståndare av kastenjeträ. Efter pressning vilar vinet arton månader i äldre ekfat av skiftande storlek innan buteljering utan klarning eller filtrering. Minst sex månader på flaska innan skeppning.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:14 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Rosato 2021
Namn:Rosato 2021
Vinbonde:Massa Vecchia
Region:Italien - Toscana
Ursprung:Vigna Beruzzo och Vigna Querciola, Massa Marittima (Toscana IGT)
Färg:Rosé
Druvsort:Malvasia nera och merlot, planterade 1993
Jord:20 km från Tyrrenska havet på 200 meters höjd. Sedimentära jordarter från kvartärperioden.
Odling:Långtgående ekologiska och biodynamiska metoder, utan certifiering
Uppväxt:Spontan jäsning med tolv timmars skalkontakt. Arton månaders års lagring i äldre ekfat av skiftande storlek innan buteljering utan klarning eller filtrering. Minst sex månader på flaska innan skeppning.
Tillsatser:Minimal tillsats av sulfiter
Alkohol:14,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Rosato 2020
Namn:Rosato 2020
Vinbonde:Massa Vecchia
Region:Italien - Toscana
Ursprung:Vigna Beruzzo och Vigna Querciola, Massa Marittima (Toscana IGT)
Färg:Rosé
Druvsort:Malvasia nera och merlot, planterade 1993
Jord:20 km från Tyrrenska havet på 200 meters höjd. Sedimentära jordarter från kvartärperioden.
Odling:Långtgående ekologiska och biodynamiska metoder, utan certifiering
Uppväxt:Spontan jäsning med tolv timmars skalkontakt. Arton månaders års lagring i äldre ekfat av skiftande storlek innan buteljering utan klarning eller filtrering. Minst sex månader på flaska innan skeppning. Produktion: 3650 flaskor.
Tillsatser:Minimal tillsats av sulfiter (totalt 26 mg/l so2)
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Rosso 2021
Namn:Rosso 2021
Vinbonde:Massa Vecchia
Region:Italien - Toscana
Ursprung:Vigna Chelini, Massa Marittima (Toscana IGT)
Färg:Rött
Druvsort:Sangiovese (vingården hyrs sedan två år)
Jord:20 km från Tyrrenska havet på 200-500 meters höjd. Sedimentära jordarter från kvartärperioden.
Odling:Långtgående ekologiska och biodynamiska metoder, utan certifiering
Uppväxt:Spontan jäsning i öppna koniska ståndare av kastanjeträ (10 hl). Arton månaders års lagring i äldre ekfat av skiftande storlek innan buteljering utan klarning eller filtrering. Minst sex månader på flaska innan skeppning. Produktion: ca 3200 flaskor.
Tillsatser:Minimal tillsats av sulfiter
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Sangiovese 2019
Namn:Sangiovese 2019
Vinbonde:Massa Vecchia
Region:Italien - Toscana
Ursprung:Querciola och Poggio à Venti, Massa Marittima (Toscana IGT)
Färg:Rött
Druvsort:Sangiovese
Jord:20 km från Tyrrenska havet på cirka 250 meters höjd. Jordmån av lerskiffer, kalkrik märgel och marmor i skiktade lager.
Odling:Långtgående ekologiska och biodynamiska metoder, utan certifiering
Uppväxt:Spontan jäsning i öppna koniska ståndare av kastanjeträ (10 hl). 36 månaders års lagring i äldre ekfat av skiftande storlek innan buteljering utan klarning eller filtrering. Minst sex månader på flaska innan skeppning. Produktion: 3200 flaskor.
Tillsatser:Inga tillsatser (totalt 12 mg/l so2)
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
La Querciola 2019
Namn:La Querciola 2019
Vinbonde:Massa Vecchia
Region:Italien - Toscana
Ursprung:Vigna Querciola, Maremma (Toscana IGT)
Färg:Rött
Druvsort:Sangiovese (80%) och alicante (20%)
Jord:20 km från Tyrrenska havet på cirka 250 meters höjd. Jordmån av lerskiffer, kalkrik märgel och marmor i skiktade lager.
Odling:Långtgående ekologiska och biodynamiska metoder, utan certifiering
Uppväxt:Spontan jäsning med två till tre veckors maceration i öppna ståndare av kastanjeträ. Två års lagring i gamla fat av ek och kastanj. Ingen klarning eller filtrering. Vidare lagring i flaska.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Poggio a' Venti 2020
Namn:Poggio a' Venti 2020
Vinbonde:Massa Vecchia
Region:Italien - Toscana
Ursprung:Vigna Berace, Maremma (Toscana IGT)
Färg:Rött
Druvsort:Sangiovese, planterade 2003
Jord:20 km från Tyrrenska havet på cirka 250 meters höjd. Jordmån av lerskiffer, kalkrik märgel och marmor i skiktade lager.
Odling:Långtgående ekologiska och biodynamiska metoder, utan certifiering
Uppväxt:Spontan jäsning med tre veckors maceration i öppna ståndare av kastanjeträ. Två års lagring i gamla fat av ek och kastanj. Ingen klarning eller filtrering. Vidare lagring i flaska.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Resiliente 15/16
Namn:Resiliente 15/16
Vinbonde:Massa Vecchia
Region:Italien - Toscana
Ursprung:Vigna Querciola, Maremma (Vino Rosso)
Färg:Rött
Druvsort:Sangiovese och alicante från 2015, samt sangiovese och malvasia nera från 2016
Jord:20 km från Tyrrenska havet på cirka 250 meters höjd. Jordmån av lerskiffer, kalkrik märgel och marmor i skiktade lager.
Odling:Långtgående ekologiska och biodynamiska metoder, utan certifiering
Uppväxt:Spontan jäsning med tre veckors maceration i öppna ståndare av kastanjeträ (10 hl. Två års lagring i äldre ekfat av skiftande storlek innan buteljering utan klarning eller filtrering. Minst sex månader på flaska innan skeppning.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:1500ml
Skriv ut informationsblad
Passito Rosso
Namn:Passito Rosso
Vinbonde:Massa Vecchia
Region:Italien - Toscana
Ursprung:Vigna Querciola, Maremma (Toscana IGT)
Färg:Sött Rött
Druvsort:Aleatico
Jord:20 km från Tyrrenska havet på cirka 250 meters höjd. Jordmån av lerskiffer, kalkrik märgel och marmor i skiktade lager.
Odling:Långtgående ekologiska och biodynamiska metoder, utan certifiering
Uppväxt:Sent skördade druvor som torkats i torkställningar och fottrampats vintern efter skörd. Spontan jäsning i öppna ståndare av kastanjeträ. Ett års lagring i gamla fat av ek och kastanj. Ingen klarning eller filtrering.
Alkohol:10 %
Volymer:375ml
Skriv ut informationsblad
Grappa 2015
Namn:Grappa 2015
Vinbonde:Massa Vecchia
Region:Italien - Toscana
Ursprung:Vigna Beruzzo och Vigna Querciola, Maremma
Färg:Sprit
Jord:20 km från Tyrrenska havet på cirka 250 meters höjd. Jordmån av lerskiffer, kalkrik märgel och marmor i skiktade lager.
Odling:Långtgående ekologiska och biodynamiska metoder, utan certifiering
Uppväxt:Klar sprit av druvrester, destillerad av Vittorio Capovilla.
Alkohol:45%
Volymer:500ml
Skriv ut informationsblad
Olio Extra Vergine di Oliva 2022
Namn:Olio Extra Vergine di Oliva 2022
Vinbonde:Massa Vecchia
Region:Italien - Toscana
Ursprung:Massa Marittima (Toscana IGT)
Färg:Olivolja
Druvsort:Oliver
Odling:Långtgående ekologiska och biodynamiska metoder, utan certifiering
Volymer:375ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Veneto

Österrike

Steiermark

Schweiz

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion