Frankrike – Champagne

Laherte Frères

Aurélien Laherte odlar vin i Chavot, en stillsam liten by i norrsluttning i området Coteaux Sud d’Épernay som ligger inklämt mellan Marnedalen och Côte des Blancs i Champagne.

Familjen förfogar över ungefär elva hektar fördelade på 75 parceller, i tio byar som sträcker sig över tre områden, Coteaux Sud d’Épernay (Chavot, Épernay, Vaudancourt, Moussy, Mancy och Morangis), Côte des Blancs (Vertus och Voipreux) och Vallée de la Marne Rive Gauche (Le Breuil och Boursault).

När Aurélien tog över gården från sin far 2005 lade han om till biodynamiska odlingsmetoder.

Den här delen av Champagne har länge setts som udda, inklämd mellan två mer framstående områden, men har börjat forma en egen identitet.

– Vi har ingen klassifikation här, säger Aurélien. Så vi får skapa vår egen. Det blir en väldigt öppen tanke om vad Champagne kan vara. Vi ligger mellan Côte des Blancs, som har sina kalkjordar och sin chardonnay, och Marnedalen med sin lera och pinot meunier. Norrut är de kända för sin pinot noir. Och så finns vi, med en blandning. Det är en intressant terroir. Beroende på hur högt vi är uppe i kullarna så kan vi ha bara lera, eller kalksten som går i dagen, eller en blandning av lera på toppen med vinrankornas rötter djupt ner i kalk.

Laherte Frères är del av en rörelse som är på väg att förändra bilden av hela Champagne – en region som totalt dominerats av några få stora producenter. Dessa jättar har gjort vin som i många decennier marknadsförts som det mest glamorösa man kan dricka, trots att själva druvmaterialet ofta kunnat hålla en relativt sett låg nivå. Champagne har gjorts i källaren. I blandningen av olika lägen och årgångar, och med hjälp av tillsatser, för att kunna leverera stora volymer av en produkt som är likadan år ut och år in.

Under 2000-talet har samtalet i och om Champagne delvis förändrats. En ny generation vinbönder har börjat ta hand om de fantastiska marker som finns i området. Man har börjat fokusera på arbetet i vingården och framförallt på att buteljera och sälja det man själv odlar, i stället för att bara odla druvor med hög avkastning till de stora husen.

Rörelsen som brukar kallas ”odlarchampagne” – vin från mindre odlare, ofta hantverkare som fokuserar på att arbeta jorden – har också fångat upp den energi som funnits i den större vinvärlden kring att odla och buteljera ett så ärligt och rent vin som möjligt.

Att bry sig om sin mark och se vinet som en produkt av jorden låter i dagens vinvärld kanske inte som något ovanligt, men det är svårt att överdriva vilket skifte det innebär för en region som Champagne.

Trots att odlarrörelsen fortfarande är väldigt liten i förhållande till de stora husen, så har deras idéer börjat påverka mycket av det som händer i regionen. Det är ett skifte i hur man odlar, hur man vinifierar, och framförallt hur man pratar om sin jord. Många av dessa nya odlare ser på sina olika delar av mark precis på samma sätt som man länge gjort i Bourgogne – som ett lapptäcke av ibland väldigt små bitar land som kan ge väldigt olika uttryck, trots att de ligger nära varandra rent geografiskt.

Det har nästan blivit en klyscha och en förutsättning för vinmakare idag att säga att det är i vinmarkerna som vinet blir till, men det var definitivt inte filosofin när förgrundsfigurer som Anselme Selosse tog över sin faders vinmarker på sjuttiotalet.

På den tiden använde man stora mängder bekämpningsmedel och konstgjord gödning i Champagne. Man tillät till och med ”gadoux” – sopor från Paris – att dumpas över markerna. Så omställningen är massiv. Idag har traktens hängivna odlare tvingat de stora varumärkena till förändringar, och vissa av dessa förändringar är långt mer än kosmetiska. Idag är hållbart jordbruk inte bara något för de små odlarna, även om det är de som gör de bästa vinerna. Louis Roederer, en av regions största markägare, odlar nu 72 hektar biodynamiskt och planerar att deras flaggskeppsvin, Cristal – ett av de starkaste varumärkena i den globala överklassen – ska göras av enbart biodynamiska druvor 2020.

Man kan kalla odlarrörelsen i Champagne en revolution som delvis blivit genomförd. Och den har skett inte genom att förkasta all tradition som finns i området – bara de dåliga delarna. Man har hoppat över en generation och gått tillbaka till sina farföräldrars sätt att odla, men även suddat ut bilden av Champagne som en statisk dryck, likadan från år till år, och faktiskt börjat se flaskorna för vad de kan vara: vin. Och idag är det allt oftare på det sättet som även de stora husen pratar om vad de gör, även om deras ambitioner och volymer aldrig kommer att överensstämma med de mindre odlarnas.

– Det är hos oss som förändringen sker, säger Aurélien Laherte.

– De stora husen vill gärna framstå som att de följer med, men gör det ofta bara för att det ska se bra ut. Man kan prata om en revolution i regionen, men de riktigt stora, genomgripande förändringarna kommer nog med lagstiftning från EU. Nu är det nya regler på gång som ska reglera hur och när på året man får använda bekämpningsmedel, till exempel. Gränsvärden. Jag tror att de riktiga förändringarna i Champagne börjar där. Med lagar och inte med motivation.

Visste du alltid att du skulle jobba med vin?

– Det är en bra fråga. En sak som är säker är att jag alltid har gillat att vara utomhus mer än att vara inomhus. Och själva processen, att du börjar med druvor och slutar med något i en flaska, är något jag gillar rent kreativt. Men jag skulle aldrig kunna vara kock till exempel. Det är för många stressperioder. Lunch och middag varje dag. Som vinbonde har du några stora perioder, som skörden, men också perioder som är mindre stressiga. Och du följer årstiderna. Det är det bästa. Du jobbar mindre under vintern för att det är mindre sol. I mitten av juli är det i stället mycket som händer.

Kan du berätta om omställningarna du gjorde när du tog över produktionen från din far?

– Jag är den sjunde generationen vinmakare i vår familj. Jag har ju jobbat i vinmarkerna sedan jag var tio, men tog över officiellt 2005. Det var den första kompletta säsongen då jag gjorde allt. Det var också början av förändringen i odling. Jag tänkte mycket på det, hur vi skulle konvertera till biodynamisk odling, hur vi skulle kunna göra bättre vin med mer respekt för jorden. Min far var med på tanken, men han var lite orolig. Speciellt när vi gjorde några misstag i början. Men självklart är man orolig när någon ändrar det du gjort i tjugofem år.

Vad ville du ändra?

– Min far var alltid väldigt inne på själva vinmakandet. Det var hans grej. Min farbror skötte odlandet, men han var ibland mer intresserad av traktorerna än själva rankorna. Vi fick en helt OK produkt, men lite för enkel. Jag var alltid intresserad av kvalitén på själva druvorna, på sättet de växte. Det är som att vara kock – det spelar ingen roll hur bra du är på att laga mat om du har fisk från snabbköpet i stället för fisk från floden bredvid. Så jag var helt inriktad på att öka kvalitén på odlandet. Du kan göra intressanta saker i själva vinifieringen, men åttio procent av kvalitén kommer ändå från jorden. I Champagne är vi lyckliga som har så bra, kalkrik, jord. Det finns egentligen ingen dålig terroir i Champagne. Så om du jobbar på rätt sätt i markerna kan du alltid göra något bra, oavsett var du är.

Vad tyckte dina grannar om att du konverterade till biodynamisk odling?

– När jag gjorde det blev jag faktiskt mer kompis med de gamla gubbarna i byn, än med de i min ålder. När jag förklarade för de äldre vad det var vi egentligen gjorde med biodynamiken så förstod de precis, för det var samma sätt som de hade odlat på förr i tiden, innan alla bekämpningsmedel och hjälpmedel fanns till. Till exempel en sådan sak som att man använder nässlor för att rankorna ska må bra. Det var precis som de gjorde förr i tiden när de odlade sina tomater.

– Men det är så klart några snubbar som hela tiden pratar om att jag kommer att döda mina vinrankor. Även idag. Det är nog för att jag är ung. Det kommer gå över med åldern.

Hur var omställningen för dig?

– 2005 till ungefär 2009 var ganska svår period. Vi gjorde förändringar i vingårdarna, förändringar i källaren, och vi förändrade även distributionen. Våra kunder förändrades. Förr brukade mina föräldrar sälja stora delar av produktionen till gäster som bodde i ett semesterhus som vi har på tomten, och som vi fortfarande driver. Men jag ville ändra på det, eftersom det faktiskt kändes lite tråkigt att bara sälja till de som köpte champagne för att dricka på jul, som en högtidsdryck. Vi började försöka hitta nya kunder och exportera mer. Vinerna ändrades och kunderna också.

Hur tycker du resultatet har blivit?

– Idag exporterar vi ungefär 70 %. Mycket går till USA och Skandinavien, men det är över hela jorden. Japan. Sydkorea. Jag är stolt över att mina viner finns på Island nu. Det är faktiskt ett av de bästa svaren till alla som tvivlar på hur vi odlar. Många stora hus säljer mindre och mindre, och vi säljer mer. Varje dag ser mina grannar hur pallarna med vin lämnar gården. De träffar amerikaner, svenskar och japaner som besöker våra vingårdar, och kliar sig lite i huvudet över det.

– Men grejen är att många där jag bor aldrig ens skulle få för sig att prova våra viner. De har inte en tanke om att gå in i en vinaffär och köpa vin för att prova. Det är bara en kultur av att producera vindruvor och sälja till de stora husen. 80 % av druvorna i min by går direkt dit.

– Och just nu är det en svår tid rent ekonomiskt i hela Frankrike. Så nu vill de reducera priser på allt. Egentligen har man bara två val: antingen pressar man sitt pris så mycket som möjligt, men problemet är att det alltid kommer finnas någon som pressar lite mer. Eller så satsar du på kvalitén. Antingen är du väldigt stor eller väldigt bra, så är det. Det kommer bara bli några odlare kvar i min by till slut. Idag är vi fyrtio. Om femton år kommer det bara vara tio. Det är så många som är små och inte har söner eller döttrar som vill ta över.

Laherte Frères gör idag en lång rad fantastiska viner. Deras ”Blanc de Blancs Brut Nature” har blivit en klassiker på såväl bistros och vinbarer som finkrogar över hela världen.

”Les Vignes d’Autrefois” framställs av pinot meunier från gamla stockar i Chavot och Mancy planterade 1947-1953.

”Rosé de Saignée Les Beaudiers” görs av pinot meunier från gamla stockar i Chavot. ”Les Empreintes” är en cuvée från bra vingårdar i Chavot (varierande blandning: chardonnay, pinot noir och chardonnay muscaté ). Och ”Les 7” (som tidigare hette ”Les Clos”) är något så ovanligt som en blandning av alla de sju tillåtna druvsorterna i Champagne, planterade i en vingård som förut varit trädgård bredvid familjens semesterhus i Chavot.

Alla druvor skördas tillsammans, och har alltså olika sorters mognadsgrad vid tidpunkten. De blandas i en slags solera där alla tidigare årgångar är representerade, och resultatet har blivit en av de mer omtalade buteljeringarna i Champagneområdets nya våg.

Här har vi alltså chardonnay, pinot noir och pinot meunier, men också fromenteau, arbane, pinot blanc och petit meslier. Vingården planterades på initiativ av Aurélien 2003 och skördades för första gången 2005.

– Strategin här är egentligen bara att följa naturen, men också kulturen i Champagne. Vi var faktiskt inte säkra på hur kvalitén skulle bli. Vi visste bara att det skulle bli intressant. Före världskrigen fanns det faktiskt vinrankor på den här platsen, men senare planterade min farmor och farfar grönsaker och potatis där i stället. De behövde väl det bättre då.

Vad var tanken med den här vingården?

– I början var det mest ett försök att hylla historien i Champagne, det var därför vi planterade alla de här sorterna. Men nu har vingården blivit en del av vår framtid, ett experiment för att se hur vi ska kunna göra vin i framtiden.

– Det är alltid så med vin, ”tillbaka till framtiden”. Min farmor använde häst för att plöja vinmarkerna, för att de inte hade pengar för traktor. Idag när vi arbetar med häst, så gör vi det för kvalitén, inte för att det är billigare. Det är bra att man kan ta det bästa från alla tider. ’Rémuage’ (processen där man vänder flaskorna), till exempel – många tycker ju om att deras champagneflaskor är vända med hand. Men det finns maskiner som kan göra det, och mina händer är till mer nytta ute i vingårdarna.

Aurélien pratar mycket om hur de globala klimatförändringarna har förändrat och kommer att förändra hans viner, och hela hans region.

– Idag är uppvärmningen på en så allvarlig nivå att den faktiskt förändrar jobbet för oss dagligen. Vi skördar druvor som är mycket mognare än de min farfar tog hem. På ett sätt kan man säga att vi har lite bättre väder. Det är inte enklare, men bättre. Vi får se hur länge det fortsätter.

– Och vädret kommer att fortsätta förändra mitt arbete under de närmsta tjugo åren. Vi har redan börjat plantera druvsorter, som petit meslier, som idag kanske har på gränsen till för mycket syra. Jag älskar just petit meslier, men många tycker den är för syrlig. Men om tjugo år har kanske vädret gjort den perfekt. Idag är de en rolig bonus, men då kanske de är vår huvudkälla. Eller i alla fall mycket viktigare.

Hur ser du på framtiden för Laherte Frères?

– När du planterar en vingård gör du egentligen inte det för dig, utan för dina barn. Idag har vi möjlighet att göra ”Les Vignes des Autrefois” från vinstockar som är planterade på fyrtio- och femtiotalet, tack vare min farfar. Kanske mina barn kommer att jobba med rankorna från ”Les 7” och ha nytta av dem när vädret är varmare. Chardonnay och pinot noir kommer alltid att vara viktiga i Champagne. Det går inte att bara ändra på traditionen. Men vi måste börja titta på hur vi ska ordna upp allt det här. Hur vi ska kunna skapa något med balans i framtiden.

champagne-laherte.com

Viner

Ultradition Extra Brut
Namn:Ultradition Extra Brut
Vinbonde:Laherte Frères
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Coteaux Sud d’Épernay (Chavot, Mancy, Morangis, Moussy, Vaudancourt) samt Vallée de la Marne (Le Breuil och Boursault). Delvis inköpt frukt på långa kontrakt.
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Meunier (60%), chardonnay (30%) och pinot noir (10%), från rankor med 30 års snittålder.
Jord:Kalksten, silt och lera på kalkstensgrund
Odling:Respektfulla metoder med ekologiska och biodynamiska influenser. Ingen certifiering.
Press:Hydraulisk vertikalpress 4000kg
Uppväxt:Spontan jäsning i ekståndare och foudre (20%), betongtank (20%) samt äldre bourgognefat (60%). Delvis malolaktisk omvandling och sex månaders lagring på jästfällningen. Basårgång 2021 med 40% reservvin från 2020 och 2019. Standardbuteljerna byter basårgång i samband med degorgeringen i april. Aktuell version har vilat minst femton månader sur lattes och degorgerades för hand i juli 2023 med 4,5 g/l dosage (Extra Brut).
Tillsatser:25 mg/l so2 vid pressning. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage)
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Blanc de Blancs Brut Nature
Namn:Blanc de Blancs Brut Nature
Vinbonde:Laherte Frères
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Chavot och Épernay, Coteaux Sud d'Épernay
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Chardonnay, från stockar med 35 års snittålder
Jord:Kalksten, mjuk lera och silt på kritgrund
Odling:Respektfulla metoder med ekologiska och biodynamiska influenser. Ingen certifiering.
Press:Hydraulisk vertikalpress 4000kg
Uppväxt:Spontan jäsning i äldre bourgognefat och foudres. Sex månaders lagring med regelbunden omrörning av jästfällningen. Delvis malolaktisk omvandling (20%). Basårgång 2021 med 40 % reservvin från 2020 och 2019. Aktuell version har vilat minst femton månader 'sur lattes' och degorgerades för hand i juli 2023 utan dosage (Brut Nature). Standardbuteljerna byter vanligen basårgång i samband med degorgeringen i april. Magnum och jeroboam: basårgång 2017, degorgerade för hand i december 2020.
hl/ha:50
Tillsatser:25 mg/l so2 vid pressning. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage).
Alkohol:12,5%
Volymer:750ml, 1500ml, 3000ml
Skriv ut informationsblad
Blanc de Noirs Brut Nature
Namn:Blanc de Noirs Brut Nature
Vinbonde:Laherte Frères
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Le Breuil (Vallée de la Marne), Chavot och Moussy (Coteaux Sud d'Épernay)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Meunier och pinot noir
Jord:Lera, silt och märgel ovanpå kritgrund vid 50-80 centimeters djup.
Odling:Respektfulla metoder med ekologiska och biodynamiska influenser. Ingen certifiering.
Press:Hydraulisk vertikalpress 4000kg
Uppväxt:Lika delar från skördarna 2021 och 2020. Spontan jäsning och sex månaders lagring på jästfällningen i äldre bourgognefat (3-10 år gamla) och större ekliggare ('foudres') med regelbunden omrörning ('batonnage') och malolaktisk omvandling. Degorgerad för hand i maj 2023 utan dosage (Brut Nature). Säljstart i november 2023.

"We decided to create this cuvee in order to create an harmony with the soft fruit from Meunier, the vinosity from Pinot Noir, and the salinity from the Chalk! of course, there is no dosage added, just to keep fruit intensity and mineral freshness."


Tillsatser:25 mg/l so2 vid pressning. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage)
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Nature de Craie R20
Namn:Nature de Craie R20
Vinbonde:Laherte Frères
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Voipreux och Vertus, Côte des Blancs
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Chardonnay, planterade 1960, 1965 och 1987
Jord:Sydöstlägen vid foten av sluttningen. Lätta jordar med fin lera och silt på berggrund av porös krita.
Odling:Respektfulla metoder med ekologiska och biodynamiska influenser. Ingen certifiering.
Press:Hydraulisk vertikalpress 2000kg
Uppväxt:Frukt från skörden 2020. Spontan jäsning och sju månaders lagring på jästfällningen i äldre barriques (3-10 år gamla) med regelbunden batonnage. Full malolaktisk omvandling. Femton månader sur lattes. Degorgerad för hand i april 2022 utan dosage (Brut Nature). Produktion: 3720 flaskor.
Tillsatser:Vinifierat och buteljerat utan tillsats av so2. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage).
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Les Grandes Crayères 2019
Namn:Les Grandes Crayères 2019
Vinbonde:Laherte Frères
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Två lägen i Chavot, Coteaux Sud d'Epernay
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Chardonnay (gamla stockar)
Jord:Västerlägen mitt i sluttningen med lätt och grund jordmån av mjuk vittrad krita från Campanien-perioden. Kritgrund vid 20 cm djup.
Odling:Respektfulla metoder med ekologiska och biodynamiska influenser. Ingen certifiering.
Press:Hydraulisk vertikalpress 4000kg
Uppväxt:Spontan jäsning och sex månaders lagring på jästfällningen i äldre barriques (3-6 år gamla) med regelbunden batonnage. Ingen malolaktisk omvandling. Degorgerad för hand i november 2022 med 3,5 g/l dosage (Extra Brut).
Tillsatser:25 mg/l so2 vid pressning. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage)
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Les Grandes Crayères 2017
Namn:Les Grandes Crayères 2017
Vinbonde:Laherte Frères
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Två lägen i Chavot, Coteaux Sud d'Epernay
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay (gamla stockar)
Jord:Västerlägen mitt i sluttningen med lätt och grund jordmån av mjuk vittrad krita från Campanien-perioden. Kritgrund vid 20 cm djup.
Odling:Respektfulla metoder med ekologiska och biodynamiska influenser. Ingen certifiering.
Press:Hydraulisk vertikalpress 4000kg
Uppväxt:Spontan jäsning och sex månaders lagring på jästfällningen i äldre barriques (3-6 år gamla) med regelbunden batonnage. Ingen malolaktisk omvandling. Degorgerad för hand i januari 2021 med 3,5 g/l dosage (Extra Brut).
Tillsatser:25 mg/l so2 vid pressning. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage)
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Le Mont Aigu 2015
Namn:Le Mont Aigu 2015
Vinbonde:Laherte Frères
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Chouilly Grand Cru, Côte des Blancs
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Chardonnay (inköpt frukt i samarbete med en odlare i Côte des Blancs)
Jord:Sydöstläge med fin lera till 25 cm djup, därefter mjuk krita (Campanien)
Odling:Respektfulla metoder med ekologiska och biodynamiska influenser. Ingen certifiering.
Press:Hydraulisk vertikalpress 2000kg
Uppväxt:Spontan jäsning och sex månaders lagring på jästfällningen i äldre bourgognefat (3-10 år gamla) med regelbunden batonnage. Ingen malolaktisk omvandling. Degorgerad för hand med 3 g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 1500 flaskor varav 500 fl lanseras nu och 1000 fl lagras för framtida "Oenotèque".
Tillsatser:25 mg/l so2 vid pressning. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage)
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Les Vignes d’Autrefois 2019
Namn:Les Vignes d’Autrefois 2019
Vinbonde:Laherte Frères
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Chavot (lieux-dits Les Charmées, Les Noëlles, La Potote och Les Rouges Maisons) samt Mancy (lieux-dits Les Hautes Norgeailles och Les Bas Putroux)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot meunier, planterade 1947-1964 (sélections massales)
Jord:Chavot: lera och silt med flinta, småsten och kalkrik berggrund. Mancy: lera och kalk
Odling:Respektfulla metoder med ekologiska och biodynamiska influenser. Ingen certifiering.
Press:Hydraulisk vertikalpress 4000kg
Uppväxt:Spontan jäsning och sex månaders lagring på jästfällningen i äldre bourgognefat (3-10 år gamla) med regelbunden batonnage. Ingen malolaktisk omvandling. Degorgerad för hand i februari 2023 med 4 g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 4396 flaskor.
Tillsatser:25 mg/l so2 vid pressning. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage)
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Les Vignes d’Autrefois 2018
Namn:Les Vignes d’Autrefois 2018
Vinbonde:Laherte Frères
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Chavot (lieux-dits Les Charmées, Les Noëlles, La Potote och Les Rouges Maisons) samt Mancy (lieux-dits Les Hautes Norgeailles och Les Bas Putroux)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot meunier, planterade 1947-1964 med massalt urval
Jord:Chavot: lera och silt med flinta, småsten och kalkrik berggrund. Mancy: lera och kalk
Odling:Respektfulla metoder med ekologiska och biodynamiska influenser. Ingen certifiering.
Press:Hydraulisk vertikalpress 4000kg
Uppväxt:Spontan jäsning och sex månaders lagring på jästfällningen i äldre bourgognefat (3-10 år gamla) med regelbunden batonnage. Ingen malolaktisk omvandling. Degorgerad för hand i februari 2022 med 4 g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 4306 flaskor.
Tillsatser:25 mg/l so2 vid pressning. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage)
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Les Rouges Maisons R19
Namn:Les Rouges Maisons R19
Vinbonde:Laherte Frères
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit Les Rouges Maisons, Chavot-Courcourt
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot noir, planterade 1983
Jord:Österläge mitt i sluttningen strax norr om bydelen Courcourt. Relativt djupt jordlager av tyngre lera med inslag av flinta, på hård kalkstensgrund.
Odling:Respektfulla metoder med ekologiska och biodynamiska influenser. Ingen certifiering.
Press:Hydraulisk vertikalpress 4000kg
Uppväxt:Druvor från skörden 2019. Spontan jäsning och arton månaders lagring på jästfällningen i äldre bourgognefat (3-10 år gamla) med malolaktisk omvandling och regelbunden batonnage. Buteljerad våren 2021. 20 månader 'sur lattes'. Degorgerad för hand i november 2022 med 2 g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 1698 flaskor.
Tillsatser:25 mg/l so2 vid pressning. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage)
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Les Longues Voyes R19
Namn:Les Longues Voyes R19
Vinbonde:Laherte Frères
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Chamery, Montagne de Reims
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot noir, 38-åriga stockar (odlas av Emilien Feneuil)
Jord:Österlägen mitt i sluttningen med jordar av kalkrik lera och silt ovanpå porös kalksten ca 80 cm ner.
Odling:Respektfulla metoder med ekologiska och biodynamiska influenser. Ingen certifiering.
Press:Hydraulisk vertikalpress 4000kg
Uppväxt:Spontan jäsning och arton månaders lagring på jästfällningen i äldre barriques (3-10 år gamla) med regelbunden batonnage, och utan omdragningar. Ingen malolaktisk omvandling. 22 månader sur lattes. Degorgerad för hand i januari 2023 med 4 g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 3274 flaskor.
Tillsatser:25 mg/l so2 vid pressning. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage)
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Les Longues Voyes R17
Namn:Les Longues Voyes R17
Vinbonde:Laherte Frères
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Chamery, Montagne de Reims
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot noir, 38-åriga stockar (odlas av Emilien Feneuil)
Jord:Österlägen mitt i sluttningen med jordar av kalkrik lera och silt ovanpå porös kalksten ca 80 cm ner.
Odling:Respektfulla metoder med ekologiska och biodynamiska influenser. Ingen certifiering.
Press:Hydraulisk vertikalpress 4000kg
Uppväxt:Spontan jäsning och arton månaders lagring på jästfällningen i äldre barriques (3-10 år gamla) med regelbunden batonnage, och utan omdragningar. Ingen malolaktisk omvandling. 24 månader sur lattes. Degorgerad för hand i januari 2021 med 4 g/l dosage (Extra Brut).
Tillsatser:25 mg/l so2 vid pressning. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage)
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
(R)evolution Version Nature R16
Namn:(R)evolution Version Nature R16
Vinbonde:Laherte Frères
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieux-dits 'Les Chemins d’Epernay' och 'Les Rouges Maisons', Chavot, Coteaux Sud d'Épernay (se Les Empreintes)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Lika delar chardonnay - varav en tredjedel chardonnay muscaté - och pinot noir (se Les Empreintes)
Jord:'Les Chemins d’Epernay' (chardonnay/chardonnay muscaté, planterade 1957) - vid foten av sluttningen, fin lera och silt på kritgrund. 'Les Rouges Maisons' (pinot noir, planterade 1983) - österläge mitt i sluttningen, tyngre lera med schist och flinta på hård kalkstensgrund.
Odling:Respektfulla metoder med ekologiska och biodynamiska influenser. Ingen certifiering.
Press:Hydraulisk vertikalpress 4000kg
Uppväxt:Frukt från skörden 2016. Spontan jäsning och sju månaders lagring på jästfällningen i äldre barrique (3-10 år gamla) med regelbunden batonnage. Full malolaktisk omvandling. Ingen filtrering, men naturlig kylstabilisering. Tre år sur lattes. Degorgerad för hand i juni 2020 utan dosage (Brut Nature). Endast 120 flaskor producerade.
Tillsatser:Vinifierat och buteljerat utan tillsats av so2. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage).
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Les Empreintes 2016
Namn:Les Empreintes 2016
Vinbonde:Laherte Frères
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieux-dits 'Les Chemins d’Epernay' och 'Les Rouges Maisons', Chavot, Coteaux Sud d'Épernay
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Lika delar chardonnay (varav en tredjedel chardonnay muscaté) och pinot noir.
Jord:'Les Chemins d’Epernay' (chardonnay/chardonnay muscaté, planterade 1957) - vid foten av sluttningen, fin lera och silt på kritgrund. 'Les Rouges Maisons' (pinot noir, planterade 1983) - österläge mitt i sluttningen, tyngre lera med schist och flinta på hård kalkstensgrund.
Odling:Respektfulla metoder med ekologiska och biodynamiska influenser. Ingen certifiering.
Press:Hydraulisk vertikalpress 4000kg
Uppväxt:Spontan jäsning i äldre 225-liters barriques (3-10 år gamla). Sex månaders lagring på jästfällningen med regelbunden batonnage. Ingen malolaktisk omvandling. Degorgerad för hand i januari 2022 med 3,5 g/l dosage (Extra Brut).
Tillsatser:25 mg/l so2 vid pressning. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage)
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Petit Meslier R20
Namn:Petit Meslier R20
Vinbonde:Laherte Frères
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Chavot, Coteaux Sud d'Épernay
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Petit meslier (äldre spontan korsning av savagnin och gouais blanc)
Jord:Mitt i sluttningen. Lerig jordmån med kalksten och kisel, samt porös krita på 1,5 meters djup.
Odling:Respektfulla metoder med ekologiska och biodynamiska influenser. Ingen certifiering.
Press:Hydraulisk vertikalpress 4000kg
Uppväxt:Cuvée av flera årgångar, här baserad på 2020 med reservvin från 2019. Spontan jäsning i äldre 225-liters barriques (3-10 år gamla) med full malolaktisk omvandling. Sex månaders lagring på jästfällningen med regelbunden batonnage. Naturlig kylstabilisering i kall källare. Degorgerad för hand i november 2022 med 2 g/l dosage (Extra Brut).
Tillsatser:25 mg/l so2 vid pressning. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage)
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Les 7 (Soléra 2005 -> 2020)
Namn:Les 7 (Soléra 2005 -> 2020)
Vinbonde:Laherte Frères
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieux-dits 'Les Clos' och 'Derrière les Jardins', ovanför byn Chavot
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot meunier (18%), chardonnay (18%), pinot blanc (17%) petit meslier (15%), pinot gris (10%), pinot noir (14%), arbanne (8%). Vingårdarna samplanterades 2003.
Jord:Nordostläge högt i upp i sluttningen ovanför byn. Jordmån av kalkhaltig lera med flinta, schist och småsten på berggrund av mjuk krita.
Odling:Respektfulla metoder med ekologiska och biodynamiska influenser. Ingen certifiering.
Press:Hydraulisk vertikalpress 4000kg
Uppväxt:Cuvée 2005-2020. Skörd vid optimal mognad. Spontan jäsning och sex månaders lagring i använda barriques med regelbunden omrörning av jästfällningen. Ingen malolaktisk omvandling. Kontinuerlig blandning av äldre årgångar med start 2005 (en 'solera' av sju fat, minst tio år gamla). Den slutliga cuvéen består av 60% från den senaste årgången (här 2020) och 40% från reserven. Degorgerad i oktober 2022 utan dosage (Extra Brut). Produktion: 3620 flaskor.
Tillsatser:25 mg/l so2 vid pressning. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage).
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Oenotheque 2006
Namn:Oenotheque 2006
Vinbonde:Laherte Frères
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieux-dits Les Frileux, Épernay och Les Rouges Maisons, Chavot
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Chardonnay vieilles vignes (85%, Les Frileux) och meunier vieilles vignes (15%, Les Rouge Maisons)
Jord:Les Frileux: söderläge på toppen av sluttningen ovanför Épernay. Porös jord med krita vid ca 30 centimeters djup(0,56 ha). Les Rouges Maisons: österläge mitt i sluttningen, tyngre lera med schist och flinta på hård kalkstensgrund.
Odling:Respektfulla metoder med ekologiska och biodynamiska influenser. Ingen certifiering.
Press:Hydraulisk vertikalpress 4000kg
Uppväxt:Spontan jäsning i äldre 225-liters barriques (3-10 år gamla). Sju månaders lagring på jästfällningen med regelbunden batonnage. Ingen malolaktisk omvandling. Ingen filtrering. 140 månader 'sur lattes'. Degorgerad för hand i juni 2020 utan dosage (Brut Nature). Upplaga: 90 flaskor.
Tillsatser:25 mg/l so2 vid pressning. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage)
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Rosé de Meunier
Namn:Rosé de Meunier
Vinbonde:Laherte Frères
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Chavot, Coteaux Sud d'Épernay, samt Vallée de la Marne
Färg:Mousserande Rosé
Druvsort:Pinot meunier, från stockar med 25-40 års ålder.
Jord:Leriga jordar med kalksten och silt på kalkstensgrund
Odling:Respektfulla metoder med ekologiska och biodynamiska influenser. Ingen certifiering.
Press:Hydraulisk vertikalpress 4000kg
Uppväxt:Assemblage av 30 % rosé de macération, 10 % rött vin och 60 % vitt vin. Spontan jäsning i bourgognefat och foudre. Delvis malolaktisk omvandling och sex månader på jästfällningen. Basårgång 2020 med 50% reservvin från 2019, varav 40% lagrats i äldre bourgognefat. Aktuell version är degorgerad november 2022-januari 2023 med 2,5 g/l dosage (Extra Brut).
Tillsatser:25 mg/l so2 vid pressning. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage)
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Les Beaudiers Rosé de Saignée 2015
Namn:Les Beaudiers Rosé de Saignée 2015
Vinbonde:Laherte Frères
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Chavot, Coteaux Sud d'Épernay
Färg:Mousserande Rosé
Druvsort:Pinot meunier, planterade 1953, 1958 och 1965 (sélections massales)
Jord:Tunt lager av lera och silt, med lite flinta och småsten, ovanpå kalkstensgrund.
Odling:Respektfulla metoder med ekologiska och biodynamiska influenser. Ingen certifiering.
Press:Hydraulisk vertikalpress om 4000 kg
Uppväxt:Spontan jäsning i använda fat. Avstjälkade druvor med 12-14 timmars maceration. Ingen malolaktisk omvandling. Sex månaders lagring på jästfällningen innan buteljering. Fyra år sur lattes. Degorgerad för hand i februari 2019 med 3 g/l dosage (Extra Brut)
Tillsatser:25 mg/l so2 vid pressning. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage)
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Meslier & Pinot Rosé Brut Nature R19
Namn:Meslier & Pinot Rosé Brut Nature R19
Vinbonde:Laherte Frères
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Chavot, Coteaux Sud d'Épernay
Färg:Mousserande Rosé
Druvsort:Petit meslier och pinot noir
Jord:Nordostlägen högt i upp i sluttningen. Jordmån av kalkhaltig lera med flinta, schist och småsten på berggrund av mjuk krita.
Odling:Respektfulla metoder med ekologiska och biodynamiska influenser. Ingen certifiering.
Uppväxt:Avstjälkade druvor med 10-12 timmars passiv maceration ("infusion"). Spontan jäsning i använda 225-litersfat, med malolaktisk omvandling. Sex månaders lagring på jästfällningen innan buteljering i april 2020. 30 månader 'sur lattes'. Degorgerad för hand i oktober 2022 utan dosage (Brut Nature). Produktion: 669 flaskor.

"2019, a year with still some extrem climatic effects : frost still hits in the spring, summer was hot and dry with traces of unprecedented and significant sunburn... but the quality of the juices is impressive in its richness and complexity!

With two plots located in Chavot, we continue our experiments and development of Petit Meslier. We decided to make an infusion of Pinot Noir and Petit Meslier. The maceration takes only a few hours. The vinification took place peacefully in two barrels and the bottling was in April 2020. 30 months of ageing. Disgorged in October 2022, without any dosage.

We decided to create this unique Rosé for several reasons:
• Remember 2019 juice intensity
• Better understand this magical grape variety that is Petit Meslier, and explore different winemaking methods
• Take pleasure, and give pleasure: vinosity and substance for the Pinot Noir, intensity and fresh flavors for the Petit Meslier.
Tillsatser:25 mg/l so2 vid pressning. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage).
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Meunier & Meslier Rosé Brut Nature R16
Namn:Meunier & Meslier Rosé Brut Nature R16
Vinbonde:Laherte Frères
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Chavot
Färg:Mousserande Rosé
Druvsort:Pinot meunier och petit meslier (unga rankor, första skörden)
Jord:Två parceller i Chavot som drabbades hårt av frost i april 2016. Uttaget därför minimalt.
Odling:Respektfulla metoder med ekologiska och biodynamiska influenser. Ingen certifiering.
Uppväxt:Spontan jäsning i ett använt 225-liters fat. Avstjälkade druvor med ett dygns gemensam maceration. Ingen malolaktisk omvandling. Sex månaders lagring på jästfällningen innan buteljering. Ingen filtrering. Degorgerad i mars 2020. Produktion: 336 flaskor
hl/ha:6 hl/ha
Tillsatser:25 mg/l so2 vid pressning. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage).
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Veneto

Österrike

Steiermark

Schweiz

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion