Frankrike – Champagne

Emmanuel Brochet

Villers-aux-Nœuds ligger strax söder om Reims och är en sån där pytteliten by med en handfull bostäder, en stillsam bäck och borgmästarens hus. Inte mycket mer egentligen, förutom en ypperlig vinmark vid namn ”Mont Benoit”. Här har familjen Brochet två och ett halvt hektar i ett enda stycke. Planteringarna är meunier, pinot noir och chardonnay i ungefär lika delar, från början av 1960-talet via merparten 1985 till de yngsta år 2000. Jordmånen är relativt tung och består av lera och silt på kritgrund. Den mjukt avrundade kullen ligger bara några långa stenkast från motorvägscirkusen utanför Reims och sydostsluttningen är väl skyddad, så det är ingen risk att vinodlande grannar som inte respekterar marken lika högt som Emmanuel ska påverka rankorna till det sämre.

Redan som liten garçon visste Emmanuel att när han blev stor och uthyrningskontrakten för familjens vingård i Villiers-aux-Nœuds gick ut, då skulle han bruka jorden själv och göra vin av druvorna. Från första stund visste han att han ville odla med ekologiska metoder (”for the pleasure of it”, som han själv uttrycker det) och påbörjade omställningen av vinmarken 1997. Fram till och med skörden 2002 såldes alla druvor, så den första årgången som vinifierades och buteljerades under eget namn blev 2003. I huset intill vineriet bor Emmanuel med sin fru och son, men i mångt och mycket är detta en ’one-man-show’. Emmanuel gör allting själv förutom under skörden, då han får hjälp av två vänner. For the pleasure of it… nöje är något essentiellt för Emmanuel. Han gillar att ta det lugnt och metodiskt och fokusera på detaljerna.

Allt som allt blir det ungefär 13 000 flaskor champagne om året. Dessutom framställer Emmanuel en underbar ratafia av sista pressningen.

Viner

Le Mont Benoit R18
Namn:Le Mont Benoit R18
Vinbonde:Emmanuel Brochet
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Mont Benoit, Villers-aux-Nœuds (2,5 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot meunier (35%), pinot noir (35%), chardonnay (30%). Huvudsakligen planterat 1985, pinot noir delvis planterade år 2000.
Jord:Sydöstsluttning med kalkrik jordmån av lera och silt.
Odling:Ekologisk (Ecocert sedan 2008)
Press:Traditionell Coquard 2000kg
Uppväxt:Årgång 2018 samt 30% reservvin. Spontan jäsning och elva månaders lagring i mestadels använda bourgognefat. Full malolaktisk omvandling. Ingen klarning eller filtrering. 24 månader sur lattes. Degorgerad i september 2021 med 2 g/l dosage (Extra Brut).
Tillsatser:30-50 mg/l so2 innan pressning samt efter avslutad malo. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Alkohol:12 %
Skriv ut informationsblad
Le Mont Benoit R17
Namn:Le Mont Benoit R17
Vinbonde:Emmanuel Brochet
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Mont Benoit, Villers-aux-Nœuds (2,5 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot meunier (35%), pinot noir (35%), chardonnay (30%). Huvudsakligen planterat 1985, pinot noir delvis planterade år 2000.
Jord:Sydöstsluttning med kalkrik jordmån av lera och silt.
Odling:Ekologisk (Ecocert sedan 2008)
Press:Traditionell Coquard 2000kg
Uppväxt:Årgång 2017 samt 70% reservvin (pga frost). Spontan jäsning och elva månaders lagring i mestadels använda bourgognefat. Full malolaktisk omvandling. Ingen klarning eller filtrering. 24 månader sur lattes. Degorgerad i september 2020 med 4 g/l dosage (Extra Brut).
Tillsatser:30-50 mg/l so2 innan press samt efter avslutad malo. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Le Mont Benoit R16
Namn:Le Mont Benoit R16
Vinbonde:Emmanuel Brochet
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Mont Benoit, Villers-aux-Nœuds (2 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot meunier (35%), pinot noir (35%), chardonnay (30%). Huvudsakligen planterat 1985, pinot noir delvis planterade år 2000.
Jord:Sydöstläge med kalkrik jordmån av lera och silt.
Odling:Ekologisk (Ecocert sedan 2008)
Press:Traditionell Coquard 2000kg
Uppväxt:Årgång 2016 samt 20% reservvin. Spontan jäsning och elva månaders lagring i mestadels använda bourgognefat. Full malolaktisk omvandling. Ingen klarning eller filtrering. 24 månader sur lattes. Degorgerad med 4 g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 11 262 flaskor.
Tillsatser:30-50 mg/l so2 innan pressning samt efter avslutad malo. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Le Mont Benoit R15
Namn:Le Mont Benoit R15
Vinbonde:Emmanuel Brochet
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Mont Benoit, Villers-aux-Nœuds (2 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot meunier (35%), pinot noir (35%), chardonnay (30%). Huvudsakligen planterat 1985, pinot noir delvis planterade år 2000.
Jord:Sydöstläge med kalkrik jordmån av lera och silt.
Odling:Ekologisk (Ecocert sedan 2008)
Press:Traditionell Coquard 2000kg
Uppväxt:Årgång 2015 samt 20% reservvin. Spontan jäsning och elva månaders lagring i mestadels använda bourgognefat. Full malolaktisk omvandling. Ingen klarning eller filtrering. 24 månader sur lattes. Degorgerad med 4 g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 9271 flaskor.
hl/ha:40-55
Tillsatser:30-50 mg/l so2 innan pressning samt efter avslutad malo. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Les Hauts Chardonnays 2014
Namn:Les Hauts Chardonnays 2014
Vinbonde:Emmanuel Brochet
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Mont Benoit, Villers-aux-Nœuds (0,34 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Chardonnay, planterade 1962 (sélection massale)
Jord:Sydöstläge i övre delen av sluttningen, med kalkrik jordmån av lera och silt på kritgrund.
Odling:Ekologisk (Ecocert sedan 2008)
Press:Traditionell Coquard 2000kg
Uppväxt:Spontan jäsning i använda 350-litersfat med tolv månader på jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering. Sex år sur lattes. Degorgerad i september 2021 med 2 g/l dosage (Extra Brut).
Tillsatser:30-50 mg/l so2 innan pressning samt efter avslutad malo. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Les Hauts Chardonnays 2013
Namn:Les Hauts Chardonnays 2013
Vinbonde:Emmanuel Brochet
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Mont Benoit, Villers-aux-Nœuds (0,34 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Chardonnay, planterade 1962 (sélection massale)
Jord:Sydöstläge i övre delen av sluttningen, med kalkrik jordmån av lera och silt på kritgrund.
Odling:Ekologisk (Ecocert sedan 2008)
Press:Traditionell Coquard 2000kg
Uppväxt:Spontan jäsning i använda 350-litersfat med tolv månader på jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering. Sex år sur lattes. Degorgerad i september 2020 med 2 g/l dosage (Extra Brut).
Tillsatser:30-50 mg/l so2 innan pressning samt efter avslutad malo. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Les Hauts Chardonnays 2012
Namn:Les Hauts Chardonnays 2012
Vinbonde:Emmanuel Brochet
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Mont Benoit, Villers-aux-Nœuds (0,34 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Chardonnay, planterade 1962 (sélection massale)
Jord:Sydöstläge i övre delen av sluttningen, med kalkrik jordmån av lera och silt.
Odling:Ekologisk (Ecocert sedan 2008)
Press:Traditionell Coquard 2000kg
Uppväxt:Spontan jäsning i använda 350-litersfat med tolv månader på jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering. Sex år sur lattes. Degorgerad i september 2019 med 2 g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 1249 flaskor.
hl/ha:30
Tillsatser:30-50 mg/l so2 innan pressning samt efter avslutad malo. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Les Hauts Chardonnays 2011
Namn:Les Hauts Chardonnays 2011
Vinbonde:Emmanuel Brochet
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Mont Benoit, Villers-aux-Nœuds (0,34 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Chardonnay, planterade 1962 (sélection massale)
Jord:Sydöstläge i övre delen av sluttningen, med kalkrik jordmån av lera och silt.
Odling:Ekologisk (Ecocert sedan 2008)
Press:Traditionell Coquard 2000kg
Uppväxt:Spontan jäsning i använda 350-litersfat med tolv månader på jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering. Sex år sur lattes. Degorgerad i september 2018 med 2 g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 1249 flaskor.
hl/ha:30
Tillsatser:30-50 mg/l so2 innan pressning samt efter avslutad malo. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Les Hauts Meuniers 2015
Namn:Les Hauts Meuniers 2015
Vinbonde:Emmanuel Brochet
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Mont Benoit, Villers-aux-Nœuds (0,4 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot meunier, planterade 1962 (sélection massale)
Jord:Sydöstläge i övre delen av sluttningen, med kalkrik jordmån av lera och silt på kritgrund
Odling:Ekologisk (Ecocert sedan 2008)
Press:Traditionell Coquard 2000kg
Uppväxt:Spontan jäsning i använda 350-litersfat med elva månader på jästfällningen utan omrörning eller omdragningar. Ingen klarning eller filtrering. Fem år sur lattes. Degorgerad september 2021 med 2 g/l dosage (Extra Brut).
Tillsatser:30-50 mg/l so2 innan pressning samt efter avslutad malo. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Les Hauts Meuniers 2014
Namn:Les Hauts Meuniers 2014
Vinbonde:Emmanuel Brochet
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Mont Benoit, Villers-aux-Nœuds (0,4 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot meunier, planterade 1962 (sélection massale)
Jord:Sydöstläge i övre delen av sluttningen, med kalkrik jordmån av lera och silt på kritgrund
Odling:Ekologisk (Ecocert sedan 2008)
Press:Traditionell Coquard 2000kg
Uppväxt:Spontan jäsning i använda 350-litersfat med elva månader på jästfällningen utan omrörning eller omdragningar. Ingen klarning eller filtrering. Fem år sur lattes. Degorgerad september 2020 med 2 g/l dosage (Extra Brut).
Tillsatser:30-50 mg/l so2 innan pressning samt efter avslutad malo. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Les Hauts Meuniers 2013
Namn:Les Hauts Meuniers 2013
Vinbonde:Emmanuel Brochet
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Mont Benoit, Villers-aux-Nœuds (0,4 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot meunier, planterade 1962 (sélection massale)
Jord:Sydöstläge i övre delen av sluttningen, med kalkrik jordmån av lera och silt.
Odling:Ekologisk (Ecocert sedan 2008)
Press:Traditionell Coquard 2000kg
Uppväxt:Spontan jäsning i använda 350-litersfat med elva månader på jästfällningen utan omrörning eller omdragningar. Ingen klarning eller filtrering. Fem år sur lattes. Degorgerad september 2019 med 2 g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 1272 flaskor.
Tillsatser:30-50 mg/l so2 innan pressning samt efter avslutad malo. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Les Hauts Meuniers 2012
Namn:Les Hauts Meuniers 2012
Vinbonde:Emmanuel Brochet
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Mont Benoit, Villers-aux-Nœuds (0,4 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot meunier, planterade 1962 (sélection massale)
Jord:Sydöstläge i övre delen av sluttningen, med kalkrik jordmån av lera och silt.
Odling:Ekologisk (Ecocert sedan 2008)
Press:Traditionell Coquard 2000kg
Uppväxt:Spontan jäsning i använda 350-litersfat med elva månader på jästfällningen utan omrörning eller omdragningar. Ingen klarning eller filtrering. Fem år sur lattes. Degorgerad september 2018 med 2 g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 1272 flaskor.

hl/ha:35
Tillsatser:30-50 mg/l so2 innan pressning samt efter avslutad malo. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Rosé de Saignée Extra Brut R19
Namn:Rosé de Saignée Extra Brut R19
Vinbonde:Emmanuel Brochet
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Lieu-dit 'La Motelle', Villes-aux-Noeuds
Färg:Mousserande Rosé
Druvsort:Pinot meunier, planterade 1965 (inköpt frukt från Emmanuels syster)
Jord:Sydvästläge i lätt sluttning
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Traditionell Coquard 2000kg
Uppväxt:Meunier från skörden 2019. Spontan jäsning med 24 timmars skalmaceration i använda bourgognefat. Elva månader på jästfällningen. Buteljerad utan klarning eller filtrering. Arton månader sur lattes. Degorgerad med 2 g/l dosage (Extra Brut).
Tillsatser:30-50 mg/l so2 innan pressning samt efter avslutad malo. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad druvmust, dosage).
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Ratafia
Namn:Ratafia
Vinbonde:Emmanuel Brochet
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Villers-aux-Noeuds
Färg:Sprit
Druvsort:Pinot noir och pinot meunier
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Traditionell Coquard 2000kg
Uppväxt:Druvmust, ej fermenterad, med tillsats av egenhändigt framställt druvdestillat. Lagrad i ett använt fat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Egenhändigt framställt druvdestillat.
Alkohol:17,5 %
Volymer:500ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Toscana

Veneto

Österrike

Steiermark

Skandinavien

Cider

Kombucha

Spanien

Andalucia

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion