Frankrike – Champagne

Emmanuel Brochet

Redan som liten garçon visste Emmanuel att när han blev stor och uthyrningskontrakten för familjens vingård i Villiers-aux-Nœuds gick ut, då skulle han bruka jorden själv och göra vin av druvorna.

Villers-aux-Nœuds ligger strax söder om Reims och är en sådan där pytteliten by med en handfull bostäder, en stillsam bäck och borgmästarens hus. Inte så mycket mer egentligen, förutom en ypperlig vinmark vid namn ”Mont Benoit”. Där har familjen Brochet 2,5 hektar i ett stycke med pinot meunier, pinot noir och chardonnay planterade i början av 1960-talet samt 1985. Jorden består av lera, silt och kalksten. Den mjukt avrundade kullen ligger bara några långa stenkast från motorvägscirkusen utanför Reims och dess sydostsluttning är väl skyddad, så det är ingen risk att vinodlande grannar som inte respekterar marken lika högt som Emmanuel ska påverka den till det sämre.

Från första stund visste Emmanuel att han ville odla med ekologiska metoder (”for the pleasure of it”, som han själv uttrycker det) och påbörjade omställningen av vinmarken 1997. Fram till och med skörden 2002 såldes alla druvor, så den första årgången som vinifierades och buteljerades under eget namn blev 2003. I huset intill vineriet bor Emmanuel med sin fru och son, men i mångt och mycket är detta en ’one-man-show’. Emmanuel gör allting själv förutom under skörden, då han får hjälp av två vänner. For the pleasure of it… pleasure är något essentiellt för Emmanuel, och han gillar att ta det lugnt och metodiskt och fokusera på detaljerna.

Idag ligger produktionen på ungefär 11 500 flaskor champagne årligen. Dessutom framställer Emmanuel en underbar ratafia av sista pressningen.

Viner

Le Mont Benoit R15
Namn:Le Mont Benoit R15
Vinbonde:Emmanuel Brochet
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Mont Benoit, Villers-aux-Nœuds (2 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot meunier (35%), pinot noir (35%), chardonnay (30%). Huvudsakligen planterat 1985, pinot noir delvis planterade år 2000.
Jord:Sydöstläge med kalkrik jordmån av lera och silt.
Odling:Ekologisk (Ecocert sedan 2008)
Press:Traditionell Coquard 2000kg
Uppväxt:Årgång 2015 samt 20% reservvin. Spontan jäsning och elva månaders lagring i mestadels använda bourgognefat. Full malolaktisk omvandling. Ingen klarning eller filtrering. 24 månader sur lattes. Degorgerad med 4 g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 9271 flaskor.
hl/ha:40-55
Tillsatser:Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad rektifierad druvmust, dosage). 35-55 mg/l so2.
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Les Hauts Chardonnays 2011
Namn:Les Hauts Chardonnays 2011
Vinbonde:Emmanuel Brochet
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Mont Benoit, Villers-aux-Nœuds (0,34 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Chardonnay, planterade 1962 (sélection massale)
Jord:Sydöstläge i övre delen av sluttningen, med kalkrik jordmån av lera och silt.
Odling:Ekologisk (Ecocert sedan 2008)
Press:Traditionell Coquard 2000kg
Uppväxt:Spontan jäsning i använda bourgognefat med tolv månader på jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering. Sex år sur lattes. Degorgerad med 2 g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 1249 flaskor.
hl/ha:30
Tillsatser:Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad rektifierad druvmust, dosage). 35-55 mg/l so2.
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Les Hauts Meuniers 2012
Namn:Les Hauts Meuniers 2012
Vinbonde:Emmanuel Brochet
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Mont Benoit, Villers-aux-Nœuds (0,4 ha)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Pinot meunier, planterade 1962 (sélection massale)
Jord:Sydöstläge i övre delen av sluttningen, med kalkrik jordmån av lera och silt.
Odling:Ekologisk (Ecocert sedan 2008)
Press:Traditionell Coquard 2000kg
Uppväxt:Spontan jäsning i använda bourgognefat med elva månader på jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering. Fem år sur lattes. Degorgerad med 2 g/l dosage (Extra Brut). Produktion: 1272 flaskor.

hl/ha:35
Tillsatser:Ekologisk jäst och ekologiskt socker för andra jäsningen i flaska (tirage). Ekologisk MCR (koncentrerad rektifierad druvmust, dosage). 35-55 mg/l so2.
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Puglia

Toscana

Trentino

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Granada

Penedès


Certifierad ekologisk produktion