Emmanuel Brochet

Redan som liten garçon visste Emmanuel att när han blev stor och uthyrningskontrakten för familjens vingård i Villiers-aux-Nœuds gick ut, då skulle han bruka jorden och göra vin av materialet!

Villers-aux-Nœuds ligger strax söder om Reims och är en sådan där pytteliten by med en handfull bostäder, en flod och borgmästarens hus. Inte så mycket mer egentligen, förutom en ypperlig vinmark vid namn ”Mont Benoit” där familjen Brochet har hela 2,5 hektar med pinot meunier, pinot noir och chardonnay planterade i början av 1960-talet. Jorden består av lera, silt och kalksten. Den mjukt avrundade kullen ligger bara några långa stenkast ifrån motorvägscirkusen utanför Reims och dess sydostsluttning är väl skyddad, så det är ingen risk att vinodlande grannar som inte respekterar marken lika högt som Emmanuel ska påverka den till det sämre.

Från första stund visste Emmanuel att han ville odla ekologiskt ("for the pleasure of it", som han själv uttrycker det) och började omställningen av vinmarken 1997. Fram till och med 2002 såldes alla druvor, så den första årgången som vinifierades och buteljerades under eget namn blev 2003.

I huset intill vineriet bor Emmanuel med sin fru och son, men i mångt och mycket är detta en 'one-man-show'. Emmanuel gör allting själv förutom under skörden, då han får hjälp av två vänner. For the pleasure of it... pleasure är något essentiellt för Emmanuel, och han gillar att ta det lugnt och metodiskt och fokusera på detaljerna.

Idag ligger produktionen på ungefär 11 500 flaskor champagne. Dessutom framställer Emmanuel en underbar ratafia av sista pressningen.

Viner

Ursprung: Mont Benoit, Villers-aux-Nœuds
Druvsort: 35% pinot meunier, 35% pinot noir, 30% chardonnay. Mestadels planterat 1985, mindre andel pinot noir planterade år 2000.
Jord: Kalkrik jordmån med lera och silt
Uppväxt: Årgång 2015 samt 20% reservvin. Spontan jäsning och 11 månaders lagring i använda bourgognefat. Full malolaktisk omvandling. Ingen klarning eller filtrering. Två år sur lattes. 9271 buteljer degorgerade med 4 g/l dosage (Extra Brut)
hl/ha: 40-55
Tillsatt SO²: 35-55 mg/l
Press: Traditionell Coquard 2000kg
Odling: Ekologisk
Volymer: 750ml
Ursprung: Mont Benoit, Villers-aux-Nœuds
Druvsort: Chardonnay planterade 1962, sélections massales
Jord: Kalkrik jordmån med lera och silt
Uppväxt: Spontan jäsning i använda fat med 11 månaders lagring på jästfällningen. Degorgerad med 2 g/l dosage (Extra Brut)
hl/ha: 30
Press: Traditionell Coquard 2000kg
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Mont Benoit, Villers-aux-Nœuds
Druvsort: Pinot meunier planterade 1962, sélections massales
Jord: Kalkrik jordmån med lera och silt
Uppväxt: Spontan jäsning i använda fat med 16 månader på jästfällningen. Tre år sur lattes. Degorgerad med 2 g/l dosage (Extra Brut)

hl/ha: 35
Press: Traditionell Coquard 2000kg
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml

Bilder

Fler Bönder: