Cascina Val Liberata är en biodynamisk bondgård i byn Villamiroglio i norra Monferrato, grundad 2014 av Deirdre O’Brien och Maurizio Caffer. Den ligger naturskönt belägen på höjderna ovanför en dalgång omgiven av skogar och fält, utan några grannar som driver jordbruk med konventionella metoder. Gården omfattar totalt tio hektar varav 3,5 ha vinmark. Resten utgörs av skogsdungar, öppna fält, valnötsträd och småskalig grönsaksodling.
Deirdre och Maurizio odlar tre lokala druvsorter: slarina (1,5 ha), nebbiolo (1,5 ha) och grignolino (0,5 ha). Vingårdarna är planterade på det traditionella sättet där raderna följer sluttningens kontur i horisontalplanet (’girapoggio’) och stolparna är tillverkade av kastanjeträ. Allt för att minska de avtryck som odlingen gör på miljön – inte minst handlar det om att undvika jorderosion.
Arbetet följer den biodynamiska kalendern, och de klassiska biodynamiska preparaten används för att berika livet nere i jorden och stärka rankornas motståndskraft. På hösten planterar man täckgrödor mellan varannan rad för att skapa grön kompost som kan vändas ner och förbättra markens bördighet. På vintern får varje ranka en individuell behandling då Deirdre och Maurizio beskär och binder upp dem med vide. För att behandla svampangrepp används kopparsulfat med örtextrakt samt naturligt svavel av vulkaniskt ursprung.
Slarina är en gammal piemontesisk druvsort som tidigare mest odlades i Monferrato. I trakten kallades den också ”Cenerina” – ett ord med ursprung i italienska ”cenere” som betyder aska. Druvorna får nämligen ofta en tunn beläggning, likt ett fint stoft av aska på druvklasarna. Slarina ger låga skördeuttag, och det var också orsaken till att druvsorten nästan försvann till förmån för mer högavkastande sorter som barbera.
Det var tack vare forskare vid universitetet i Torino som slarina återupptäcktes och 2007 på nytt infördes i det nationella registret över druvsorter. 2013 fick Deirdre och Maurizio möjlighet att smaka på en mikrovinifikation av slarina, och de slogs direkt av dess eleganta aromer och fina tanninstruktur. Smakprovet gav dem en stark tro på potentialen i den här glömda druvsorten. Året därpå planterade paret sin första vingård med slarina.
Certifierad ekologisk produktion