Daniel Sage gör sina egensinniga viner på en gammal farm utanför byn Riotord i Haute-Loire. Gården är vackert belägen på höjderna uppåt 1000 meter, så den här källaren är svalare än de flesta. De vinmarker som Daniel själv har hand om ligger i Bogy, en by som ingår i området Saint-Joséph. Resten av frukten kommer från goda vänner som Vincent Fargier i Villeneuve-de-Berg, Gérald Oustric i Valvignères och Christelle Dufours i Aspiran. Sedan flera år skapas vinerna i samarbete med kompanjonen Jordi Torgue.
Tidigare drev han en liten vinbutik i Lyon där han sålde och distribuerade hantverksmässiga viner varav många som idag kan hittas i vår portfölj. Innan han började göra vin på egen hand jobbade han hos Loïc Roure på Domaine du Possible i Roussillon, samt hos Jean Delobre på La Ferme des Sept Lunes i Saint-Josèph. Det var just från Delobre som Sage på förmånliga villkor fick hyra sin första vinmark – Grange Bara, planterad med syrah och roussanne.
Första årgången blev 2011. Det året gjordes vinerna Grange Bara Rouge och Février – båda av syrah – samt Grange Bara Blanc av roussanne. Rankorna växer i sandiga granitjordar i Saint-Josèph. Utöver vingårdsläget Grange Bara har Sage numera en och en halv hektar planterade med gamay och poulsard, viognier och pinot gris, samt en annan mark med gamay i granitjordar som är mer präglade av lera.
Sage tar vara på allt vad rankorna ger. Han gör en första skörd druvor som bedöms enklare, och pressar dem direkt. Sedan skördas markerna ett varv till, och det här arbetet kan pågå i upp till fyra etapper. Ju senare druvorna skördas, desto längre maceration får de i källaren. I källaren jobbar Daniel Sage med med glasfibertankar och gamla fat av olika storlekar. Vinmakningen är fri, utan fasta ideer om hur vinerna ska bli från år till år. Daniel jobbar med sitt humör, sin lust och de förutsättningar som årgången ger.
Daniel Sage är känd för metoden att direktpressa blå druvor. I flera av hans viner är en del av musten direktpressad och en annan del hela avstjälkade druvor som får laka ur i musten. Ett bra exempel är tappningen ”Nyctalopie”. Den här metoden kallas omväxlande för ”trempouillette”, ”grousse” eller ”flottation”. Ett vin som inspirerat Daniel till detta är Claude Courtois’ klassiska clairet ”Nacarat”.
Daniels viner blev snabbt ryktbara på grund av deras lättsamhet, vildhet och parfym. Med tiden har han kompletterat med druvor från vänner söderut i Ardèche. Den här frukten kommer från bekanta namn som Le Mazel och Les Deux Terres. Illustrationerna till Daniel Sages etiketter är målningar av den belgiske konstnären och poeten Jean Raine, vars stil var starkt inspirerad av surrealism och action-painting. De flesta av vinerna är helt enkelt döpta efter titeln på konstverket.
Certifierad ekologisk produktion