Force Boisson – Daniel Sage

Daniel Sage gör vin i Riotord (Haute-Loire) nära gränsen till Ardèche. Tidigare drev han en vinbutik i Lyon, där han sålde och distribuerade hantverksmässiga viner varav många av dem man idag kan hitta i vår portfölj.

Innan han började gör vin på egen hand jobbade han med Loïc Roure på Domaine du Possible i Roussillon, samt hos Jean Delobre på Le Ferme des Sept Lunes i Saint-Joseph. Det var från Delobre som Sage kunde hyra sin första vinmark: Grange Bara, planterad med syrah & roussanne.

Sages första årgång var 2011. Det året producerades enbart Grange Bara Rouge samt Février, av syrah, och Grange Bara Blanc, av roussanne. Rankorna växer i sandiga granitjordar. Daniels viner fick snabbt ett stort genomslag på grund av deras lättsamhet, vildhet och parfym.

Utöver vinmarken Grange Bara har Sage idag drygt en hektar planterad med poulsard, gamay, viognier och pinot gris, samt en annan mark med gamay i granitjordar som är mer präglade av lera.

Sage tar vara på allt som rankorna ger. Han gör en första skörd av de druvor som bedöms vara minst intressanta, och pressar dem direkt. Sedan skördas markerna ett varv till, och det här arbetet kan pågå i upp till fyra etapper. Ju senare druvorna är skördade, desto längre maceration får de sedan i källaren.

Daniels viner är kända för just metoden med direktpress. Ett av vinerna som består av enbart direktpressade druvor är ”Un Palotin”. Vidare görs även viner där en del av musten är resultatet av direktpress, plus en del macererade druvor, som till exempel i tappningen ”Nyctalopie”. Inspiration till att jobba på det här viset kommer från Loire-bonden Claude Courtois klassiska vin ”Nacarat”.

Sages viner blev snabbt ryktbara, och Daniel har med tiden även börjat köpa druvor från vänner söderut i Ardèche. Frukten kommer då från bekanta namn som Le Mazel och Deux Terres.

I källaren jobbar Daniel Sage med gamla fat av olika storlekar samt med tankar av glasfiber. Vinmakningen är fri och det finns inga bestämda ideer om hur vinerna ska bli från år till år. Daniel jobbar med sitt humör, sin lust och de förutsättningar som årgången ger honom.

Illustrationerna på Daniel Sages uttrycksfulla etiketter görs förresten av den gamla COBRA-konstnären Jean Raine.

Viner

Ursprung: Ardèche (egna vinmarker)
Druvsort: Pinot gris, pinot blanc & viognier
Jord: Kalkblandad lera
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Volymer: 750ml
Ursprung: Saint-Josèph (coteaux, Jean Delobre)
Druvsort: Roussanne
Jord: Granit & lera
Uppväxt: Direkt pressning. Spontan jäsning & ett år i gamla fat.
hl/ha: 40
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Volymer: 750ml
Ursprung: Ardèche
Druvsort: Viognier
Uppväxt: Maceration blandat med direktpressade druvor.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Volymer: 750ml
Ursprung: Bogy, Ardèche
Druvsort: Gamay (egna marker)
Jord: Granit & lera
Uppväxt: Tre veckors maceration
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Volymer: 750ml
Ursprung: Ardèche
Druvsort: Gamay (egna marker) & carignan (Le Mazel)
Jord: Granit & lera / kalkblandad lera
Uppväxt: Tre veckors maceration
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Volymer: 750ml
Ursprung: Saint-Josèph
Druvsort: Syrah
Jord: Sandiga granitjordar
Uppväxt: Kort maceration.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Volymer: 750ml
Ursprung: Saint-Josèph
Druvsort: Syrah från 35-åriga stockar (Jean Delobre)
Jord: Sandiga granitjordar
Uppväxt: 12 månader i gamla fat
hl/ha: 40
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Volymer: 750ml
Ursprung: Bogy, Ardèche
Druvsort: Ploussard (egna marker)
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Ursprung: Ardèche
Druvsort: Gamay (Sage), pinot noir (Vincent Fargier)
Jord: Granit & lera
Uppväxt: Direkt press blandat med maceration.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Volymer: 750ml
Ursprung: Ardèche
Druvsort: Cinsault & merlot
Jord: Kalkblandad lera
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Volymer: 1500ml
Ursprung: Ardèche, Villeneuve de Berg (Vincent Fargier)
Druvsort: Pinot noir
Uppväxt: Tre veckors maceration
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Ursprung: Aspiran, Hérault
Druvsort: Cinsault (vignes Christelle Duffou)
Jord: Granit & lera
Uppväxt: Tre veckors maceration
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Volymer: 1500ml
Ursprung: Ardèche
Druvsort: Gamay
Jord: Granit & lera
Uppväxt: 5 veckors maceration
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Volymer: 750ml

Bilder

Fler Bönder: