Italien – Umbrien

Vini Conestabile della Staffa

Vini Conestabile della Staffa är en historisk egendom femton kilometer utanför Perugia i Umbrien. Strax väster om vinmarkerna, som omfattar tolv hektar, breder Lago di Trasimeno ut sig. Den stora sjöns vattenmassa har en viktig inverkan på klimatet och vinrankorna.

Egendomen hade en storhetstid under artonhundratalet och producerade vin fram till 1956. Under perioden från dess till nutid såldes skördarna iväg till det lokala kooperativet. Gården fick sin pånyttfödelse tack vare vinmakaren Danilo Marcucci, vars hustru Alessandra härstammar från släkten Conestabile della Staffa. Den första årgång som gjordes i Danilos regi var 2015.

Vingårdarna ligger i sydvästlägen på 250-350 meters höjd. Jordarna domineras av lera, på berggrund av kalk. Här odlas en mångfald lokala druvsorter som grechetto, malvasia, trebbiano dorato, trebbiano montanaro, sagrantino, sangiovese, canaiolo, colorino och gamay del trasimeno. Druvorna skördas givetvis för hand och jäsningen sker alltid spontant. I källaren undviker man all typ av teknologi och ingrepp.

Druvorna pressas antingen direkt, eller så får skalen en viss tids urlakning i musten. Vinet jäser i tank, i damejeanner av glas, eller i gamla ekliggare, beroende av cuvée. Inget av vinerna varken klarnas, filtreras, eller svavlas. Ingenting blir tillsatt, inget borttaget. Danilo Marcucci jobbar med flera italienska odlare som delar den här inställningen och ser Vini Conestabile della Staffa som sitt viktigaste projekt.

– Jag mötte min fru för femton år sedan, men väntade tio-tolv år med att börja arbeta med hennes vinmarker, för att respektera den nivå som de var på. Jag behövde lära mig mer, helt enkelt. Du måste ha djup kunskap när du börjar med ett så här stort projekt. De första åren jobbade jag bara med biodynamiska metoder, för att få bort de ganska få kemikalier som fanns i markerna. På sikt hoppas vi kunna utöka vinmarkerna försiktigt, för att göra mer och bättre vin. Det här är min familjs framtid.

Om Danilo Marcucci:

Vinmakaren Danilo Marcucci växte upp i södra Umbrien, men har jobbat med vin över hela världen, framförallt som vinhandlare. Efter en sen kväll i slutet av nittiotalet bestämde han sig för att något i livet behövde förändras.

– Mot slutet av nittiotalet kände jag att vinet måste tillbaka till landsbygden, säger Marcucci. Det var efter en kväll då jag och några vänner hade druckit många stora, berömda viner, flaskor som fått 100 poäng och olika sorters utmärkelser. Dagen efter mådde jag dåligt, så dåligt att jag bestämde mig för att gå till en doktor. Han tog mina blodvärden och frågade vad jag hade gjort. ”Druckit vin”, sa jag. ”Jag är vinhandlare”. ”Du kanske får börja dricka något annat slags vin”, sa läkaren. Jag åkte hem till Umbrien för att tillbringa en vecka med min familj.

Här smakade Marcucci ett enkelt vitt vin från gården Collecapretta, som hans far serverade honom över lunch.

– Det var första gången som jag förstod att bra vin fanns väldigt nära mig, även om jag hade rest världen runt för att hitta det.

Marcucci började snart jobba med Collecapretta, som var vänner till familjen sedan länge. Idag jobbar han med ett tiotal odlare i området, som vinmakare och vinernas ansikte utåt. Alla har en sak gemensamt: de odlas och framställs på naturligast möjliga sätt. Marcucci jobbar med en rad italienska vinbönder som vi på Vin & Natur säljer i Sverige, som Vigneti Campanino, Vini Conestabile della Staffa och alltså Collecapretta.

– Målet var att befinna mig i en vingård. I kontakt med naturen. Att göra naturligt vin är en pågående utmaning. Inte en utmaning från naturen, men en utmaning för dig själv. Om du inte använder något annat än din erfarenhet, inga andra tillägg, så handlar det till slut väldigt om bara dig. Ingen teknologi. Bara jobb. Du kan aldrig känna dig som en smart producent av något, för du har hela tiden naturen som säger till dig att gå ur vägen, att följa med. Ibland är det bra, ibland mindre bra, men det är alltid autentiskt.

Vilka är de största utmaningarna i vingården när man jobbar som ni gör?

– Sjuttio procent handlar om vädret. Kanske trettio procent är vårt jobb i vingården. Vi kan göra vårt bästa, jobba hårt, kanske använda lite koppar om det behövs, men om vädret bestämmer sig för att det är ett dåligt år, så är det så. Då tar vi det vi får.

Viner

LitrÒ Bianco 2021
Namn:LitrÒ Bianco 2021
Vinbonde:Vini Conestabile della Staffa
Region:Italien - Umbrien
Ursprung:Montemelino, Umbrien (Umbria IGT)
Färg:Vitt
Druvsort:Grechetto och verdello
Jord:Sydvästlägen på 250-350 meters höjd med ett klimat som påverkas av närliggande sjön Trasimeno. Lerahaltiga jordar på berggrund av kalksten.
Odling:Ekologisk med certifiering
Press:Äldre traditionell korgpress
Uppväxt:Tre dygns skalkontakt i pressen. Spontan jäsning i glasfibertankar utan temperaturkontroll. Lagring i glasfibertank, med tre omdragningar under vintern för att gradvis skilja vinet från jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering. Buteljerades april 2022 i literflaskor under kronkapsyl.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 innan buteljering (totalt <30 mg/l)
Volymer:1000ml
Skriv ut informationsblad
LitrÒ Bucce 2021
Namn:LitrÒ Bucce 2021
Vinbonde:Vini Conestabile della Staffa
Region:Italien - Umbrien
Ursprung:Montemelino, Umbrien (Umbria IGT)
Färg:Orange
Druvsort:Trebbiano från minst 35-åriga stockar
Jord:Sydvästlägen på 250-300 meters höjd med ett klimat som påverkas av närliggande sjön Trasimeno. Lerahaltiga jordar på berggrund av kalksten.
Odling:Ekologisk med certifiering
Press:Äldre traditionell korgpress
Uppväxt:Spontan jäsning i öppna 1000-liters plastkar med åtta dygns skalmaceration och regelbunden nedtryckning av skalhatten under jäsningen. Lagring i glasfibertank, med två omdragningar under vintern för att gradvis skilja vinet från jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering. Buteljerat för hand mars 2022 i literflaskor under kronkapsyl.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:11,5 %
Volymer:1000ml
Skriv ut informationsblad
Alé 2022
Namn:Alé 2022
Vinbonde:Vini Conestabile della Staffa
Region:Italien - Umbrien
Ursprung:Montemelino, Umbrien (Umbria IGT)
Färg:Orange
Druvsort:Malvasia
Jord:Sydvästlägen på 250-350 meters höjd med ett klimat som påverkas av närliggande sjön Trasimeno. Lerahaltiga jordar på berggrund av kalksten.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Äldre traditionell korgpress
Uppväxt:Spontan jäsning med tre månaders skalmaceration. Efter pressning vilade vinet sex månader på jästfällningen i glasfibertank. Ingen klarning eller filtrering. Buteljerat under kronkapsyl.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:11 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Aranciò 2021
Namn:Aranciò 2021
Vinbonde:Vini Conestabile della Staffa
Region:Italien - Umbrien
Ursprung:Montemelino, Umbrien (Umbria IGT)
Färg:Orange
Druvsort:Trebbiano toscano, trebbiano verde & trebbiano montanaro (tre olika massala urval)
Jord:Sydvästlägen på 250-350 meters höjd med ett klimat som påverkas av närliggande sjön Trasimeno. Lerahaltiga jordar på berggrund av kalksten.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Äldre traditionell korgpress
Uppväxt:Spontan jäsning med fyra dagars skalmaceration. Sex månaders lagring i glasfibertank. Ingen klarning eller filtrering. Buteljerat under kronkapsyl.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
LitrÒ Rosè 2021
Namn:LitrÒ Rosè 2021
Vinbonde:Vini Conestabile della Staffa
Region:Italien - Umbrien
Ursprung:Montemelino, Umbrien (Umbria IGT)
Färg:Rosé
Druvsort:Lika delar ciliegiolo och gamay del trasimeno (en lokal variant av cannonau/grenache)
Jord:Sydvästlägen på 250-350 meters höjd med ett klimat som påverkas av närliggande sjön Trasimeno. Lerahaltiga jordar på berggrund av kalksten.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Äldre traditionell korgpress
Uppväxt:Direkt pressning. Spontan jäsning i glasfibertank utan temperaturkontroll. Lagring i glasfibertank med två omdragningar under vintern, för att gradvis skilja vinet från jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering. Buteljerat för hand mars 2022 i literflaskor under kronkapsyl.
Tillsatser:Minimal tillsats so2 innan buteljering (totalt <30 mg/l)
Volymer:1000ml
Skriv ut informationsblad
Rosso Conestabile 2021
Namn:Rosso Conestabile 2021
Vinbonde:Vini Conestabile della Staffa
Region:Italien - Umbrien
Ursprung:Montemelino, Umbrien (Umbria Rosso IGT)
Färg:Rött
Druvsort:Sangiovese
Jord:Sydvästlägen på 250-350 meters höjd, med ett klimat som påverkas av närliggande Lago Trasimeno. Jordarna består av kalkhaltig mörk lera på berggrund av kalksten.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Äldre traditionell korgpress
Uppväxt:Spontan jäsning med sex dagars maceration i öppna glasfibertankar utan temperaturkontroll. Efter pressning jäste vinet ut och vilade i glasfibertank med ett par omdragningar under vintern för att gradvis skilja vinet från jästfällningen. Buteljerat för hand utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Il Rosso 2020
Namn:Il Rosso 2020
Vinbonde:Vini Conestabile della Staffa
Region:Italien - Umbrien
Ursprung:Montemelino, Umbrien (Umbria IGT)
Färg:Rött
Druvsort:Sangiovese samt en tiondel sagrantino (tre hektar med 40-åriga stockar)
Jord:Sydvästlägen på 300 meters höjd med ett klimat som påverkas av närliggande sjön Trasimeno. Mörk lera till en halvmeters djup, på berggrund av kalksten.
Odling:Ekologisk utan certifiering
Press:Äldre traditionell korgpress
Uppväxt:Handskörd i mitten av september 2020 i små kassetter om 20 kg. Spontan jäsning med tio dagars maceration i öppna tankar om 1000 liter. Efter pressning mognade vinet 24 månader i gamla ekliggare (25 hl 'botti') Buteljerat utan klarning eller filtrering i oktober 2022.
Tillsatser:Minimal tillsats so2
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
LitrÒ Rosso 2020
Namn:LitrÒ Rosso 2020
Vinbonde:Vini Conestabile della Staffa
Region:Italien - Umbrien
Ursprung:Montemelino, Umbrien (Umbria IGT)
Färg:Rött
Druvsort:Sangiovese
Jord:Sydvästlägen på 250-300 meters höjd med ett klimat som påverkas av närliggande sjön Trasimeno. Lerahaltiga jordar på berggrund av kalksten.
Odling:Ekologisk med certifiering
Press:Äldre traditionell korgpress
Uppväxt:Spontan jäsning med sex dagars maceration i öppna glasfibertankar utan temperaturkontroll. Lagring i glasfibertank med två omdragningar under vintern, för att gradvis skilja vinet från jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering. Buteljerat för hand mars 2021 i literflaskor under kronkapsyl.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12 %
Volymer:1000ml
Skriv ut informationsblad
VivÒ Rosso 2020
Namn:VivÒ Rosso 2020
Vinbonde:Vini Conestabile della Staffa
Region:Italien - Umbrien
Ursprung:Montemelino, Umbrien (Umbria IGT)
Färg:Rött
Druvsort:Sangiovese (40%) och gamay del trasimeno (60%)
Jord:Sydvästlägen på 250-300 meters höjd med ett klimat som påverkas av närliggande sjön Trasimeno. Lerahaltiga jordar på berggrund av kalksten.
Odling:Ekologisk med certifiering
Press:Äldre traditionell korgpress
Uppväxt:Skördat i slutet av september. Spontan jäsning med fyra dagars maceration i öppna glasfibertankar utan temperaturkontroll. Fem månaders lagring i rostfria ståltankar och glasfibertankar. Ingen klarning eller filtrering. Buteljerat i februari 2021 under kronkapsyl.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Amarè 2020
Namn:Amarè 2020
Vinbonde:Vini Conestabile della Staffa
Region:Italien - Umbrien
Ursprung:Montemelino, Umbrien (Umbria IGT)
Färg:Rött
Druvsort:Sangiovese och colorino
Jord:Montemelino, Umbrien
Odling:Ekologisk med certifiering
Press:Äldre traditionell korgpress
Uppväxt:Skördat i slutet av september. Spontan jäsning med fyra dagars maceration i öppna glasfibertankar utan temperaturkontroll. Fem månaders lagring i rostfria ståltankar och glasfibertankar. Ingen klarning eller filtrering. Buteljerat i februari 2021 under kronkapsyl.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
GamÒ 2021
Namn:GamÒ 2021
Vinbonde:Vini Conestabile della Staffa
Region:Italien - Umbrien
Ursprung:Montemelino, Umbrien (Umbria IGT)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay del trasimeno (en lokal variant av cannonau/grenache)
Jord:Sydvästlägen på 250-300 meters höjd med ett klimat som påverkas av närliggande sjön Trasimeno. Lerahaltiga jordar på berggrund av kalksten.
Odling:Ekologisk med certifiering
Press:Äldre traditionell korgpress
Uppväxt:Skördat i slutet av september. Spontan jäsning med femton dagars maceration i öppna 1000-liters plastkar utan temperaturkontroll. Regelbunden nedtryckning av skalhatten under jäsningen. Lagring i glasfibertank med två omdragningar under vintern, för att gradvis skilja vinet från jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering. Buteljerat för hand i februari 2022 i literflaskor under kronkapsyl.
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
BordÒ 2020
Namn:BordÒ 2020
Vinbonde:Vini Conestabile della Staffa
Region:Italien - Umbrien
Ursprung:Montemelino, Umbrien (Umbria IGT)
Färg:Rött
Druvsort:Colorino (80%) och merlot (20%)
Jord:Sydvästlägen på 250-300 meters höjd med ett klimat som påverkas av närliggande sjön Trasimeno. Lerahaltiga jordar på berggrund av kalksten.
Odling:Ekologisk med certifiering
Press:Äldre traditionell korgpress
Uppväxt:Skördat i slutet av september. Spontan jäsning med 25 dygns maceration i öppna 1000-liters plastkar utan temperaturkontroll. Regelbunden nedtryckning av skalhatten under jäsningen. Lagring i glasfibertank med två omdragningar under vintern, för att gradvis skilja vinet från jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering. Buteljerat för hand i februari 2022 i literflaskor under kronkapsyl.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
CiliegiÒ 2018
Namn:CiliegiÒ 2018
Vinbonde:Vini Conestabile della Staffa
Region:Italien - Umbrien
Ursprung:Montemelino, Umbrien (Umbria IGT)
Färg:Rött
Druvsort:Ciliegiolo
Jord:Sydvästlägen på 250-300 meters höjd med ett klimat som påverkas av närliggande sjön Trasimeno. Lerahaltiga jordar på berggrund av kalksten.
Odling:Ekologisk utan certifiering
Press:Äldre traditionell korgpress
Uppväxt:Direkt press. Spontan jäsning och lagring i ståltank. Ingen klarning eller filtrering. Buteljerat under kronkapsyl.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Veneto

Österrike

Steiermark

Schweiz

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion