Italien – Umbrien

Vini Conestabile della Staffa

Vini Conestabile della Staffa är en historisk egendom femton kilometer utanför Perugia i Umbrien. Strax väster om vinmarkerna, som omfattar tolv hektar, breder Lago di Trasimeno ut sig. Den stora sjöns vattenmassa har en viktig inverkan på klimatet och vinrankorna.

Egendomen hade en storhetstid under artonhundratalet och producerade vin fram till 1956. Under perioden från dess till nutid såldes skördarna iväg till det lokala kooperativet. Gården fick sin pånyttfödelse tack vare vinmakaren Danilo Marcucci, vars hustru Alessandra härstammar från släkten Conestabile della Staffa. Den första årgång som gjordes i Danilos regi var 2015.

Vingårdarna ligger i sydvästlägen på 250-350 meters höjd. Jordarna domineras av lera, på berggrund av kalk. Här odlas en mångfald lokala druvsorter som grechetto, malvasia, trebbiano dorato, trebbiano montanaro, sagrantino, sangiovese, canaiolo, colorino och gamay del trasimeno. Druvorna skördas givetvis för hand och jäsningen sker alltid spontant. I källaren undviker man all typ av teknologi och ingrepp.

Druvorna pressas antingen direkt, eller så får skalen en viss tids urlakning i musten. Vinet jäser i tank, i damejeanner av glas, eller i gamla ekliggare, beroende av cuvée. Inget av vinerna varken klarnas, filtreras, eller svavlas. Ingenting blir tillsatt, inget borttaget. Danilo Marcucci jobbar med flera italienska odlare som delar den här inställningen och ser Vini Conestabile della Staffa som sitt viktigaste projekt.

– Jag mötte min fru för femton år sedan, men väntade tio-tolv år med att börja arbeta med hennes vinmarker, för att respektera den nivå som de var på. Jag behövde lära mig mer, helt enkelt. Du måste ha djup kunskap när du börjar med ett så här stort projekt. De första åren jobbade jag bara med biodynamiska metoder, för att få bort de ganska få kemikalier som fanns i markerna. På sikt hoppas vi kunna utöka vinmarkerna försiktigt, för att göra mer och bättre vin. Det här är min familjs framtid.

Om Danilo Marcucci:

Vinmakaren Danilo Marcucci växte upp i södra Umbrien, men har jobbat med vin över hela världen, framförallt som vinhandlare. Efter en sen kväll i slutet av nittiotalet bestämde han sig för att något i livet behövde förändras.

– Mot slutet av nittiotalet kände jag att vinet måste tillbaka till landsbygden, säger Marcucci. Det var efter en kväll då jag och några vänner hade druckit många stora, berömda viner, flaskor som fått 100 poäng och olika sorters utmärkelser. Dagen efter mådde jag dåligt, så dåligt att jag bestämde mig för att gå till en doktor. Han tog mina blodvärden och frågade vad jag hade gjort. ”Druckit vin”, sa jag. ”Jag är vinhandlare”. ”Du kanske får börja dricka något annat slags vin”, sa läkaren. Jag åkte hem till Umbrien för att tillbringa en vecka med min familj.

Här smakade Marcucci ett enkelt vitt vin från gården Collecapretta, som hans far serverade honom över lunch.

– Det var första gången som jag förstod att bra vin fanns väldigt nära mig, även om jag hade rest världen runt för att hitta det.

Marcucci började snart jobba med Collecapretta, som var vänner till familjen sedan länge. Idag jobbar han med ett tiotal odlare i området, som vinmakare och vinernas ansikte utåt. Alla har en sak gemensamt: de odlas och framställs på naturligast möjliga sätt. Marcucci jobbar med en rad italienska vinbönder som vi på Vin & Natur säljer i Sverige, som Vigneti Campanino, Vini Conestabile della Staffa och alltså Collecapretta.

– Målet var att befinna mig i en vingård. I kontakt med naturen. Att göra naturligt vin är en pågående utmaning. Inte en utmaning från naturen, men en utmaning för dig själv. Om du inte använder något annat än din erfarenhet, inga andra tillägg, så handlar det till slut väldigt om bara dig. Ingen teknologi. Bara jobb. Du kan aldrig känna dig som en smart producent av något, för du har hela tiden naturen som säger till dig att gå ur vägen, att följa med. Ibland är det bra, ibland mindre bra, men det är alltid autentiskt.

Vilka är de största utmaningarna i vingården när man jobbar som ni gör?

– Sjuttio procent handlar om vädret. Kanske trettio procent är vårt jobb i vingården. Vi kan göra vårt bästa, jobba hårt, kanske använda lite koppar om det behövs, men om vädret bestämmer sig för att det är ett dåligt år, så är det så. Då tar vi det vi får.

Viner

Bianco Conestabile 2022
Namn:Bianco Conestabile 2022
Vinbonde:Vini Conestabile della Staffa
Region:Italien - Umbrien
Ursprung:Montemelino, Umbrien (Umbria IGT)
Färg:Orange
Druvsort:Malvasia och grechetto, lika delar
Jord:En enda parcell om 3 ha med jordar av kalksten och lera
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Äldre traditionell korgpress
Uppväxt:En natts skalkontakt i pressen. Spontan jäsning i glasfibertankar utan temperaturkontroll. Lagring i glasfibertank, med tre omdragningar under vintern för att gradvis skilja vinet från jästfällningen. Buteljerat utan klarning eller filtrering i februari 2024. Produktion: 5000 flaskor.
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 i början av jäsningen (totalt <30 mg/l so2)
Alkohol:11 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Alé 2022
Namn:Alé 2022
Vinbonde:Vini Conestabile della Staffa
Region:Italien - Umbrien
Ursprung:Montemelino, Umbrien (Umbria IGT)
Färg:Orange
Druvsort:Malvasia
Jord:Sydvästlägen på 250-350 meters höjd med ett klimat som påverkas av närliggande sjön Trasimeno. Lerahaltiga jordar på berggrund av kalksten.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Äldre traditionell korgpress
Uppväxt:Spontan jäsning med fem månaders skalmaceration. Efter pressning vilade vinet sex månader på jästfällningen i glasfibertank. Buteljerat utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:11 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Rosso Parte Alta 2023
Namn:Rosso Parte Alta 2023
Vinbonde:Vini Conestabile della Staffa
Region:Italien - Umbrien
Ursprung:Montemelino, Umbrien (Umbria Rosso IGT)
Färg:Rött
Druvsort:Sangiovese
Jord:Norrläge på 300-350 meters höjd, med ett klimat som påverkas av närliggande Lago Trasimeno. Jorden består av kalkhaltig lera på berggrund av kalksten.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Äldre traditionell korgpress
Uppväxt:Spontan jäsning med sex dygns maceration i öppna glasfibertankar utan temperaturkontroll. Efter pressning jäste vinet ut och vilade fem månader i glasfibertank med ett par omdragningar under vintern för att gradvis skilja vinet från jästfällningen. Buteljerat för hand i februari 2024 utan klarning eller filtrering. Produktion: 3000 flaskor.
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 i början av jäsningen (totalt <30 mg/l so2)
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Il Rosso 2022
Namn:Il Rosso 2022
Vinbonde:Vini Conestabile della Staffa
Region:Italien - Umbrien
Ursprung:Montemelino, Umbrien (Umbria Rosso IGT)
Färg:Rött
Druvsort:Sangiovese, från en parcell om 4 ha med 45-åriga stockar
Jord:Sydvästlägen på 250-350 meters höjd, med ett klimat som påverkas av närliggande Lago Trasimeno. Jordarna består av kalkhaltig mörk lera på berggrund av kalksten.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Äldre traditionell korgpress
Uppväxt:Spontan jäsning med tio dygns maceration i öppna glasfibertankar utan temperaturkontroll. Efter pressning jäste vinet ut och vilade ett år i glasfibertank med ett par omdragningar under vintern för att gradvis skilja vinet från jästfällningen. Buteljerat för hand i september 2023 utan klarning eller filtrering. Produktion: 15000 flaskor.
Tillsatser:Minimal tillsats av so2 i början av jäsningen (totalt <30 mg/l so2)
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Rosso Conestabile 2021
Namn:Rosso Conestabile 2021
Vinbonde:Vini Conestabile della Staffa
Region:Italien - Umbrien
Ursprung:Montemelino, Umbrien (Umbria Rosso IGT)
Färg:Rött
Druvsort:Sangiovese
Jord:Sydvästlägen på 250-350 meters höjd, med ett klimat som påverkas av närliggande Lago Trasimeno. Jordarna består av kalkhaltig mörk lera på berggrund av kalksten.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Äldre traditionell korgpress
Uppväxt:Spontan jäsning med sex dygns maceration i öppna glasfibertankar utan temperaturkontroll. Efter pressning jäste vinet ut och vilade i glasfibertank med ett par omdragningar under vintern för att gradvis skilja vinet från jästfällningen. Buteljerat för hand utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
LitrÒ Rosso 2020
Namn:LitrÒ Rosso 2020
Vinbonde:Vini Conestabile della Staffa
Region:Italien - Umbrien
Ursprung:Montemelino, Umbrien (Umbria IGT)
Färg:Rött
Druvsort:Sangiovese
Jord:Sydvästlägen på 250-300 meters höjd med ett klimat som påverkas av närliggande sjön Trasimeno. Lerahaltiga jordar på berggrund av kalksten.
Odling:Ekologisk med certifiering
Press:Äldre traditionell korgpress
Uppväxt:Spontan jäsning med sex dagars maceration i öppna glasfibertankar utan temperaturkontroll. Lagring i glasfibertank med två omdragningar under vintern, för att gradvis skilja vinet från jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering. Buteljerat för hand mars 2021 i literflaskor under kronkapsyl.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12 %
Volymer:1000ml
Skriv ut informationsblad
Amarè 2020
Namn:Amarè 2020
Vinbonde:Vini Conestabile della Staffa
Region:Italien - Umbrien
Ursprung:Montemelino, Umbrien (Umbria IGT)
Färg:Rött
Druvsort:Sangiovese och colorino
Jord:Montemelino, Umbrien
Odling:Ekologisk med certifiering
Press:Äldre traditionell korgpress
Uppväxt:Skördat i slutet av september. Spontan jäsning med fyra dagars maceration i öppna glasfibertankar utan temperaturkontroll. Fem månaders lagring i rostfria ståltankar och glasfibertankar. Ingen klarning eller filtrering. Buteljerat i februari 2021 under kronkapsyl.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
GamÒ 2021
Namn:GamÒ 2021
Vinbonde:Vini Conestabile della Staffa
Region:Italien - Umbrien
Ursprung:Montemelino, Umbrien (Umbria IGT)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay del trasimeno (en lokal variant av cannonau/grenache)
Jord:Sydvästlägen på 250-300 meters höjd med ett klimat som påverkas av närliggande sjön Trasimeno. Lerahaltiga jordar på berggrund av kalksten.
Odling:Ekologisk med certifiering
Press:Äldre traditionell korgpress
Uppväxt:Skördat i slutet av september. Spontan jäsning med femton dagars maceration i öppna 1000-liters plastkar utan temperaturkontroll. Regelbunden nedtryckning av skalhatten under jäsningen. Lagring i glasfibertank med två omdragningar under vintern, för att gradvis skilja vinet från jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering. Buteljerat för hand i februari 2022 i literflaskor under kronkapsyl.
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Veneto

Österrike

Steiermark

Schweiz

Valais

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion