Sébastien Dervieux är en av pionjärerna för naturliga metoder i Loire. Allmänt känd under smeknamnet Babass startade han Domaine des Griottes år 2001 med sin kompis Patrick Desplats. Inspirerade av de legendariska gamla systrarna Hacquet gjorde de cuvéer som Caroline, Navine och Sauvageonne.
2011 valde vännerna att sära på sig och jobba vidare på var sitt håll. I samma veva skalade de ner från gemensamma tio hektar i Coteaux du Layon till sisådär tre fyra hektar vardera. Babass har sin mark i kommunen Rochefort-sur-Loire (4,14 hektar) och källaren i Beaulieu-sur-Layon. Där vinifierar han bara sin egenhändigt odlade frukt.
De fyra druvsorter som Babass arbetar med är chenin blanc, grolleau, gamay och cabernet franc. De allra flesta av rankorna är planterade mellan 1955 och 1960 och står i en jord av lera, sandsten och schist. Inne i källaren råder en frihetlig uppväxt utan tukt och tillsatser. Den rebelliska andan håller i sig och vinerna har gärna namn som ’Groll’n’Roll’ och ’Roc Cab’.
Certifierad ekologisk produktion