Legenden Claude Courtois och hans familj lever i paradiset. Deras egendomar ligger vackert i Soings-en-Sologne i Touraine, och markerna består av prärie, skog, vetefält och vinstockar. Claude och hans fru Claudine flyttade hit efter att deras tidigare domän i Provence brann upp i en skogsbrand i början av 1990-talet.
Här i östra Touraine hittade Claude en egendom som hade varit övergiven i en längre tid och som tidigare brukats konventionellt. Han började odla ekologiskt och med biodynamiska metoder, och röjde sina nya marker för att skapa ett landskap med biodiversitet.
Idag är hela egendomen ekologiskt certifierad genom Nature & Progres och sonen Etienne har tagit över driften av det mesta av de åtta hektar vinmark familjen förfogar över. Claude, som börjar bli gammal, har behållit två hektar för sig själv där han gör vinerna ”Racines”, både som rött och som vitt, samt ”Nacarat”.
Man odlar mycket sauvignon blanc, romorantin, menu pineau, gamay och gascon, men även ytterligare drygt trettio druvsorter som blandas till de unika viner som alltid kommit från familjen Courtois. Fokus i dessa viner ligger ofta inte på enskilda druvsorter. Det är jorden, som i den här delen av Loire är rik på kisel, flinta och kvarts, som talar.
Etienne fortsätter med traditionen att ge vinerna väldigt lång tid att växa upp på gamla fat, i vissa fall upp till fyra år, men har även på senare tid börjat experimentera med något kortare uppväxttider, vilket givit en ny fräschör till dessa klassiska viner. Claudes äldsta son, Julien, driver själv en fem hektar stor egendom, Le Clos de la Bruyère, bara några hundra meter ner längs vägen. Det verkar inte vara någon risk att en av den här kulturens allra mest tongivande familjer ska överge sin passion på länge än.
Certifierad ekologisk produktion