Frankrike – Bourgogne

Montanet-Thoden

Den här egendomen startades av Catherine Montanet – som även ligger bakom Domaine de la Cadette samt La Sœur Cadette – och Tom Thoden under våren år 2000. Catherine hade ärvt en del vinmark från sina föräldrar och lärt känna Tom, holländare med förflutet som businessman. Han hade tröttnat på pengar och det snabba livet och ville hellre klampa runt i leran i Vézelay, en liten appellation i norra Bourgogne, ungefär fem mil söder om Chablis.

Efter att phylloxeran förstört de flesta vingårdar i Frankrike var det många i Vézelay som gav upp vinet och satsade på annat, eller med tiden sålde sina druvor till det lokala kooperativet. Som tur var fanns det eldsjälar som Catherine och Jean Montanet som vågade ta steget ut på egen hand. Ekologisk odling, seriöst arbete i markerna och nakna uttryck i vinerna visade sig vara vad som behövdes för att folk slutligen skulle få upp ögonen för Vézelay.

Till en början hade Catherine och Tom tre hektar att odla – framförallt pinot noir och chardonnay samt en liten andel gamay. Planteringarna stammar från mitten av 1990-talet samt från år 2000. Jordarna präglas liksom i närliggande Chablis av kalksten och kimmeridge-lera, men i Vézelay hittar man även andra typer av kalkrik lera som ofta resulterar i viner med en härlig balans mellan frukt och mineralitet. Redan 2003 var hela egendomen ekologiskt certifierad.

Tack vare Catherine och Jean Montanets son Valentin – född 1987 – har domänen idag vuxit till åtta hektar – fem hektar chardonnay och tre hektar pinot noir,  fördelade över åtta olika parceller i byarna Vézelay, d’Asquins, Saint-Père och Tharoiseau.

Unge Valentin har det traditionella och naturliga tillvägagångssättet i blodet, och sedan han tog över ansvaret är han trygg i att metoderna och filosofin är rätt väg att gå när han jobbar vidare och försöker utveckla domänerna ytterligare. Fortfarande är det sinnebilden av en familjeegendom, och Valentin rådgör givetvis med både Jean och Catherine.

Galerne – Montanet-Thodens vita vin – har sitt namn efter den vind som sveper in över Vézelay från nordväst och ser till att druvorna håller sig hälsosamma. Det röda vinet, Garance, har fått sitt namn efter Catherines brorsdotter, men även efter den gamla färgväxten krapp som inte oväntat ger en burgundiskt varmröd färg. Domänens produktion landar på runt 35 000 flaskor årligen.

Viner

'Galerne' Vézelay 2022
Namn:'Galerne' Vézelay 2022
Vinbonde:Montanet-Thoden
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Vézelay, Yonne (Vézelay AOP)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay
Jord:Lerjordar med rikliga mängder kalksten och marina fossiler
Odling:Ekologisk (AB)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Spontan jäsning med malolaktisk omvandling och lagring på jästfällningen i rostfria ståltankar utan temperaturkontroll. Ingen klarning, men en lätt filtrering genom kiselgur.
Tillsatser:Måttlig tillsats av so2 efter malo och innan buteljering (40 mg/l so2 tillsatt, 55 mg/l totalt)
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
'Garance' Bourgogne Rouge 2022
Namn:'Garance' Bourgogne Rouge 2022
Vinbonde:Montanet-Thoden
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Vézelay, Yonne (Bourgogne AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir, från 30-åriga stockar (3 ha i olika lägen)
Jord:Kalkrik röd lera med kalksten och marina fossiler.
Odling:Ekologisk (AB)
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Spontan jäsning med hela klasar i öppna ekståndare med temperaturkontroll. Två veckors maceration med pigéage i början och överspolningar i slutet. Tio månaders lagring i äldre bourgognefat (228 liter, 80%) och "feuillettes" (132 liter, 20%). Ingen klarning, men lätt filtrering.
Tillsatser:Måttlig tillsats av so2 efter malo och innan buteljering (40 mg/l so2 tillsatt, 55 mg/l totalt)
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Veneto

Österrike

Steiermark

Schweiz

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion