Frankrike – Auvergne

Pierre Beauger

Pierre Beauger är en härligt udda person, något som även märks i hans viner. Att han jobbar hårt syns tydligt i händernas valkar. Pierre har sina vinmarker precis utanför Montaigut-le-Blanc, söder om Clermont-Ferrand, alltså centralorten i regionen Auvergne.

Han föddes här i närheten och hade en fader som växte upp på en större familjegård där man odlade all sorts grödor. Fadern startade senare en vitlöksodling. Pierre själv började odla vin 2001 och får fortfarande hjälp av sin pappa i markerna.

Idag arbetar han med tre hektar. De flesta av odlingarna är terasser, belägna på 500-600 meters höjd, med vulkanisk jord. Hela arealen är ännu inte planterad med vinrankor, men Pierre jobbar stadigt på det.

Det flesta rankorna här har Pierre planterat själv. Unga stockar av sauvignon blanc och pinot gris och äldre med pinot noir och gamay d’auvergne. Allt odlas med ekologiska metoder, fast utan certifiering. Pierre är dock medlem i den franska organisationen AVN, L’Association des Vins Naturels, som vill utveckla en certifiering för naturvin.

Allt vin ligger på gamla fat och buteljeras när Pierre tycker att det är klart, oavsett stilen som vinet utvecklat. Ingenting tillsätts. Vinerna är några av de mer egna, udda, och triggande uttrycken av sina respektive druvor som vi stött på.

Antalet flaskor är minimalt, och de säljs slut innan de landar i Sverige.

Viner

!Oh oui vraiment... 2016
Namn:!Oh oui vraiment... 2016
Vinbonde:Pierre Beauger
Region:Frankrike - Auvergne
Ursprung:Montaigut-le-Blanc
Färg:Vitt
Druvsort:Pinot gris
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Pourquoi aller chercher......? 2016
Namn:Pourquoi aller chercher......? 2016
Vinbonde:Pierre Beauger
Region:Frankrike - Auvergne
Ursprung:Montaigut-le-Blanc
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Fler Bönder:

Frankrike

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Puglia

Toscana

Trentino

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Granada

Penedès


Certifierad ekologisk produktion