Frankrike – Beaujolais

Le Grain de Sénevé

Hervé Ravera gör vin i byn Marchampt i Beaujolais, strax väster om Brouilly, där han nu haft sin gård i tolv år. 2003 lämnade han sitt tidigare yrke som sjuksköterska för att studera vinmakning vid lantbruksskolan i Mâcon. Efter två års praktik var han färdig med utbildningen, men behövde en paus och åkte då till El Salvador med sin fru i två år. Paret återvände till Frankrike i september 2006. Ett halvår senare hittade de gården med tillhörande vinmark i Marchampt, och skörden 2007 kom att bli deras första. Egendomen är döpt till ’Le Grain de Sénevé’ (senapskornet) och består av två hektar i en brant sluttning. Markerna ligger på högre höjder än vad som är vanligt för området.  Hervé arbetar biodynamiskt och tar hand om sina jordar med hjälp av hästen ”Reggae Nights”.

I källaren använder han sig bara av druvorna, rymliga tankar av betong och glasfiber samt en hundraårig press. Gamay skördas försiktigt och läggs som hela klasar i cementtankar för maceration. När Hervé tycker att den jäsande musten smakar som bäst, så pressar han skalmassan och för över vinet på glasfibertank för att avsluta jäsningen. Därefter ett drygt halvårs lagring tills det är dags att buteljera utan filtrering, klarning eller någon form av tillsatser. Vinerna är lätta och parfymerade – ren och fin juice som är lätt att dricka med bonusen att man kan dofta på den länge och bli härligt berusad.

Viner

Roue Libre 2017
Namn:Roue Libre 2017
Vinbonde:Le Grain de Sénevé
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Marchampt
Färg:Rött
Druvsort:Gamay
Jord:Vittrad granit. Marken nedanför hans hus.
Odling:Biodynamisk utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar i betongtankar. Därefter pressning och lagring i glasfibertankar.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
500 mètres 2013
Namn:500 mètres 2013
Vinbonde:Le Grain de Sénevé
Region:Frankrike - Beaujolais
Ursprung:Marchampt
Färg:Rött
Druvsort:Gamay, unga rankor
Jord:Vittrad granit. Marken ovanför hans hus.
Odling:Biodynamisk utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar i betongtankar. Därefter pressning och lagring i glasfibertankar.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Puglia

Toscana

Trentino

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Granada

Penedès


Certifierad ekologisk produktion