Frankrike – Champagne

Champagne La Parcelle

Vallée de la Marne följer floden med samma namn på dess slingrande väg västerut mot Paris. Västra delen av Champagne är ett landskap av rullande kullar, rara byar och vingårdar på bägge sidor om floden – ofta i brantare sluttningar än på andra håll i Champagne. Kritan når inte lika nära jordytan och täcks gärna av ett djupare lager kalkrik lera. Det här är sedan gammalt ett hjärtland för druvsorten pinot meunier – eller meunier, kort och gott.

Sedan tjugo år driver paret Stéphanie Chevreux och Julien Bournazel ett företag som utför vingårdsarbete åt ett flertal andra producenter – stora som små. De är specialiserade på ekologiska och biodynamiska metoder, och efterfrågan på deras tjänster är sedan länge stabilt hög. Efterhand lyckades de spara ihop tillräckligt för att ha råd att förvärva egen mark, och 2012 kunde de ta över 0,4 hektar gamla stockar meunier i en brant sluttning ovanför Barzy-sur-Marne, en av byarna i den västra delen av Champagne. Vid tillfället för köpet hade de redan haft hand om vinmarken de senaste femton åren.

La Capella är dels namnet på en stjärna, dels det latinska ordet för getens killing – gårdens symbol, som återfinns på varje flaska. Det här är ren meunier från backen ovanför Barzy, spontanjäst i använda fat med åtta månader på jästfällningen. Ingen chaptalisering, ingen klarning eller filtrering, minimala tillsatser av svavel. Flaskorna roterade och degorgerade för hand, utan dosage. Inga kompromisser.

En vingård, en druvsort, en årgång. La Parcelle i Barzy ger som mest fyra fat champagne per årgång – knappt 1000 flaskor!

facebook.com/champagnechevreuxbournazel

Viner

La Capella R17
Namn:La Capella R17
Vinbonde:Champagne La Parcelle
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Barzy-sur-Marne, Vallée de la Marne
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Meunier (0,4 ha)
Jord:Djup Marne-lera
Odling:Ekologisk och biodynamisk utan certifiering
Uppväxt:Skördat på morgonen 7 september 2017. Spontan jäsning i använda fat, med full malolaktisk omvandling. Tio månaders lagring på jästfällningen med batonnage enligt månkalendern. Buteljerat 20 juli 2018 (blomdag) utan föregående klarning eller filtrering. Degorgerades 24 januari 2020 (fruktdag) utan dosage. Produktion: 1100 flaskor och 45 magnum.
Tillsatser:Minimala doser so2. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage). Ingen dosage (Brut Nature)
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
La Capella R16
Namn:La Capella R16
Vinbonde:Champagne La Parcelle
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Barzy-sur-Marne, Vallée de la Marne
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Meunier (0,4 ha)
Jord:Djup Marne-lera
Odling:Ekologisk och biodynamisk utan certifiering
Uppväxt:Spontan jäsning i använda fat, med full malolaktisk omvandling. Tio månaders lagring på jästfällningen med batonnage enligt månkalendern. Buteljerat 25 juli 2017 (fruktdag) utan föregående klarning eller filtrering. Degorgerat utan dosage. Produktion: 950 flaskor.
Tillsatser:Minimala doser so2. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage). Ingen dosage (Brut Nature)
Alkohol:11,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
La Parcelle Millésime 2014
Namn:La Parcelle Millésime 2014
Vinbonde:Champagne La Parcelle
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Barzy-sur-Marne, Vallée de la Marne
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Meunier (0,4 ha)
Jord:Djup Marne-lera
Odling:Ekologisk och biodynamisk utan certifiering
Uppväxt:Skördat 18 september 2014. Spontan jäsning i använda fat, utan malolaktisk omvandling. Nio månaders lagring på jästfällningen med batonnage enligt månkalendern. Buteljering 3 juni 2015 utan föregående klarning eller filtrering. Degorgerades 24 januari 2020 utan dosage (Extra Brut zéro dosé). Produktion: 250 flaskor.
Tillsatser:Minimala doser so2. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage). Ingen dosage (Brut Nature)
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Coteaux Champenois Blanc 'La Parcelle' 2018
Namn:Coteaux Champenois Blanc 'La Parcelle' 2018
Vinbonde:Champagne La Parcelle
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Barzy-sur-Marne, Vallée de la Marne
Färg:Vitt
Druvsort:Meunier (0,4 ha)
Jord:Djup Marne-lera
Odling:Ekologisk och biodynamisk utan certifiering
Uppväxt:Skördat 6 september 2018 (blomdag). Spontan jäsning i använda bourgognefat, med 20 månaders lagring på jästfällningen. Buteljerat 26 maj 2020 utan föregående klarning eller filtrering. Produktion: 850 flaskor.
Alkohol:11 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Ratafia 'Chevreux-Bournazel'
Namn:Ratafia 'Chevreux-Bournazel'
Vinbonde:Champagne La Parcelle
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Barzy-sur-Marne, Vallée de la Marne
Färg:Sprit
Druvsort:Meunier (0,4 ha)
Jord:Djup Marne-lera
Odling:Ekologisk och biodynamisk utan certifiering
Uppväxt:"Liqueur". Ojäst druvmust med tillsats av egenhändigt framställt druvdestillat ("Marc de Champagne"). Lagrad i ett använt fat. Ingen klarning eller filtrering.
Alkohol:17,2 %
Volymer:500ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Toscana

Veneto

Österrike

Steiermark

Skandinavien

Cider

Kombucha

Spanien

Andalucia

Granada

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion