Frankrike – Champagne

Champagne La Parcelle

Vallée de la Marne följer floden med samma namn på dess slingrande väg västerut mot Paris. Västra delen av Champagne är ett landskap av rullande kullar, rara byar och vingårdar på bägge sidor om floden – ofta i brantare sluttningar än på andra håll i Champagne. Kritan når inte lika nära jordytan och täcks gärna av ett djupare lager kalkrik lera. Området är sedan gammalt bekant för druvsorten pinot meunier – eller meunier, kort och gott.

Sedan tjugo år driver paret Stéphanie Chevreux och Julien Bournazel ett företag som utför vingårdsarbete åt flera andra producenter – stora som små. De är specialiserade på ekologiska och biodynamiska metoder, och efterfrågan på deras tjänster är sedan länge stabilt hög. Efterhand lyckades de spara ihop tillräckligt för att ha råd att förvärva egen mark, och 2012 kunde de ta över 0,4 hektar gamla stockar meunier i en brant sluttning ovanför Barzy-sur-Marne, en av byarna i den västra delen av Champagne. Vid tillfället för köpet hade de redan haft hand om vinmarken de senaste femton åren. Den kompletterades snart med en lott om 0,3 hektar i Connigis.

La Capella är dels namnet på en stjärna, dels det latinska ordet för getens killing – gårdens symbol, som återfinns på varje flaska. Det här är ren meunier från backen ovanför Barzy eller parcellen i Connigis, spontanjäst i använda fat med åtta månader på jästfällningen. Ingen chaptalisering, ingen klarning eller filtrering, minimala tillsatser av svavel. Flaskorna roterade och degorgerade för hand, utan dosage. Hela produktionen landar i runda tal på 3000 flaskor om året.

En vingård, en druvsort, en årgång. Inga kompromisser.

facebook.com/champagnechevreuxbournazel

Viner

La Parcelle R19
Namn:La Parcelle R19
Vinbonde:Champagne La Parcelle
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Connigis och Barzy-sur-Marne
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Meunier samt chardonnay från unga rankor
Jord:Branta sydväst- och västerlägen med djup Marne-lera
Odling:Biodynamisk, tredje året av omställning till Demeter-certifiering.
Uppväxt:Spontan jäsning i använda fat, med full malolaktisk omvandling. Nio månaders lagring på jästfällningen med omrörning ('batonnage') enligt månkalendern. Buteljerades 20-06-26 utan klarning eller filtrering. Degorgerad utan dosage 22-01-07. Produktion: 1500 flaskor och 70 magnum.
Tillsatser:Minimala doser so2 (totalt 36 mg/l). Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage). Ingen dosage (Brut Nature)
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
La Parcelle de Connigis R18
Namn:La Parcelle de Connigis R18
Vinbonde:Champagne La Parcelle
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Connigis, Vallée de la Marne
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Meunier från en parcell (0,3 ha)
Jord:Brant västerläge med djup Marne-lera
Odling:Biodynamisk, tredje året av omställning till Demeter-certifiering.
Uppväxt:Spontan jäsning i använda fat, med full malolaktisk omvandling. Tio månaders lagring på jästfällningen med batonnage enligt månkalendern. Buteljerat i juli 2018 utan föregående klarning eller filtrering. Degorgerat utan dosage december 2020.

Kork från Amorim/NDTECH eliminerar risken för korkdefekt (www.amorimcork.com/en/portfolio/d/ndtech-sparkling/232/)
Tillsatser:Minimala doser so2 (totalt 30 mg/l). Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage). Ingen dosage (Brut Nature)
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
La Parcelle de Connigis R17 'sans soufre'
Namn:La Parcelle de Connigis R17 'sans soufre'
Vinbonde:Champagne La Parcelle
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Connigis, Vallée de la Marne
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Meunier från en parcell (0,3 ha)
Jord:Brant västerläge med djup Marne-lera
Odling:Biodynamisk, tredje året av omställning till Demeter-certifiering.
Uppväxt:Spontan jäsning i använda fat, med full malolaktisk omvandling. Tio månaders lagring på jästfällningen med batonnage enligt månkalendern. Buteljerat i juli 2018 utan föregående klarning eller filtrering. Degorgerat utan dosage december 2020.
Tillsatser:Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage). Ingen dosage (Brut Nature)
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
La Parcelle - Le Bouc R18
Namn:La Parcelle - Le Bouc R18
Vinbonde:Champagne La Parcelle
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Connigis och Barzy-sur-Marne, Vallée de la Marne
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Meunier
Jord:Branta väst- och sydvästlägen med djup Marne-lera
Odling:Biodynamisk, tredje året av omställning till Demeter-certifiering.
Uppväxt:Skördat 7 september 2018. Spontan jäsning i använda fat med full malolaktisk omvandling. Tio månaders lagring på jästfällningen med batonnage enligt månkalendern. Buteljerat 26 juli 2019 (fruktdag) utan föregående klarning eller filtrering. Degorgerat utan dosage 3 december 2020. Produktion: 950 flaskor.

Kork från Amorim/NDTECH eliminerar risken för korkdefekt (www.amorimcork.com/en/portfolio/d/ndtech-sparkling/232/)
Tillsatser:Minimala doser so2 (totalt 28 mg/l). Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage). Ingen dosage (Brut Nature)
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
La Capella R19
Namn:La Capella R19
Vinbonde:Champagne La Parcelle
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Barzy-sur-Marne, Vallée de la Marne
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Meunier (0,4 ha)
Jord:Brant sydvästläge med djup Marne-lera
Odling:Biodynamisk, tredje året av omställning till Demeter-certifiering.
Uppväxt:Skördat på morgonen 13 september (blomdag). Spontan jäsning i använda fat med full malolaktisk omvandling. Tio månaders lagring på jästfällningen med omrörning ('batonnage') enligt månkalendern. Buteljerat 25 juni 2020 utan klarning, filtrering eller kylstabilisering. Degorgerad 22-01-31 utan dosage. Produktion: 800 flaskor.

Kork från Amorim/NDTECH eliminerar risken för korkdefekt (www.amorimcork.com/en/portfolio/d/ndtech-sparkling/232/)

Tillsatser:Minimal dos so2 vid pressning. Biodynamisk jäst och biodynamiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage)
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
La Capella R18
Namn:La Capella R18
Vinbonde:Champagne La Parcelle
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Barzy-sur-Marne, Vallée de la Marne
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Meunier (0,4 ha)
Jord:Brant sydvästläge med djup Marne-lera
Odling:Biodynamisk, tredje året av omställning till Demeter-certifiering.
Uppväxt:Skördat på morgonen 3-4 september 2018. Spontan jäsning i använda fat, med full malolaktisk omvandling. Tio månaders lagring på jästfällningen med batonnage enligt månkalendern. Buteljerat 26 juli 2019 (fruktdag) utan föregående klarning, filtrering eller kylstabilisering. Degorgerades 12 januari 2021 (fruktdag) utan dosage. Produktion: 1200 flaskor och 30 magnum.

Kork från Amorim/NDTECH eliminerar risken för korkdefekt (www.amorimcork.com/en/portfolio/d/ndtech-sparkling/232/)
Tillsatser:Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage). Låga doser so2 (totalt 37 mg/l)
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
La Capella R17
Namn:La Capella R17
Vinbonde:Champagne La Parcelle
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Barzy-sur-Marne, Vallée de la Marne
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Meunier (0,4 ha)
Jord:Brant sydvästläge med djup Marne-lera
Odling:Ekologisk och biodynamisk utan certifiering
Uppväxt:Skördat på morgonen 7 september 2017. Spontan jäsning i använda fat, med full malolaktisk omvandling. Tio månaders lagring på jästfällningen med batonnage enligt månkalendern. Buteljerat 20 juli 2018 (blomdag) utan föregående klarning, filtrering eller kylstabilisering. Degorgerades 24 januari 2020 (fruktdag) utan dosage. Produktion: 1100 flaskor och 45 magnum.
Tillsatser:Minimal dos so2 vid pressning. Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage). Ingen dosage (Brut Nature)
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
La Parcelle Millésime 2016
Namn:La Parcelle Millésime 2016
Vinbonde:Champagne La Parcelle
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Connigis, Vallée de la Marne
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Meunier (0,4 ha)
Jord:Brant sydvästläge med djup Marne-lera
Odling:Ekologisk och biodynamisk utan certifiering
Uppväxt:Skördat 28 september. Spontan jäsning i använda fat, utan malolaktisk omvandling. Tio månaders lagring på jästfällningen med batonnage enligt månkalendern. Buteljerades 17-07-25 utan klarning eller filtrering. Degorgerad 22-01-07 utan dosage (Extra Brut zéro dosé). Produktion: 290 flaskor och 10 magnum.
Tillsatser:Minimal dos so2 vid pressning (totalt 17 mg/l so2). Ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker för andra jäsning i flaska (tirage). Ingen dosage (Brut Nature)
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Coteaux Champenois Blanc '7 cépages' 2020
Namn:Coteaux Champenois Blanc '7 cépages' 2020
Vinbonde:Champagne La Parcelle
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Épernay och Barzy-sur-Marne
Färg:Vitt
Druvsort:Alla sju auktoriserade sorter från en samplantering hos Vincent Charlot, samt meunier från den egna marken.
Odling:Ekologisk och biodynamisk utan certifiering
Uppväxt:Spontan jäsning i använda bourgognefat med 20 månaders lagring på jästfällningen och omrörning ('batonnage') enligt månkalendern. Buteljerad 22-05-26 utan klarning eller filtrering. Produktion: 500 flaskor.
Tillsatser:Låga tillsatser so2 (totalt 42 mg/l so2)
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Coteaux Champenois Blanc 'La Parcelle' 2018
Namn:Coteaux Champenois Blanc 'La Parcelle' 2018
Vinbonde:Champagne La Parcelle
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Barzy-sur-Marne, Vallée de la Marne
Färg:Vitt
Druvsort:Meunier (0,4 ha)
Jord:Djup Marne-lera
Odling:Ekologisk och biodynamisk utan certifiering
Uppväxt:Skördat 6 september 2018 (blomdag). Spontan jäsning i använda bourgognefat, med 20 månaders lagring på jästfällningen. Buteljerat 26 maj 2020 utan föregående klarning eller filtrering. Produktion: 850 flaskor.
Alkohol:11 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Ratafia 'Chevreux-Bournazel'
Namn:Ratafia 'Chevreux-Bournazel'
Vinbonde:Champagne La Parcelle
Region:Frankrike - Champagne
Ursprung:Barzy-sur-Marne, Vallée de la Marne
Färg:Sprit
Druvsort:Meunier (0,4 ha)
Jord:Djup Marne-lera
Odling:Ekologisk och biodynamisk utan certifiering
Uppväxt:"Liqueur". Ojäst druvmust med tillsats av egenhändigt framställda destillat av vin samt druvrester ("Fine de Champagne respektive Marc de Champagne"). Fyra års lagring i använt fat, på jästfällningen med batonnage. Assemblage av årgångarna 2012, 2013, 2014 och 2016. Buteljerat 11 juni 2020 utan föregående klarning eller filtrering.

"A l’apéritif frais, en cuisine avec des pruneaux et des cailles ou en dessert dans un demi-melon, 17.8 % vol alc, léger voile trouble naturel. Bouchon en verre permettant l’ouverture et la fermeture facile de la bouteille." Produktion: 575 flaskor om 50 cl.
Tillsatser:Inga tillsatser förutom destillat av vin och druvrester.
Alkohol:17,8 %
Volymer:500ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Veneto

Österrike

Steiermark

Schweiz

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion