La Grange aux Belles gör enkel och rättfram druvsaft med charm och fräschör – viner man har lust att dricka varje dag. Duon bakom namnet är baserade i Anjou och odlar områdets typiska druvsorter chenin blanc, pineau d’aunis och grolleau, cabernet franc, cabernet sauvignon och gamay.
Historien tog sin början 2001 när Marc Houtin, en vinentusiast som i sitt tidigare liv jobbade för ett oljeföretag, bestämde sig för att byta bana. Han hade hunnit prova en hel del vin och förtjusat sig i den världen, och upptäckte efterhand den alternativa kulturen kring naturliga viner. Marc började snart studera till vinmakare i Toulouse och reste runt för att träffa fler småskaliga vinbönder.
2004 fick Marc Houtin möjlighet att ta över nio hektar i centrala Anjou. Vingårdarna var inte i bästa skick, så Marc började med att omplantera och konvertera hela klabbet till ekologisk odling. 2007 kom vännen Julien Bresteau med i projektet och tillsammans startade de 2008 La Grange aux Belles. Några år senare fick de med sig kompisen Gérald (Jesse) Peau i verksamheten, och nyligen gick Julien vidare på egen hand. Idag odlar Marc och Jesse femton hektar i fem kommuner och har byggt upp ett gott rykte världen över för sina rena och prisvärda viner.
Strax söder om Angers ligger en historisk vingård högt upp på en klippa ovanför Le Louet, ett biflöde till Loire. Platsen heter La Roche de Mûrs och har en extremt mager och stenig jordmån av blå skiffer, liknande den i Mosel. Läget hade varit övergivet sedan 1950-talet när Marc Houtin slutligen lyckades övertyga borgmästaren i Mûrs-Erigné att få omplantera och förvalta. 2013 sattes ett massalt urval av chenin blanc i marken, och sedan flera år adderar det här vinet en extra nivå till linjen från La Grange aux Belles.
Certifierad ekologisk produktion