Några glas vin kan förändra ens liv. För Sébastien Morin innebar mötet med det levande vinet att han lämnade sitt tidigare yrke i IT-svängen för att lära sig att göra vin själv. Längs med vägen skaffade han sig värdefulla erfarenheter hos nyckelpersoner i rörelsen som Jean-Marc Brignot och Charles Dagand innan det var dags för den första årgången på egen hand, som blev 2016.
Vinmarken som Sébastien övertog i Saint-Étienne-des-Oullières omfattar en och en halv hektar i ett enda stycke och är helt och hållet planterad med gamay. Stockarna är omkring 45 år gamla och står i en sandig jordmån på typisk berggrund av vittrande rosa granit. Från och med 2020 kunde Morin ta över en angränsande mark med riktigt gamla stockar som bär på löften om vackra resultat i glaset.
Morins filosofi är att arbeta utan ingrepp på samtliga cuvéer. Fritt från tillsatser, med långsamma pressningar i handdriven korgpress (uppåt flera dygn), samt att längs med hela vägen ta sig tiden att hinna göra sitt bästa. Ekologisk odling och svala jäsningar med vinmarkens egna jäststammar, allt för att uttrycka terroir genom druvsorten gamay.
Vinifieringarna skiljer sig från mängden i Beaujolais genom avstjälkade druvor i de flesta av vinerna samt ovanligt långa macerationstider (uppåt tre månader). När dessutom lagringen varar längre än vanligt innebär det att flera cuvéer börjar säljas först två år efter skörd. Med undantag för det yngre primörvinet betyder det att stilen är djupare och mer kraftfullt strukturerad.
Certifierad ekologisk produktion