Mas Coutelou finner man i Puimisson, en liten by strax norr om Béziers i mellersta Languedoc. Egendomen drivs av Jean-François (Jeff) Coutelou, som med tiden blivit något av en kultpersonlighet i området. Domänen omfattar fjorton hektar med jordmån av kalkblandad lera, varav två hektar är planterade med olivträd och resten med typiska druvsorter för området som syrah, carignan och grenache, mourvèdre och cinsault, muscat och grenache blanc, clairette musqué och macabeu. Dessutom utsocknes sauvignon blanc!
Arbetet i markerna har alltid genomförts med största respekt för miljön, och metoderna är certifierat ekologiska ända sedan 1987. För Jeff handlar det inte minst om att kvaliteten blir högre och att vinet i slutändan smakar så mycket bättre. I källaren låter han druvorna jäsa spontant i tank och undviker att påverka vinerna i onödan under deras utveckling, varför de flesta viner och årgångar inte ser skymten av tillsatser. Hans stil har fokus på den friska frukten utan tyngande sydfransk alkoholvärme eller syltighet. Läskande rättframma viner helt enkelt!
Förutom de unga vinerna vårdar Coutelou, sedan fyra generationer tillbaka, flera solera-uppsättningar med ett femtiotal gamla fat samt några tiotal damejeanner av grenache i rancio-stil. Vissa av faten är över tvåhundra år gamla och har aldrig blivit tömda utan bara påfyllda med nästa års skörd. Jeff gör också ett par apéritifer aromatiserade med bland annat kina-bark, kolabönor och gentiana, och dessutom flera fina destillat av pressresterna från vinet.
En insatt genomgång av cuvéerna från Mas Coutelou finns att läsa här.
Rapport från ett besök hos Jeff finns att läsa här.
Certifierad ekologisk produktion