Jean-Marie Berrux

Jean-Marie Berrux växte upp på landsbygden i Savoie och hamnade i Paris tack vare en karriär inom reklamvärlden. 1999 tog han sitt första kliv mot vinmarken genom det modiga beslutet att lämna storstaden och utbilda sig till vinmakare i Beaune. Efter utbildningen jobbade han för andra vinbönder i området och lyckades till slut skaffa sig lite egen mark i lerjordarna i Corpeau, kommunen som ligger alldeles nedanför Puligny och Chassagne.

Jean-Marie bosatte sig i närbelägna Meursault och började bygga sin vinkällare där. Tack vare en farbror i Savoie - en bonde som jobbade ekologiskt - var det från början självklart för Jean-Marie att jobba på det sättet själv. Han fick dessutom hjälp med råd och dåd av vänner som arbetade med naturliga metoder, och lärde sig snabbt.

Idag jobbar han biodynamiskt på 1,5 hektar där det odlas enbart chardonnay. Den genomsnittliga åldern på stockarna är 35 år, och första årgången släpptes 2004. Allt arbete utförs för hand av Jean-Marie och hans hustru.

Berrux gör ofta bara ett vin, Le Petit Têtu - ”den lille envise”, ett karaktärsdrag som Jean-Marie ser i sig själv (andra ser honom som en av de roligare vinbönder de har träffat). I de bästa årgångarna görs också Le Têtu, vilket då är ett urval av de allra bästa druvorna.

Vinerna jäser spontant i foudres och fat och mognar på jästfällningen ett knappt år i väl använda 228-liters bourgognefat. Vanligen dras vinet över till tank precis lagom innan nästkommande skörd och buteljeras några månader senare utan vare sig klarning, filtrering eller tillsatser av svavel. Ungefär 9000 flaskor produceras årligen.

Viner

Ursprung: Corpeau (1,5 ha)
Druvsort: Chardonnay, 35-åriga stockar
Jord: Kalk & lera
Uppväxt: Direkt pressning. Spontan jäsning i foudre och fat. Ett års lagring i gamla fat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Press: Pneumatisk
Odling: Biodynamisk (Ecocert)
Volymer: 750ml / 1500ml
Ursprung: Corpeau (1,5 ha)
Druvsort: Chardonnay, 35-åriga stockar
Jord: Kalk & lera
Uppväxt: Direkt pressning. Spontan jäsning i foudre och fat. Ett års lagring i gamla fat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Press: Pneumatisk
Odling: Biodynamisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Corpeau (1,5 ha)
Druvsort: Chardonnay, 35-åriga stockar
Jord: Kalk & lera
Uppväxt: Direkt pressning. Spontan jäsning i foudre och fat. Ett års lagring i gamla fat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Press: Pneumatisk
Odling: Biodynamisk (Ecocert)
Volymer: 750ml / 1500ml

Bilder

Fler Bönder: