Anne-Marie Lavaysse och hennes son Pierre bor och gör vin i den lilla byn Gimios i Saint-Jean-de-Minervois. Här i den franska södern, på hög höjd och med kalkrika marker, har Anne-Marie gjort vin i snart 25 år. Hon tog över gården 1993 och har sedan dess odlat sina egna grönsaker och haft kor som gett mjölk till smör, yoghurt och ost. Hon berättar att hon sedan hon var mycket liten har velat bli bonde och leva i symbios med naturen.
Stegen till att börja göra vin togs efterhand av Anne-Marie – vinmarkerna som länge varit övergivna behövde först flera års kärlek och omsorg. 1999 tappade hon sitt första – 300 liter – på flaska. Lavaysse odlar främst muscat, men har sedan 2006 också två urgamla vinmarker samplanterade med en mångfald av söderns blå druvsorter – terret noir och cinsault, alicante och grenache, carignan, aramon och mourvedre, med flera. Nuförtiden är det sonen Pierre som tar hand om arbetet i deras fem hektar vingårdar.
Jordbruket sköts enligt biodynamiska principer, med certifiering via Demeter. De enda preparat som används för att skydda vinrankorna mot sjukdomar är olika avkok på örter som växer kring planteringarna samt ett te gjort på grapefruktkärnor. Sina kor har de också stor nytta av – djuren går ut på bete under vintermånaderna och rensar upp i vinmarkerna samtidigt som de passar på att släppa av lite gödsel.
I källaren litar Pierre och Anne-Marie på sin frukt och använder sedan 2002 inget svavel alls – varken under vinets uppväxt eller innan flaskning. Vinerna är rena och eleganta med kalkdriven syra och härliga toner av apelsinblom och garrigue.
Certifierad ekologisk produktion