Spanien – Granada

Barranco Oscuro

Manuel Valenzuela och hans son Lorenzo bor och verkar i Las Alpujarras, en samling byar i de södra delarna av bergskedjan Sierra Nevada i sydöstra Spanien. De är några av Spaniens tidigaste och mest tongivande pionjärer för ekologisk odling och vin utan tillsatser. De trettio år som familjen har tillbringat i Las Alpujarras har lärt dem mycket om platsens speciella terroir.

Här, i det högsta odlingsområdet på det europeiska fastlandet, växer en ovanligt lång rad druvsorter på tolv hektar mark. Vigiriega, viognier, sauvignon blanc, chardonnay, riesling, vermentino, moscatel, moscatel marisco, albariño, pedro ximenez, macabeu, garnacha, tempranillo, pinot noir, syrah, cabernet sauvignon, syrah, vigiriega negra, merlot, cabernet franc, alicante bouschet, listán negro… mer flera!

Vingårdarna ligger utspridda bland Manuels mandelplantager på drygt 1300 meters höjd – men samtidigt bara femton kilometer från Medelhavet. De magra jordarna består av skiffer och lera, och klimatet är utpräglat torrt och blåsigt. En perfekt plats att odla druvor ekologiskt. Det är en miljö med många extremer, med det genomgående temat är att den ger en ovanlig fräschör till viner så här långt söderifrån.

De ena stora vingården heter ’Cerro Las Monjas’ och omfattar cirka sex hektar på 1300 till 1368 meters höjd. Rankorna planterades 1982 och växer i lättare lerjordar med hög andel skiffer. Här rinner vattnet undan snabbt och uttagen från rankorna blir låga, ofta inte mer än tio hektoliter per hektar. Den andra heter ’Barranco Oscuro’, är även den runt sex hektar och har en högre andel lera, som håller vatten bättre och ger mer druvor. Här är uttagen snarare 30 och ibland uppåt 40 hektoliter per hektar.

I källaren jobbar man utan tillsatser och utan temperaturkontroll. De flesta av vinerna jäser i ståltank och får sedan sin élevage i gamla fat.

Manuel Valenzuela föddes i den här delen av Spanien, närmare bestämt i Granada, i mitten av fyrtiotalet och flydde som vuxen till Paris för att undkomma diktatorn Francos regim. Han återvände till regionen i slutet av sjuttiotalet och köpte Barranco Oscuro 1979. Området hade då länge varit planterat med vinrankor, men vinlusens angrepp förstörde stora delar av vingårdarna. Efter detta planterade många bönder mandlar istället, vilket ledde till att många av de inhemska druvsorterna försvann.

När Manuel köpte gården bestämde han sig för att behålla en del mandelträd, men planterade också om stora delar av markerna med de traditionella druvsorterna, såsom vigiriega, listan negro och tempranillo, samtidigt som han också ville experimentera med en rad nya sorter: syrah, garnacha, cabernet sauvignon, merlot, viognier, vermentino och riesling, bland annat.

Utvecklingen gick sedan steg för steg. Manuel började med att sälja druvorna till ett lokalt kooperativ, för att sedan börja buteljera sitt vin själv. Först som det som i Spanien är känt som ’Vino Costa’ – alla druvor skördade samtidigt och vinifierade tillsammans, vilket skapar ett ljust vin med både rosa och oranga färgtoner. Men gradvis separerade han druvsorterna till egna buteljeringar.

I sitt område var Manuel Valenzuela först med att plantera enskilda druvsorter i separata marker. Han var också en av föregångarna vad gäller att göra rött vin i Andalusien, samt kring att ge nytt liv till urgamla druvor som vigiriega.

Valenzuela fick sin första ekologiska certifiering i början på nittiotalet, efter att under många år ha organiserat bönder runt om i hela Spanien runt den här sortens odlingsmetoder, men har sedan dess tackat nej till certifieringen eftersom han inte tycker att den går tillräckligt långt i sina krav på hur man ska odla vin i samklang och respekt med naturen.

Idag har mycket av arbetet lämnats över till sonen Lorenzo, men Manuel är fortfarande ute i markerna, fokuserad på sin favoritsyssla: att plantera nya vinrankor.

Intervju med Lorenzo Valenzuela, Stockholm, februari 2016:

Berätta om Las Alpujarras. Vad är speciellt med den här platsen?

– Vi har alla olika klimat som man kan hitta i hela Europa inom ett avstånd av 35 kilometer. Vid kusten kan det vara nästan subtropiskt, och uppe hos oss i bergen har vi väldigt kalla nätter. Här är ett medelhavsklimat med stora temperaturvariationer, mellan 20-25 graders skillnad, jämfört med kusten som bara har tio. Och det är nattkylan som hjälper våra druvor att behålla syran. När vi skördar har vi mycket socker i druvorna, men också hög syra.

Hur har landskapet förändrats sedan din far kom dit på sjuttiotalet?

– När vi kom var det isolerat, en fattig region, bland de de fem fattigaste ställena i Spanien. Kommunikationerna var inte bra och de som levde här i bergen var vana att leva väldigt enkelt, helt självförsörjande. Man odlade, hade djur och levde på det. Det fanns inget annat sätt.

– Då var det en chock att vi kom från en stad. De tittade på oss som om vi kom från rymden. Ingen såg en framtid i området, alla ville bort härifrån för att komma till städerna och skaffa ett jobb. Idag är kommunikationerna bättre, landskapet har öppnats upp mer. Samtidigt har det gjort att många som odlar vin här har börjat göra det för pengarna – man gör det snabbt och enkelt med mycket kemikalier. Det finns några som har gamla vingårdar kvar, men de är svåra att göra något intressant med, för de har inte tagits om hand rätt. Det är fortfarande framförallt vi som odlar som vi gör i området.

Varför valde din pappa att odla vin på det här sättet?

– Pappa ville leva hela sitt liv i det här området, inte bara på helgerna, som han gjorde när vi fortfarande bodde i Barcelona. Han hade en väldigt stark idé om att inte göra dumma saker när han kom hit, en idé om att respektera naturen. Men på den tiden fanns det inte riktigt något ord att förklara den här sortens odling med. Det var först när han senare träffade andra som odlade grönsaker och druvor ekologiskt som det blev något riktigt. När de började prata.

Och vad var målet, vilket sorts vin ville han göra?

– Han ville göra kvalitetsvin och det han kallade ”vinos autenticos”. Och han ville inte ha något att göra med den moderna sortens vinmakning. Pappa studerade aldrig vinmakning rent tekniskt, utan han studerade odling. Många rekommenderade honom massor av kemikalier och tillsatser, men han tackade nej. Pappa och hans vänner drog igång en förening och skapade en certifiering för ekologiskt jordbruk, innan det kom officiella sådana. När det officiella startade 1989 var vi de första med den märkningen.

– Den stora industrins mentalitet är alltid att göra en produkt under kontroll. För dem är allt, till och med musten från druvorna, bara ingredienser i ett recept. Min pappa jobbade aldrig så. Han förstod att vin inte är en uppfinning av människor, utan att vin är en upptäckt. Att vin är naturligt per definition. Idag får man tyvärr tillåtelse att kalla andra produkter vin också, men de är produkter som skiljer sig väldigt mycket från det vi gör.

Vad ser ni för skillnader kring den här sortens odlingssätt i Spanien idag, jämfört med hur det var när ni började?

– Det är en stor skillnad, ett skifte som framförallt har skett de senaste tio åren. Det var ungefär då vi slutade använda certifieringen för ekologiskt vin. Vi tyckte att den var för slapp, och att den hjälpte industrin att ljuga, eftersom de bara behövde använda ekologiskt odlade druvor, och inte reglerade vad man tillsatte i källaren.

– När vi jobbade inom den här certifieringen pratade vi inte så högt om vad vi gjorde, men när vi lämnade den kände vi oss helt fria. Det kom med ett pris så klart, administrationen var inte glada och vi förlorade lite i försäljning, men det var ändå ett billigt pris eftersom vi betalade det för vår frihet. Sedan dess har vi börjat prata utan några som helst gränser om ekologisk odling, om industrin, om allt, och vi började träffa fler i Spanien som gör naturligt vin, fler i Frankrike som gör naturligt vin. Nu finns det ett äntligen ett sammanhang för det vi gör.

Hur skulle du själv beskriva ert arbete i källaren?

– Min far säger: ju mindre du rör vinet, ju bättre. För mig vore faktiskt idealet att bara lämna vinet efter jäsningen, komma tillbaka ett år senare och buteljera det. Varför ens smaka om du ändå inte tänker korrigera det? Det enda vi försöker göra är att få våra viner stabila nog att resa. Sedan handlar det bara om att reflektera vad vi har i vingården, och hålla rent i källaren.

Och era olika viner?

– Om min far är galen nog att plantera trettio olika druvsorter, så får väl vi vara galna nog att göra trettio olika viner, det är det enda jag kan säga, hahaha.

– Det var mer personligt förut, pappa hade några vänner som kom och hjälpte till att skörda, sedan åkte han runt och sålde vinet på olika marknader. Ordnade lite fester. Jag har försökt styra upp det en aning. För att kunna visa mer exakt vad som finns i vingårdarna så behöver man kanske ibland vara lite mer precis.

Vad finns i framtiden för Barranco Oscuro?

-Vi vill inte bli större, vi vill inte producera mer. Vårt mål är inte att växa. Men om du planterar mer så får du ju mer vin. Pappa, 74 år gammal, är faktiskt ute i vingårdarna och sätter nya vinrankor nu, medan vi pratar. Så lite mer vin kanske det blir ändå. Vi måste ju städa upp efter honom.

– Annars tänker jag mest att det vore fint att några fler grannar som gör intressant vin. Så kanske vi kunde hjälpa dem, i stället för att göra allt vin själva. Jag skulle också vilja göra mer research kring gamla druvsorter som har använts i området förr. Vi håller fortfarande på och lär oss vad den här platsen kan ge. Jag är ju bara andra generationen.

barrancooscuro.com

Viner

Ensayo de Burbujas 2018
Namn:Ensayo de Burbujas 2018
Vinbonde:Barranco Oscuro
Region:Spanien - Granada
Ursprung:La Contraviesa, Granada
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Vigiriega
Jord:1280-1368 meters höjd. Magra och steniga jordar av schist och lera.
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:En variant av "méthode traditionelle". Spontan jäsning i ståltank. Buteljerat med ojäst druvmust som enda tillsats inför andra jäsningen i flaska. Två års vila på jästfällningen innan degorgering 21-03-23 utan dosage.
Tillsatser:Endast ojäst druvmust
Alkohol:11 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
BO Brut Nature 2015
Namn:BO Brut Nature 2015
Vinbonde:Barranco Oscuro
Region:Spanien - Granada
Ursprung:La Contraviesa, Granada
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Vigiriega
Jord:1280-1368 meters höjd. Magra och steniga jordar av schist och lera.
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Méthode ancestrale. Spontan jäsning i ståltank, buteljering med restsocker och fortsatt jäsning i flaska.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
BO Brut Nature Rosé 2014
Namn:BO Brut Nature Rosé 2014
Vinbonde:Barranco Oscuro
Region:Spanien - Granada
Ursprung:La Contraviesa, Granada
Färg:Mousserande Rosé
Druvsort:Vigiriega Negra
Jord:1280-1368 meters höjd. Magra och steniga jordar av schist och lera.
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Méthode ancestrale. Spontan jäsning i ståltank, buteljering med restsocker och fortsatt jäsning i flaska. Degorgerad 16-11-21.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Cardonohay 2019
Namn:Cardonohay 2019
Vinbonde:Barranco Oscuro
Region:Spanien - Granada
Ursprung:La Contraviesa, Granada
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay
Jord:1280-1368 möh. Magra och steniga jordar av schist och lera.
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Direkt pressning av avstjälkade druvor. Spontan jäsning i rostfria ståltankar utan temperaturkontroll (sval källare). Ett års lagring i använda ekfat. Ingen klarning, men lätt filtrering innan buteljering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
V de Valenzuela 2020
Namn:V de Valenzuela 2020
Vinbonde:Barranco Oscuro
Region:Spanien - Granada
Ursprung:La Contraviesa, Granada
Färg:Vitt
Druvsort:Vigiriega, planterade 1983 och 1991
Jord:1280-1368 meters höjd. Magra och steniga jordar av schist och lera.
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Direkt pressning av avstjälkade druvor. Spontan jäsning i rostfria ståltankar utan temperaturkontroll (sval källare). Ett års lagring i använda ekfat. Ingen klarning, men lätt filtrering innan buteljering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Ledonero 2020
Namn:Ledonero 2020
Vinbonde:Barranco Oscuro
Region:Spanien - Granada
Ursprung:La Contraviesa, Granada
Färg:Vitt
Druvsort:Garnacha blanca
Jord:1280-1368 meters höjd. Magra och steniga jordar av schist och lera.
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Direkt pressning av avstjälkade druvor. Spontan jäsning i rostfria ståltankar utan temperaturkontroll (sval källare). Ett års lagring i använda ekfat. Ingen klarning, men lätt filtrering innan buteljering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
La Vi y Soñe 2018
Namn:La Vi y Soñe 2018
Vinbonde:Barranco Oscuro
Region:Spanien - Granada
Ursprung:La Contraviesa, Granada
Färg:Vitt
Druvsort:Viognier
Jord:1280-1368 meters höjd. Magra och steniga jordar av schist och lera.
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Avstjälkade druvor, direkt pressning. Spontan jäsning i rostfria ståltankar utan temperaturkontroll (sval källare). Ett års lagring i använda ekfat. Ingen klarning, men lätt filtrering innan buteljering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Salvaje Blanco 2018
Namn:Salvaje Blanco 2018
Vinbonde:Barranco Oscuro
Region:Spanien - Granada
Ursprung:La Contraviesa, Granada
Färg:Vitt
Druvsort:Sauvignon blanc, planterade 1986
Jord:1280-1368 meters höjd. Magra och steniga jordar av schist och lera.
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Avstjälkade druvor, direkt pressning. Spontan jäsning i rostfria ståltankar utan temperaturkontroll (sval källare). Ett års lagring i använda ekfat. Ingen klarning, men lätt filtrering innan buteljering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Tres Uves 2017
Namn:Tres Uves 2017
Vinbonde:Barranco Oscuro
Region:Spanien - Granada
Ursprung:La Contraviesa, Granada
Färg:Vitt
Druvsort:Vigiriega, vermentino och viognier
Jord:1280-1368 meters höjd. Magra och steniga jordar av schist och lera.
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Avstjälkade druvor, direkt pressning. Spontan jäsning i rostfria ståltankar utan temperaturkontroll (sval källare). Ett års lagring i använda ekfat. Ingen klarning, men lätt filtrering innan buteljering.
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
XP (saca 11/20)
Namn:XP (saca 11/20)
Vinbonde:Barranco Oscuro
Region:Spanien - Granada
Ursprung:La Contraviesa, Granada
Färg:Vitt
Druvsort:Pedro ximénez
Jord:1280-1368 meters höjd. Magra och steniga jordar av schist och lera.
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Avstjälkning och direkt pressning. Spontan jäsning i rostfri ståltank. Biologisk lagring (dvs utan upptoppning, efterhand under flor) i en liten solera påbörjad 2016 och bestående av två 500-liters fat. Första buteljeringen gjordes i november 2020 och gav 515 flaskor.

XP. Embotellado Noviembre 2020. Vinificación: destemmed, direct pressed, fermented in inox, aged in two 500 litres barrels. It is a kind of “solera” wine or “fino” style wine, like a sherry wine. It was started with vintage 2016 and It has a light “voile” and an extraordinary acidity.
This is the first bottling we make and the bottling (515 bot. of 0,75 lit.) was done in November 2020. In the label we have kept the traditional sherry style labels, despite it says XP instead of PX (the grape).
Tillsatser:Inga tillsatser
Restsötma:2 g/l
Alkohol:15 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Vino Costa 2019
Namn:Vino Costa 2019
Vinbonde:Barranco Oscuro
Region:Spanien - Granada
Ursprung:La Contraviesa, Granada
Färg:Rosé
Druvsort:Listán negro
Jord:1280-1368 meters höjd. Magra och steniga jordar av schist och lera.
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning och lagring i tank. Ingen klarning, men lätt filtrering innan buteljering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Salmonido 2020
Namn:Salmonido 2020
Vinbonde:Barranco Oscuro
Region:Spanien - Granada
Ursprung:La Contraviesa, Granada
Färg:Rosé
Druvsort:Pinot noir
Jord:1280-1368 meters höjd. Magra och steniga jordar av schist och lera.
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning med ett dygns maceration i rostfria ståltankar utan temperaturkontroll (sval källare). Efter pressning vilade vinet månaders lagring i gamla fat. Ingen klarning, men lätt filtrering innan buteljering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Autóctona 2020
Namn:Autóctona 2020
Vinbonde:Barranco Oscuro
Region:Spanien - Granada
Ursprung:La Contraviesa, Granada
Färg:Rött
Druvsort:Vigiriega negra (aka sumoll)
Jord:1280-1368 meters höjd. Magra och steniga jordar av schist och lera.
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning i rostfria ståltankar, med kort maceration av hela klasar. Knappt ett års lagring i äldre ekfat av europeisk ek. Ingen klarning, men lätt filtrering innan buteljering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:14 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Varetúo 2019
Namn:Varetúo 2019
Vinbonde:Barranco Oscuro
Region:Spanien - Granada
Ursprung:La Contraviesa, Granada
Färg:Rött
Druvsort:Tempranillo, planterade 1996
Jord:1280-1368 meters höjd. Magra och steniga jordar av schist och lera.
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning i rostfria ståltankar, med kort maceration av hela klasar. Knappt ett års lagring i äldre ekfat av europeisk ek. Ingen klarning, men lätt filtrering innan buteljering.
hl/ha:30
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Varetúo 2018
Namn:Varetúo 2018
Vinbonde:Barranco Oscuro
Region:Spanien - Granada
Ursprung:La Contraviesa, Granada
Färg:Rött
Druvsort:Tempranillo, planterade 1996
Jord:1280-1368 meters höjd. Magra och steniga jordar av schist och lera.
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning i rostfria ståltankar, med kort maceration av hela klasar. Knappt ett års lagring i äldre ekfat av europeisk ek. Ingen klarning, men lätt filtrering innan buteljering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Rubaiyat 2018
Namn:Rubaiyat 2018
Vinbonde:Barranco Oscuro
Region:Spanien - Granada
Ursprung:La Contraviesa, Granada
Färg:Rött
Druvsort:Syrah, planterade 1996
Jord:1280-1368 meters höjd. Magra och steniga jordar av schist och lera.
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Avstjälkade druvor. Spontan jäsning i rostfria ståltankar utan temperaturkontroll (sval källare) och knappt ett års lagring i äldre ekfat. Ingen klarning, men lätt filtrering innan buteljering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:14,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Palomo Negro 2019
Namn:Palomo Negro 2019
Vinbonde:Barranco Oscuro
Region:Spanien - Granada
Ursprung:La Contraviesa, Granada
Färg:Rött
Druvsort:Listán negro (palomino negro)
Jord:1280-1368 meters höjd. Magra och steniga jordar av schist och lera.
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning i rostfria ståltankar med maceration av hela klasar. Knappt ett års lagring i äldre ekfat av europeisk ek. Ingen klarning, men lätt filtrering innan buteljering.

"100% Palomina (Listán or Palomino Negro), handgrafted from few vines found in the village where Manuel comes from, this grape is still not allowed here, only in the Canary Islands. Big grape, gives juice with not much color or sugar. The wine tastes great, easy easy drink. Only 600 bottles produced."
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
El Pino Rojo 2018
Namn:El Pino Rojo 2018
Vinbonde:Barranco Oscuro
Region:Spanien - Granada
Ursprung:La Contraviesa, Granada
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir, planterade 1996
Jord:1280-1368 meters höjd. Magra och steniga jordar av schist och lera.
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning i rostfria ståltankar med maceration av hela klasar. Knappt ett års lagring i äldre ekfat av europeisk ek. Ingen klarning, men lätt filtrering innan buteljering.
hl/ha:<25 hl/ha
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:15 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Garnata 2016
Namn:Garnata 2016
Vinbonde:Barranco Oscuro
Region:Spanien - Granada
Ursprung:Cerro Las Monjas, La Contraviesa
Färg:Rött
Druvsort:Garnacha, planterade 1983-1989
Jord:1280-1368 meters höjd. Magra och steniga jordar av schist och lera.
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Avstjälkade druvor. Spontan jäsning i rostfria ståltankar utan temperaturkontroll (sval källare) och knappt ett års lagring i äldre ekfat. Ingen klarning, men lätt filtrering innan buteljering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:15,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
'1368' Pago Cerro Las Monjas 2008
Namn:'1368' Pago Cerro Las Monjas 2008
Vinbonde:Barranco Oscuro
Region:Spanien - Granada
Ursprung:Cerro Las Monjas, La Contraviesa
Färg:Rött
Druvsort:Cabernet sauvignon, cabernet franc, garnacha och merlot
Jord:1280-1368 meters höjd. Magra och steniga jordar av schist och lera.
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning i rostfria ståltankar utan temperaturkontroll (sval källare) och två års lagring i äldre ekfat och tank. Ingen klarning, men lätt filtrering innan buteljering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:15 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Veneto

Österrike

Steiermark

Schweiz

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion