Frankrike – Jura

Nicolas Jacob

I snart fem år har vi följt Jura-sonen Nicolas Jacob i hans strävan att skapa sin egen domän. Med blytunga meriter från Macle och Ganevat – där han arbetade i sex år – måste Nico sägas vara skapligt förberedd på att gå solo. Våren 2019, när vi sågs på mässan ’Le Nez dans le Vert’ fick vi några ytterst lovande smakprov och Nicolas lovade att snart ha tillräckligt med vin att sälja.

Det första året med egna vinmarker blev 2015. Sammanlagt rörde det sig om 0,7 hektar i L’Étoile och 0,4 ha i Voiteur. I L’Étoile heter de tre lägena Là-haut, Là-bas och Aux Perrières, och de är planterade med chardonnay, savagnin och pinot noir. Vår första kontakt uppstod 2017, och första gången vi besökte Nicolas var det här vad egendomen bestod av. I december 2018 kunde han ta över ett äldre vineri i byn Cesancey och i samma veva utökade han sin areal med 3,5 ha i sydliga Augea och en hektar i Rotalier.

Inte helt överraskande påminner stilen en del om den hos Ganevat – det vill säga chardonnay och savagnin med ett par års lagring på jästfällningen i upptoppade fat, och de blå druvsorterna i lättast möjliga tolkningar helt utan aktiv extraktion. Vinerna översätter sin mark och får ta den tid de behöver, och varken filtrering eller tillsatser kommer på fråga. Den hantverksskicklighet Nicolas skaffat sig längs med vägen bevisar sig i slående rena och precisa uttryck.

Viner

Les Argales 2018
Namn:Les Argales 2018
Vinbonde:Nicolas Jacob
Region:Frankrike - Jura
Ursprung:Lieux-dits 'Là-Bas' och 'Aux Perrières' (L'Étoile, Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay (80%) och resten savagnin (totalt 0,7 ha)
Jord:Märgel
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder utan certifiering.
Uppväxt:De handskördade druvorna pressades direkt. Musten fick sedan sedimentera i tank under tolv timmar. Jäsningen skedde långsamt och spontant i använda fat - först med druvsorterna separerade, sedan tillsammans. Vinet hade i slutändan svårt att jäsa ut, så det fick en tillsats av pressrester och aktiv jästfällning (savagnin, poulsard, chardonnay) från 2019 som med en månads maceration hjälpte till att göra jobbet. Efter pressning fick vinet mogna klart i tank. Buteljeringen gjordes i april 2020 utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
'Là-haut' Chardonnay L’Etoile 2018
Namn:'Là-haut' Chardonnay L’Etoile 2018
Vinbonde:Nicolas Jacob
Region:Frankrike - Jura
Ursprung:Lieu-dit 'Là-haut', L’Etoile AOP
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, planterade 1953 (0,3 ha av totalt 1 ha i )
Jord:Märgel från Lias-perioden
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder utan certifiering.
Uppväxt:De handskördade druvorna pressades direkt. Musten fick sedan sedimentera i tank under tolv timmar. Långsam spontan jäsning i använda 228-liters bourgognefat med två år på jästfällningen och regelbunden upptoppning ("ouillé"). Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
'Les Chazaux' Poulsard 2019
Namn:'Les Chazaux' Poulsard 2019
Vinbonde:Nicolas Jacob
Region:Frankrike - Jura
Ursprung:Lieu-dit 'Les Chazaux' , Aurea, Jura Sud Revermont (Côtes du Jura AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Poulsard, planterade mellan 1975 och 1983 (0,6 ha)
Jord:Märgel från perioderna Lias och Trias
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder utan certifiering.
Uppväxt:Avstjälkning för hand. Spontan jäsning i glasfibertank med femton dagars maceration utan aktiv extraktion (dvs ingen pigéage eller remontage). Vinet mognade nio månader i använda medelstora fat ("demi-muids" - ett på 500 och ett på 600 liter). Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
'Au Mouiller' Trousseau 2019
Namn:'Au Mouiller' Trousseau 2019
Vinbonde:Nicolas Jacob
Region:Frankrike - Jura
Ursprung:Lieux-dits 'Au Mouiller' och 'Les Chazaux', Aurea, Jura Sud Revermont (Côtes du Jura AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Trousseau, planterade 1975-1983
Jord:Sydvästlägen på 275 meters höjd med jordmån av lika delar kalksten och märgel från Lias-perioden
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder utan certifiering.
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar i glasfibertank med femton dagars maceration utan aktiv extraktion. ("infusion", dvs ingen pigéage eller remontage). Vinet mognade nio månader i använda medelstora fat (500 liter). Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
'Aux Perrières' Pinot Noir 2019
Namn:'Aux Perrières' Pinot Noir 2019
Vinbonde:Nicolas Jacob
Region:Frankrike - Jura
Ursprung:Lieu-dit 'Aux Perrières', Voiteur (Côtes du Jura AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir, planterade 2001 (0,1 ha)
Jord:Märgel från Trias-perioden
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar i glasfibertank med femton dagars maceration utan aktiv extraktion ("infusion", dvs ingen pigéage eller remontage). Vinet mognade nio månader i använda bourgognefat (228 liter). Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering. Produktion: 800 flaskor.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Toscana

Veneto

Österrike

Steiermark

Skandinavien

Cider

Kombucha

Spanien

Andalucia

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion