Frankrike – Jura

Nicolas Jacob

I snart fem år har vi följt Jura-sonen Nicolas Jacob i hans strävan att skapa sin egen domän. Med blytunga meriter från Macle och Ganevat – där han arbetade i sex år – måste Nico sägas vara skapligt förberedd på att gå solo. Våren 2019, när vi sågs på mässan ’Le Nez dans le Vert’ fick vi några ytterst lovande smakprov och Nicolas lovade att snart ha tillräckligt med vin att sälja.

Det första året med egna vinmarker blev 2015. Sammanlagt rörde det sig om 0,7 hektar i L’Étoile och 0,4 ha i Voiteur. I L’Étoile heter de tre lägena Là-haut, Là-bas och Aux Perrières, och de är planterade med chardonnay, savagnin och pinot noir. Vår första kontakt uppstod 2017, och första gången vi besökte Nicolas var det här vad egendomen bestod av. I december 2018 kunde han ta över ett äldre vineri i byn Cesancey och i samma veva utökade han sin areal med 3,5 ha i sydliga Augea och en hektar i Rotalier.

Inte helt överraskande påminner stilen en del om den hos Ganevat – det vill säga chardonnay och savagnin med ett par års lagring på jästfällningen i upptoppade fat, och de blå druvsorterna i lättast möjliga tolkningar helt utan aktiv extraktion. Vinerna översätter sin mark och får ta den tid de behöver, och varken filtrering eller tillsatser kommer på fråga. Den hantverksskicklighet Nicolas skaffat sig längs med vägen bevisar sig i slående rena och precisa uttryck.

Viner

Chardonnay 'Les Chazaux' 2020
Namn:Chardonnay 'Les Chazaux' 2020
Vinbonde:Nicolas Jacob
Region:Frankrike - Jura
Ursprung:Lieu-dit Les Chazaux, Augea, Sud Revermont (Côtes du Jura AOP)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, planterade på 1980-talet
Jord:Märgel från perioderna Lias och Trias
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder utan certifiering.
Uppväxt:De handskördade druvorna avstjälkades och pressades direkt. Musten fick sedimentera i tank under tolv timmar innan den drogs om till använda 228-liters bourgognefat för långsam spontan jäsning och två års vila på jästfällningen med regelbunden upptoppning ("ouillé"). Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
L’Etoile Chardonnay 'Là-Bas' 2020
Namn:L’Etoile Chardonnay 'Là-Bas' 2020
Vinbonde:Nicolas Jacob
Region:Frankrike - Jura
Ursprung:Lieu-dit 'Là-Bas', L’Etoile AOP
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay
Jord:Märgel från Lias-perioden
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:De handskördade druvorna avstjälkades och pressades direkt. Musten fick sedimentera i tank under tolv timmar innan den drogs om till använda 228-liters bourgognefat för långsam spontan jäsning och två års vila på jästfällningen med regelbunden upptoppning ("ouillé"). Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
L’Etoile Chardonnay 'Là-Haut' 2020
Namn:L’Etoile Chardonnay 'Là-Haut' 2020
Vinbonde:Nicolas Jacob
Region:Frankrike - Jura
Ursprung:Lieu-dit 'Là-Haut', L’Etoile AOP
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, planterade 1953 (0,3 ha av totalt 1 ha i L’Etoile)
Jord:Märgel från Lias-perioden
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:De handskördade druvorna avstjälkades och pressades direkt. Musten fick sedimentera i tank under tolv timmar innan den drogs om till använda 228-liters bourgognefat för långsam spontan jäsning och två års vila på jästfällningen med regelbunden upptoppning ("ouillé"). Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:14 %
Skriv ut informationsblad
Chardonnay 'Le Clos' 2019
Namn:Chardonnay 'Le Clos' 2019
Vinbonde:Nicolas Jacob
Region:Frankrike - Jura
Ursprung:Lieu-dit Le Clos, Saint-Laurent-la-Roche (Côtes du Jura AOP)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, från 75-åriga stockar
Jord:Märgel från perioderna Lias och Trias
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:De handskördade druvorna avstjälkades och pressades direkt. Musten fick sedimentera i tank under tolv timmar innan den drogs om till använda 228-liters bourgognefat för långsam spontan jäsning och tre års vila på jästfällningen med regelbunden upptoppning ("ouillé"). Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:14 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Savagnin 'Les Chazaux' 2020
Namn:Savagnin 'Les Chazaux' 2020
Vinbonde:Nicolas Jacob
Region:Frankrike - Jura
Ursprung:Lieu-dit Les Chazaux, Augea (Côtes du Jura AOP)
Färg:Vitt
Druvsort:Savagnin
Jord:Märgel från perioderna Lias och Trias
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder utan certifiering.
Uppväxt:De handskördade druvorna avstjälkades och pressades direkt. Musten fick sedimentera i tank under tolv timmar innan den drogs om till använda 228-liters bourgognefat för långsam spontan jäsning och två års vila på jästfällningen med regelbunden upptoppning ("ouillé"). Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Les Argales 2018
Namn:Les Argales 2018
Vinbonde:Nicolas Jacob
Region:Frankrike - Jura
Ursprung:Lieux-dits 'Là-Bas' och 'Aux Perrières', L'Étoile (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay (80%) och resten savagnin (totalt 0,7 ha)
Jord:Märgel
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder utan certifiering.
Uppväxt:De handskördade druvorna pressades direkt. Musten fick sedan sedimentera i tank under tolv timmar. Jäsningen skedde långsamt och spontant i använda fat - först med druvsorterna separerade, sedan tillsammans, totalt arton månader. Vinet hade i slutändan svårt att jäsa ut, så det fick en tillsats av pressrester och aktiv jästfällning (savagnin, poulsard, chardonnay) från 2019 som med en månads maceration hjälpte till att göra jobbet. Efter pressning fick vinet mogna klart i tank. Buteljeringen gjordes i april 2020 utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
'G' Gamay 2021
Namn:'G' Gamay 2021
Vinbonde:Nicolas Jacob
Region:Frankrike - Jura
Ursprung:Lieu-dit 'Aux Perrières', Voiteur (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Gamay, planterade 2001 (0,1 ha)
Jord:Märgel från perioderna Lias och Trias
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar i glasfibertank med femton dagars maceration utan aktiv extraktion ("infusion", dvs ingen pigéage eller remontage). Vinet mognade nio månader i använda bourgognefat (228 liter). Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12 %
Skriv ut informationsblad
'PG' Pinot/Gamay 2020
Namn:'PG' Pinot/Gamay 2020
Vinbonde:Nicolas Jacob
Region:Frankrike - Jura
Ursprung:Lieu-dit 'Aux Perrières', Voiteur (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir och gamay, planterade 2001 (0,1 ha)
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar i glasfibertank med femton dagars maceration utan aktiv extraktion ("infusion", dvs ingen pigéage eller remontage). Vinet mognade nio månader i använda bourgognefat (228 liter). Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13 %
Skriv ut informationsblad
Poulsard 'Les Chazaux' 2021
Namn:Poulsard 'Les Chazaux' 2021
Vinbonde:Nicolas Jacob
Region:Frankrike - Jura
Ursprung:Lieu-dit Les Chazaux, Augea, Sud Revermont (Côtes du Jura AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Poulsard, planterade mellan 1975 och 1983 (0,6 ha)
Jord:Märgel från perioderna Lias och Trias
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder utan certifiering.
Uppväxt:Avstjälkning för hand. Spontan jäsning i glasfibertank med femton dagars maceration utan aktiv extraktion (dvs ingen pigéage eller remontage). Vinet mognade nio månader i använda medelstora fat ("demi-muids" - ett på 500 och ett på 600 liter). Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:11,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Trousseau 'Au Mouiller' 2020
Namn:Trousseau 'Au Mouiller' 2020
Vinbonde:Nicolas Jacob
Region:Frankrike - Jura
Ursprung:Lieux-dits 'Au Mouiller' och 'Les Chazaux', Augea, Jura Sud Revermont (Côtes du Jura AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Trousseau, planterade 1975-1983
Jord:Sydvästlägen på 275 meters höjd med jordmån av lika delar kalksten och märgel från Lias-perioden
Odling:Ekologisk med biodynamiska metoder utan certifiering.
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar i glasfibertank med femton dagars maceration utan aktiv extraktion. ("infusion", dvs ingen pigéage eller remontage). Vinet mognade nio månader i använda medelstora fat (500 liter). Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Skriv ut informationsblad
Pinot Noir 'Aux Perrières' 2019
Namn:Pinot Noir 'Aux Perrières' 2019
Vinbonde:Nicolas Jacob
Region:Frankrike - Jura
Ursprung:Lieu-dit 'Aux Perrières', Voiteur (Côtes du Jura AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir, planterade 2001 (0,1 ha)
Jord:Märgel från Trias-perioden
Odling:Ekologisk (Ecocert) med biodynamiska metoder
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar i glasfibertank med femton dagars maceration utan aktiv extraktion ("infusion", dvs ingen pigéage eller remontage). Vinet mognade nio månader i använda bourgognefat (228 liter). Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering. Produktion: 800 flaskor.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Veneto

Österrike

Steiermark

Schweiz

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion