Frankrike – Roussillon

Casot des Mailloles

Alain Castex jobbade förr i tiden som mekaniker på SNCF (franska järnvägarna) och tillbringade alltid semestrarna hos en släkting i Ariège, nära spanska gränsen. Där fanns några gamla vinrankor, ett par fruktträd och tre kor. Intrycken härifrån gjorde att Alain hade en känsla för den sydfranska landsbygden. Efterhand bestämde han sig: det var på landet han ville bo. Så han hoppade på en utbildning till vinodlare och startade 1981 sin egen domän i Corbières. På den tiden odlade han konventionellt och matade jorden med kemiska jordbruksprodukter, men det kom till en punkt när han inte klarade det längre och bestämde sig för att gå över till ekologisk odling.

En dag knackade en kvinna på Alains dörr och behövde hjälp med att dra loss sin bil som kört fast i leran. Kvinnan var Ghislaine Magnier. Hon var less på livet i Paris, blev kvar hos Alain och resten är, som det brukar heta, historia.

Alain och Ghislaine flyttade vidare från Corbières till Banyuls där de kom att odla fyra hektar, samt en dryg hektar i Trouillas längre inåt landet. Sin första årgång gjorde de 1995. Vineriet ligger i ett gammalt Citroën-garage som de lyckades hitta bara femton dagar innan den första skörden! De har alltid utfört allt arbete själva och för hand.

I Banyuls är jobbet extra tufft på grund av de tvärbranta terrasserade vingårdarna, och ännu mer krävande när man arbetar oldschool. I marken dominerar jordtypen schist och druvorna som odlas är olika varianter av grenache och carignan, mourvèdre, muscat, clairette, samt ett antal obskyra oidentifierade sorter. Många av stockarna är urgamla och knotiga vilket gör att uttagen blir rejält låga, ofta runt 10 hl/ha. Odlingen följer biodynamiska principer och är certifierad av Ecocert.

Svavel har aldrig använts i något skede i framställningen, inte ens i vingården mot svampangrepp, vilket också medförde att Alain och Ghislaine måste vara ytterst noggranna vid skörd och allt annat arbete. För att få det hela att gå runt har de stor hjälp av vänner och hängivna kunder. Ibland var det 35 personer vid skörd som njöt av det storslagna landskapet, druvorna och Alains och Ghislaines sällskap.

Idag har paret gått skilda vägar, och vännen Jordi Perez har tagit över Casot des Mailloles som ensam ägare från och med årgång 2015. Han driver domänen vidare i samma anda och har utökat med granitdominerade vinmarker på höjderna i det inre av Roussillon, runt byn Tarerach. Alain Castex behöll sina marker i Trouillas, som numera ger Les Vins du Cabanon. Jordis produktion uppgår nuförtiden till ungefär 12 000 flaskor per år.

casotdesmailloles.com

Viner

Obreptice XXII (2022)
Namn:Obreptice XXII (2022)
Vinbonde:Casot des Mailloles
Region:Frankrike - Roussillon
Ursprung:Tarerach, Roussillon (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Vermentino, från stockar med 20 års ålder.
Jord:Terrasser på 550-600 meters höjd med jordar av vittrad granit
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Hydraulisk vertikalpress
Uppväxt:Direkt pressning. Spontan jäsning och lagring på jästfällningen i ståltank. Ingen klarning eller filtrering. Tidig buteljering.
Tillsatser:Inga tillsatser (so2 totalt < 15 mg/l)
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Blanc du Casot XXI (2021)
Namn:Blanc du Casot XXI (2021)
Vinbonde:Casot des Mailloles
Region:Frankrike - Roussillon
Ursprung:Lieu-dits 'Mailloles' och 'Taillelauque', Banyuls-sur-Mer (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Grenache blanc och gris, vermentino, roussanne, muscat d'alexandrie, clairette, carignan blanc. 50+ år gamla stockar.
Jord:Branta terrasser på 100-400 meters höjd ovanför Medelhavet, med jordmån av schist.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Hydraulisk vertikalpress
Uppväxt:Spontan jäsning med delvis skalmaceration i medelstora fat (400-600 liters demi-muids) med sex månaders lagring på jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering. Buteljerat i maj 2017.
hl/ha:10-15
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Blanc du Casot XX (2020)
Namn:Blanc du Casot XX (2020)
Vinbonde:Casot des Mailloles
Region:Frankrike - Roussillon
Ursprung:Lieu-dits 'Mailloles' och 'Taillelauque', Banyuls-sur-Mer (AOC Collioure Blanc)
Färg:Vitt
Druvsort:Grenache blanc och gris, vermentino, roussanne, muscat d'alexandrie, clairette, carignan blanc. 50+ år gamla stockar.
Jord:Branta terrasser på 100-400 meters höjd ovanför Medelhavet, med jordmån av schist.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Hydraulisk vertikalpress
Uppväxt:Spontan jäsning med delvis fem dagars skalkontakt. Tre månaders lagring på jästfällningen i medelstora fat (400-600 liters demi-muids). Ingen klarning eller filtrering. Buteljerat i maj 2019.
hl/ha:10-15
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Médée XXII (2022)
Namn:Médée XXII (2022)
Vinbonde:Casot des Mailloles
Region:Frankrike - Roussillon
Ursprung:Tarerach, Roussillon (Vin de France)
Färg:Rosé
Druvsort:Syrah (80%) och marsanne (20%) från stockar med 20-25 års ålder.
Jord:Terrasser på 550-600 meters höjd med jordar av vittrad granit
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Hydraulisk vertikalpress
Uppväxt:Direkt pressning. Spontan jäsning i tankar av rostfritt stål. Ingen klarning eller filtrering. Tidig buteljering.
hl/ha:20
Tillsatser:Inga tillsatser (so2 totalt < 15 mg/l)
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Comax Ethylix XXII (2022)
Namn:Comax Ethylix XXII (2022)
Vinbonde:Casot des Mailloles
Region:Frankrike - Roussillon
Ursprung:Tarerach, Roussillon (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Syrah från stockar med 20-25 års ålder.
Jord:Terrasser på 550-600 meters höjd med jordar av vittrad granit
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Hydraulisk vertikalpress
Uppväxt:Lika delar avstjälkade druvor, hela klasar och direkt pressning. Spontan jäsning med kort maceration. Efter pressning vilade vinet tre månader på i jästfällningen i tankar av rostfritt stål. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering.
hl/ha:20
Tillsatser:Inga tillsatser (so2 totalt < 15 mg/l)
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Gôme XIX (2019)
Namn:Gôme XIX (2019)
Vinbonde:Casot des Mailloles
Region:Frankrike - Roussillon
Ursprung:Tarerach och Banyuls, Roussillon (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Syrah, grenache, mourvèdre
Jord:Terrasser på 550-600 meters höjd med jordmån av granit
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Hydraulisk vertikalpress
Uppväxt:Lika delar Comax XIX (syrah från Tarerach) och Soulà XIX (grenache och mourvèdre från Banyuls)

Lika delar avstjälkade druvor, hela klasar och direkt pressning. Spontan jäsning med kort maceration. Tre månaders lagring i tankar av rostfritt stål. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
El Niño XXII (2022)
Namn:El Niño XXII (2022)
Vinbonde:Casot des Mailloles
Region:Frankrike - Roussillon
Ursprung:Banyuls-sur-Mer (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Syrah, grenache gris och carignan, från 60+ år gamla stockar
Jord:Branta terrasser på 150 meters höjd ovanför Medelhavet, med jordmån av schist.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Hydraulisk vertikalpress
Uppväxt:Spontan jäsning av hela klasar i ekståndare. Lagring i äldre medelstora fat. Ingen klarning eller filtrering. Buteljerad i maj 2020.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
El Niño XX (2020)
Namn:El Niño XX (2020)
Vinbonde:Casot des Mailloles
Region:Frankrike - Roussillon
Ursprung:Banyuls-sur-Mer (AOC Collioure Rouge)
Färg:Rött
Druvsort:Syrah, grenache gris och carignan, från 65+ år gamla stockar
Jord:Branta terrasser på 150 meters höjd ovanför Medelhavet, med jordmån av schist
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Hydraulisk vertikalpress
Uppväxt:Spontan jäsning med kort maceration av hela klasar i tank. Ingen klarning eller filtrering. Buteljerad i maj 2021.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
El Niño XIX (2019)
Namn:El Niño XIX (2019)
Vinbonde:Casot des Mailloles
Region:Frankrike - Roussillon
Ursprung:Banyuls-sur-Mer (AOC Collioure Rouge)
Färg:Rött
Druvsort:Syrah, grenache gris och carignan, från 65+ år gamla stockar
Jord:Branta terrasser på 150 meters höjd ovanför Medelhavet, med jordmån av schist
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Hydraulisk vertikalpress
Uppväxt:Spontan jäsning med kort maceration av hela klasar i tank. Ingen klarning eller filtrering. Buteljerad i maj 2020.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
La Niña XXI (2021)
Namn:La Niña XXI (2021)
Vinbonde:Casot des Mailloles
Region:Frankrike - Roussillon
Ursprung:Banyuls-sur-Mer (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Mourvèdre
Jord:Branta terrasser på 150 meters höjd ovanför Medelhavet, med jordmån av schist
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Hydraulisk vertikalpress
Uppväxt:Spontan jäsning med hela klasar ('semi-carbonique') för 1/3 av druvorna, resten avstjälkat. Fyra veckors maceration i tank med regelbunden pigéage. Sex månaders lagring i rostfri ståltank. Ingen klarning eller filtrering. Buteljerad i april 2022.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
AnarSchiste XVII (2017)
Namn:AnarSchiste XVII (2017)
Vinbonde:Casot des Mailloles
Region:Frankrike - Roussillon
Ursprung:Banyuls-sur-Mer (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Carignan, grenache noir, grenache gris, syrah, mourvèdre, counoise. 50-100 år gamla stockar.
Jord:Branta terrasser på 100-400 meters höjd ovanför Medelhavet, med jordmån av schist.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Hydraulisk vertikalpress
Uppväxt:Spontan jäsning i äldre ekståndare (15-20 hl) med sju dagars maceration av delvis hela klasar (carignan, mourvèdre, grenache noir) och delvis avstjälkade druvor (syrah och grenache gris). Åtta månaders lagring i äldre 400- och 500-litersfat. Buteljering i maj utan klarning eller filtrering. Eftersom växtsäsongen 2017 var extremt torr och skörden blev minimal blandades El Niño och Soulà till en cuvée.
hl/ha:10-15
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13 %
Volymer:750ml, 1500ml
Skriv ut informationsblad
Soulà XX (2020)
Namn:Soulà XX (2020)
Vinbonde:Casot des Mailloles
Region:Frankrike - Roussillon
Ursprung:Lieu-dit 'Mailloles', Banyuls-sur-Mer (AOC Collioure Rouge)
Färg:Rött
Druvsort:Grenache noir och mourvèdre, från 20-100 år gamla stockar
Jord:Branta terrasser på 150 meters höjd ovanför Medelhavet, med jordmån av schist
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Hydraulisk vertikalpress
Uppväxt:Full avstjälkning. Spontan jäsning och en månads maceration i tank, med regelbunden pigéage. Åtta månaders lagring i medelstora fat (400-liters demi-muids). Ingen klarning eller filtrering. Buteljerad i maj 2021.
hl/ha:10-15
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Soulà XIX (2019)
Namn:Soulà XIX (2019)
Vinbonde:Casot des Mailloles
Region:Frankrike - Roussillon
Ursprung:Lieu-dit 'Mailloles', Banyuls-sur-Mer (Collioure Rouge AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Grenache noir och mourvèdre, från 20-100 år gamla stockar
Jord:Branta terrasser på 150 meters höjd ovanför Medelhavet, med jordmån av schist
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Hydraulisk vertikalpress
Uppväxt:Full avstjälkning. Spontan jäsning och en månads maceration i tank, med regelbunden pigéage. Åtta månaders lagring i medelstora fat (400-liters demi-muids). Ingen klarning eller filtrering. Buteljerad i maj 2020.
hl/ha:10-15
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:14 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Soulà XVIII (2018)
Namn:Soulà XVIII (2018)
Vinbonde:Casot des Mailloles
Region:Frankrike - Roussillon
Ursprung:Lieu-dit 'Mailloles', Banyuls-sur-Mer (Collioure Rouge AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Grenache noir och mourvèdre, från 20-100 år gamla stockar
Jord:Branta terrasser på 150 meters höjd ovanför Medelhavet, med jordmån av schist
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Hydraulisk vertikalpress
Uppväxt:Full avstjälkning. Spontan jäsning och en månads maceration i tank, med regelbunden pigéage. Åtta månaders lagring i medelstora fat (400-liters demi-muids). Ingen klarning eller filtrering. Buteljerad i maj 2019.
hl/ha:10
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:14 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Soulà XVI (2016)
Namn:Soulà XVI (2016)
Vinbonde:Casot des Mailloles
Region:Frankrike - Roussillon
Ursprung:Lieu-dit 'Mailloles', Banyuls-sur-Mer (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Grenache noir, från 50+ år gamla stockar
Jord:Branta terrasser på 150 meters höjd ovanför Medelhavet, med jordmån av schist.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Hydraulisk vertikalpress
Uppväxt:Full avstjälkning. Spontan jäsning och en månads maceration i äldre ekståndare, med regelbunden pigéage. Lagring i medelstora fat (demi-muids). Ingen klarning eller filtrering. Buteljerad i maj 2017.
hl/ha:10-15
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Soulà XV (2015)
Namn:Soulà XV (2015)
Vinbonde:Casot des Mailloles
Region:Frankrike - Roussillon
Ursprung:Lieu-dit 'Mailloles', Banyuls-sur-Mer (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Grenache noir, 50+ år gamla stockar
Jord:Branta terrasser på 150 meters höjd ovanför Medelhavet, med jordmån av schist.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Hydraulisk vertikalpress
Uppväxt:Full avstjälkning. Spontan jäsning och en månads maceration i äldre ekståndare, med regelbunden pigéage. Lagring i medelstora fat (demi-muids). Ingen klarning eller filtrering. Buteljerad i maj 2016.
hl/ha:10-15
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Clôt de Taillelauque XVI (2016)
Namn:Clôt de Taillelauque XVI (2016)
Vinbonde:Casot des Mailloles
Region:Frankrike - Roussillon
Ursprung:Lieu-dit 'Taillelauque', Banyuls-sur-Mer (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Grenache noir, carignan, mourvèdre, counoise
Jord:Branta terrasser på 100-400 meters höjd ovanför Medelhavet, med jordmån av schist.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Hydraulisk vertikalpress
Uppväxt:Spontan jäsning i ekståndare och lagring i gamla fat. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Vi Sin Num XXI (2021)
Namn:Vi Sin Num XXI (2021)
Vinbonde:Casot des Mailloles
Region:Frankrike - Roussillon
Ursprung:Lieux-dits 'La Goudy' och 'Gratalloups', Banyuls-sur-Mer (AOC Collioure Rouge) 0,8 ha
Färg:Rött
Druvsort:Samplantering av carignan noir, blanc och gris, grenache noir, blanc och gris, lledoner pelut, mourvèdre, counoise, med flera oidentifierade druvsorter ('La Goudy') samt durif/petite sirah ('Gratalloups')
Jord:Branta terrasser på 150-400 meters höjd ovanför Medelhavet. 'La Goudy': stenig schist- och lerjord, planterad 1900-1930. 'Gratalloups': schist (roche noire). Omplanterad år 2000 efter att ha varit övergiven i 50 år.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Hydraulisk vertikalpress
Uppväxt:Spontan jäsning i äldre ekståndare med trettio dagars passiv urlakning (infusion). Sex månaders lagring i äldre 500-litersfat (demi-muids). Ingen klarning eller filtrering. Produktion: <1000 flaskor årligen.
hl/ha:10
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Vi Sin Num XIX (2019)
Namn:Vi Sin Num XIX (2019)
Vinbonde:Casot des Mailloles
Region:Frankrike - Roussillon
Ursprung:Lieux-dits 'La Goudy' och 'Gratalloups', Banyuls-sur-Mer (AOC Collioure Rouge) 0,8 ha
Färg:Rött
Druvsort:Samplantering av carignan noir, blanc och gris, grenache noir, blanc och gris, lledoner pelut, mourvèdre, counoise, med flera oidentifierade druvsorter ('La Goudy') samt durif/petite sirah ('Gratalloups')
Jord:Branta terrasser på 150-400 meters höjd ovanför Medelhavet. 'La Goudy': stenig schist- och lerjord, planterad 1900-1930. 'Gratalloups': schist (roche noire). Omplanterad år 2000 efter att ha varit övergiven i 50 år.
Odling:Ekologisk (Ecocert)
Press:Hydraulisk vertikalpress
Uppväxt:Spontan jäsning i äldre ekståndare med trettio dagars passiv urlakning (infusion). Sex månaders lagring i äldre 500-litersfat (demi-muids). Ingen klarning eller filtrering. Produktion: <1000 flaskor årligen.
hl/ha:10
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Veneto

Österrike

Steiermark

Schweiz

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion