Le Casot des Mailloles

Alain Castex jobbade från början som mekaniker på SNCF (franska järnvägarna) och tillbringade alltid semestrarna hos en släkting i Ariège, nära den spanska gränsen. Där fanns några gamla vinrankor, ett par fruktträd och tre kor. Intrycken härifrån gjorde att Alain fick upp ögonen för den sydfranska landsbygden. Han bestämde sig efterhand: det var på landet han ville bo. Så han hoppade på en utbildning till vinodlare och startade sin egna domän 1981, i Corbières. På den tiden odlade han konventionellt och matade jorden med kemiska jordbruksprodukter, men det kom till en punkt när han inte klarade det längre och bestämde sig för att gå över till ekologisk odling.

En dag knackade en kvinna på Alains dörr och behövde hjälp att dra upp sin bil som fastnat i leran. Kvinnan var Ghislaine Magnier. Hon var less på livet i Paris, blev kvar hos Alain och resten är, som det brukar heta, historia.

Alain och Ghislaine flyttade vidare från Corbières till Banyuls där de kom att odla fyra och en halv hektar, samt en dryg hektar i Trouillas längre uppåt landet. Sin första årgång gjorde de 1995. Vineriet ligger i ett gammalt Citroën-garage som de lyckades hitta bara femton dagar innan sin första skörd! De har alltid utfört allt arbete själva och för hand.

I Banyuls är arbetet extra tufft på grund av de branta, terrasserade vingårdarna och ännu mer krävande när man arbetar oldschool. I marken dominerar jordtypen schist och druvorna man odlar är olika sorters grenache, carignan, mourvèdre, muscat d'alexandrie, clairette, carignan blanc samt ett antal obskyra oidentifierade sorter. Många av vinrankorna är urgamla och knotiga vilket gör att uttagen blir rejält låga, ofta runt 10 hl/ha. Odlingen följer biodynamiska principer och är certifierad av Ecocert.

Svavel har aldrig använts i något skede i framställningen, inte ens i vingården mot svampangrepp, vilket också medförde att Alain och Ghislaine måste vara ytterst noggranna vid skörd och allt annat arbete. För att få det hela att gå runt har de stor hjälp av vänner och hängivna kunder. Ibland var det 35 personer vid skörd som njöt av det storslagna landskapet, druvorna och Alains och Ghislaines sällskap.

Idag har paret gått skilda vägar, och vännen Jordi Perez har tagit över Le Casot des Mailloles som ensam ägare efter årgång 2015. Han driver den vidare i samma anda och har utökat med granitdominerade vinmarker på höjderna i det inre av Roussillon, runt byn Tarerach. Alain Castex behöll dock sina marker i Trouillas, som numera ger Les Vins de Cabanon. Jordis hela produktion uppgår idag till ungefär 12 000 flaskor årligen.

Viner

Ursprung: Tarerach, Roussillon
Druvsort: Vermentino
Jord: Terrasser på 550-600 meters höjd med jordmån av granit
Uppväxt: Spontan jäsning med kort maceration och lagring på jästfällningen i ståltank. Ingen filtrering.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser (= högst 15 mg/l totalt)
Press: Hydraulisk vertikalpress
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Tarerach, Roussillon
Druvsort: Vermentino
Jord: Terrasser på 550-600 meters höjd med jordmån av granit
Uppväxt: Spontan jäsning med kort maceration och lagring på jästfällningen i ståltank. Ingen filtrering.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser (= högst 15 mg/l totalt)
Press: Hydraulisk vertikalpress
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Lieu-dits 'Mailloles' & 'Taillelauque', Banyuls-sur-Mer
Druvsort: 40% grenache blanc & resten grenache gris, vermentino, roussanne, muscat d'alexandrie, clairette, carignan blanc. 50+ år gamla stockar.
Jord: Terrasser med jordmån av schist
Uppväxt: Spontan jäsning i medelstora fat (demi-muids) med sex månaders lagring på jästfällningen. Buteljerat i maj 2017.
hl/ha: 10-15
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Press: Hydraulisk vertikalpress
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Lieu-dits 'Mailloles' & 'Taillelauque', Banyuls-sur-Mer
Druvsort: 40% grenache blanc & resten grenache gris, vermentino, roussanne, muscat d'alexandrie, clairette, carignan blanc. 50+ år gamla stockar.
Jord: Terrasser med jordmån av schist
Uppväxt: Spontan jäsning i medelstora fat (demi-muids) med sex månaders lagring på jästfällningen. Buteljerat i maj 2016.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Press: Hydraulisk vertikalpress
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml / 1500ml
Ursprung: Lieu-dits 'Mailloles' & 'Taillelauque', Banyuls-sur-Mer
Druvsort: 40% grenache blanc & resten grenache gris, vermentino, roussanne, muscat d'alexandrie, clairette, carignan blanc. 50+ år gamla stockar.
Jord: Terrasser med jordmån av schist
Uppväxt: Spontan jäsning i medelstora fat (demi-muids) med sex månaders lagring på jästfällningen. Buteljerat i maj 2015.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Press: Hydraulisk vertikalpress
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml / 1500ml
Ursprung: Tarerach, Roussillon
Druvsort: Syrah
Jord: Terrasser på 550-600 meters höjd med jordmån av granit
Uppväxt: Direkt pressning. Spontan jäsning utan tillsatser eller filtrering. Tidig buteljering.
hl/ha: 20
Tillsatt SO²: Inga tillsatser (= högst 15 mg/l totalt)
Press: Hydraulisk vertikalpress
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Tarerach, Roussillon
Druvsort: Syrah & marsanne
Jord: Terrasser på 550-600 meters höjd med jordmån av granit
Uppväxt: Spontan jäsning med kort maceration och några månaders lagring i tank. Ingen klarning eller filtrering.
hl/ha: 20
Tillsatt SO²: Inga tillsatser (= högst 15 mg/l totalt)
Press: Hydraulisk vertikalpress
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Tarerach, Roussillon
Druvsort: Syrah & marsanne
Jord: Terrasser på 550-600 meters höjd med jordmån av granit
Uppväxt: Spontan jäsning med kort maceration och några månaders lagring i tank. Ingen klarning eller filtrering.
hl/ha: 20
Tillsatt SO²: Inga tillsatser (= högst 15 mg/l totalt)
Press: Hydraulisk vertikalpress
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Banyuls-sur-Mer
Druvsort: Carignan, grenache, mourvèdre, counoise
Jord: Schist
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Tarerach, Roussillon
Druvsort: Syrah
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Press: Hydraulisk vertikalpress
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Tarerach, Roussillon
Druvsort: Syrah
Jord: Sand & lera
hl/ha: 25
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Press: Hydraulisk vertikalpress
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml / 1500ml
Ursprung: Banyuls-sur-Mer
Druvsort: Syrah, grenache gris, carignan, 60+ år gamla stockar
Jord: Terrasser med schist
Uppväxt: Spontan jäsning med hela klasar och lagring i gamla fat.
Buteljerad i maj 2017.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Press: Hydraulisk vertikalpress
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Banyuls-sur-Mer
Druvsort: Syrah, grenache gris, carignan, 60+ år gamla stockar.
Jord: Terrasser med schist
Uppväxt: Spontan jäsning med hela klasar och lagring i äldre fat.
Buteljerad i maj 2016.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Press: Hydraulisk vertikalpress
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Banyuls-sur-Mer
Druvsort: Syrah, grenache gris, carignan, 60+ år gamla stockar.
Jord: Terrasser med schist
Uppväxt: Spontan jäsning med hela klasar och lagring i äldre fat.
Buteljerad i maj 2015.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Press: Hydraulisk vertikalpress
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Lieu-dit 'Mailloles', Banyuls-sur-Mer
Druvsort: Grenache noir, 50+ år gamla stockar
Jord: Terrasser med schist
Uppväxt: Full avstjälkning. Spontan jäsning och en månads maceration med regelbunden pigéage. Lagring i medelstora fat (demi-muids). Buteljerad i maj 2017.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Press: Hydraulisk vertikalpress
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml / 1500ml
Ursprung: Lieu-dit 'Mailloles', Banyuls-sur-Mer
Druvsort: Grenache noir, 50+ år gamla stockar
Jord: Terrasser med schist
Uppväxt: Full avstjälkning. Spontan jäsning och en månads maceration med regelbunden pigéage. Lagring i medelstora fat (demi-muids). Buteljerad i maj 2016.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Press: Hydraulisk vertikalpress
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Lieu-dit 'Mailloles', Banyuls-sur-Mer
Druvsort: Grenache noir, 50+ år gamla stockar
Jord: Terrasser med schist
Uppväxt: Full avstjälkning. Spontan jäsning och en månads maceration med regelbunden pigéage. Lagring i medelstora fat (demi-muids). Buteljerad i maj 2015.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Press: Hydraulisk vertikalpress
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml / 1500ml
Ursprung: Lieu-dit 'Mailloles', Banyuls-sur-Mer
Druvsort: Grenache noir, 50+ år gamla stockar
Jord: Terrasser med schist
Uppväxt: Full avstjälkning. Spontan jäsning och en månads maceration med regelbunden pigéage. Lagring i medelstora fat (demi-muids). Buteljerad i maj 2014.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Press: Hydraulisk vertikalpress
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Lieu-dit 'Mailloles', Banyuls-sur-Mer
Druvsort: Grenache noir, 50+ år gamla stockar
Jord: Terrasser med schist
Uppväxt: Full avstjälkning. Spontan jäsning och en månads maceration med regelbunden pigéage. Lagring i medelstora fat (demi-muids). Buteljerad i maj 2013.
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Press: Hydraulisk vertikalpress
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 1500ml
Ursprung: Lieu-dit 'Taillelauque', Banyuls-sur-Mer
Druvsort: Grenache noir, carignan, mourvèdre, counoise
Jord: Terrasser med schist
Uppväxt: Spontan jäsning och lagring i gamla fat
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Press: Hydraulisk vertikalpress
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Lieu-dits 'La Gaudy' & 'Gratalloups', Banyuls-sur-Mer
Druvsort: Carignan noir & gris, grenache noir & gris, grenache pelut noir, mourvèdre, counoise, med flera oidentifierade druvsorter ('Gaudy') samt petite sirah ('Gratalloups')
Jord: 'Gaudy': stenig lerjord, planterad 1900-1930. 'Gratalloups': schist (roche noire). Omplanterad 2000, efter att ha varit övergiven i 50 år.
Uppväxt: Spontan jäsning och lagring i gamla fat
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Press: Hydraulisk vertikalpress
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Lieu-dits 'La Gaudy' & 'Gratalloups', Banyuls-sur-Mer
Druvsort: Carignan noir & gris, grenache noir & gris, grenache pelut noir, mourvèdre, counoise, med flera oidentifierade druvsorter ('Gaudy') samt petite sirah ('Gratalloups')
Jord: 'Gaudy': stenig lerjord, planterad 1900-1930. 'Gratalloups': schist (roche noire). Omplanterad 2000, efter att ha varit övergiven i 50 år.
Uppväxt: Spontan jäsning och lagring i gamla fat
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Press: Hydraulisk vertikalpress
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml
Ursprung: Lieu-dits 'La Gaudy' & 'Gratalloups', Banyuls-sur-Mer
Druvsort: Carignan noir & gris, grenache noir & gris, grenache pelut noir, mourvèdre, counoise, med flera oidentifierade druvsorter ('Gaudy') samt petite sirah ('Gratalloups')
Jord: 'Gaudy': stenig lerjord, planterad 1900-1930. 'Gratalloups': schist (roche noire). Omplanterad 2000, efter att ha varit övergiven i 50 år.
Uppväxt: Spontan jäsning och lagring i gamla fat
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Press: Hydraulisk vertikalpress
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 750ml / 1500ml
Ursprung: Lieu-dits 'La Gaudy' & 'Gratalloups', Banyuls-sur-Mer
Druvsort: Carignan noir & gris, grenache noir & gris, grenache pelut noir, mourvèdre, counoise, med flera oidentifierade druvsorter ('Gaudy') samt petite sirah ('Gratalloups')
Jord: 'Gaudy': stenig lerjord, planterad 1900-1930. 'Gratalloups': schist (roche noire). Omplanterad 2000 efter att ha varit övergiven i 50 år.
Uppväxt: Spontan jäsning och lagring i gamla fat
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Press: Hydraulisk vertikalpress
Odling: Ekologisk (Ecocert)
Volymer: 1500ml

Bilder

Fler Bönder: