Vi träffade Kenjiro Kagami för första gången under ett besök hos Alsace-legenden Bruno Schueller.
Efter sju år hos Bruno var det dags för Kenjiro och hans fru Mayumi att flytta vidare till byn Grusse i södra Jura, där de 2010 kommit över närmare tre hektar vinmark i en svindlande vacker dalgång. Det var helt enkelt dags att starta eget.
Den ingenjörsutbildade Kagami hamnade i Jura för att han sökte kalkrika jordar att jobba med. Tidigare hade hans vinintresse tagit honom från studier i franska samt utbildning kring mer klassiska viner, via utbildning till vinmakare med praktik i Chambolle-Musigny, till arbete med hos Cornas-veteranen Thierry Allemand, samt då till sist sju år hos Schueller.
Markerna i Grusse är planterade med savagnin, chardonnay och poulsard. Jordarna domineras av kalkrik märgel och de vita vinerna går i en rikare stil, präglade av gul frukt och salt mineralitet. Metoderna är ekologiska, och i sin lilla källare använder Kenjiro inga som helst tillsatser. Han är definitivt ett av de mest intressanta namnen bland Juras nya generation vinodlare.
Certifierad ekologisk produktion