Frankrike – Loire

Mai & Kenji Hodgson

Kenji, som har rötterna i British Columbia, hade egentligen tänkt att bli ingenjör. En god vän ledde honom in på vinjournalistik och Kenji bestämde sig lyckligtvis för att satsa på vin istället. För att bli en bra skribent tänkte Kenji att han behövde lära sig mer om vinodling och vad som händer i källaren, så tillfälligheter och hans mammas japanska ursprung förde honom till en praktikplats på Coco Farm & Winery i Tochigi.

Väl där träffade han folk som var intresserade av naturligt framställda viner och fick bekanta sig ett flertal exempel från producenter som Mark Angeli och Olivier Cousin. Kenji blev väldigt intresserad av hur de här vinerna kunde smaka så mycket och så annorlunda och bestämde sig för att gå vidare med att utforska vinmakning istället för att skriva om vin.

Kenji återvände till Kanada och fick jobb på ett vineri i Okanagan, men blev inte särskilt långvarig där. Istället åkte han till Frankrike tillsammans med Mai – en japanska som han träffat i Vancouver- för att få svar på varför vissa franska viner var så goda. De hängde runt hos bland annat Claude Courtois och Mark Angeli i Loire, men insåg att de behövde göra det själva för att förstå.

Så äntligen – 2010 – kunde paret köpa sin första lilla vinmark om en hektar nära Faye d’Anjou. Idag har de sex hektar planterade med främst chenin blanc samt mindre andelar grolleau och cabernet franc. Jordmånen består av vittrad schist – som gjort för de vita vinerna – och lerigare jordar, mer passande för röda. Kort och gott kan man säga att Mai och Kenji fokuserar på hårt arbete i vingården för att få så friska druvor som möjligt, och sedan hålla fingrarna bort i vineriet. ”Låt naturen vara vinmakare”, som de uttrycker det själva.

Läs här om vårt besök i september 2023.

vinshodgson.tumblr.com/wine

Viner

Chalan Polan 2022
Namn:Chalan Polan 2022
Vinbonde:Mai & Kenji Hodgson
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Faye d'Anjou (Vin de France)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Chenin blanc (egen frukt)
Jord:Syd-sydvästlägen i sluttningar med jordmån av vittrad schist
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:'Petillant naturel' (méthode ancestrale). Direkt pressning av hela klasar. Spontan jäsning i glasfibertank med malolaktisk omvandling. Det jäsande vinet fick en lätt filtrering innan buteljering inför utjäsningen i flaska. Buteljerna degorgerades i januari 2023 och är förslutna med kronkapsyl.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Faia 2021
Namn:Faia 2021
Vinbonde:Mai & Kenji Hodgson
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Lieux-dits Le Mont och Bellevue, Faye d'Anjou (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Chenin blanc, från stockar med 40, 60 och 100 års ålder
Jord:Syd-sydvästlägen i sluttning med jordmån av vittrad schist
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Korgpress
Uppväxt:Handskördat vid full mognad utan botrytis. Direkt pressning av hela klasar med en presscykel fyra timmar, sedan vila över natten innan omdragning till fat. Långsam spontan jäsning, delvis i 20 hl ekliggare ('foudre') och delvis i använda barriques (225 liter) med elva månaders lagring på jästfällningen, utan omdragningar. Buteljering utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Faia 2019
Namn:Faia 2019
Vinbonde:Mai & Kenji Hodgson
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Lieux-dits Le Mont och Bellevue, Faye d'Anjou (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Chenin blanc, från stockar med 40, 60 och 100 års ålder
Jord:Syd-sydvästläge i sluttning med jordmån av vittrad schist
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Korgpress
Uppväxt:Handskördat vid full mognad utan botrytis. Direkt pressning av hela klasar med en presscykel fyra timmar, sedan vila över natten innan omdragning till fat. Långsam spontan jäsning, delvis i 20 hl ekliggare ('foudre') och delvis i använda barriques (225 liter) med elva månaders lagring på jästfällningen, utan omdragningar. Buteljering utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Les Aussigouins 2021
Namn:Les Aussigouins 2021
Vinbonde:Mai & Kenji Hodgson
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Lieu-dit Mont Benault, Faye d'Anjou (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Chenin blanc, från yngre och äldre rankor med omkring 15 och 60 års ålder, ungefär lika delar
Jord:Syd-sydvästläge i sluttning med jordmån av vittrad schist
Odling:Ekologisk utan cert.
Press:Pneumatisk horisontalpress
Uppväxt:Skördat vid full mognad utan botrytis. Direkt pressning av hela klasar med en presscykel fyra timmar, sedan vila över natten innan omdragning till fat. Spontan jäsning i mestadels använda barriques (225 liter) med elva månaders lagring på jästfällningen, utan omdragningar. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Les Aussigouins 2020
Namn:Les Aussigouins 2020
Vinbonde:Mai & Kenji Hodgson
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Lieu-dit Mont Benault, Faye d'Anjou (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Chenin blanc, från yngre och äldre rankor med omkring 15 och 60 års ålder, ungefär lika delar
Jord:Syd-sydvästläge i sluttning med jordmån av vittrad schist
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Skördat vid full mognad utan botrytis. Direkt pressning av hela klasar med en presscykel fyra timmar, sedan vila över natten innan omdragning till fat. Spontan jäsning i mestadels använda barriques (225 liter) med elva månaders lagring på jästfällningen, utan omdragningar. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
P'tit Luchini Rosé 2021
Namn:P'tit Luchini Rosé 2021
Vinbonde:Mai & Kenji Hodgson
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Faye d'Anjou (Vin de France)
Färg:Rosé
Druvsort:Cabernet franc och chenin blanc
Jord:Lera och flodavlagringar
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning av hela druvklasar cabernet franc i sluten tank med en kort maceration under koldioxid ("macération carbonique"). Direkt pressning av chenin blanc som sedan blandades in. Ingen klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Flotsam 2019
Namn:Flotsam 2019
Vinbonde:Mai & Kenji Hodgson
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Faye d'Anjou (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Cabernet franc och grolleau
Jord:Lera och flodavlagringar
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning i tank med en kombination av direkt pressning och hela bär som fått macerera i musten ("flotation"). Ett års lagring i tank innan skalmassan från grolleau tillsattes och avslutade jäsningen. Ingen klarning eller filtrering.

”In '19 we experimented with a “flotation” of cabernet a) to see how un-cabernet we could make cabernet and b) due to losses in the old vines (frost) we didn’t want the wine to be dominated by vegetal tannins of vigorous young vines. Sugar remained a year later so we added fermented grolleau marc and the wine finished very rapidly during the last harvest. Despite (or due to) its adventures I find the wine very drinkable though 3 months to get over the bottling would not go unappreciated.”
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12,5 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
La Grande Pièce 2021
Namn:La Grande Pièce 2021
Vinbonde:Mai & Kenji Hodgson
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Faye d'Anjou (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Grolleau noir
Jord:Lera och flodavlagringar
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Handskörd vid full mognad. Spontan jäsning av hela klasar i öppen tank med tio dygns maceration och nedtryckning av skalhatten ('pigéage') tre gånger dagligen. Efter pressning vilade vinet åtta månader i äldre fat. Buteljerat våren 2022 utan klarning eller filtrering.

"In 2021 we had a bad frost, even with grolleau. It was 24hl/ha instead of 50hl/ha in 2020. So the grapes were super concentrated and they got ripe. Otherwise the vinif was the same. Macerated whole cluster with piégeage for 10 days and then finished fermentation in an inox tank. Bottled in spring 2022 and we kept them for a year before release, just to go with the 2021 whites.
hl/ha:24 hl/ha
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
O Galarneau! 2020
Namn:O Galarneau! 2020
Vinbonde:Mai & Kenji Hodgson
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Faye d'Anjou (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Cabernet franc
Jord:Lera och flodavlagringar
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Handskörd vid full mognad. Spontan jäsning i öppen tank av hela klasar varvade med druvor som avstjälkats för hand. Macerationen varade tre veckor med daglig nedtryckning av skalhatten ('pigéage'). Efter pressning vilade vinet tio månader på jästfällningen i använda fat. Buteljerat utan klarning eller filtrering.
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Veneto

Österrike

Steiermark

Schweiz

Valais

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion