Kenji, som har rötterna i British Columbia, hade egentligen tänkt att bli ingenjör. En god vän ledde honom in på vinjournalistik och Kenji bestämde sig lyckligtvis för att satsa på vin istället. För att bli en bra skribent tänkte Kenji att han behövde lära sig mer om vinodling och vad som händer i källaren, så tillfälligheter och hans mammas japanska ursprung förde honom till en praktikplats på Coco Farm & Winery i Tochigi.
Väl där träffade han folk som var intresserade av naturligt framställda viner och fick bekanta sig ett flertal exempel från producenter som Mark Angeli och Olivier Cousin. Kenji blev väldigt intresserad av hur de här vinerna kunde smaka så mycket och så annorlunda och bestämde sig för att gå vidare med att utforska vinmakning istället för att skriva om vin.
Kenji återvände till Kanada och fick jobb på ett vineri i Okanagan, men blev inte särskilt långvarig där. Istället åkte han till Frankrike tillsammans med Mai – en japanska som han träffat i Vancouver- för att få svar på varför vissa franska viner var så goda. De hängde runt hos bland annat Claude Courtois och Mark Angeli i Loire, men insåg att de behövde göra det själva för att förstå.
Så äntligen – 2010 – kunde paret köpa sin första lilla vinmark om en hektar nära Faye d’Anjou. Idag har de sex hektar planterade med främst chenin blanc samt mindre andelar grolleau och cabernet franc. Jordmånen består av vittrad schist – som gjort för de vita vinerna – och lerigare jordar, mer passande för röda. Kort och gott kan man säga att Mai och Kenji fokuserar på hårt arbete i vingården för att få så friska druvor som möjligt, och sedan hålla fingrarna bort i vineriet. ”Låt naturen vara vinmakare”, som de uttrycker det själva.
Läs här om vårt besök i september 2023.
Certifierad ekologisk produktion