Frankrike – Loire

Les Capriades

Pascal Potaire har ett garage insprängt i berget i Faverolles-sur-Cher, några mil öster om Tours i Loire. Inuti garaget finns gamla fat, glasfibertankar och en gammal vinpress – med andra ord precis vad som behövs för ett mindre vineri. Och Pascal Potaire gillar att hålla det enkelt. Han startade Les Capriades på egen hand 2005. Innan dess hade han bland annat jobbat med Nicolas Renard (Les Bois Lucas) och hjälpt till hos Noëlla Morantin. Efter ett tag kom Pascals vän Moses Gadouche in i bilden, så numera är det ett gemensamt projekt – ett projekt som helt går ut på att producera de eleganta, flaskjästa, lätt kolsyrade viner som kallas pétillant naturel, eller kort och gott ”pet’nat”.

Sedan starten har jordarna brukats enligt ekologiska principer. Idag odlar Pascal och Moses sju hektar, dessutom har man nära samarbete med ett antal bönder som levererar friska och fina druvor. Här odlas en hel radda olika druvsorter: gamay och grolleau, cabernet franc, côt och pineau d’aunis, menu pineau, chenin blanc och sauvignon.

Musten jäser i gamla fat eller i glasfibertankar, och buteljeras för fortsatt jäsning i flaska när Pascal anser densiteten vara rätt – hur mycket socker det är kvar vid buteljeringen beror alltså på hur torrt han önskar slutresultatet. Flaskorna får sedan vila, först på sidan och till sist med botten upp, alltmedan vinet jäser vidare tills det mesta av det återstående sockret har omvandlats till koldioxid och alkohol. När Pascal och Moses anser att det är klart så är det klart – men deras viktigaste ledord är tid och tålamod, så ingenting sker förhastat. Flaskorna degorgeras för hand, toppas upp med vin, och är redo att njutas i tid och otid.

lescapriades.com

Viner

Poiré de Loup 2020
Namn:Poiré de Loup 2020
Vinbonde:Les Capriades
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Le Perche, Loir et Cher (byarna Le Gault-Perche, Boursay, Bouffry, Mondoubleau och Etang de Boisvinet)
Färg:Cider
Druvsort:Päron av sorten 'poire de loup' från mycket gamla träd.
Jord:Fossilrika sandjordar
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Poiré (päroncider "méthode ancestrale") av frukt från 2020.. Spontan jäsning i tank. Buteljerat utan klarning eller filtrering för vidare jäsning i flaska. Degorgering sommaren 2021.

Framställt i samarbete med Estelle Mulowsky och Clément Durepaire.
Tillsatser:Inga tillsatser
Restsötma:Demi-sec
Alkohol:8 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Pet'Sec Blanc 2022
Namn:Pet'Sec Blanc 2022
Vinbonde:Les Capriades
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Faverolles-en-Berry, Touraine (Vin de France)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Chardonnay, från 30- till 70-åriga stockar.
Jord:Kalkrik lera och sandig flintjord (silex) på berggrund av kalk.
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:'Pétillant naturel'. Framställningssättet är gammalt och kallas 'méthode ancestrale'. Efter pressning jäste musten spontant i tank och buteljerades innan allt druvsocker jäst ut. Jäsningen stannade av när trycket från kolsyran blivit tillräckligt högt och lämnade kvar en hel massa pigga bubblor samt en finstämd liten restsötma. Femton månader senare (alltså januari 2023) degorgerades flaskorna och korkades om med en behändigt återförslutbar stopper. Inga tillsatser användes i något steg av framställningen.
Tillsatser:Inga tillsatser
Restsötma:~10 g/l
Alkohol:11,14 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Pet'Sec Blanc 2018
Namn:Pet'Sec Blanc 2018
Vinbonde:Les Capriades
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Cher, Touraine (Vin de France)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Chenin, menu pineau och chardonnay
Jord:Kalkrik lera och sandig flintjord (silex) på berggrund av kalk
Odling:Ekologisk (Cofraq)
Uppväxt:Pétillant naturel (méthode ancestrale). Spontan jäsning i tank, och buteljering utan klarning eller filtrering för vidare jäsning i flaska. Extra lång tid på jästfällningen i flaska. 3 år sur lattes.
Tillsatser:Inga tillsatser
Restsötma:15 g/l
Alkohol:11 %
Volymer:1500ml
Skriv ut informationsblad
Menu Pineau 2019
Namn:Menu Pineau 2019
Vinbonde:Les Capriades
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Cher, Touraine (Vin de France)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Menu pineau
Jord:Kalkrik lera och siltig flintjord (silex) på berggrund av kalk
Odling:Ekologisk (Cofraq)
Uppväxt:"Pétillant naturel". Framställningssättet är gammalt och kallas "méthode ancestrale". Efter pressning jäste musten spontant i tank och buteljerades sedan innan allt druvsocker jäst ut. Jäsningen stannade av när trycket av kolsyra blivit tillräckligt högt, och lämnade kvar femton gram restsocker per liter. 24 månader senare degorgerades flaskorna och korkades om med en behändigt återförslutbar stopper. Inga tillsatser användes i något steg av framställningen.
Tillsatser: Inga tillsatser
Alkohol:11 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Piége à ... 2016
Namn:Piége à ... 2016
Vinbonde:Les Capriades
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Cher, Touraine (Vin de France)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Menu pineau, chardonnay, chenin blanc
Odling:Ekologisk (Cofraq)
Uppväxt: Pétillant naturel (méthode ancestrale). Spontan jäsning i tank, och buteljering utan klarning eller filtrering för vidare jäsning i flaska. 36 månader "sur lattes" - eller mer. Bara på magnum, degorgerade september 2020.
Alkohol:11 %
Volymer:1500ml
Skriv ut informationsblad
Pépin la Bulle 2015
Namn:Pépin la Bulle 2015
Vinbonde:Les Capriades
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Cher, Touraine (Vin de France)
Färg:Mousserande Vitt
Druvsort:Menu pineau och chenin blanc (lika delar)
Jord:Kalkrik lera och siltig flintjord (silex) på berggrund av kalk
Odling:Ekologisk (Cofraq)
Uppväxt:Pétillant naturel (méthode ancestrale). Spontan jäsning i tank, och buteljering utan klarning eller filtrering för vidare jäsning i flaska. 36 månader "sur lattes" - eller mer! Bara på magnum, degorgerade september 2020.
Tillsatser:Inga tillsatser
Restsötma:9 g/l
Alkohol:11 %
Volymer:1500ml
Skriv ut informationsblad
Pet'Sec Rosé 2019
Namn:Pet'Sec Rosé 2019
Vinbonde:Les Capriades
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Cher, Touraine (Vin de France)
Färg:Mousserande Rosé
Druvsort:Gamay, pineau d'aunis, cabernet sauvignon
Jord:Kalkrik lera och siltig flintjord (silex) på berggrund av kalk
Odling:Ekologisk (Cofraq)
Uppväxt:Pétillant naturel (méthode ancestrale). Spontan jäsning i tank, och buteljering utan klarning eller filtrering för vidare jäsning i flaska. Degorgerades sent på våren efter skörd.
Tillsatser:Inga tillsatser
Restsötma:15 g/l
Alkohol:11 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Piège à ... Rosé 2019
Namn:Piège à ... Rosé 2019
Vinbonde:Les Capriades
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Cher, Touraine (Vin de France)
Färg:Mousserande Rosé
Druvsort:Côt, cabernet franc och gamay, från 25- till 50-åriga rankor
Jord:Kalkrik lera och siltig flintjord (silex) på berggrund av kalk.
Odling:Ekologisk (Cofraq)
Uppväxt:Pétillant naturel (méthode ancestrale). Spontan jäsning i tank, och buteljering utan klarning eller filtrering för vidare jäsning i flaska. Degorgerades sent på våren efter skörd.
Tillsatser:Inga tillsatser
Restsötma:26 g/l
Alkohol:11 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Pynoz 2018
Namn:Pynoz 2018
Vinbonde:Les Capriades
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Cher, Touraine (Vin de France)
Färg:Mousserande Rosé
Druvsort:Pinot noir
Jord:Kalkrik lera och siltig flintjord (silex) på berggrund av kalk.
Odling:Ekologisk (Cofraq)
Uppväxt:Pétillant naturel ("méthode ancestrale") av druvor från skörden 2018. Spontan jäsning i tank, och buteljering utan klarning eller filtrering för vidare jäsning i flaska. Degorgerad september 2021.
Tillsatser:Inga tillsatser
Restsötma:18 g/l
Alkohol:10,4 %
Volymer:1500ml
Skriv ut informationsblad
La Bulle Rouge 2019
Namn:La Bulle Rouge 2019
Vinbonde:Les Capriades
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Cher, Touraine (Vin de France)
Färg:Mousserande Rött
Druvsort:Gamay bouze, gamay chaudenay, gamay fréaux
Jord:Lera med flinta (silex) och kalk i underjorden
Odling:Ekologisk (Cofraq)
Uppväxt:Pétillant naturel (méthode ancestrale). Spontan jäsning i tank, och buteljering utan klarning eller filtrering för vidare jäsning i flaska. Degorgerad september 2020.
Tillsatser:Inga tillsatser
Restsötma:17 g/l
Alkohol:11 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
La Bulle Rouge 2018
Namn:La Bulle Rouge 2018
Vinbonde:Les Capriades
Region:Frankrike - Loire
Ursprung:Cher, Touraine
Färg:Mousserande Rött
Druvsort:Gamay teinturier
Jord:Lera med flinta (silex) och kalk i underjorden
Odling:Ekologisk (Cofraq)
Press:Pneumatisk
Uppväxt:Pétillant naturel (méthode ancestrale). Spontan jäsning i tank, och buteljering utan klarning eller filtrering för vidare jäsning i flaska.
Tillsatser:Inga tillsatser
Restsötma:17 g/l
Alkohol:11 %
Volymer:1500ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Veneto

Österrike

Steiermark

Schweiz

Valais

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion