Les Capriades

Pascal Potaire har ett litet garage insprängt i berget i Faverolles-sur-Cher, några mil öster om Tours i Loire. Inuti garaget finns gamla fat, glasfibertankar och en gammal vinpress - med andra ord precis vad som behövs för ett litet vineri. Och Pascal Potaire gillar att hålla det enkelt. Han startade Les Capriades helt på egen hand 2005, men hade innan dess bland annat jobbat med Nicolas Renard (Les Bois Lucas) samt hjälpt till hos Noëlla Morantin. Efter ett tag kom Pascals vän Moses Gadouche in i bilden, så det är numera de bådas lilla projekt - ett projekt som framförallt går ut på att producera otroligt eleganta, flaskjästa, lätt kolsyrade viner som vanligen går under beteckningen pétillant naturel eller kort och gott "pet'nat".

Sedan starten har jordarna brukats enligt ekologiska principer. I nuläget odlar Pascal och Moses 2,3 hektar, dessutom har man nära samarbete med ett antal bönder som levererar friska och fina druvor. Trots att man inte äger så mycket mark odlar man ändå en hel radda olika druvsorter; gamay, cabernet franc, menu pineau, côt, grolleau, pineau d’aunis, chenin blanc och sauvignon.

Druvmusten jäser i gamla fat eller i glasfibertankar, och buteljeras för fortsatt jäsning i flaska när Pascal anser densiteten vara rätt - hur mycket socker det är kvar vid buteljeringen beror alltså på hur torrt han önskar slutresultatet. Flaskorna får sedan vila, först på sidan och till sist med botten upp, alltmedan vinet jäser vidare tills det mesta av det återstående sockret har omvandlats till koldioxid och alkohol. När Pascal och Moses anser att det är klart så är det klart - men deras viktigaste ledord är tid och tålamod, så ingenting sker förhastat. Flaskorna degorgeras för hand, toppas upp med vin, och är redo att njutas i tid och otid.

En typisk årsproduktion blir ungefär 30 000 flaskor.

Viner

Ursprung: Cher, Touraine
Druvsort: Chenin, menu pineau & chardonnay
Jord: Silex & lera
Uppväxt: Méthode ancestrale
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (Cofraq)
Volymer: 750ml
Ursprung: Cher, Touraine
Druvsort: Chenin, menu pineau & chardonnay
Jord: Silex & lera
Uppväxt: Méthode ancestrale
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (Cofraq)
Volymer: 1500ml
Ursprung: Cher, Touraine
Druvsort: Grolleau & gamay
Uppväxt: Méthode ancestrale
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (Cofraq)
Volymer: 750ml
Ursprung: Cher, Touraine
Druvsort: Pinot noir, cabernet franc, grolleau and gamay
Jord: Silex & lera
Uppväxt: Méthode ancestrale
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (Cofraq)
Volymer: 750ml
Ursprung: Cher, Touraine
Druvsort: Chardonnay, chenin blanc & menu pineau
Jord: Silex & lera
Uppväxt: Méthode ancestrale
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (Cofraq)
Volymer: 750ml
Ursprung: Cher, Touraine
Druvsort: Gamay
Jord: Lera med flinta (silex) & kalk i underjorden
Uppväxt: Méthode ancestrale
hl/ha: 40
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Press: Pneumatisk
Odling: Ekologisk (Cofraq)
Volymer: 750ml
Ursprung: Cher, Touraine
Druvsort: Pinot noir & pineau d'aunis
Jord: Lera med flinta (silex) & kalk i underjorden.
Uppväxt: Méthode ancestrale
Tillsatt SO²: Inga tillsatser
Odling: Ekologisk (Cofraq)
Volymer: 750ml / 1500ml

Bilder

Fler Bönder: