Frankrike – Bourgogne

La Cadette

Jean och Catherine Montanet är eldsjälarna bakom Domaine de la Cadette – en utbrytare från kooperativet i Vézelay, som de själva var starkt drivande i att starta mot slutet av 1980-talet. Jean hade tidigare arbetat med lantbruk på en gård i Normandie innan han landade hos släktingar i Vézelay i nordvästra Bourgogne och började plantera vinrankor. Catherine är född i trakten, närmare bestämt i byn Saint-Père där föräldrarna hade en gård med äldre vinstockar. Redan som liten var vinmarkerna en tacksam tillflyktsort när hennes tre bröder var alltför påfrestande, och det är än idag där Catherine trivs som bäst.

I Vézelay har man producerat vin hur länge som helst, men under 1900-talet hade området fastnat i en nedgångsperiod. Så när det lokala kooperativet i Vézelay skapades 1987 och arbetet med att omplantera vingårdarna inleddes – samt att familjen Montanet konverterade till ekologisk odling i slutet av 1990-talet, blev certifierade 2002 och startade egen domän 2004 – var det en liten revolution i det tysta. Man ville sätta Vézelay på kartan, ordentligt. Vézelay blev en sub-appellation till regionen Bourgogne 1997 och fick till slut sin egen village-AOC 2017, mycket tack vare Jean och Catherine.

Även om det är mindre än femtio kilometer från Vézelay till Chablis så är terroiren inte helt densamma – klimatet är dessutom något svalare. I jorden hittar man inte oväntat en hel del kalk – bitvis är det stenen och gruset som dominerar, och på andra håll mer av röda, blå eller grå kalkleror. De resulterande vinerna får en svåröverträffad balans mellan härligt generös frukt och tydlig mineralitet.

Idag odlar La Cadette drygt tretton hektar fördelade på arton parceller i fyra kommuner: Vézelay, Asquins, Saint-Père och Tharoiseau. Man odlar i första hand chardonnay, följd av pinot noir, men även lite melon de bourgogne, gamay och césar. Samtliga druvor skördas för hand, och musten får jäsa spontant med druvornas egna jäststammar. De flesta vita vinerna jäser och mognar färdigt på sin jästfällning i ståltank, medan de röda oftare växer upp i använda fat.

Under samlingsnamnet Les Vins de la Cadette driver familjen Montanet en tredelad verksamhet: Domaine La Cadette (den ursprungliga egna domänen), likaledes ekocertifierade Domaine Montanet-Thoden samt La Soeur Cadette, en négociant som även köper druvor under omställning till ekologisk certifiering. Numera är det Catherine och Jeans son Valentin Montanet som är den drivande kraften i alla tre. Valentin är född i Auxerre 1987 och tillbringade det mesta av sin barndomstid antingen ute bland vinrankorna med Jean eller i köket på mammans auberge.

Sin utbildning genomgick Valentin på universitetet Changins i Schweiz, där han också kom att praktisera på ett par egendomar i Genève och Vaud. Med tiden – 2010 – skaffade han sig djupare insikter om vinodling och vinmakande hos Jean-Claude Chanudet i Beaujolais. Men det var under en studieresa i Kalifornien som han bestämde sig för att han ville återvända till Vézelay och bygga vidare på allt det som föräldrarna startat.

Den årliga produktionen för La Cadette och La Soeur Cadette ligger på strax över 100 000 flaskor.

lasoeurcadette.com

Viner

Melon 2022
Namn:Melon 2022
Vinbonde:La Cadette
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Vézelay, Bourgogne samt Pays Nantais, Loire (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Melon (delvis inköpt frukt)
Jord:Lera och kalksten
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar, med malolaktisk omvandling och fem månaders vila på jästfällningen. Lätt filtrering innan buteljering.
Tillsatser:50 mg/l so2 totalt (25 mg/l fritt so2 vid buteljering)
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Bourgogne blanc 2023
Namn:Bourgogne blanc 2023
Vinbonde:La Cadette
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Mâconnais (Bourgogne AOP)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay (inköpt frukt)
Jord:Kalk och lera
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Spontan jäsning i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar, med malolaktisk omvandling och sju månaders vila på jästfällningen. Lätt filtrering innan buteljering.
Tillsatser:50 mg/l so2 totalt (25 mg/l fritt so2 vid buteljering)
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
'La Châtelaine' Vézelay 2023
Namn:'La Châtelaine' Vézelay 2023
Vinbonde:La Cadette
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Vézelay AOP, Bourgogne
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay, från 25-åriga rankor (egen domän)
Jord:Södersluttningar med markant stenig lerfattig märgel och kalksten
Odling:Ekologisk (AB/Ecocert)
Uppväxt:Spontan jäsning i rostfria ståltankar utan temperaturkontroll, med malolaktisk omvandling och sju månaders vila på jästfällningen. Ingen klarning, men lätt filtrering genom kiselgur innan buteljering.
Tillsatser:55 mg/l so2 totalt (25 mg/l fritt so2 vid buteljering)
Alkohol:13 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
'L'Ermitage' Bourgogne rouge 2023
Namn:'L'Ermitage' Bourgogne rouge 2023
Vinbonde:La Cadette
Region:Frankrike - Bourgogne
Ursprung:Lieu-dit L'Ermitage, Vézelay (Bourgogne AOP)
Färg:Rött
Druvsort:Pinot noir (80%) och césar (20%) - 0,54 ha, egen domän
Jord:Brant södersluttning med jordmån av kalksten och vit märgel.
Odling:Ekologisk (AB/Ecocert)
Uppväxt:Delvis avstjälkade druvor, delvis hela klasar. Spontan jäsning med tio dygns maceration i ståltank. Nio månaders lagring i använda bourgognefat. Ingen klarning eller filtrering
Tillsatser:40-50 mg/l so2 (25 mg/l fritt so2 vid buteljering)
Alkohol:14 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Veneto

Österrike

Steiermark

Schweiz

Skandinavien

Cider

Spanien

Penedès

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion