Frankrike – Jura

Morgane Turlier

Ursprungligen från trakterna kring Le Mans hittade Morgane Turlier med tiden hem i Jura. Det som först drog henne dit var en yrkesutbildning i vinodling och vinmakning i Montmorot – den enda i Frankrike med inriktning på ekologisk odling och minimalistiska metoder. När det så var dags för praktik hade hon turen att få tag på en plats hos Étienne Thiebaud. Året var 2014, och Morgane hade nyss fyllt tjugotre. Hon föll pladask för områdets charm och energi.

Tiden gick och Morgane kunde fortsätta att arbeta tre dagar i veckan hos Domaine des Cavarodes. Efterhand blev hon nära vänner med både Étienne och Arnaud Greiner som jobbade där på heltid. Möjligheten dök upp att få ta över en pytteliten parcell, och hon gjorde sina första egna viner i byn Mesnay strax utanför Arbois. Här blev hon också kompis med Thomas Popy.

I slutet av 2017 gick Morgane Turlier in i det kollektiva gårdsprojektet Chenèvre. Hon flyttade sitt småskaliga vinmakande till egendomens gamla källarbyggnad. Här delar man på det mesta, bland annat ett par arbetshästar – Laïla och Dzaïla – som kan plöja markerna. Man hjälps åt att odla och utvecklas tillsammans i ömsesidig respekt och solidaritet. Som hon själv säger –  ”det är inte alltid en dans på rosor, men jag längtar bara efter mer”.

Idag jobbar Morgane med två och en halv hektar, varav fyra femtedelar är planterade med blå druvor. Sorterna är främst trousseau och poulsard, med små andelar chardonnay och savagnin. Markerna är fördelade på fem lägen: La Chapelle-sur-Furieuse, Marnoz, Salins-les-Bains, Cramans och Buffard. Jordarna skiljer sig en hel del åt, men jordbruket är såklart detsamma. För att stärka rankornas motståndskraft använder Morgane gärna fermenterade örter och dekokter.

Vinerna är kort sagt bara jäst druvsaft av handskördad frukt från gamla stockar. De blå druvsorterna avstjälkas på traditionellt vis för hand innan de placeras i tank eller foudre. Macerationstiderna landar vanligen på en månad, med mycket liten aktiv påverkan så när som på någon överspolning med hjälp av hink i början av jäsningen. Efter pressning vilar vinerna elva månader på jästfällningen innan de buteljeras helt utan tillsatser.

Efter att ha mött och följt Morgane genom åren är det en fröjd att äntligen ha hennes viner hemma!

Viner

Paul & Serge 2021
Namn:Paul & Serge 2021
Vinbonde:Morgane Turlier
Region:Frankrike - Jura
Ursprung:Cramans (Vin de France)
Färg:Vitt
Druvsort:Chardonnay
Jord:Kalklera med marina fossiler (Kimmeridgien)
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Direkt pressning. Spontan jäsning i använda fat med två års vila på jästfällningen. Buteljerat i augusti 2023 utan klarning eller filtrering.

"Paul & Serge is made from chardonnay from Cramans. Same as Lumachelles (concerning the soil). It is called like that because Paul & Serge are the names of the two old guys who are very nice and sold the vines to me."
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
La Miotée 2021
Namn:La Miotée 2021
Vinbonde:Morgane Turlier
Region:Frankrike - Jura
Ursprung:La Chapelle-sur-Furieuse, Marnoz, Salins les Bains, Cramans och Buffard (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Trousseau, poulsard och hybrider (non-vinifera)
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Avstjälkning för hand 'au crible'. Spontan jäsning i tank med elva månaders vila på jästfällningen. Buteljerat i augusti 2023.

"An easy wine."
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:10 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
Pangea 2022
Namn:Pangea 2022
Vinbonde:Morgane Turlier
Region:Frankrike - Jura
Ursprung:Cramans (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Trousseau samt små andelar poulsard och pinot noir. Stockarnas ålder varierar mellan 40 och 100 år.
Jord:Flera parceller i norr- österlägen där jorden består av kalkrik lera med alluvial rullsten.
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Avstjälkning för hand 'au crible'. Spontan jäsning i tank med fyra veckors passiv maceration (infusion). Efter pressning vilade vinet elva månader på jästfällningen. Buteljerat i augusti 2023.

"Pangea is made from trousseau and poulsard : the grapes comes from the plots in Cramans (clay with some shingles because we are very close from a big river). Exposition north and east."
Tillsatser:Inga tillsatser
Alkohol:12 %
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad
En Vignole 2022
Namn:En Vignole 2022
Vinbonde:Morgane Turlier
Region:Frankrike - Jura
Ursprung:Lieu-dit En Vignole, Marnoz (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Trousseau och chardonnay från 0,25 ha med drygt 100-åriga stockar
Jord:Nordostläge på 400 meters höjd med sval jord av kalkrik märgel och lera från Jura-perioden.
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Avstjälkning för hand 'au crible'. Spontan jäsning i foudre med en överspolning och sedan fyra veckors passiv maceration (infusion). Efter pressning vilade vinet elva månader på jästfällningen, först i foudre och sedan i tank. Buteljerat i augusti 2023.

"En Vignole is made from very old trousseau and chardonnay from Marnoz ("marnes"). It is 400 metres high. Exposition north-east."
Tillsatser:Inga tillsatser
Skriv ut informationsblad
La Vigne aux Loups 2022
Namn:La Vigne aux Loups 2022
Vinbonde:Morgane Turlier
Region:Frankrike - Jura
Ursprung:La Chapelle-sur-Furieuse (Vin de France)
Färg:Rött
Druvsort:Trousseau, poulsard och chardonnay
Jord:Sydvästläge med jordmån av kalksten
Odling:Ekologisk utan cert.
Uppväxt:Avstjälkning för hand 'au crible'. Spontan jäsning i tank med fyra veckors passiv maceration (infusion). Efter pressning vilade vinet elva månader på jästfällningen. Buteljerat i augusti 2023.

"La Vigne aux Loups is made from trousseau, poulsard and chardonnay from La Chapelle-sur-Furieuse (limestone). Exposition south-west."
Tillsatser:Inga tillsatser
Volymer:750ml
Skriv ut informationsblad

Bilder

Fler Bönder:

Frankrike

Lorraine

Grekland

Italien

Abruzzo

Emilia

Lazio

Pantelleria

Veneto

Österrike

Steiermark

Schweiz

Skandinavien

Cider

Spanien

Andalucia

Tyskland

Franken


Certifierad ekologisk produktion