Ursprungligen från trakterna kring Le Mans hittade Morgane Turlier med tiden hem i Jura. Det som först drog henne dit var en yrkesutbildning i vinodling och vinmakning i Montmorot – den enda i Frankrike med inriktning på ekologisk odling och minimalistiska metoder. När det så var dags för praktik hade hon turen att få tag på en plats hos Étienne Thiebaud. Året var 2014, och Morgane hade nyss fyllt tjugotre. Hon föll pladask för områdets charm och energi.
Tiden gick och Morgane kunde fortsätta att arbeta tre dagar i veckan hos Domaine des Cavarodes. Efterhand blev hon nära vänner med både Étienne och Arnaud Greiner som jobbade där på heltid. Möjligheten dök upp att få ta över en pytteliten parcell, och hon gjorde sina första egna viner i byn Mesnay strax utanför Arbois. Här blev hon också kompis med Thomas Popy.
I slutet av 2017 gick Morgane Turlier in i det kollektiva gårdsprojektet Chenèvre. Hon flyttade sitt småskaliga vinmakande till egendomens gamla källarbyggnad. Här delar man på det mesta, bland annat ett par arbetshästar – Laïla och Dzaïla – som kan plöja markerna. Man hjälps åt att odla och utvecklas tillsammans i ömsesidig respekt och solidaritet. Som hon själv säger – ”det är inte alltid en dans på rosor, men jag längtar bara efter mer”.
Idag jobbar Morgane med två och en halv hektar, varav fyra femtedelar är planterade med blå druvor. Sorterna är främst trousseau och poulsard, med små andelar chardonnay och savagnin. Markerna är fördelade på fem lägen: La Chapelle-sur-Furieuse, Marnoz, Salins-les-Bains, Cramans och Buffard. Jordarna skiljer sig en hel del åt, men jordbruket är såklart detsamma. För att stärka rankornas motståndskraft använder Morgane gärna fermenterade örter och dekokter.
Vinerna är kort sagt bara jäst druvsaft av handskördad frukt från gamla stockar. De blå druvsorterna avstjälkas på traditionellt vis för hand innan de placeras i tank eller foudre. Macerationstiderna landar vanligen på en månad, med mycket liten aktiv påverkan så när som på någon överspolning med hjälp av hink i början av jäsningen. Efter pressning vilar vinerna elva månader på jästfällningen innan de buteljeras helt utan tillsatser.
Efter att ha mött och följt Morgane genom åren är det en fröjd att äntligen ha hennes viner hemma!
Certifierad ekologisk produktion